Смекни!
smekni.com

Архітектурний стиль – класицизм (стр. 2 из 5)

І обсерваторії в Бонні, маяка в Арконе, храму в Потсдамі і дрібних спорудженні в парку Сансусі, а також в інших будівлях 30-х років. З рідкої для першої половини XIX в. Послідовністю Шинкель дотримував в своїх роботах принципу взаємозалежності форми і функції.

З західної Європи класицизм розповсюджується в Росію, де вже на грані XVIII-XIX вв. приймає своєрідний характер. Настання класицизму знаходиться в прямому зв'язкуз політичними, господарськими і культурними реформами, що почалися при Петрі I і тривали в період царювання Катерини II . Основною рисою російського класицизму було створення численних містобудівних комплексів, використання великого просторового ордера, що застосовувався з надзвичайним почуттям і умов місцевої середи, і масштабу людини.

В російському класицизму віддалено виявилися відгуки давньоруської і византійскойї культури, а водночас і російського бароко, що був першим східцем зв'язку російської архітектури з європейськими течіями. В якості прикладу можна навести ранні роботи В. І. Баженова в Москві, такі як будинок Пашкова (1784-1787) і грандіозний проект перебудови Кремля. Прикладом може служити також риси і бароко, і класицизму архітектура ,що носить резиденцій в округах Петербурга - царське сіло (зараз м. Пушкіно) і Петродворець, в спорудження яких, включаючи просторі навколишні парки, великий вклад внесли італійці Б. Растрелли (автор проекту Зимового палацу в Петербурзі) і Д. Кваренги, шотландец Ч. Камерон і російський архітектор І. Старов. Головним представником класицизму в Москві був М. Ф. Казаков - автор проектів будинків Московського сенату в Кремлі, Голіцинскої лікарні (1801), Московського університету (1785) і ряду річних резиденцій в округах Москви.

Своєї вершини російський класицизм досяг в архітектурі нової столиці - Петербурга, що був закладений Петром Великим в 1703 г. Перший (нездійснений) план міста, ще «звернутого» в овальну ренесансну зірчасту систему (1717), розробив А. Леблон. Першими будівельниками Петербурга стали Еропкин, Зємцов і Коробов. Сьогодняшній образ міста визначився, однак, тільки в початку XIX в., коли виник основний композиційний скелет міста в формі трезуба і численні комплекси на Невськім проспекті, Васильевскому острові з Біржею (1805-1816) але проекту Тому де Томона, велике будинок Адміралтейства, архітектор якого А. Д. Захаров відноситься до найбільш значних представників російського класицизму, і комплекс Казанського собору (1801-1811) по проекту А. Н. Вороніхіна. Розвиток класицизму в Петербурзі досягає своєї кульмінації в роботах К. І. Россі, що завершує Палацову площу дугою будівлею Головного штабу (1819-1829) і Сенатську площу — будинком сенату і синоду. Він також автор проекту Михайлівського палацу і ансамблю Театральної вулиці і Александрівського театру. Прикладами останнього етапу розвитку класицизму тут служать монументальніі і стрункі Тріумфальні арки, створені архітектором В. П. Стасовим, і Исаакієвский собор, побудований по проекту А. Л. Монферана в другий чверті XIX в.

Класицизм в інших країнах і його пізні форми. Класицизм виявився в багатьох країнах. Під прямим французьким впливом виявилася Італія, де центром класицизму стали в XIX в. Мілан з його оперним театром «Ла Скеля» (архит. Пьермарині) і Неаполь, де була здійснена перебудова театру Сан Карло і зведений собор Сан Франческо де Паоло. Більш широкий відгук в Італії отримав романтизм, джерелами натхнення для якого в першій половині XIX в. Стали місцеві форми середньовічної і ренесансної архітектури.

Завдяки посередництву французьких архітекторів, класицизм з Європи влучає на американський континент, де в 1791 г. по проекту П. Ш. Ланфана був закладений Вашингтон. Місто має прямокутну основу вуличної мережі, розрізану широкими діагоналями бульварів. Той же принцип паніровки типовий для Детройту (1807), Нью-Йорка (1811) і інших американських міст. В 1793 г. був закладений перший камінь в фундамент будинку Капітолію (У. Сонтон). Остаточний вигляд йому придав Б. Латробэ - найбільш значний представник американського класицизму, що довів стилізацію форм грецької архітектури до найменьших деталей декору. Представниками класицизму були також Р. Миле і Д. Хобан, що розробили проект Білого Дому в Вашингтоні. Цей стиль став в Америці першим національним стилем під назвою «грецьке відродження». Деякі виразні елементи класицизму отримали в американській архітектурі більш широке розповсюдження, ніж в Європі. Вони зустрічаються навіть в XX в. І придають специфічний характер вигляду маленьких міст з їхні кам'яною і дерев'яною архітектурою.

Класицизм знайшов свій прояв і в своєрідній польській архітектурі, де на зміну німецьким впливам прийшло італійське (М. Бачиареллі, Д. Мерліні - створителі парку Лазейкі в Варшаві, 1779-1794). Головним архітектором Варшави був А. Корацці — автор проекту будинків Польського банку.

З класицизмом були зв'язані датчані X. Ф. Хансен і Т. Хансен, що працював головним чином в віденській Будівельній академії і відомий як автор проекту будинку парламенту в Відні 1883 г., Беседного дома і лікарні св. Анни в Брно. В стилі класицизму був побудований. Прадо - музей в Мадриді (архит. X. Де Виланева); кафедральний собор в Остржигоме (1822-1856) по проекту архит. І. Хилда; Національний музей в Будапешті (перша половина XIX в.) по проекту М. Поллака, і багато менш великі будівлі в інших європейських країнах. В відзнаку від класицизму його пізні форми відрізнялися композиційною складністю і багатством декору. Більш точний характер зберігала архітектура споруд громадянського призначення.

Інтер'єр і предмети внутрішніх шатів західноєвропейського класицизму

Інтер'єри французького класицизму і рококо, незважаючи на нею їхні контрастність, містили деякі обидно признаки. До обох случаях їхні оформлювалися в основному невеликі кімнати. Але внутрішніх відділках і того, і іншого, мур розчленовувався на орнаментально оброблені поля (пано), велике значення грають дзеркала, масштаб орнаменту - дрібний, колористична гама — м'яка, вибілена. Однак интер'єри класицизму (стиль Людовика XVI) містили і принципово нові риси. Більшість відрізняється простотою і ясністю декоративної композиції (мал. 179). Стіни прямокутних в плані приміщень відділяються від стель карнизами, або антаблементами, площини стін чітко розподіляються між собою. В більших приміщеннях муру рас членуються пілястрами і напівколоїдами. Стелі часто обробляються кесонами; застосовуються стрічкові десюденорти і фрізи.

Зразком надзвичайно чіткого, стриманого композиційного рішення, типового для стиля Людовика XVI, може служити приведений нами інтер'єр бібліотеки короля в Версальському палаці.

В орнаменті стиля Людовика XVI можна відзначити дві тенденції. Що відрізнялися тим: античні і ті, що зв'язані з природою і сільським побутом. Серед античних тем: дрібний акант. Маскарони. Міфічні образи і атрибути, факели, дикторські зв'язки, до. Колчани, луки, шоломи, мечи, щити, списи. Пасторальні мотиви: букети або гірлянди кольорів (часто в вазах), снопи, стрічки, музичні інструменти (гітара, сопілка):

Тваринні (барани, кози, їхні голови і лапи). Композиція орнаменту стиля Людовика XVI завжди симетрична, тло мало заповнене, прикраси розташуються але краям, але кутам і в центрі. Улюблена гама кольорів — білі, блакитні, рожеві, світло-зелені, кремові тона.

В орнаменті може бути відзначений ще так званий стиль Директорії — перехідний від стиля Людовика XVI до ампіру.

Стиль ампір, ведучими* майстрами якого були Персье і Фонтеп. Тематичні ґрунтується на античності з внесенням мотивів з помпейських розписів і почасти — єгипетського мистецтва. Елементи пасторальності, характерні для стиля Людовика XVI, зникають. Тематика ампіру початкового ступеня зв'язана з героїчними, тріумфальними мотивами. Застосовуються гірлянди і вінки, імператорські орли, військові римські лати, дрібний пізнеримский акант, античний геометричний орнамент (меандр і ін.), фігури в античних одежах, вази. Пальметти, ліра, маскарони, Ріг изобилия, наслідування помпейським канделяберним композиціям, ріже — мотиви фауни; єгипетські теми: сфінкси, мумії, обеліски. Композиція ампірного орнаменту близька до римських зразків. Відзначається дзеркальна симетрія. Тло заповнюється слабко, орнамент розташується але краям поверхні. Скульптурна обробка в інтер'єрах поступається місце мальовничої.

Кольорова гама ампіру різко відрізняється від колористичних рішень, характерних для XVIII сторіччя. Вводяться інтенсивні тону: пурпур, малиновий, синій, зелений, жовтий кольору. Широко застосовується позолота.

Для оформлення інтер'єрів вводяться, так же як і в XVIII сторіччі, шовкові тканини, якими обтягаються стіни (паперові шпалери, Що використалися і раніше, починають активно застосовуватися з 1830-х рр.).

В меблів перевага віддається червоному дереву з бронзовими визолоченими орнаментальними деталями.

Характерні риси ампірного інтер'єру були сприйняті і в інших країнах. Дуже типовий, в частковості, інтер'єр в стилі ампір в папській резиденції (Італія)

Досягнення Англії в області інтер'єру зв'язані з іменами братів Адам. Що приділяли внутрішньої опорядженню приміщень особливу увагу. Оформлення інтер’єрів складає найбільш сильну і значну сторону їхньої творчості. Культивуємий братами Адам стиль декоративної обробки приміщень складається з ряду елементів, в числі яких античний орнамент, помпейська декоративний живопис, сучасний їм французький класицизм. Продовжувала також відбиватися відома залежність від Палладіо, яку вони, але, завзято намагалися подолати. Англійський інтер'єр почала XIX сторіччя випробував на собі сильний вплив з боку Франції.