Смекни!
smekni.com

Архітектура ХІХ-ХХ століть (стр. 3 из 5)

Найвизначнішим майстром російського модерну в архітектурі був Федір Осипович Шехтель. Одним зі значних його створінь у цьому стилі можна назвати будинок Ярославського вокзалу в Москві (1903-1904 роки), де нове сполучається з традиційними формами, за що зодчий став мішенню першої атаки конструктивістів.

Інші архітектурні напрямки

На початку XX століття в архітектурі різко збільшується кількість різноманітних теоретичних програм і утопічних пропозицій. Зодчі, ґрунтуючись на художній індивідуалізм, прагнули до створення незвичайних форм, при цьому явно протиставляючи себе раціональному і матеріальному модерну, що одночасно означало завершення боротьби за звільнення архітектури від історичних імітацій XIX століття.

До нових напрямків в архітектурі перших двох десятиліть XX століття відносяться італійський футуризм, радянські супрематизм і конструктивізм, німецький і голландський експресіонізм, французький функціоналізм.

Зароджений в Італії футуризм являв собою відповідну реакцію на маньеризм у мистецтві й архітектурі. У цьому напрямку було явне прагнення згорнути все зодчество зі шляху схематичного неокласицизму і романтизму, хоча самі ж футуристи романтично схилялися перед технічною цивілізацією початку XX століття і зростаючим динамізмом життя. Виставка нових тенденцій, організована в Мілані в 1914 році, стала першим вираженням футуристичних представлень. У цьому ж році в Італії вийшов маніфест футуристичної архітектури, автором якої став А. Сант-Элиа. У своєму маніфесті італієць призвав до розробки міста майбутнього у виді величезної верфі, повної руху, де кожен будинок — гігантська машина. Сам він саме і став автором численних ескізів футуристичних міст.

У Росії цього часу найбільш відомої в мистецтві й архітектурі футуризму була так називана вітебська група (Л. М. Лисиці-киї, К. С. Малевич, О. Цадкин і В. Е. Татлин). Ведуче місце в ній займали Малевич, головний представник і автор програми супрематизму (1915 рік), і Татлин. Створені в період 1917—1923 років об'ємні композиції, названі Малевичем архітекторами, були зовсім вільні від матеріальної і конструктивної предметності. Пошуком нових форм просторових перетинань і структур займався Татлин. Його проект «Вежі III Інтернаціоналу», хоча і зображував скоріше просторову скульптуру, чим будівлю, усе рівно зробив величезний вплив на хід розвитку архітектурних ідей. Перехід до елементарного конструювання, що спирається на технічні елементи, почувається в мальованих композиціях Лисицького.

Перша світова війна перервала обмін інформацією. Випадково доходили відзвуки подій у світі мистецтва на Заході сприяли особливому сприйняттю футуристичних утопій і кубізму. З'явився характерний конгломерат ідей — так називаний кубофутуризм, що потім у результаті внутрішніх процесів трансформувався в конструктивізм ~- одне з найбільш цікавих і плідних художніх явищ XX століття.

Народження конструктивізму в Східній Європі відбулося в неповторних соціально-політичних умовах того років, в особливому пейзажі прагнень. Художній авангард, ототожнюючи себе з лівими політичними колами, поставив знак рівності між мріями про повну перебудову країни і новим, що відповідають умовам, що змінилися, мистецтвом.

У Росії до пам'ятників архітектурної конструктивістської думки можна віднести театр у Ростову-на-Дону (1932—1935 роки, авториВ. А. Щуко, В. Г. Гельфрейх), будинку видавництв газети«Вісті» (автор Г. Б. Бархин) і газети «Правда» (1934-1935 роки, автор П. А. Голосів) у Москві.

Не менш цікавим напрямком в архітектурі XX століття є функціоналізм, навколо якого об'єдналися із середини 20-х років прогресивні сили європейського авангардисткого зодчества. Це була вже наступна ступінь розвитку на шляху переходу від поверхневого спрощення форм до комплексної раціональності архітектури. Цікаво, що ідеї функціоналізму в містобудуванні багато в чому є перекладанням на мову тез, сформульованих біологічною наукою і, зокрема, теорією походження видів Ч. Дарвіна.

Основною тезою функціоналізму стало гасло «Форма випливає за функцією». Будівництво розглядався як спосіб організації життєдіяльності в соціальному, технічному, господарському, біологічному і психологічному змістах.

Видатним представником архітектурного функціоналізму можна назвати німецького архітектора і теоретика зодчества Бруно Таута, лідера архітектурної групи «Ринг». У 1920-х роках він створив численні будівлі (у тому числі житлові комплекси) у Берліні і Маг-дебурге (з 1921 по 1924 рік був головним архітектором Магдебурга). У своїх будівлях Таут одним з перших застосував скло і бетон, розробив нові типи навчальних і житлових комплексів, домігшись лаконізму композиції і чіткої диференційованості приміщень. Німецький архітектор пропагував широке застосування кольору в архітектурі.

Велике значення для розвитку функціоналізму в період між світовими війнами мала раціональна галузь німецького модерну. Головну роль у цьому зіграло підставу «Баухауза», що стали в 20-і роки центром художнього виховання в Європі. Керівники школи, спираючи на естетику і технологічні розробки лідерів функціоналізму, ставили своєю метою виробити універсальні принципи сучасного формоутворення в області пластичних мистецтв. У центрі проблематики, що займала творців «Баухауза», знаходилися питання комплексного художнього рішення створюваного середовища. Джерелом нових пошуків і концепцій було прагнення до творчого осмислення нових промислових матеріалів і конструкцій. Студентів тут учили усвідомлювати специфічну красу функціонально обумовлених форм сучасних виробів, створюваних в умовах машинного виробництва.

У «Баухаузе» зародилися основні принципи естетики технічної цивілізації, що архітектор Вальтер Гропиус (перший директор «Баухауза») розвив і конкретизував на прикладі послідовної раціоналізації і стандартизації збірного житлового будинку на одну родину, що складається з типових металевих об'ємних блоків, і на прикладі «тотального» театру (1927 рік).

Далі всього в питанні аналізу простору і форми пішли голландські архітектори і художники, що об'єдналися в рух «Стиль» (назва відбулася від журналу «Стиль», що став їхньою трибуною).

Рух «Стиль» було тісно зв'язане з неопластицизмом у живописі — плином, ініціатором якого був П. Мондриан. Головним принципом, сформульованим голландцями, стало те, що нова архітектура елементарна, економічна і функціональна; вона не має несущих стін — вони тільки виділяють простір. «Стиль» виключав усе суб'єктивне, довільне і випадкове.

Найбільшим з архітекторів групи «Стиль» був Якобус Йохан-нес Питер Ауд. Архітектурне мислення Ауда, як і його однодумців, спиралося на ідеї сполучення в зодчестві найпростіших, геометрично правильних елементів, що виявляють собою втілення первинних, чистих форм і відбивають абсолютні закони мироустройства. Однак як практикуючий архітектор він набагато більш своїх колег піддався впливам інших сучасних шкіл. У своєму творчому становленні Ауд випробував значний вплив стилю великого американського архітектора Ф. Л. Райта, що розвивав концепцію органічної взаємодії архітектури і природного природного ландшафту (мал. 164). Вплив американця проявилося вже в проектах Ауда початку 20-х років. Тут застосовані далеко виступаючі звиси дахів, що дають глибоку тінь, витягнуті по горизонталі вікна. Разом з тим роботи голландського архітектора все-таки засновані на урівноваженому сполученні горизонтальних і вертикальних прямокутників, що і було яскравою ознакою естетики «Стилю». До речі, тут помітна стильова близькість до російського супрематизму, де також пропагувалася ідея використання в архітектурі елементарних геометричних фігур — квадрата, прямокутника, кола і трикутника.

Двоповерхові блоки будинків, у тому числі з двох'ярусними квартирами, відрізняються аскетичною чіткістю однакових форм. Ауд побудував також будинку в селищі Вейсен-хоф (Штутгарт, 1927-1928 роки), будинок фірми «Шелл-Нидерланд» у Гаазі (1938—1942 роки), дитячий санаторій близарнема. Його ідеї розкривають свою особливу перспективність не стільки у відношенні окремих будівель, скільки в області сучасного містобудування. У дослідженнях і проектах Ауда і його товариша по «Стилі» К. ван Естерена даються елементарні прийоми об'ємно-просторових побудов, якими сучасне містобудування користається і донині.

Серед лідерів світового архітектурного авангардизму почесне місце займає німець Людвіг Мис ван дер Роэ, що працював велику частину життя в США. Він почав інтенсивно займатися проблемами сучасної архітектурної форми в 1919 році. У центрі його інтересів у ці роки знаходяться три взаємозалежні проблеми: використання остекления різної фактури як архітектурного елемента, принципів горизонтального членування будинку і рішення обсягів житлового будинку в зв'язку з функціональним призначенням його приміщень. Мис ван дер Роэ досліджував усі три теми спочатку лише теоретично, поза зв'язком з яким-небудь конкретним проектом. Проте в цих дослідженнях йому удалося прийти до ряду принципово важливих висновків.

Мова форм Ле Корбюзье обумовлений геометричними формами, що позначилося не тільки в пристрасті до простих геометричних обсягів (куб, циліндр), але й у геометричному членуванні фасадів.

Архітектурний стиль майстра відрізняє виняткова простота і послідовність, що проявилися в його основних роботах 20-х років. До їхнього числа відносяться: жилою будинок «Ситроен» (1922 рік); комплекс особняків Р. Ла Роша і П. Жаннере в Парижеві (1923-1924 роки, з 1970 року Інститут Ле Корбюзье); селище Пессак біля Бордо (1925 рік);вілла в Гарше(мал. 165), де убудовані тераси і балкони створюють безпосередній зв'язок з навколишньою природою, а на першому поверсі розташовані вестибюль, кімната для прислуги, гардеробна і гараж; вілла Пуасси біля Парижа (1929-1931 роки) з вільно побудованими фасадами, горизонтальними стрічковими вікнами, пластичними надбудовами на даху-саду.