Смекни!
smekni.com

Організація і методика аудиту розрахунково-касових операцій в ППА Єдність Біляївського району (стр. 13 из 15)

В ході перевірки аудитор знаходиться в принципово іншому інформаційному середовищі, чим при звичайних методах проведення аудиту. Кожному аудитору повинні бути доступні інформація, що міститься в бухгалтерській звітності і Головній книзі клієнта, а також результати її обробки.
Зібрана в ході перевірки всіма членами аудиторської групи інформація повинна записуватися в єдину базу даних, в результаті вся вона доступна всім членам групи, що робить можливість аудитору (керівнику перевірки) використовувати результати роботи своїх колег.
У міжнародній практиці застосовуються два підходи до організації аудиту: пооб’єктивний і циклічний. При пооб’єктивном підході господарські операції досліджуються з погляду відособленого отримання доказів відношенні окремих рахунків бухгалтерського обліку. Тут одна і та ж господарська операція може досліджуватися кілька разів різними експертами, що як мінімум нераціонально з погляду зниження витрат на проведення аудиту. При циклічному підході об'єктом аудиторського дослідження є взаємозв'язки між об'єктами обліку, що утворюються при проведенні господарських операцій.
Досліджуючи, як перевірені в обліку господарські операції, аудитор
висловлює приватну думку про достовірність віддзеркалення кожної операції, що перевіряється, як мінімум по двох рахунках робочого плану рахунків. Приватні думки аудитора фіксуються в базі даних.
З появою на початку 80-х рр. ПЕВМ, що володіли високою
швидкодією, великою місткістю оперативної і зовнішньої пам'яті на жорсткому магнітному диску, широким вибором зовнішніх пристроїв введення-висновку інформації, орієнтованих на виконання функцій формування первинних документів і облікових регістрів, дозволили по-новому підійти до питань організації машинної обробки бухгалтерських завдань. Починається перехід від централізованої обробки бухгалтерської інформації на ВЦ підприємств до децентралізованої, передбачаючої установку ПЕВМ на робочому місці бухгалтера. Найважливішою перевагою АРМ є можливість використання комп'ютерів на малих і середніх підприємствах. Це забезпечує доступ невеликих підприємств до електронної техніки, що повністю виключалося при централізованій обробці інформацією. В умовах децентралізованої обробки з'являється можливість рішення окремих задач наавтоматизированных місцях бухгалтерів (АРМ) і передачі отриманих результатів на комп'ютер вищого рівня для складання зведених регістрів бухгалтерського обліку і звітності.

Новинки розробників.

"Терміка”. На виставці компанія представила версію 2.2 пакету “ЭкспрессАудит:ПРОФ”. Його особливістю є те, що разом з автоматизацією саме аудиторської перевірки система пропонує готову методику “ЭкспрессАудіт”, розроблену групою аудиторів­методологів і побудовану на загальноприйнятій практиці проведення загального аудиту з урахуванням вимог федеральних правил (стандартів) аудиторської діяльності. Тим самим повністю усуваються проблеми, пов'язані з відсутністю спеціалізованих ІС для аудиторів і єдиного підходу до перевірки. У “ЭкспрессАудит:ПРОФ” перевірка проводиться в автоматизованому режимі відповідно до закладеної універсальної методики. “Проте останнім часом, — підкреслила Євгенія Смирнова, — найцікавішими впровадженнями ми вважаємо ті, що були виконані в співпраці з крупними неаудіоторськімі компаніями, що набувають програмного комплексу “ЭкспрессАудит:ПРОФ” в цілях внутрішнього аудиту – точніше, для перевірки достовірності бухгалтерської звітності.

І хоча ми відкрито не позиціонуємо свій продукт як що повністю задовольняє потребам служб внутрішнього аудиту, але на конкретних прикладах переконалися в ефективності використання нашої системи як, наприклад, інструмент перевірки звітності дочірніх організацій для підприємств холдингового типа або ж для перевірки окремих ділянок бухгалтерського обліку крупних компаній”.

Крім того, “Терміка” здійснює і інформаційну підтримку бухгалтерського обліку, а також внутрішнього і зовнішнього аудиту (електронні бібліотеки бухгалтера і аудитора, що містять підбірку електронних видань з фінансово­економічної тематики).

AuditNET. “Дотепер наша розробка залишається єдиною системою, що дозволяє провести комплексну автоматизацію всієї діяльності аудиторсько­консалтингової компанії, — відзначив Андрій Горемикин. — Вона була першою системою на ринку, яка мала можливість настройки під методику і технологію проведення аудиту, першою системою, що включає модулі по проведенню вибіркових досліджень і фінансового аналізу. це саме впровадження як таке, оскільки до нас ніхто з учасників ринку по­справжньому професійно цим не займався. Проекти впровадження AuditNET можна розділити на три групи:

1. впровадження системи, що супроводжується створенням додаткових модулів і функціональних блоків, що припускає адаптацію системи до прийнятої у користувача технології роботи і методик проведення аудиту (розраховано на крупні компанії);

2. впровадження системи, що припускає настройку (саме настройку, але не адаптацію!) системи під конкретну методику роботи;

3. впровадження стандартної конфігурації системи, що припускає “підстроювання” користувача під неї”.

“Гольдберг­софтвер”. “Нова версія AuditXP “Комплекс Аудит 2006”, як і попередня версія (2005), орієнтована на міжнародні стандарти, — розповів виконавчий директор фірми Олександр Орлів. — Оскільки федеральні стандарти є майже дослівним перекладом міжнародних, то у нас немало нових користувачів на Україні, в Казахстані, в Естонії. Що стосується модулів програми і настройок, то однією з ключових особливостей нашого ПО є те, що при впровадженні воно не вимагає ніяких доопрацювань, тобто при покупці продукту користувач може просто встановити його на свій комп'ютер і почати працювати. З своєї практики ми знаємо, що більшість аудиторів навіть не читають керівництво користувача — їм все зрозуміло і так”.

“Майстер­Софтвер”. Власне, продукт “IT Audit:Аудитор” сам поки є новинкою на ринку ПО. “Як правило, нашими клієнтами стають дві категорії користувачів, —говорит Андрій Кушнарев. — По­перше, аудиторські фірми і індивідуальні аудитори, яким необхідна відпрацьована технологія аудиту з можливістю невеликої індивідуальної настройки; по­друге, аудиторські фірми, які використовують програму як конструктор для адаптації її функцій до наявної технології аудиту (що, звичайно, зв'язано з додатковими витратами і вимагає вищої кваліфікації).

Оновні переваги пакету “IT Audit: Аудитор” полягають в створенні програми­конструктора, що дозволяє аудитору реалізувати в ньому свою методику аудиту, а також в тому, що програма може працювати з даними бухгалтерського обліку клієнта, що імпортуються. На квітень ­­ травень 2006 р. (до кінця сезону активної роботи аудиторів) ми плануємо випуск нової версії нашого продукту, до якої увійде модуль управлінського обліку; крім того, в цій версії буде розширений функціонал по обліку зайнятості співробітників, спрощені процедура створення проекту і настройка прав доступу користувачів, а також вдосконалений порядок підготовки альтернативної звітності і т. д.”.

Круг розробників ПО для аудиту не так широкий, як для бухгалтерських і управлінських систем. Але і за те небагато що час, що розвивається даний сегмент, тут вдалося зробити немало: вже пройдений шлях від інформаційно­довідкових баз даних, забезпечених шаблонами документів, до систем, що допомагають управляти діяльністю аудиторської фірми.


Висновок

Аудит – особлива самостійна форма контролю. На сьогоднішній день цей вид послуг являється найбільш правдивою і достовірною перевіркою фінансово-господарської діяльності суб′єктів господарювання. Думки і висновки аудиторів своєчасно здатні попередити підприємства про неправильність ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, а отже і застерегти від небажаних наслідків, штрафних санкцій та витрачання грошових коштів, які завжди конче потрібні і яких ніколи не вистачає. Тому велику увагу слід приділяти саме збереженню цих високоліквідних активів.