Смекни!
smekni.com

Соціально-педагогічна діяльність з дітьми схильними до алкоголізму (стр. 8 из 10)

Спочатку всі мають прочитати тексти про ситуації, потім обговорити в своїй групі.

Після цього кожна з груп представляє аудиторії свою ситуацію (зачитує текст про неї) та пропонує шляхи розв'язання проблеми. Інші учасники після презентації можуть задавати питання, дискутувати.

Ситуація 1.

Дві подруги, Тетяна і Лариса, уперше потрапили на "дорослу" вечірку, де ніхто не збирався говорити, що спиртне їм ще рано споживати, де взагалі нікому було підказати, як їм поводитись. Як і всі, подруги випили по чарочці коньяку, і їм відразу стало весело. Після другої чарки Тетяна в захваті хихикала, танцювала до упаду, і все навколо кружляло разом з нею. Третю чарку вона випила з деяким зусиллям, але відмовитись вважала за незручність, оскільки тост був "За пре­красних пань!". Після цього Тетяна стала поводитися зовсім нерозумно: заграва­ла з хлопцями, втручалася в чужі розмови, приставала до всіх з обіймами та поцілунками. Лариса, навпаки, трималася прекрасно, хоч і пила нарівні з Тетяною. Вона робила знаки, намагаючись зупинити Тетяну, повернути її поведінку в рамки пристойності.

Незважаючи на відчайдушний настрій, четверту чарку Тетяна пити побою­валася, але, подивившись на Ларису, яка зробила це зовсім спокійно, вирішила не відставати. Незабаром язик у неї почав заплітатися, руки-ноги не слухалися, почувалась погано, і Тетяна взагалі вже нічого не розуміла. П'ятий тост підняли за батьків. "Пити до дна! - кричали з усіх боків. - Батьки - це святе!" І цього разу, зробивши над собою зусилля, Тетяна з відразою випила. Добре, що поруч сиділа Лариса, яка довела подругу до туалету, інакше її вирвало б прямо за столом. Якби не Лариса, Тетяна взагалі б додому не добралася. Вона йшла, плентаючись, не розуміючи, в який бік іти, часом сідала на землю і бурмотіла, що спатиме тут. Лариса насилу довела її і "передала" з рук у руки батькам. Батьки Тетяни вжах­нулися. Промучившись із дочкою всю ніч, вони довго лаяли її та все ставили у приклад Ларису, яка поводилася пристойно, а не напилася до півсмерті.

"Дивно, - думала Таня, - адже ми ж з Ларисою пили однаково; чому вона сп'яніла менше за мене?"

Дайте відповіді на запитання:

1. Хто з дівчат біологічно схильний до алкоголізму?

2. Як варто поводитися стосовно алкоголю Ларисі?

3. Як варто поводитися стосовно алкоголю Тетяні?

4. Чи правильну позицію зайняли батьки Тетяни?

5. Які симптоми алкогольного отруєння спостерігалися в Тетяни?

6. Як складеться доля дівчат, якщо вони потраплять в алкоголь­не мікросередовище?

Ситуація 2.

У Світлани вагітність з перших же днів проходила важко. Вона двічі зомліва­ла, постійно почувала втому, сонливість, а головне - її* увесь час нудило і зовсім пропав апетит. До лікаря Світлана йти не поспішала: по-перше, ще нічого не помітно; по-друге, вона панічно боялася здавати аналізи; по-третє, вона чула, що під час вагітності все одно не можна ніяких ліків вживати - навіщо ж тоді йти до лікаря? Жаліслива сусідка, побачивши, що Світлана зблідла й схудла, стала роз­питувати про її самопочуття і розповіла, що коли її чоловік повернувся з Чорноби­ля, де брав участь у ліквідації наслідків аварії; він почував себе самісінько так. Тоді йому порадили пити по склянці червоного вина на день, оскільки це дуже корисно: очищає організм, підвищує гемоглобін і, взагалі, у вині багато вітамінів. Через півроку стан чоловіка значно покращився. Світлана вирішила спробувати засіб і в той же день купила пляшку червоного вина.

Дайте відповіді на запитання:

1. Чи правильно вчинила Світлана?

2. Наскільки достовірна інформація, яку повідомила сусідка?

3. Що потрібно зробити Світлані?

Ситуація 3.

Олег та Оля одружилися відразу після школи. У них все було прекрасно: любов, молодість, здоров'я. Незабаром чоловік пішов в армію, проте Ользі довго нудьгувати не довелося - народився син. Ігор ріс спокійним, веселим, міцним хлопчиськом. Оля радісно чекала повернення чоловіка, змальовуючи у своїй уяві картини їх майбутнього щасливого життя. Але сталося інакше. Чоловік повер­нувся з армії зовсім іншою людиною - це була "грудка нервів". Та найголовніше, він майже щотижня приходив п'яним. Оля раніше ніколи не бачила його п'яним, та й у родині в них такого не бувало. Молода жінка була геть розгублена, не знала, що діяти, тільки плакала. Добре, що чоловік, коли був п'яним, приходив дуже пізно, так що ні син, ні сусіди його не бачили, а вдома він особливо не гомонів. Через півроку трапилося нещастя: Олю збила машина, і через два дні вона вмер­ла. Ігор пішов у ясла на п'ятиденку, а Олег став пити ще більше. Коли по п'ятницях він приходив по сина зовсім п'яний, йому не хотіли віддавати дитини, і незабаром постало питання про оформлення хлопчика в дитячий будинок. Батько поста­вився до цього байдуже. Через рік Олег загинув за нез'ясованих обставин.

Незабаром Ігоря захотіли всиновити бездітний чоловік і жінка. Їм дуже спо­добався хлопчик, але, дізнавшись, що його батько – алкоголік, вони засумнівали­ся: чи не виявиться потім, коли Ігорю прийде час іти до школи, що він недоумку­ватий?

Дайте відповіді на запитання:

1. Наскільки обґрунтовані побоювання можливих усиновителів Ігоря? Поясніть, чому.

2. Що можна порекомендувати майбутнім усиновителям Ігоря?

Коментарі для тренера щодо наведених ситуацій

Ситуація 1.

Лариса біологічно більш схильна до алкоголю, і їй слід цілком відмовитись від уживання алкоголю.

Тетяна, навпаки, може не побоюватися негативних наслідків помірного вжи­вання алкоголю, оскільки у випадку передозування її організм реагує адекватно. Нагадаємо, однак, що цілком виключити споживання спиртного їй доведеться в період, коли вона захоче мати дитину (за місяць до зачаття і до закінчення груд­ного вигодовування дитини).

За відсутності стресових ситуацій і при переважанні позитивних емоційних станів над негативними Тетяна, ймовірно, залишиться на рівні помірковано питу­щої. Якщо ж життєві обставини складатимуться невдало, у неї можливий розви­ток алкоголізму.

Лариса ж не зможе вижити в алкогольному оточенні. їй доведеться або порвати усі відносини з таким мікросередовищем, або стати алкоголіком.

Ситуація 2.

Те, що говорить сусідка, цілком імовірно, але стосовно чоловіка сусідки, а не Світлани. Не виключено, що вживання вина поліпшить суб'єктивний стан Світлани, однак для майбутньої дитини це може мати трагічні наслідки.

Світлані варто негайно пройти медичне обстеження і дотримуватися розпо­ряджень лікаря, а не займатися самолікуванням, та ще й "народними" засобами.

Ситуація 3.

Побоювання потенційних усиновителів Ігоря щодо недоумкуватості хлопчи­ка через алкоголізм його батька безпідставні, оскільки той почав зловживати спиртним уже після народження дитини.

Проте, оскільки трагічні враження раннього дитинства залишили незглади­мий слід у душі дитини, майбутнім усиновителям потрібно бути дуже обережни­ми, щоб позбавити Ігоря від нових психотравмуючих ситуацій. Варто спеціально попередити їх про можливу біологічну схильність до алкоголізму, оскільки (судя­чи з перебігу хвороби Олега) у його батька така схильність, напевне, була.

Тема 2. Особливості підліткового віку та спроби вживання алкоголю

Тривалість: 1,5 год.

Форма проведення заняття: лекція (ЗО хв.) та групові вправи (60 хв.)

Мета: підвищити рівень поінформованості підлітків щодо про­блем, пов'язаних із уживакням алкоголю; розглянути особливості підліткового віку та з'ясувати найпоширеніші причини вживання мо­лоддю алкоголю; виробити і розвинути навички, що запобігають по­ширенню вживання алкогольних напоїв у молодіжному середовищі.

Завдання:

- з'ясувати рівень поінформованості підлітків щодо проблеми;

- дати достовірну інформацію про причини вживання алкоголю (міфи і реальність) та про формування адиктивної поведінки;

- з'ясувати біологічні фактори прилучення до вживання алко­голю (генетична схильність, фізіологічні особливості організ­му);

- визначити вплив сім'ї на формування алкогольної залежності підлітків;

- вплив соціального оточення (товариство, друзі);

- виробити і розвинути навички мотивованої відмови від ужи­вання алкоголю;

- перевірити рівень засвоєння інформації.

Запитання для обговорення в групі:

1. З яких мотивів підлітки вперше вживають алкоголь?

2. Що тягне за собою стан сп'яніння?

3. Хто стає алкоголіком (генетична схильність, фізіологічні особ­ливості організму, вплив сімї, друзів та оточення)?

4. Наскільки вживання алкоголю небезпечне для підлітків та молоді?

5. Якою має бути стратегія поведінки підлітка щодо вживання алкоголю (здатність прийняти рішення в ситуаціях вибору)?

Практичні завдання до теми 2

ВПРАВА "ВІДПОВІДЬ-ВІДМОВА"

Тривалість: 15хв.

Матеріали: плакат із зображенням підлітків та фразами, які мож­на почути в товаристві підлітків стосовно відмови від уживання спирт­ного, аркуші паперу, ручки, фліп-чарт, фломастери.

Хід вправи: до стіни прикріплюється плакат.

Серед учасників формуються 6 груп і кожній пропонується одна із 6 фраз. Учасники мають обговорити у своїх групах, що може підліток відповісти, коли не бажає пити. Кожна можлива відповідь-відмова пишеться на окремому маленькому аркуші, який потім прикріплюєть­ся на плакат.

На чистому аркуші паперу кожна з груп пише "свою" фразу вели­кими літерами і приклеює на цей же аркуш свої варіанти відповідей-відмов. Усі аркуші кріпляться на стіну біля плакату. Кожна група за­читує свої відповіді-відмови і обговорює з усіма учасниками. Ті відповіді-відмови, які учасники вважають вдалими, наклеюють на плакат. Аналізують, що вийшло, підсумовують, які альтернативи мож­на запропонувати дітям, щоб відмовитись від споживання спиртного у товаристві.