Смекни!
smekni.com

Організація санаторно-курортного лікування та відпочинку працівників за рахунок кошт соціального страхування (стр. 3 из 3)

Не можна видавати путівку, якщо немає платіжних документів, підтверджуючих оплату частини її вартості (п. 4.14 Інструкції № 55). Звичайно це правило не стосується тих окремих випадків, коли путівки надають безкоштовно.

Природно, путівку для санаторно-курортного лікування видають на час відпустки (путівку в санаторій-профілакторій можуть видати без відриву від виробництва).

Найчастіше доводиться підстроюватися під період, на який доводиться путівка – працівник пише заяву на відпустку виходячи з дат, вказаних в путівці, що дісталася йому. Але не виключено, що співробітникові повезе і підвернеться путівка, що доводиться на час раніше вибраний для відпустки (зафіксований в графіці відпусток). До речі, якщо співробітник ще не відпрацював на підприємстві 6 місяців і отримує путівку для санаторно-курортного лікування, то по його бажанню йому повинні надати щорічну відпустку повної тривалості (ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки).

Але як бути, якщо вказаний в путівці період санаторно-курортного лікування довший, ніж надана працівникові відпустка? У такій ситуації потрібно пригадати ч. 10 ст. 35 Закону про непрацездатність. Нею передбачено: якщо тривалість щорічної (основної і додаткової) відпустки недостатньо для лікування в санаторно-курортній установі і проїзду в обидві сторони, то працівник може відкрити лікарняний і отримати грошову допомогу з непрацездатності за бракуючи дні. Ось що із цього приводу говорить п. 7.1 Інструкції № 455: лікарняний аркуш на період санаторно-курортного лікування, необхідність якого встановила ВКК лікувально-профілактичного закладу по місцю спостереження, видають на період лікування і проїзду в санаторій і назад, але з врахуванням тривалості щорічної відпустки. Видають його до від'їзду в санаторій і лише за наявності путівки, довідки з місця роботи про тривалість щорічної (основної і додаткової) відпустки, а також санаторно-курортної картки.

Оплачують такий лікарняний після того, як працівник повернеться з відпочинку і надасть документ, підтверджуючий його перебування в санаторії.

Потрібно мати на увазі: якщо людина, що отримала путівку, вже використала частину відпустки або навіть всю відпустку то виплачувати лікарняні за відповідні дні не будуть - на такий період надається відпустка без збереження заробітної плати. ЇЇ відносять до відпусток за свій рахунок, що обов'язково надаються за бажанням співробітників (п. 11 ч. 1 ст. 25 Закону про відпуски) 15-добове обмеження на неї не поширюється.

Наприклад, працівникові видали санаторно-курортну путівку на 30 календарних днів, дорога туди і назад займе ще 2 дні. Тривалість щорічної відпустки співробітника – 24 календарних дня, а 10 з них він вже використав. Тому співробітникові нададуть щорічну відпустку на 14 календарних днів. Різниця між кількістю днів, необхідних для лікування і проїзду, і спільною тривалістю щорічної відпустки, - 8 днів (30 дн. путівки + 2 дн. дороги – 24 дн. відпустки), на даний період йому видадуть листок непрацездатності. Співробітникові не вистачає ще 10 днів і на цей час оформляють відпустку без збереження зарплати.

Якщо людина супроводжує в санаторій свою дитину-інваліда до 16 років за наявності висновку ВКК про необхідність догляду за нею під час лікування, то лікарняний аркуш таким батькам (опікунові або попечителю) видають на весь термін санаторно-курортного лікування з врахуванням часу на проїзд (п. 3.12 Інструкції № 455).

Листки непрацездатності, видані у зв'язку з санаторно-курортним лікуванням, оплачують повністю за рахунок Фонду.

Після повернення застрахована особа неодмінно надає на підприємство заповнений зворотний талон путівки або довідку про термін перебування в санаторно-курортному закладі, завірену підписом керівника і кріплену печаткою здравниці. На їх підставі роблять записки в книзі обліку путівок (форма 13-фсс з ТВП).

Страхувальники щоквартально звітують по путівках перед Фондом, заповнюючи додаток до форми № Ф4-фсс з ТВП – форму Ф 14 – «Звіт про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дітячих оздоровчих закладів» затверджену наказом Виконавчої дирекції Фонду від 28.02.05 р. № 18-ос.

Видачу соцстрахівських путівок потрібно відображати і у формі № 1дф, використовуючи ознаку доходу 41.


ДОДАТОК 1

Фонд соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності

ЛИСТ

від 13.02.2007 р. № 01-16-266

ЩОДО НАДАННЯ ПУТІВОК

У зв'язку із поступом звернень від виконавчих дирекцій відділень Фонду з питання необхідності застрахованої особи або члена його сім'ї в повторному курсі санаторно-курортного лікування наступного року повідомляємо.

У відповідності с п. 4.1 Інструкції про забезпечення застрахованих осіб і членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, які придбані за рахунок засобів Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності, затвердженої постановою правління Фонду від 22.06.2005 р. № 55 (із змінами і доповненнями), рішення про виділення путівки застрахованій особі приймається комісією (уповноваженим) з соціального страхування підприємства, установи, організації згідно особистій заяві і медичної довідки для здобуття путівки (Ф. № 070/о) затвердженою наказом Мінздраву України від 27.12.99 р. № 302, із змінами і доповненнями, яка видається установою охорони здоров'я за місцем проживання або роботи хворого.

Рекомендації щодо необхідності застрахованої особи або члена його сім'ї в повторному курсі санаторно-курортного лікування може надати лікар, під спостереженням якого знаходиться хворий, з врахуванням необхідності і доцільності такого лікування, ступеня тягаря і перебігу хвороби, спільних свідчень і протипоказань. Висновок про необхідність вказаного лікування лікар може викласти в медичній довідці (Ф. № 070/о) незалежно від того, з приводу якого захворювання застрахована особа або член його сім'ї оздоровлювалися торік.

Зам. директора

С.Буринский


ВИСНОВКИ

Скоро літо - благодатна пора відпусток. Кожен бажає як слід відпочити, набратися сил і вражень. А якщо за цей час вдасться ще і поправити здоров'я, до того ж без серйозного удару по кишені, то буде взагалі чудово! Тому нас так спокушають соцстрахівські путівки – за мінімум кошт отримуємо максимум задоволення.

Але за чиїмсь безтурботним відпочинком завжди стоїть чийсь копіткий тру. Так клопіт по забезпеченню працівників соцстрахівськими путівками лягає на плечі бухгалтера і членів комісії (уповноваженого) з соцстрахування.

Маючи справу з путівками, потрібно бути уважними, щоб дотриматись всіх нормативних розпоряджень. Потрібно пам'ятати, що голова комісії (уповноважений) з соцстрахування несе персональну відповідальність за порушення Інструкції № 55. Тому для власного спокою потрібно стежити, щоб були в порядку все «колопутівкові» документи – накладні по путівках, запротокольовані вирішення про виділення путівок, платіжні документи по їх оплаті, книга обліку путівок, а також зворотні талони (довідки про період знаходження в санаторії). Слід зауважити, що п. 3.4 Інструкції № 55 наказує зберігати їх як касові документи.

У п. 6.2 Інструкції № 55 сказано: витрати Фонду на путівки, які були видані з порушеннями, із-за чого Фонду нанесені матеріальні збитки, підприємство відшкодовує за свій рахунок, тому потрібно заздалегідь поклопотатися, щоб кожна отримана від Фонду путівка обов'язково знайшла господаря.

У контрольній було з'ясовано, що роль підприємства у видачі соцстрахівських путівок зводиться до того, щоб по справедливості розподілити їх між працівниками і простежити за дотриманням всіх встановлених правил. Тобто страхувальник виступає свого роду посередником між Фондом і застрахованими особами. А оскільки у власність підприємства путівки не переходять, то при їх здобутті, видачі працівникам, а також при здобутті за них часткової оплати у нього не буде жодних податкових наслідків ні по ПДВ, ні по податку на прибуток. Податку з доходів теж не буде – згідно пп. 4.3.24 Закону про доходи соцстрахівські путівки не входять в дохід оподаткування фізичної особи.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

1. Газета «Все про бухгалтерський облік» № 42 (1319) від 11 травня 2007

2. Інструкція № 55 – Інструкція про порядок забезпечення застрахованих осіб і членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, придбаними за рахунок Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності затверджена постановою правління Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності від 02.06.05 р. № 55.;

3. Інструкція № 455 - Інструкція про лад видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Мінздорову України від 13.11.01 р. № 455.;

4. Інтернет-сайт: http://;