Смекни!
smekni.com

Альтернативні форми виховання дітей-сиріт (стр. 18 из 18)

Аналіз результатів

Перш за все, звертають увагу, на яку сходинку дитина сама себе поставила. Вважається нормою, якщо діти ставлять себе на сходинку «дуже хороші» і навіть «найкращі» діти. У будь-якому випадку це повинні бути верхні сходинки, оскільки положення на будь-якій з нижніх сходинок (а тим більше на найнижчій) говорить не про адекватну оцінку, але про негативне відношення до себе, невпевненість у власних силах. Це дуже серйозне порушення структури особистості, яке може привести до депресій, неврозів, асоціальної поведінки у дітей. Як правило, це пов'язано з недбалим відношенням до дітей або суворим, авторитарним вихованням, при якому знецінюється сама дитина, яка приходить до висновку, що її люблять тільки тоді, коли вона добре поводиться. А оскільки діти не можуть бути хорошими постійно і вже тим більше не можуть відповідати всім домаганням дорослих, виконувати все їх вимоги, то, природно, діти в цих умовах починають сумніватися в собі, в своїх силах і в любові до них батьків. Також не упевнені в собі і в батьківській любові діти, якими взагалі не займаються удома. Таким чином, як ми бачимо, крайня зневага дитиною, як і крайній авторитаризм, постійна опіка і контроль, приводять до схожих результатів.

Конкретно про відношення дорослих до дитини і про їх вимоги говорять відповіді на питання про те, куди їх поставлять дорослі - тато, мама, вихователь. Для нормального, комфортного самовідчуття, яке пов'язано з появою відчуття захищеності, важливо, щоб хтось з дорослих поставив дитину на найвищу сходинку. У ідеалі, сама дитина може поставити себе на другу сходинку зверху, а мама (або хтось інший з рідних) ставить його на найвищу сходинку.

Додаток 4

Опис особової методики «Три бажання»

Методику «Три бажання» розроблено для дослідження усвідомлених мотиваційних переваг дитини.

Інструкція:
Уявіть собі, що ви впіймали золоту рибку, яка погодилась виконати три найзаповітніші ваші бажання, про виконання яких ви часто мрієте.

Діти пишуть на підписаних аркушах (або висловлюють вголос) три будь-яких свої бажання, які прийшли їм на думку. Аркуші збирають. Далі всі бажання можна класифікувати таким чином:

1. Широкого альтруїстичного плану, коли діти вболівають за долю світу, рідних, тощо.

2. Бажання, пов'язані з близьким оточенням дитини

3. Бажання, направлені на придбання якихось умінь, отримання освіти

4. Бажання фантазійно-пригодницького плану

5. Бажання, направлені на досягнення яких-небудь матеріальних благ