Смекни!
smekni.com

Облік доходу від операційної діяльності на підприємстві ДП Закупнянський карєр (стр. 4 из 8)

За кредитом рахунку 71 "Інший операційний дохід" відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом - суми непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору та інших зборів (обов'язкових платежів)) та списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати".

Рахунок 71 "Інший операційний дохід" має такі субрахунки:

711 "Дохід від реалізації іноземної валюти";

712 "Дохід від реалізації інших оборотних активів";

713 "Дохід від операційної оренди активів";

714 "Дохід від операційної курсової різниці";

715 "Одержані штрафи, пені, неустойки";

716 "Відшкодування раніше списаних активів";

717 "Дохід від списання кредиторської заборгованості";

718 "Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів";

719 "Інші доходи від операційної діяльності".

На субрахунку 711 "Дохід від реалізації іноземної валюти" узагальнюється інформація про доходи від реалізації іноземної валюти.

На субрахунку 712 "Дохід від реалізації інших оборотних активів" узагальнюється інформація про доходи від реалізації оборотних активів (виробничих запасів, малоцінних та швидкозношуваних предметів тощо).

На субрахунку 713 "Дохід від операційної оренди активів" узагальнюється інформація про доходи від оренди (крім фінансової) майна, якщо ця діяльність не є предметом (метою) створення підприємства.

На субрахунку 714 "Дохід від операційної курсової різниці" узагальнюється інформація про доходи від курсових різниць за активами й зобов'язаннями підприємства, пов'язаними з операційною діяльністю підприємства.

На субрахунку 715 "Одержані штрафи, пені, неустойки" узагальнюється інформація про штрафи, пені, неустойки та інші санкції за порушення господарських договорів, які визнані боржником або щодо яких одержані рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення, а також про суми з відшкодування зазнаних збитків.

На субрахунку 716 "Відшкодування раніше списаних активів" узагальнюється інформація про суми відшкодування підприємству вартості раніше списаних активів.

На субрахунку 717 "Дохід від списання кредиторської заборгованості" узагальнюється інформація про доходи від списання кредиторської заборгованість що виникла в ході операційного циклу, по закінченні строку позовної давності.

На субрахунку 718 "Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів" узагальнюється інформація про доходи від безоплатно одержаних оборотних активів (окрім фінансових інвестицій) і доходи від цільового фінансування, пов'язаного з операційною діяльністю.

На субрахунку 719 "Інші доходи від операційної діяльності" узагальнюється інформація про інші доходи від операційної діяльності, які не знайшли свого відображення на інших субрахунках рахунку 71 "Інший операційний дохід", зокрема про доходи від операцій з тарою, від інвентаризації, від діяльності житлово-комунальних і обслуговуючих господарств, дитячих дошкільних закладів, будинків відпочинку, санаторіїв та інших закладів оздоровчого та культурного призначення підприємства [8].

Таблиця 1.4

Типові кореспонденції рахунків по обліку інших операційних доходів

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 2 3
Відображено дохід від реалізації іноземної валюти 31 "Рахунки в банках" 711 "Дохід від реалізації іноземної валюти"
Відображено доходи від реалізації оборотних активів (виробничих запасів, малоцінних та щвидкозношувальних предметів) 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках"34 "Короткострокові векселі одержані"36 "Розрахунки з покупцями та замовниками"37 "Розрахунки з різними дебіторами" 712 "Дохід від реалізації інших оборотних активів"
Відображено доходи від операційної оренди активів 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках"37 "Розрахунки з різними дебіторами" 713 "Дохід від операційної оренди активів"
Відображено дохід від операційної курсової різниці 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках"36 "Розрахунки з покупцями та замовниками"37 "Розрахунки з різними дебіторами" 714 "Дохід від операційної курсової різниці"
Відображено штрафи, пені, неустойки, які визнані боржником підприємства, або щодо яких одержані позитивні рішення суду 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками"37 "Розрахунки з різними дебіторами"68 "Розрахунки за іншими операціями" 715 "Одержанні штрафи, пені, неустойки"
Відображено суму відшкодувань підприємству вартості раніше списаних активів 10 "Основні засоби"11 "Інші необоротні матеріальні активи"12 "Нематеріальні активи"20 "Виробничі запаси"21 "Поточні біологічні активи"22 "Малоцінні та швидкозношувальні предмети"25 "Напівфабрикати"28 "Товари"30 "Каса" 31 "Рахунки в банках"375 "Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків" 716 "Відшкодування раніше списаних активів"
Відображено доходи від списання кредиторської заборгованості, що виникла в ході операційного циклу після закінчення строку позовної давності 50 "Довгострокові позики"51 "Довгострокові векселі видані"60 "Короткострокові позики"62 "Короткострокові векселі видані"63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками"66 "Розрахунки з оплати праці"68 "Розрахунки за іншими операціями" 717 "Дохід від списання кредиторської заборгованості"
Відображено дохід від безоплатно одержаних активів 20 "Виробничі запаси"22 "Малоцінні та швидкозношувальні предмети"28 "Товари"30 "Каса" 31 "Рахунки в банках" 718 "Дохід від безоплатно одержаних активів"
Відображено доходи за результатами проведених інвентаризацій оборотних і необоротних активів 20 "Виробничі запаси"21 "Поточні біологічні активи"22 "Малоцінні та швидкозношувальні предмети"23 "Виробництво"25 "Напівфабрикати"26 "Готова продукція"28 "Товари"30 "Каса" 719 "Інші доходи від операційної діяльності"
Відображено суму ПДВ, який є в складі операційних доходів 71 "Інший операційний дохід" (крім 711 і 714) 64 "Розрахунки за податками та платежами"
Списано інший операційний дохід на фінансові результати 71 "Інший операційний дохід" 791 "Результат операційної діяльності"

Узагальнення даних по рахунку 71 ”Інший операційний дохід” здійснюється при журнально-ордерній формі обліку у журналі-ордері №6, а при спрощеній формі обліку – у розділі ІІІ Відомості 5-М.

Аналітичний облік інших операційних доходів ведеться за видами доходів та іншими напрямами, визначеними підприємством.

Розглянувши теоретичні основи визнання доходів, відображення та ведення обліку доходів від операційної діяльності необхідно охарактеризувати діяльність та аспекти організації обліку на підприємстві, а також відобразити особливості організації обліку доходів від операційної діяльності та відображення інформації в звітності підприємства. Що ми і зробимо у наступному розділі.


РОЗДІЛ 2.СТАН ОБЛІКУ ДОХОДІВ ВІД ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЛЬНОСТІ НА ДП „ЗАКУПНЯНСЬКИЙ КАР’ЄР”

2.1 Економічна характеристика діяльності та аспекти організації обліку на підприємстві

Державне підприємство ” Закупнянський кар’єр ” створено в першій половині ХХ століття, з метою забезпечення заводів по переробці цукрового буряка вапняковим каменем.

Основними напрямками діяльності є наступні:

видобуток вапнякового і гіпсового камення (вапняковий камінь використовується, на заводах по переробці цукрового буряка, для відбілювання цукру);

борошно вапнякове, яке здебільшого використовується в сільському господарстві для відновлення родючості грунтів;

реалізація щебню, гіпсу, крейди та піску.

забезпечення обласних потреб.

Основні вимоги щодо організації бухгалтерського обліку регулюються Законом України „ Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні ” від 16.07.1999 р. №996-XIV.

Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, несе директор, який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавчих та установчих документів.

На ДП ” Закупнянський кар’єр ” створено бухгалтерську службу на чолі з головним бухгалтером. Бухгалтерія як структурний підрозділ підприємства є складовою адміністрації, і тісно взаємопов'язана з усіма службами підприємства. Структуру бухгалтерії підприємства можна зобразити наступним чином :(рис. 2.1)

З метою полегшення ведення обліку на підприємстві використовують програму 1С: підприємство 7.7.

Згідно слів головного бухгалтера амортизація основних засобів нараховується за податковим методом. Списання виробничих запасів здійснюють за методом LIFO, хоча даний метод не використовується на підприємствах України в наслідок збільшення рівня інфляції. Даний метод використовується на підприємствах в країнах, де рівень інфляції досягає незначних розмірів, а на підприємствах України даний метод використовувати не доцільно. Інвентаризація на підприємстві проводиться один раз на рік.