Смекни!
smekni.com

Методи прогнозування у різних галузях (стр. 1 из 6)

Зміст

Вступ

1. Задачі і принципи прогнозування

2. Методи науково-технічного прогнозування

2.1 Класифікація методів прогнозування

2.2 Екстраполяційні методи прогнозування

2.2.1 Попередня обробка початкової інформації в задачах прогнозної екстраполяції

2.3 Статистичні методи

2.4 Експертні методи

2.4 1 Область вживання експертних методів

2.4.2 Метод евристичного прогнозування (МЕП)

3. Класифікації економічних прогнозів

Висновок

Використана література

Вступ

Процес прогнозування достатньо актуальний в даний час. Широка сфера його вживання. Прогнозування широко використовується в економіці, а саме в управлінні. В менеджменті поняття "планування" і "прогнозування" тісно переплетено. Вони не ідентичні і не підміняють один одного. Плани і прогнози розрізняються між собою тимчасовими межами, ступенем деталізації показників, що містяться в них, ступенем точності і вірогідності їх досягнення, адресністю і, нарешті, правовою основою. Прогнози, як правило, носять індикативний характер, а плани володіють силою директивного характеру. Не підміна і зіставлення плану і прогнозу, а їх правильне поєднання - такий шлях планомірного регулювання економіки в умовах ринкової економіки і переходу до неї.

В промисловості методи прогнозування також грають першорядну роль. Використовуючи екстраполяцію і тенденцію, можна робити попередні висновки щодо різних процесів, явищ, реакцій, операцій.

Певну нішу прогнозування займає і у військових дисциплінах. Використовуючи методи прогнозування, можна визначити (оцінити) радіоактивну обстановку місцевості і т.д.

Існує багато методів прогнозування. Продиференціювавши їх загальне число, необхідно вибрати оптимальний з них для використовування в кожній конкретній ситуації.

Аналіз методів прогнозування, вивчення цих методів, використовування їх в різних сферах діяльності є заходом раціоналізаторського характеру. Ступінь достовірності прогнозів можна потім порівняти з дійсно реальними показниками, і, зробивши висновки, приступити до наступного прогнозу вже з існуючими даними, тобто наявною тенденцією. Спираючись на одержані дані, можна в тимчасовому аспекті переходити на більш високий ступінь і т.д.

1. Задачі і принципи прогнозування

Прогноз - конкретний прогноз, думка про стан якого-небудь явища в майбутньому на основі спеціально наукового дослідження. Класифікація прогнозів здійснюється, як правило, по двох признаках тимчасовому і функціональному. По тимчасовій ознаці розрізняють прогнози: коротко, середньо, довгострокові і наддовгострокові. Функціональна класифікація прогнозів припускає їх розподіл на дослідницькі, програмні і ресурсні.

Прогнозування - процес розробки прогнозів. Залежно від виду прогнозу розрізняють нормативне, пошукове, оперативне.

Прогнозна модель - модель об'єкту прогнозування, дослідження якої дозволяє одержати інформацію про можливі стани об'єктах в майбутньому і (або) шляхах і термінах їх здійснення

Щоб одержати інформацію про майбутнє, потрібно вивчити закони розвитку народного господарства, визначити причини, рушійні сили його розвитку - це основна задача планування і прогнозування. Як основні рушійні сили розвитку виробництва виступають соціальні потреби, технічні можливості і економічна доцільність. Відповідно до цього можна вказати на три основні задачі планування і прогнозування: встановлення цілей розвитку господарства; вишукування оптимальних шляхів і засобів їх досягнення; визначення ресурсів, необхідних для досягнення поставлених цілей.

Вибір цілей є результатом аналізу соціально-політичних задач, які необхідно вирішити в суспільстві і які відображають об'єктивний характер дії економічних законів.

Вибору цілей передує розробка альтернатив цілей, побудова ієрархічної системи або "дерева цілей", ранжирування цілей, вибір провідних ланок. Початковими передумовами вибору цілей є, з одного боку, реальна можливість рішення даної альтернативи, а з іншою - її оптимальність по критерію ефективності.

Шляхи і засоби досягнення цілей визначаються на основі аналізу розвитку народного господарства і науково-технічного прогресу. При цьому в. процесі прогнозування відбувається обмеження області альтернативних варіантів шляхів і засобів досягнення поставлених цілей, тобто визначається область оптимальних рішень. В процесі розробки плану (ухвалення рішення) визначається єдине рішення, оптимальне по прийнятому вектору критеріїв.

Залежно від того, яка задача розв'язується в першу чергу, розрізняють два види прогнозування: дослідницьке (або пошукове) і нормативне. Формування прогнозу об'єктивно існуючих тенденцій розвитку на основі аналізу історичних тенденцій називається дослідницьким або пошуковим прогнозуванням. Цей вид прогнозування заснований на використовуванні принципу інерційності розвитку, при якому орієнтація прогнозу в часі відбувається по схемі "від теперішнього часу, - до майбутнього". Дослідницький прогноз - це картина стану об'єкту прогнозу в певний момент майбутнього, одержана в результаті розгляду процесу розвитку як рухи за інерцією від теперішнього часу до горизонту прогнозу. Прогнозування тенденцій розвитку об'єкту прогнозу, які повинні забезпечувати досягнення у встановлений момент майбутнього певної соціально-політичної, економічної і оборонної мети, називається нормативним. В цьому випадку орієнтація прогнозу в часі відбувається по схемі "від майбутнього - до теперішнього часу".

Розузгодження нормативних і дослідницьких оцінок об'єкту прогнозу в кожний момент часу майбутнього є слідством суперечності "потреби-можливості". Комплексний прогноз будується на основі композиції дослідницького і нормативного прогнозів.

Вибір цілей і засобів для їх досягнення неодмінно повинен поєднуватися з визначенням потреби в ресурсах. При визначенні цієї потреби слід розглядати планові і прогнозні матриці ресурсів (фінансових, трудових, матеріальних і енергетичних), а також матриці виробничих потужностей і ресурсів часу. Оцінці підлягають як потрібні ресурси, так і вірогідні обмеження на їх величину в діапазоні часу попередження плану або прогнозу. Матриці ресурсів прогнозу є найважливішими початковими даними при складанні балансів народного господарства при перспективному плануванні.

Не дивлячись на спільність задач, їх постановка при прогнозуванні і плануванні різна. При плануванні діє наступна схема: "мета - директивна, шляхи і засоби її досягнення - детерміновані, ресурси - обмежені". При прогнозуванні схема інша: "цілі - теоретично досяжні, шляхи і засоби їх досягнення - можливі, ресурси - вірогідні". Задачі прогнозування відрізняються широтою обхвату. Задачі прогнозування треба оцінювати як глобальні. До них можна віднести: аналіз ситуації, визначення рівнів достовірності інформації, визначення ступеня вірогідності, вироблення поточних, середньо і довгострокових прогнозів. Принципи прогнозування: поєднання соціально-політичних і господарських цілей; демократичний централізм; системність; безперервність і зворотний зв'язок; пропорційність і оптимальність; реальність і об'єктивність; виділення провідної ланки і т.д.

Прогнозування повинне носити системний характер. Необхідність системного підходу в прогнозуванні витікає з особливостей розвитку науки і техніки, народного господарства в період науково-технічної революції. Науково-технічна революція привела до принципової зміни властивостей, характеристик і структури сучасної техніки і народного господарства. Зростання кількості елементів, об'єктів різної природи, ускладнення зв'язків між ними і поведінки об'єкту в зовнішньому середовищі привели до створення великих технічних і виробничих (організаційно-економічних) систем.

Сучасні машини володіють високою конструктивно-функціональною складністю, є технічними комплексами, що включають величезну кількість деталей, вузлів, агрегатів і готових виробів, з'єднаних кінцевою функціональною цілісністю. конструктивно-функціональна складність обумовлює високу матеріаломісткість, трудомісткість, енергоємність і вартість технічних комплексів. Розвиток техніки привів до створення складних ієрархічних структурних побудов - великих технічних систем. Ця властивість технічних комплексів зажадала системний підхід до її створення, системне проектування. В технічних комплексах конструкції окремих вхідних елементів, що розробляються, повинні бути підлеглі загальній меті, ради якої створюється система, тобто повинна бути забезпечена єдина стратегія поведінки технічної системи.

Створення великих технічних систем викликало у свою чергу появу великих організаційно-економічних (виробничих) систем, що охоплюють безліч підприємств, з'єднаних випуском певного технічного комплексу. Виникає ієрархія в структурі управління виробничими підприємствами. неухильно наростаючі темпи розвитку науки і техніки, створення сучасних організаційно-економічних систем привели до лавиноподібного зростання інформації і збільшення ступеня нерегулярності її надходження. Все це зажадало вдосконалення методів планування, створення системи планування.

Найважливішими вимогами системного підходу є комплексність прогнозів і планів і безперервний характер процесу планування.

Комплексний підхід передбачає складання прогнозів і планів у взаємозв'язку як в просторі (в галузевому і територіальному розрізі), так і в часі. Взаємозв'язок в просторі означає встановлення раціональних відносин між галузями народного господарства, економічними районами, встановлення оптимальних співвідношень між темпами розвитку науки, техніки і промислового виробництва, збалансованість потреб і ресурсів на всіх рівнях ієрархії. [3]