Смекни!
smekni.com

Організація і методика аудиту розрахунково-касових операцій в ППА Єдність Біляївського району (стр. 12 из 15)

Після порівняння виписок банку з доданими до них первинними документами, встановлення правильності підрахунків сум оборотів, початкового і кінцевого сальдо, особливо ретельно перевірялач сутність господарських операцій, а саме: чи на законних підставах надійшла на відповідний рахунок або була списана та чи інша сума коштів. Для цього порівнялися дані бухгалтерського обліку, товарно-транспортні документи, журнал реєстрації дорожніх листів тощо.

Крім взаємної звірки та порівняння сум, що записані у відповідних документах, треба також пересвідчитись у реальності тієї чи іншої операції.

Існують основні порушення при проведені операцій на рахунках в бнках(табл..3)

Таблиця 3. Основні порушення при проведенні операцій по рахунках в банках

п/п

Можливе порушення

Характеристика порушення

Неповне відображення в обліку операцій по рахунках в банках Не відображення надходження сум, одержаних з банку і одночасне не відображення надходження сум на рахунок на таку ж суму, тимчасове віднесення відповідних сум на розрахунки з банком по претензіях відсутність документів, що підтверджують списання грошових коштів з банківської о рахунку
2 Безготівкові перерахування коштів не за призначенням перерахування коштів постачальникам з викривленням тексту, що оплачуються з рахунку або з підміною копій банківських доручень переказ грошових коштів підставним особам за нібито виконані роботи або в порядку погашення заборгованості
3 Некоректне відображення операцій на рахунках в банках в регістрах синтетичного обліку некоректне складання проводок, неправильне виведення залишків, невідповідність записів в регістрах записам в первинних документах

Але здійснивши аудиторську перевірку “Єдності”,зясувалося,що відображено надходження сум, одержаних з банку і одночасне відображення надходження сум на рахунок на таку ж суму, тимчасове віднесення відповідних сум на розрахунки з банком по претензіях відсутність документів, що підтверджують списання грошових коштів з банківської о рахунку а також складання проводок, неправильне виведення залишків, невідповідність записів в регістрах записам в первинних документах

На основі аналізу і узагальнення даних аудиторських доказів робимо висновок щодо правильності ведення бухгалтерського обліку на аудируємому підприємстві. Аудиторські докази, як правило відображають зміст частини інформації, яка є на підприємстві. Так як інформація являється основою для складання аудиторського висновку, то аудиторські докази повинні відповідати наступним вимогам:

- необхідність;

- обґрунтування;

- повнота;

- правильність.

При здійсненні інвентаризації, зіставленням фактичних даних з відповідними даними бухгалтерського обліку встановлено стан перевіряємого об'єкта,тобто при проведенні перевірки доказана вірність здійснення діяльності напідприємстві,отримано докази щодо реальності перевіряємих активів, зокрема грошових коштів.

Інвентаризація касової готівки проводиться комісією в складі аудитора, головного бухгалтера і касира. Під час інвентаризації встановилася наявність грошових коштів на суму 580.90 грн(на кінець періоду)

Перевірка наявності грошових коштів та інших грошових активів в касі проводилася шляхом їх перерахунку касиром в присутності аудитора і головного бухгалтера. Залишок пред'явленої готівки та цінних паперів комісія порівнює із залишками по касовій книзі на момент інвентаризації, причому сума виявилася таж сама,тому порушень в цьому випадку не передбачено.

Перевіряючи касову книгу, зясовано, що касир своєчасно проводить в ній записи за операціями, що мали місце на момент проведення аудиту

Інвентаризація грошових коштів на рахунках в банку здійснювалась методомзалишків, які обліковуються на рахунках в бухгалтерії, із залишками в банківських виписках.

При закінченні аудиторської перевірки складено аудиторський висновок,представлений в Додатку А5.

3.4Особливості аудиторської перевірки розрахунково-касових операцій в умовах автоматизації обліку

Правилом (стандартом) аудиторської діяльності «Проведення аудиту за допомогою комп'ютерів передбачені наступні вимоги до використовуваних в аудиті програмних засобів:
- аналіз змісту формованої в бухгалтерії економічного суб'єкта
бази даних, якщо така існує і доступна;
- контроль показників, що містяться в регістрах бухгалтерського обліку
економічного суб'єкта;
- тестування алгоритмів, використовуваних в автоматизованій системі
бухгалтерського обліку;
- контроль відповідності показників, що містяться у форматах
бухгалтерської звітності, даним бухгалтерських регістрів або бази даних, що формується в бухгалтерії при обробці первинних документів;
- використання можливостей пошуково-довідкових інформаційних систем у області нормативних і законодавчих актів, що регламентують
бухгалтерський облік і аудит;
- формування аудиторської документації (робочої і підсумкової).
Слід зазначити той факт, що на ринку комп'ютерних програм сьогодні присутні тільки три спеціалізовані продукту, направленого на рішення задач аудиту: «Помічник аудитора» компанії «ДИЦ» і «Експрес-аудит», «Асистент аудитора» консалтингової групи «Терміка» (Москва), що свідчить про відсутність загалноприйнятих принципів автоматизації аудиту.
У відомих публікаціях по автоматизації аудиту простежуються два підходи, що принципово розрізняються. Перший припускає використання набору тестів (робочих таблиць), орієнтованих на введення констатуючої інформації (типу «так», «ні») про дотримання тих або інших правил бухгалтерського обліку. При цьому бухгалтерська інформація клієнта повністю або частково ігнорується. Такий шлях може привести до істотного ризику пропуску помилок. Другий підхід орієнтований на первинну інформацію клієнта, в якій відбиті господарські операції на синтетичному і аналітичному рівні. В цьому випадку потрібні істотні витрати часу на введення даних клієнта. Найправильніше-гнучке поєднання згаданих підходів, що дозволяє формувати остаточну думку аудитора як на основі тестів (робочих таблиць), так і на основі оцінки достовірності первинної бухгалтерської інформації клієнта.
Організаційні і технічні особливості проведення аудиту з використанням програмних засобів.

Очевидно, що робочим інструментом аудитора при проведенні перевірки
є комп'ютер. Програма повинна бути мережевою, а всі дані – зберігатися в єдиній базі, до якої користувачі системи повинні мати автоматизований доступ відповідного рівня. Разом з операційною системою Windows 95/98 і вище на кожному комп'ютері бажано мати браузер Internet Explorer версії не нижче 5.0.
Вхід в систему повинен бути авторизований, щоб в процесі роботи можна
було автоматично відстежувати, хто, коли і які дані вносив (змінював).
Користувачам надають різні права по роботі з системою, які в простому варіанті діляться на два рівні: керівник перевірки і аудитор. Вся інформація, записана в базу даних (БД), повинна бути доступна одночасно всім членам аудиторської групи.

Етапи проведення аудиторської перевірки.
1.Підготовчий етап.
Тут виконуються наступні заходи. Вивчається і записується в
базу даних інформація про клієнта: дані Головної книги, показники
бухгалтерської звітності і інша доступна інформація. На основі одержаної інформації проводяться попередній фінансовий аналіз, оцінка рівня істотності і аудиторського ризику. З урахуванням отриманих результатів розробляється загальний план аудиту, і розподіляються обов'язки між членами аудиторської групи. Далі аудитори відповідно до одержаного завдання самостійно виконують наступні роботи:
- проводять аналіз бухгалтерських записів по Головній книзі з метою
виявлення некоректних і нетипових операцій по доручених їм розділах;
- визначають рівень істотності по своїх розділах;
- розробляють програми аудиту по розділах з урахуванням особливостей
економічного суб'єкта і одержаної про нього інформації (аналіз звітності і Головної книги);
- відповідно до бази правил самостійно формують робочі
таблиці по розділах для тестування виконання правил бухгалтерського обліку і записують їх в БД, складаючи локальну базу правил для своїх розділів.
На підставі записаних в базу даних показників бухгалтерської
звітності всі розрахунки по аналізу фінансового положення клієнта можуть
виконуватися відразу ж, проте до виразу остаточної думки про достовірність звітності користувача, що перевіряється, цими результатами треба з обережністю.
Великою зручністю при проведенні перевірки виявляється доступність кожному аудитору даних звітності і Головної книги безпосередньо на своєму робочому місці (комп’ютерному робочому місці), перевірки виявляє доступність кожному аудитору даних звітності і Головної книги. Після закінчення підготовчого етапу можна приступати безпосередньо до перевірки.
2. Етап перевірки.
Після виконання заходів підготовчого етапу аудитор приступає до проведення перевірки свого розділу. Очевидно, що результатом його роботи повинен бути вираз думки про достовірність комплексу облікових завдань, перевірка якого йому доручена відповідно до загального плану аудиту. Зрозуміло, думка повинна бути обгрунтованою і виражено у формі, прийнятої внутрішніми стандартами аудиторської фірми. Загальна схема роботи аудитора може містити наступні етапи: планування; вивчення початкової інформації; вираз думки аудитора і складання звіту керівнику.
Досліджуючи окрему господарську операцію, аудитор повинен мати
наступні можливості:
- в ході роботи звертатися до сформованої на підготовчому етапі
локальної бази правил по своєму розділу;
- реєструвати в базі даних всі перевірені операції і свої коментарі по ним;
- реєструвати допущені помилки і порушення по даній господарській операції, використовуючи довідник типових бухгалтерських помилок.
У разі виявлення помилки, відсутньої в довіднику, його можнаоперативно поповнити;
- реєструвати в локальній базі правил свого розділу власні професійні думки про дотримання (недотриманні) окремих правил бухгалтерського обліку, при необхідності записуючи коментарі.Таким чином, вся інформація по кожному елементу сукупності, що перевіряється, повинна записуватися в базу даних безпосередньо у момент виразу аудитором приватної думки по проведеній операції. Як правило, у випадках нескладних порушень запис інформації про одну операцію займає у досвідченого аудитора не більше 1-2 хвилин.
3. Що завершує етап.
Тут аудитор проводить оцінку і аналіз одержаної в ході аудиту
інформації. Автоматизація дозволяє йому проводити оцінку істотності виявлених порушень по сукупності, що перевіряється, у будь-який момент часу.
Модулем обробки і оцінки повинен швидко проводитися розрахунок
істотності виявлених порушень на основі даних:
- про прийнятий рівень істотності;
- про проведені операції;
- про суму виявлених порушень по рахунку;
- про величину сукупності, що перевіряється (за даними Головної книги).
Одночасно з цим повинна формуватися довідка про кількість і
характер так званих якісних порушень по перевіреному розділу, тобто порушень, що не впливають на сальдо рахунку, що перевіряється, або по яких неможливо визначити величину спотворення звітності. Прикладом може служити відсутність розшифровки підписів посадовців. Підсумком перевірки розділу для аудитора є вираз думки про достовірність перевіреного розділу, документування проведеної перевірки і підготовка звіту керівнику.
Переваги автоматизації аудиторської діяльності.