Смекни!
smekni.com

Архітектура Західноєвропейського класицизму (стр. 5 из 6)

Самими чудовими пам'ятниками епохи класицизму в Голландії вважаються амстердамська ратуша (1648—1655 роки), мисливський замок Хепс-тен-Босх біля Гааги, будинок міських ваг у Гауде (1667 рік), грандіозний комплекс амстердамського адміралтейства (1655 рік) і ін.

Ратуші издревле вважалися символом величі і вільності міста, його багатства, тому зведення їх давно стало традицією в Нідерландах. Амстердамська ратуша як би завершила ряд будівель по всій території країни в попередні сторіччя. Визнана самою великою будівлею у всій Європі того часу, вона повинна була стати символом могутності республіки і її слави.

Ратуша була побудована в класичному стилі, хоча небагато сухуватому, але в цілому що змогли передати загальний задум, велич | і показність. У плані будинок являє собою карі з двома внутрішніми дворами, а його вежа — овальну ротондугу із куполом. Дуже ефектно внутрішній простір ратуші, особливий але величезна галерея і величезний, у кілька поверхів, головний зал перекритий коробовим зводом. Ці традиційні елементи для Голчч ланди сполучені з новими, характерними для класицизму ордерними.

Муніципальних будівель у класичному стилі виявилося не так багато. Найвідомішими з них є палацове спорудження Маурицхейс у Гаазі (1633-1635 роки) і невеликий мисливський замок Хейс-тен-Босх архітектора П. Посади. Останній будинок стало знаменитим завдяки своєму великому залу-павільйону, що покривали розписами прославлені живописці того часу.

Класицизм знайшов відображення й у торгових будівлях, серед яких особливо виділяються будинки міських ваг у Гауді архітектора П. Посади й Ост-Индской компанії (1660 рік). Будинок міських ваг являє собою велике спорудження без надмірностей, із прикрашеним рустикою фасадом.

Комплекс Ост-Индской компанії вважається самим грандіозним. Всемогутня в той час компанія через свою універсальність, що забезпечує Голландії положення першої держави світу, була предметом особливої гордості. Вона розміщалася в п'ятиповерховому будинку, сильно розтягнутому в довжину, із флюгером на покрівлі і великому внутрішньому дворі. Фасад на 79 віконних осей прикрашали ризаліти і портали, розташовані в центральній частині, із класичними фронтонами. До основного будинку зі службовими приміщеннями примикали арсенал, бойня і навіть корабельна верф.

У цей період практично сформувався зовнішній вигляд голландських міст. Архітектори, що тут працювали, дуже тонко зуміли передати дух життя, що панував у найбільших містах країни, атмосферу постійної діяльності. Саме за ці якості російський імператор Петро I виділив серед інших голландські міста і зробив їхнім зразком для будівництва нової столиці Росії — Петербурга.

При зведенні житлових будинків голландські архітектори продовжували по звичці користатися традиційними способами будівництва і декорування будинків. Саме тому фронтони особняків найчастіше прикрашалися барочними мотивами, а елементи класицизму використовувалися тільки для декоративного оформлення інтер'єра і фасаду, що вони розчленовували каннелірованними пілястрами і прикрашали класичним фронтоном. Планування внутрішнього простору зодчі, як правило, запозичали в інших країнах.

В останнім тридцятиріччі XVII століття в Голландії усе сильніше початок позначатися вплив закордонного (особливо французького) мистецтва, і голландські зодчі утратили свою оригінальність. Нові будівлі, відповідно до французької моди і вимог. Фасади будинків виконували цілком з каменю, без пілястр і обробляли тільки витонченою рустикою. Вікна, розташовані по центральній осі фасаду, зв'язували однією системою обрамлення, фронтон заміняли чи аттиком балюстрадою.

Інші країни Європи

Розвиток класицизму на території Італії приходиться на XIX століття. У цей час економічна і політична обстановка в країні мало сприяла розвитку мистецтва: відбувалося становлення єдиної національної держави, що нерідко супроводжувалося національно-визвольною війною, по всій країні постійно спалахували збройні повстання.

На поширення класицизму в Італії великий вплив зробила Франція. Але на півострові новий стиль розвивався по іншому напрямку: він був скоріше споглядальним, хоча Рим і став згодом одним з головних теоретичних центрів класицизму.

Яскравим прикладом класичної спорудження в Італії є оперний театр «Ла Скеля» у Милане архітектора Пьермарини. Це було одне з перших у європейській архітектурі театральних будинків, розрахованих на величезне число глядачів. Незабаром цей будинок стало зразком для наслідування. Риси класицизму присутні й у перебудованому театрі Сан-Карло в Неаполе, соборі Сан-Франческо де Паоло.

В Іспанії XVIII століття в період початку царювання Бурбонов на чолі з Пилипом V характеризується занепадом іспанського мистецтва в порівнянні з його розквітом у попереднім сторіччі, коли тут було поширено бароко. Пилип V оточив себе в основному італійськими і французькими майстрами, серед яких велику популярність одержали Пилипі Ювара і Джованни Баттиста Саккети. Саме з їхньою допомогою і здійснювалася перебудова королівського палацу в Мадриді в 1734 році, ушкодженого під час пожежі мадридського Аль-касара. Зразком послужив Версаль.

У нових будівлях сильно почувається перехід від попереднього декоративного стилю чурригереска, названого так по імені архітектора Хосе Чурригера, до строгих класичних форм античного мистецтва. Згодом навколо іноземних майстрів утворилася національна іспанська архітектурна школа. Величезну роль у распространении класицизму в країні зіграла Академія образотворчих мистецтв Фернандо. Цього нового для країни стилю дотримували у своїх роботах найбільші архітектори того часу: Вени-туру Родригес, що побудував палаццо Лория в Мадриді і церква Сан-Виттория в Кордове; Франциско Сабатини, творець воріт Сан-Висенте в Мадриді, і Хуан де Вильянуев, автор художнього музею Прадо (1785-1830 роки).

В архітектуру Португалії ідеї класицизму проникнули в другій половині XVIII століття. Класичний напрямок можна простежити в будівлях будинку госпіталю Сант-Антониу в Порту і Тріумфальну арку в Лісабоні. Особливо велике поширення цей стиль одержав у першій половині XIX століття, тому що практично всі будівлі зводилися по проектах італійських архітекторів, що і прищепили новий напрямок у країні. Серед будівель особливо виділяються королівський палац дажуди в Лісабоні (1802 рік) архітектора Франческо Фабри, національний театр де Алменида Гаррет, знаменитий Палац конгресу (1896 рік) у Лісабоні архітектора Мигела Вентура Терри.

У першій половині XIX століття на території сучасної Німеччини розташовувалося королівство Пруссія і Рейнський союз, залежний від Наполеона. Після нетривалого впливу римського мистецтва з закінченням будівництва Бранденбурзьких воріт у Берліні (1791 рік) в архітектурі Німеччини відбувся різкий поворот убік античних грецьких форм, і класицизм зайняв пануюче положення в мистецтві країни (у тому числі й в архітектурі). Прагнення повторити шляхетну простоту і спокійну велич античного мистецтва, а також дослідження вченими і людьми мистецтва древньої архітектури сприяли поширенню в країні цього нового стилю. Головними центрами класицизму в Німеччині стали столиці Пруссії (Берлін) і Баварії (Мюнхен). З найбільшою яскравістю новий стиль проявився в роботах архітекторів К.-Ф. Шинкеля і Л. фон Кленце.

Класицизм у Німеччині не мав свого ґрунту, тому вийшов трохи обмеженим у вираженні. В основному в цьому стилі зводилися монументальні будинки. Як приклад можна привести Бранденбурзькі ворота в Берліні, споруджені архітектором К.-Г. Ланг-хансом, а також проекти Старого монетного двору в Берліні (1798— 1800 роки) архітектора Д. Жилли. Переважно в античному стилізводилася велика частина установ культури й утворення (театри, музеї, університети і бібліотеки), а також будинку соціального призначення (лікарні, будинку для сліпих, в'язниці і казарми).

У традиціях пізнього класицизму побудований архітектурний ансамбль, що включає будинок Гліптотеки (музею скульптури), що розташовувався на одній із площ Мюнхена. Стіни головного будинку розчленовані нішами, а центральна частина прикрашена іонічним портиком з підтримуючими його вісьма колонами.

Послідовником класичного мистецтва був і Карл Фрідріх Шинкель. Знавець античної спадщини, він по-своєму переробив концепції древніх зодчих і втілив у своїх архітектурних добутках. Йому належать проекти торгового дому й обсерваторії в Бонні. Він керував будівництвом маяка в Арконе, храму в Потсдамі будівель у парку Сан-Суси. Більшість створінь Шинкеля знаходиться в Берліні. Одне з них — це будинок Нової караульні (1816— 1818 роки) у виді величезного, кубовидної форми будівлі, прикрашеного шестиколонним доричним портиком. Більш витонченим вийшов Драматичний театр, побудований у 1819-1821 роках. Шинкель створив у Берліні Нову гауптвахту. Старий музей (1824—1828 роки).

Приблизно в цей період на території Німеччини велося будівництво князівських палаців-резиденцій. Найбільший інтерес представляють ансамблі на Марктплатце (торгової площі) у Карлсруе, на чи Максим анштадте і на Людвигштрассе в Мюнхені. Можна додати такж( заміські маєтки аристократії і буржуазії, ратуші, церкви і жиліе будинку.

В другій половині XIX століття ідеї класицизму поширились далі на схід: у Чехію, Словаччину (входили до складу Австрії) і Рісцю. А в Німеччині цей стиль поступився місцем еклектиці.

У Чехії і Словаччині класичні традиції одержали розвиток наприкінці XVIII століття, коли через посилення віденського впливу Праг утратила своє значення у світовому мистецтві. У цей час доводи активно йшов процес формування національної культури, і практично всі сфери мистецтва виявилися задіяні в цьому. Але всле ствие важкого економічного становища багато талановиті архітектори були змушені залишити країну. З що залишилися талановитими були А. Повольні і И. Фейглер.