Смекни!
smekni.com

Архітектура Західноєвропейського класицизму (стр. 4 из 6)

Закріплення класицизму відбулося ще і завдяки тому, що більшість діячів мистецтва звернулася саме до античної спадщини.

Велику роль у становленні нового стилю в Англії зіграв архітектор Иниго Джонс, автор найбільш видатних добутків XVII століття — Куинс-хауса, чи Будинку Корольов, у Гринвічеві, Банкет-тинг-хауса (Банкетної палати) у Лондоні і церкві Святого Павла в Ковент-Гардене (1631 рік), прототипом якої служив архаїчний грецький храм і ансамбль на площі Ковент-Гарден (1630 рік). Иниго Джонс був прекрасним знавцем італійського й античного зодчества і великим шанувальником Палладио, творчість якого ретельно вивчив.

Ще в XVII столітті Джонс, поряд із традиціями епохи Ренесансу, початків використовувати елементи класицизму, що зароджується. Про це свідчать побудовані їм будинку, що відрізняються геометричною чіткістю, підкресленою простотою і строгістю форм. Джонс домагався стрункості вигляду і домірності, уміло використовував ордер. Йогобудинку мали стриманий зовнішній вигляд і досить щедру внутрішню обробку відповідно до англійського смаку.

Першою його значною роботою повинний був стати палац Уайт-холл у Лондоні, що суперничає з Лувром. Але будівництво не було довершено через начавшейся в країні в 1640 році буржуазної революції. Архітектор устиг звести тільки невелику частину проекту — Банкеттинг-хаус(1619—1622 роки).

Особлива увага залучає двоповерховий фасад будинку. Потужність стіни підкреслюють монолітний цоколь, рустика обох поверхів і виступаюча середня частина з трьома вікнами. Обидва поверхи розчленовують ордери і пілястри, що поступово перетворюються в напівколони. Кути будинку укріплені за допомогою парних пілястр. Фронтон прикрашають ліпні гірлянди з масками, розташовані між капітелями колон на рівні верхнього поверху. У результаті роботи архітектор домігся того, щоб будинок створював враження строгості і шляхетності. Усередині Банкеттинг-хаус являє собою великий зал з галереєю, що проходить на висоті междуетажного карниза головного фасаду.

Наступним грандіозним проектом Иниго Джонса став Куинс-хаус у Гринвічеві, будівництво якого закінчилося в 1635 році. І знову в центрі уваги виявляється двоповерховий фасад будинку, що закінчується балюстрадою. Середню частину безордерного фасаду виділяють шість іонічних колон. Верхній поверх архітектор залишив гладким, нерустованим. Прорізи прямокутних вікон нижнього поверху позбавлені лиштв і оформлені тільки замковими каменями з трьох клинів. Внутрішній простір Джонс розділив на прості, урівноважені між собою приміщення.

Послідовником Иниго Джонса вважається Кристофер Рен, що діяв протягом усієї першої чверті XVIII століття. Найбільшим його добутком, що став через деякий час культовим у протестантському світі, є собор Святого Павла в Лондоні Його будівництво почалося в 1675 році і продовжувався протягом 36 років.

Будинок собору в плані являє собою латинський хрест, що завершується куполом величезного розміру. Собор трохи витягнутої форми розділений на три нефи і має просторе подкупольное простір і двох'ярусне членування ордерів з боку головного фасаду.

Рену як прекрасному математику удалося з точністю розрахувати зведення купола досить складної конструкції. Складається він із трьох оболонок. Перша, внутрішня, напівсферичної форми, виконана з цегли; друга, з усіченим корпусом, — теж з цегли, несе собор ліхтар і хрест; третя, зовнішня оболонка, виконана з дерева і покрита свинцем. Уся конструкція купола спирається на вісьмох стовпів. Особливо ефектний зовнішній вигляд собору: до входу, оформленому портиком із шістьма парами коринфських колон, із західної сторони ведуть парадні сходи із широкими ступенями в два марші. Над портиком розташовані ще чотири пари колон з капітелями, що несуть фронтон зі скульптурною групою в тимпані. Напівкруглі скромні портики поставлені по обох кінцях трансепта поперечного нефа, що перетинає подовжній обсяг у хрестоподібному в плані будинку. Фасад прикрашають розташовані по бічних сторонах стрункі вежі, одна з яких призначена для дзвонів, інша — для годин. За вежами над собором піднімається величний купол, оточений колонами. Над півсферою купола розташована Золота галерея, що утворить обхід навколо ліхтаря з хрестом.

Не менш знаменитими є й інші спорудження Рена. Найвідоміші з них — нові частини палацу Хемптон-корта. Корпуса палацу розташовані навколо двору з фонтаном і садом. Оригінальність будинкам додає використовуваний для будівництва матеріал — цегла і білий портландский камінь.

Рен будував не тільки палаци і церкви. Він розробив остаточний план Гринвичского госпіталю, задум якого належав ще Иниго Джонсу, побудував госпіталь у Челсі, облаштував район Темпл у Лондоні, вибудував ратушу у Виндзоре.

У XVIII столітті в Англії почався масовий процес вивчення античний культури. Нові відкриття і захоплення творчістю Палладио сприяли розвитку теорії архітектури, що вплинула на архітектурне творчість того часу. Серед численних архітекторів,! і містобудівників необхідно виділити Джона Ванбру, Джеймса Гиб-а бса, Роберта Адама, Вільяма Чемберса.

Класицизм в Англії представлений багатьма будинками, серед котрих особливо виділяються церква Сент-Мери Вулнос (1716-1719 роки), бібліотека Редклиффа в Оксфорді (1737—1749 роки), Сомерсет-хаус (1776-1786 роки), будинок Королівського художнього суспільства:;! Національний банк у Лондоні (1788 рік), замок Кедлстон-холл(1765-1770 роки) і інші спорудження.

Творцем церкви Сент-Мери Вулнос є Миколі Хоксмур^ англійський архітектор і продовжувач традицій Рена. Церква ін» влекает увага своїм фасадом, прикрашеним рустикою, прямокутною дзвіницею, оточеної колонами і закінчуються двома башточками з балюстрадою. Крім того, Хоксмур після смерті Рена вибудував новий корпус Куинс-колледжа і продовжив будівництво Гринвичского госпіталю.

Розташоване на березі ріки Темзи будинок госпіталю складається з чотирьох корпусів, що утворять прямокутні двори відповідно до традицій класицизму. Між передніми корпусами, портики яких звернені до ріки, знаходяться досить просторі площі. За ними мається ще одна площа, до якої ведуть широкі ступені з купольними будівлями по обидва боки. Будинок Гринвичского госпіталю став прекрасним пам'ятником епохи класицизму, сьогодні в ньому знаходиться військово-морське училище.

Одним із самих значних англійських споруджень є бібліотека Редклиффа в Оксфорді {мал. 10Е). Вона була побудована архітектором Джеймсом Гиббсом,шанувальником античного мистецтва, що прекрасно усвоили ордерну і пропорційну систему Палладио. Будинок бібліотеки складається з центричногоо спорудження у виді 16-гранного цоколя й основної циліндричної частини з куполом. У досить масивному цоколі, прикрашеному рустикою, пророблені великі аркові дверні і віконні прорізи. Кругла частина будинку розчленована тричетвертними попарно розташованими колонами на 16 простінків із двома ярусами вікон, що чергуються, і ніш. Циліндричну частину завершує балюстрада, а над нею — купол, увінчаний ліхтарем.

Послідовником Палладио був і Вільям Чемберс, що побудував у XVIII столітті Сомерсет-хаус, у якому з 1780 року розмістилася Королівська академія. Сомерсет-хаус споруджений на аркадах, фасад прикрашають триарочний в'їзд із боку Стренда і величний двір перед ним.

Великий внесок у розвиток англійської архітектури вніс Роберт Адам. Він, як і багато інших будівельників того періоду, ретельно вивчив спадщину античності і застосував декоративні мотиви в революційному варіанті. Його передові ідеї використовувалися і при обробці інтер'єрів, і при конструюванні меблів.

Під керівництвом Адама був побудований замок Кедлстон-холл (правда, над створенням проекту працювали інші архітектори). Найбільші приміщення замка розташовані по головній осі. У великому холі ліпну стелю підтримують коринфские колони зі штучного мармуру, за ними в нішах розташовані античні статуї, салон пері критий куполом. Що прикрашають потовк, стіни і каміни ліпні орнаменти відповідали самим витонченим смакам нового часу.

Великий внесок вніс Адамі й у містобудування. Він разом а своїми братами (які теж були архітекторами) розробив приеми облаштованості вулиць, площ і цілих кварталів, в основі яких лежав єдиний архітектурний ансамбль.

До кінця XVIII століття в Англії завершився промисловий переворот, збільшилося масове виробництво. Архітектура відгукнулась на цей процес тим, що окремі будинки й ансамблі почали втрачати спільність між собою. Виконані в класичному стилі, вони в той же час сильно розрізнялися по зовнішньому настрої. Поряд із традиційними будівлями, що передають урочистість і монументальність, сталі з'являтися спорудження, що створювали враження ваговитості, перевантаженості декором (як, наприклад, будинок Англійського банку в чи Лондоні досить строге академичное будинок Британського музею).

У цей час почалося масове будівництво заміських будинків, павільйонів і вілл. Досить часто городяни зводили їх у колоніальному чи стилі робили схожими на готичні замки. Цікавим зразком споруджень цього періоду може служити Королівський павільйон у Брайтоні з цибулинними куполами, арками у формі підкови і китайських мотивів в інтер'єрах. Більшість конструкцій зводили в стилі минулих епох, що і стало відмінною рисою англійської архітектури того часу. У класичному стилі англійські зодчі віддавали перевагу спорудам культури й утворення: будинку музеїв і концертних залів.

Класичний напрямок в Англії, поступово віддаляючись від потреб суспільства, відкрило шлях романтизму в архітектурі.

Голландія

До середини XVII століття буржуазна республіка Голландія досягла найбільшої економічної і політичної могутності і культурного розквіту. Цей час збіглося з епохою царювання класицизму в мистецтві й архітектурі, що пришли в Голландію з Франції й Італії. Новий стиль прекрасно прижився в місцевих умовах, про що свідчить широта його поширення по території країни. Але з часом відбулося нашарування місцевих традицій зодчества на класицизм, що привело до деякого спрощення зовнішнього вигляду споруджень.