Смекни!
smekni.com

Діяльність соціальних служб по захисту безробітних (стр. 1 из 3)

Діяльність соціальних служб по захисту безробітних

Вступ

Однією з найсерйозніших проблем, породжених в процесі реформування російської економіки, є банкрутство підприємств, ускладнення соціально-трудових відносин (особливо у зв'язку з проведеною приватизацією). Велика кількість працездатних і професійно підготовлених фахівців опиняються в незвичних для себе умовах соціально-психологічної невизначеності.

Мають гарну освіту і досвід фахівці (особливо молоді) нерідко насилу знаходять роботу, відповідну їх здібностям (часто не за профілем професійної освіти і колишньої роботи). По-перше, вони погано орієнтуються на ринку праці і не можуть визначити стратегію своєї поведінки, а, по-друге, керівники підприємства не вміють оцінити або не затребують їх знання та досвід. Таким чином, величезний особистісний та професійний потенціал значної частини населення залишається незатребуваним суспільством.

Наданням допомоги молодим працівникам та членам їх сімей, рішенням виховних проблем довгі роки займалися партійні, комсомольські, профспілкові організації, які хоча і в неповноцінному варіанті, але в якійсь мірі знімали багато проблем, виконували роль соціальних служб.

В даний час роль цих організацій (в тому числі, на жаль, часто і профспілкових) зведена нанівець, нові ж соціальні структури, більш адекватні специфіці сучасних ринкових відносин, умов виробничої сфери та особливостям конкретних підприємств, тільки створюються.

Втома від тривалої кризи, блокада життєво важливих цілей, невпевненість у завтрашньому дні позбавляють молодь психологічної стійкості, знижують вольові імпульси, сприяють розвитку особистісної емоційної незадоволеності, соціальної пасивності.

Це актуалізує питання активізації соціальної роботи у виробничій сфері, розробки різних варіантів її здійснення стосовно трудящим тієї чи іншої групи підприємств, установ.

Актуальність даної теми зумовлена сучасним станом соціального захисту безробітних і стрімким зростанням самої безробіття в провінційних містах Росії.

Мета дослідження: розглянути діяльність служб у захисті безробітних в Росії.

Об'єкт вивчення: безробіття серед громадян.

Предмет вивчення: професійна діяльність соціальних служб щодо захисту безробітних.

Дана робота складається з кількох завдань:

• Розглянути проблеми зайнятості населення;

• Охарактеризувати діяльність соціальних служб щодо захисту безробітних на прикладі аналізу роботи служби зайнятості

Методи дослідження: аналіз наукової літератури; порівняльно-порівняльний аналіз.

Структура роботи: робота складається зі вступу, двох параграфів, висновків, списку використаної літератури.

1. Проблеми зайнятості населення

Перехід до ринку неминуче викликає значне зростання рівня безробіття, про що свідчить, зокрема, досвід східноєвропейських країн, що пройшли або проходять шлях становлення ринкових відносин. Це ж підтверджує і практика суспільних перетворень в Росії.

Ринок, як і будь-який інший соціальний інститут, має і позитивні і негативні сторони. Ринок – один із регуляторів суспільних відносин, і без ринку не обійтися, поки існує товарне виробництво. Однак не треба забувати про його негативні наслідки: відтворення істотного нерівності, посилення диференціації в суспільстві, орієнтація не на виробництво соціально необхідних товарів, а на задоволення запитів груп населення, які мають гроші. Все це не сприяє загальної зайнятості населення.

Безробіття зумовлюють різні фактори (7, 423): науково-технічний прогрес зумовлює скорочення, перш за все працівників ручної праці; структурні зміни в економіці викликають зменшення числа зайнятих в окремих галузях виробництва; підвищення продуктивності праці також веде до зменшення числа зайнятих; скорочення живого праці сприяє дію закону економії часу. В умовах загострення екологічних проблем закриваються також деякі виробництва, що забруднюють навколишнє середовище. Все це об'єктивні фактори, що мають місце у всіх країнах незалежно від їх економічної системи.

Однак у перехідний період на перший план виступають чинники іншого порядку, які обумовлені, як, наприклад, нині в Росії, рівнем і характером складних ринкових відносин. Серед них: приватизація, акціонування підприємств, оренда тощо, що ведуть до оптимізації чисельності зайнятих; ліквідація або скорочення збиткових і нерентабельних підприємств та ін В умовах системної кризи в країні проблеми безробіття загострюються через різке падіння виробництва (до 50% і більше в різних галузях) і дестабілізації економіки (внаслідок міжнаціональних конфліктів), в результаті конверсії військового виробництва та скорочення збройних сил. Крім того, до загострення веде соціальна політика держави, що захищає інтереси, перш за все заможних, які розбагатіли верств населення (7, 424).

Для вирішення проблем безробіття важливо визначити її сутність, знати основні форми. Безробіття розуміється як відсутність роботи для працездатних, а безробітним вважається той, хто може працювати, але не працює (7, 424). Безробіття тісно пов'язана з поняттями «зайнятість» і «зайнятий».

Виділяють різні види і форми безробіття (7, 424).

До поточної безробіттю відносять не зайнятість у зв'язку з переходом працівників з одного підприємства на інше (фрикційна незайнятість).

• Структурну безробіття трактують як результат дисбалансу попиту та пропозиції на ринку праці, змін у технологіях, структурі кінцевого споживання, географічного розміщення продуктивних сил, технічної відсталості ряду галузей і виробництв і т.д.

• Прихована (латентна) безробіття має місце в Росії не тільки в сільському господарстві, але і в промисловості. Це – надмірна зайнятість, зумовлена різними причинами: прагненням зберегти кадри, зменшити кількість безробітних, надати відповідну матеріальну підтримку людей і т.д.

• Масове безробіття означає стан, коли велика кількість членів суспільства, здатних до праці, залишається без роботи.

• Застійна форма безробіття характерна, як правило, для люмпенізованих верств населення, тобто людей, які вкрай нерегулярно працюють.

Питання про чисельність безробітних не простий. У різних країнах ці цифри не однакові. Це пояснюється відмінністю трактувань поняття «безробітний» офіційними і неофіційними інститутами суспільства. Офіційні дані, як правило, занижені в порівнянні з даними профспілок та інших організацій. Це стосується і Росії. Так, Законом РФ «Про зайнятість населення в Російській Федерації» передбачено, що громадянин Росії може вважатися безробітним, якщо він втратив роботу або не має доходів унаслідок неможливості отримати постійну роботу в даній місцевості, зареєструвався у службі зайнятості як здібний і готовий працювати і пройти перепідготовку для цього і дійсно шукає роботу, причому ця служба не надала пропозицій для постійного працевлаштування протягом першого тижня з моменту його реєстрації (7, 425).

Як показують соціологічні дослідження, в числі безробітних нині в Росії опиняються в першу чергу некваліфіковані та малокваліфіковані працівники, які не готові до перекваліфікації, працівники нерентабельних, збиткових підприємств, «слабкі» демографічні групи (молодь, літні працівники, жінки з дітьми). Молодь, жінки, працівники перед пенсійного віку складають до 70% безробітних і більше (7, 425).

Безробіття позначається, насамперед, на матеріальному становищі незайнятих, їх соціально-психологічному самопочутті.

В умовах формування ринкових відносин державна політика в галузі зайнятості повинна бути націлена на оптимізацію ринку праці, сприяння мобільності робочої сили, створення нових робочих місць, підготовку і перепідготовку кадрів.

В цілому державна політика зайнятості представлена двома основними напрямами (7, 425):

1) сприяння у працевлаштуванні незайнятого населення і надання допомоги у професійній підготовці та перепідготовці;

2) стимулювання освіти гнучкого ринку праці.

Законами та іншими нормативними актами Російської Федерації передбачається забезпечення рівних можливостей у реалізації права на працю та вільного його вибору всім громадянам Росії незалежно від національності, статі, віку, соціального стану, політичних переконань, ставлення до релігії.

Держава, відповідно до законів, має допомагати здійснювати трудову і підприємницьку ініціативи громадян, сприяти розвитку їх здібностей до продуктивної і творчої праці, сприяти дотриманню добровільності праці, вільному волевиявленню у виборі виду зайнятості, забезпечувати соціальний захист у сфері зайнятості.

Особливу увагу держава покликана приділяти тим групам і прошаркам населення, які з тих чи інших причин повністю або частково не відповідають вимогам ринку: молоді; жінкам, які виховують дітей дошкільного віку, дітей-інвалідів; самотнім і багатодітним батькам, які мають неповнолітніх дітей; інвалідам, особам перед пенсійного віку; біженцям, вимушеним переселенцям; особам, звільненим з виправних установ, а також тривалий час не мають роботи. Законом РФ «Про зайнятість населення в Російській Федерації» і іншими нормативними актами для таких груп населення передбачається створення спеціалізованих підприємств і організацій, створення додаткових робочих місць, особливий режим праці (неповний робочий тиждень, скорочений робочий день, робота вдома).

Державна програма забезпечення зайнятості населення передбачає також децентралізацію промисловості, переведення її в сільські райони та малі міста, створення малих підприємств, розширення сфери обслуговування та інші заходи.

Відповідно до зазначеного вище законом до числа зайнятих належать громадяни, які працюють за наймом або мають іншу оплачувану роботу, тимчасово відсутні в зв'язку з непрацездатністю, відпусткою, підвищенням кваліфікації, припиненням виробництва; підприємці, фермери, особи, зайняті індивідуальною трудовою діяльністю, члени виробничих кооперативів; обрані, призначені або затверджені на оплачувану посаду; проходять службу в Збройних Силах, внутрішніх та залізничних військах, органах державної безпеки і внутрішніх справ; працездатні громадяни, які навчаються в загальноосвітніх школах, професійно-технічних училищах, а також проходять очний курс навчання у вищих, середніх спеціальних та інших навчальних закладах, включаючи навчання за напрямом федеральної державної служби зайнятості населення (7, 427).