Смекни!
smekni.com

Статистичне прогнозування кон’юнктури аграрного ринку в Україні (стр. 5 из 6)

Проведене дослідження дозволяє стверджувати, що метод аналізу сингулярного спектру дає адекватні оцінки щодо прогнозу показників кон'юнктури ринку.

При прогнозуванні кон’юнктури аграрного ринку особливу увагу слід приділити з’ясуванню закономірностей одночасних змін взаємопов’язаних рядів, таких як обсяги пропозиції та ціни. Для цього метод одномірного SSA розширено на випадок декількох часових рядів, що передбачає їх одночасне розкладання на подібні компоненти.


ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне узагальнення та висунуто нові пропозиції щодо формування методологічних засад статистичного прогнозування кон’юнктури аграрного ринку в Україні. Це дозволило сформувати теоретичні та науково-практичні висновки, що відображають вирішення завдань дослідження відповідно до поставленої мети:

1. Вивчення еволюції поняття “кон’юнктура ринку” та узагальнення теоретичних визначень цього поняття дозволило здійснити його операціоналізацію. Кон’юнктура ринку, окрім поточної ситуації на ринку, включає систему взаємозалежних факторів, що зумовлюють динамічне функціонування ринку та діють з певною періодичністю.

2. Аналіз основних особливостей українського агроринку та розроблені методологічні положення дозволили сформулювати комплекс взаємопов’язаних напрямів дослідження кон’юнктури національного аграрного ринку, обґрунтувати вибір методів статистичного аналізу та визначити систему статистичних показників для його здійснення.

Дослідження такої особливості аграрного потенціалу, як біовиробничий характер його відтворення, дозволило зробити висновок про те, що економічний, внутрішній виробничий потенціал та ціни є специфічними акумулюючими показниками, аналіз динаміки яких дозволяє робити прогнозні оцінки кон’юнктури національного аграрного ринку.

3. На основі вдосконалення концептуального підходу до комплексної диференціації і ранжування економічного та внутрішнього виробничого потенціалу аграрного ринку виокремлені однорідні регіональні зони України.

Запропонована методика групування і ранжування регіонів України дає змогу спеціалістам галузі передбачати можливість дефіциту ресурсів у деяких областях і надлишку в інших, вживати дієвих заходів щодо їхнього зрівноваження, точніше прогнозувати напрями розвитку аграрних регіональних ринків, а також запропонувати статистичне забезпечення для прийняття управлінських рішень щодо їх державного регулювання.

4. Дослідження факторів формування попиту на свинину та яловичину, проведене шляхом модифікації моделі Д.Л. Медоуза та адаптації її до вітчизняних умов, довело нерівномірність приросту споживання м'яса в Україні при зростанні доходів населення та дозволило оцінити граничний рівень доходів, за яким спостерігається граничний рівень попиту на свинину та яловичину, що відображає насичення споживача.

Модифіковану імітаційну модель Д.Л. Медоуза, що розглядає весь цикл виробництва продукту від витрат на корми до споживання готової продукції населенням, доцільно використовувати для оперативного дослідження кон'юнктури ринків свинини та яловичини, а також для аналізу взаємозв'язків між компонентами ринку тваринницької продукції.

5. Проведений статистичній аналіз сукупної пропозиції на регіональному аграрному ринку свідчить про те, що розвиток сільського господарства у Харківській області має екстенсивний характер, а аграрний сектор області спрямований на розвиток тваринництва для виробництва молока та молочних продуктів і на оброблення землі для вирощування зернових та олійних культур.

6. Побудована модель взаємовпливу факторів утворення кон’юнктури аграрного ринку України з використанням факторного аналізу (методу головних компонент) дає можливість сформувати напрями аграрної політики держави з урахуванням системи передбачених факторів, ранжованих за ступенем їхньої значущості та впливу на ринкові коливання.

7. Проведене дослідження динаміки елементів економічного, внутрішнього виробничого потенціалу та цін продукції аграрного ринку в Україні і розрахований внесок складових відповідних часових рядів, що характеризують кон’юнктуру, свідчать про наявність у кожному ряді періодичних складових – циклічної та сезонних.

8. В результаті проведеного аналізу сингулярного спектру часових рядів запропоновано і апробовано методику моделювання і прогнозування виробничого потенціалу аграрного ринку та обсягів виробництва основних видів сільськогосподарських ресурсів в Україні. Розрахована статистична оцінка адекватності й прогностичних властивостей отриманих моделей дозволила обґрунтувати висновок про те, що при короткостроковому прогнозуванні кон’юнктури аграрного ринку високий рівень достовірності прогнозу можна отримати, застосовуючи метод “Гусениця” майже для всіх часових рядів.

9. Проведення багатоваріантних розрахунків відновлення значень часових рядів дозволяє обґрунтувати висновок про те, що при дослідженні кон’юнктури аграрного ринку взаємопов’язані ряди (наприклад, обсяги реалізації продукції та відповідні їм ціни) доцільно прогнозувати з використанням методів аналізу багатомірних часових рядів: MSSA (Multi-Channel SSA), E-EOFs (Extended Empirical Orthogonal Functions) або комплексного SSA (CSSA), якщо вихідні ряди мають схожу структуру, тобто мають періодичну компоненту з тим самим періодом.

Проведене дослідження ілюструє ефективність комплексного використання методів спектрального аналізу часових рядів та методу імітаційного моделювання при прогнозуванні кон’юнктури сучасного аграрного ринку в Україні.

10. У процесі проведеного дослідження розглянуто просту спеціальну кон’юнктуру аграрного ринку в Україні. Доведено, що її можна визначити як кон’юнктуру з короткими хвилями. Великий вплив на ринкові коливання мають сезонні періодики, переважно річні, піврічні та тримісячні.

Комплексний аналіз прогнозу динаміки елементів економічного потенціалу (прогнозується його зменшення), внутрішнього виробничого потенціалу (збільшиться виробництво м’яса, скоротиться виробництво молока, молочних продуктів та яєць) та цін (стрімке зростання) свідчить про суттєве погіршення кон’юнктури аграрного ринку в Україні.

11. В ході проведеного прогнозування кон’юнктури агроринку України за запропонованою методикою та рекомендованими напрямами дослідження національного агроринку було виявлено, що в процесі удосконалення українського агроринку основним ключовим напрямом має стати розроблення стратегії розвитку АПК та його окремих підприємств на базі постійного аналізу факторів утворення кон’юнктури та короткострокового прогнозу кон’юнктури національного аграрного ринку.


СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1. Корепанов О.С. Особливості формування кон’юнктури аграрного ринку в Україні // Вісник економіки транспорту і промисловості. №5-6, збірник наукових статей, - Харків: УкрДАЗТ, 2004. – С. 236-240. – 0,31 друк. арк.

2. Корепанов О.С. Аналіз стану та проблем розвитку м’ясопродуктового підкомплексу в Україні із застосуванням методу системної динаміки // Вісник ХНУ № 668, Харків: 2005. – С. 100-104. – 0,45 друк. арк.

3. Корепанов О.С. Економіко-статистичний аналіз сукупної пропозиції на аграрному ринку Харківської області // Вісник ХНУ № 743, Харків: 2006. – С. 119-123. – 0,48 друк. арк.

4. Корепанов О.С. Прогнозування тенденцій розвитку тваринницької галузі в Україні. Вісник Хмельницького національного університету № 2. 2007, Хмельницький: 2007. – С. 187-197. – 0,67 друк. арк.

5. Корепанов О.С. Застосування компонентного аналізу для визначення кон’юнктуроутворюючих факторів аграрного ринку України. Економіка: проблеми теорії та практики: Збірник наукових праць. – Випуск 229: В 4 т. – Т. 1. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2007. – С. 250-258. – 0,38 друк. арк.

6. Корепанов О.С. Аналіз диференціації виробництва сільськогосподарської продукції на національному агроринку в регіональному розрізі // Вісник ХНУ № 755, Харків: 2007. – С. 100-107. – 0,58 друк. арк.

7. Корепанов О.С. Статистична оцінка внеску періодичних складових часових рядів при прогнозуванні кон’юнктури аграрного ринку в Україні // Вісник ХНУ № 786, Харків: 2007. – С. 223-230. – 0,50 друк. арк.


Тези доповідей в інших виданнях

1. Корепанов О.С. Анализ конъюнктуры рынка свинины методом системной динамики // Актуальні проблеми соціально-економічного розвитку в умовах ринкових перетворень: Матеріали Всеукр. наук. конф. студентів, аспірантів та молодих вчених у рамках Каразінських читань, присвячених 200-річчю від дня заснування Харківського університету. Харків, 16-17 квітня 2004 р. – Харків, 2004. – С. 148-151. – 0,13 друк. арк.

2. Корепанов О.С. Прогнозування факторів формування кон’юнктури аграрного ринку в Україні // Актуальні проблеми теорії та практики економічного розвитку і міжнародної співпраці: Матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. студентів, аспірантів і молодих учених. Харків, 20-21 квітня 2007 р. – Харків, 2007. – С. 114-117. – 0,13 друк. арк.

3. Корепанов О.С. Статистичний аналіз взаємозв’язку зовнішніх і внутрішніх чинників та обсягів пропозиції продукції на агропромисловому ринку Харківської області // Статистична оцінка соціально-економічного розвитку: Збірник наукових праць. Матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. Хмельницький, 17 травня 2007 р. – Хмельницький: Хмельницький університет управління та права, 2007. – С. 206-209. – 0,13 друк. арк.


АНОТАЦІЯ

Корепанов О.С. Статистичне прогнозування кон’юнктури аграрного ринку в Україні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.10 – Статистика. - Державна академія статистики, обліку та аудиту Держкомстату України, Київ, 2008.

У дисертації викладено методологічні та практичні підходи до статистичного дослідження і прогнозування кон’юнктури аграрного ринку в Україні.

Охарактеризовано сутність кон’юнктурних досліджень аграрного ринку України. Визначено особливості функціонування аграрного ринку, виділені основні напрями його статистичного вивчення. Розглянуто систему статистичних показників для вивчення кон’юнктури аграрного ринку. Проаналізовано методи та способи прогнозування кон’юнктури ринку.