Смекни!
smekni.com

Архітектурний стиль – класицизм (стр. 3 из 5)

Те же саме слідує сказати і про німецький інтер'єр 1-і чверті XIX позову. Останній може бути краще всього охарактеризований міськими житловими будинками. Невеликі затишні кімнати мали гладкі стелі, обмежені карнизами, гладкі стіни, пофарбовані фарбою одного тону: меблі червоного дерева; на стінах симетрично розвішувались картини, літографії, малюнки в прямокутних рамах класицистичного характеру.

15 1820-х роках німецький варіант ампіру став переходити в стиль бидермайер, в якому класицистична раціональна стилістична основа стала «розбавлятися» вимогами побутового комфорту і бюргерського затишку.

До початку 1770-х років значно міняється вигляд французької меблів. Вона набуває рис класицизму (стиль Людовика XVI). Форми крісел, комодів, секретерів, столів і інших предметів набувають більш чіткого, конструктивного характеру. Виявляється структура речі, кожний елемент меблів має свої ясно окреслені кордони. Прийом «перетікання» форм з однієї конструктивної частини в іншу (наприклад, з ножек в сидіння — в кріслах, стільцях, або же з ніжок в закриту частину комода) поступово виходить з вживання. Зміцнення частин вже не «стираються» і не маскуються, все більшу роль грає прямий кут. Ніжки набувають круглого або квадратного перетину, вони стають прямими і стрункими. Меблі цього часу знаходиться під сильним впливом античних зразків і сучасної їй архітектури.

Поряд з технікою набору в меблях широко застосовується фаперовка. Звертається особлива увага на показ самої структури, текстури дерева, що виводиться назовні. Переважною увагою починає користуватися червоне дерево, але поряд з ним для опорядження використовуються палісандрове дерево, чорне і інші. Більші площини предметів обрамлялись тонко виконаними бронзовими накладними деталями-тягами з мотивами гірлянд, стрічок, пасторальними мотивами. Окрім бронзи в опорядженні меблях використовувались бісквітні і порцелянові медальйони, органічні що включалися в композицію предметів.

З течією часу стиль меблів набуває всіх більшої строгості, а деталі всі більше зв'язуються з античної орнаментацією — меандром, акантом, лавром, хоча ще часто продовжують зустрічатися і деталі криволінійних, вишуканих форм, в частковості квіткові мотиви, стрічки і інші.

Характерна меблі, створювана майстром Жакобом Демальте, в опорядження якої вводилися тонкі прямі тяги і обрамлення з золотистої латуні, накладаючись на поверхню червоного дерева або вробленою в нього (типу канелюр). Розповсюдження цієї меблів в самому кінці XVIII сторіччя дозволило говорити про особливий меблевий стиль жакоб. Серед інших відомих французьких мебельників слідує назвати найбільшого майстра Ж.-А. Ризенера і Е. Левассера.

Найбільш розповсюджені були порівняно низькі предмети — комоди, секретери, кабінетні бюро, дамські столики і інші.

Під впливом класицизму зазнають змін і декоративні тканини, передусім їхній орнаментальний лад. Малюнок стає більш точним, рапорти декілька зменшуються в масштабі. Зростає роль античних мотивів, в частковості помпейських, але водночас широке розповсюдження одержують натуралістичні теми - букети ,що трактувалися кольорів, вінки, зображення птаства, пейзажі.

Видатну роль в виробництві художніх тканин грає рисувальник, ліонский фабрикант Філіпп де Лассаль. Поряд з гобеленовими тканинами розповсюджується виробництво легких матерій, в частковості бавовняні. Продовжує розвиватися вироблення вишитих і кружевних виробів не тільки для опорядження костюмів, але і для декоративного оформлення інтер'єру.

Риси класицизму виявляються також і в виробах з срібла і бронзи. Користуються більшим розповсюдженням легкі люстри грушовидної форми з металевою бронзовою позолоченою основою, численними кришталевими підвісками і кольоровим склом, що використаються в основному для оформлення центрального стрижня типу балясини. Велике розповсюдження одержують жирандолі, бра. Серед різноманітних типів люстр особливу популярність набувають прозорі стеки - лляні ліхтарі циліндричної форми, декоративні кришталеві підвісками.

Значні масштаби набуває виробництва фаянсу і порцеляни, до частковості виробів з так званої бісквіта, не поливаної порцеляни. Великий розвиток одержують бісквітні групи, що зображають найчастіше персонажів античної міфології, а також пасторальні сцени. На всіх цих виробах лежить властива французькій культурі печатка вишуканості і витонченості. Твори прикладного мистецтва органічні входили в архітектурну середу інтер'єру, збагачували його.

Англійський інтер'єр, і раніше — в першій половині XVIII сторіччя — що відрізнявся великий стриманістю, тепер, в другій половині сторіччя, як відзначене, рішуче переходить на позиції послідовного класицизму. Стиль цей активно підтримується меблями і творами прикладного мистецтва.

Вище відзначалося розповсюдження в середині сторіччя в меблях стиля чіпнендейл. В ньому вже достатньо чітко виявилися риси раціоналізму і конструктивності. Ці признаки одержують ще більший розвиток в меблях останньої третини XVIII сторіччя. В відзнаку від французької меблів, в опорядженні англійської фактично будуть відсутні мотиви античного походження, однак основні принципи, зв'язані з класицизмом - структурна ясність і чіткість, функціональна обґрунтованість, ще дуже сильні. Англійська меблі цього часу поєднувала вимоги вигоди і елегантності. Найбільш відомим майстром меблярем цього часу був Томас Шератон, в виробах якого основними якостями були гармонійність, вишуканість

В шатах англійського інтер'єру більшу роль грали вироби з срібла, що відрізнялися великій елегантністю форм, а також фаянс і порцеляна. Срібні вироби в вигляді ваз античних типів, канделябрів, світильників, багатообразного столового посуду, в тому числі і парадних холодильників для охолодження вина, несли на собі також печатка захоплення класикою. Сервізи відрізнялися часом багатопредметністю, а в своєму опорядженні витонченістю і високою професійною майстерністю вироблення.

Англію можна вважати по праву класичною країною але виробництву керамічних виробів. Серед численних центрів на перший план висунулися керамічні заводи, належащі Джошуа Воджвуду. Фірма Веджвуда випускала столові сервізи, декоративні вази, кашпо, футляри для годин, предмети туалету і багато інше. Веджвудом створювалися вироби з «кремової» маси різноманітних відтінків, що наслідували завдяки забарвленню природному кам'яному матеріалу, в частковості базальтовій масі. Веджвудом зі часом стала застосовуватися бісквітна маса, пофарбована або цілком, або частково. Особливої вишуканістю відрізнялися вироби з рельєфами з білого тіста, що виступали на загальному нейтральному тлі, звичайно голубуватого або синього матового тонів. Самі рельєфи, що створилися скульпторами, наслідували античні композиції. Медальйонами* Веджвуда прикрашалися лицеві поверхні всілякого вигляду бюро і інші предмети меблів в якості вставок в основну дерев'яну поверхню.

Традиції меблевого виробництва другий половини XVIII сторіччя в Франції перейшли в першу чверть XIX сторіччя. Перехідна стадія звичайно називається, як відзначене, стилем Директорії (1790-е рр.). Строгість і прямолінійність зростають, з'являється і відома сухість в малюнку і в деталях. Стиль жакоб з його латунними деталями, виготовленими механічним засобом, набуває особливого розвитку. Меблі цю виробляє названий вище майстер Жакоб Демальте.

Стиль ампір в меблях збагачувався за рахунок ще великого наслідування, ніж раніше, зразкам античної меблів, що ставали відомими по зображенням на вазах. Сприяли цьому процесу походи Наполеона і розкопки ,що тривалися Помпеї.

Багато зробили для розвитку ампіру архітектори Иерсье і Фонтен, проекти ,що видавали обстановки і шатів, що отримали більшу відомість.

Найбільш розповсюдженим матеріалом залишається червоне дерево, гладку поверхню якого доповнювали деталі з золоченої бронзи. Вони являли собою, як було відзначене вище, античні фігури і рельєфи, сфінкси, різноманітного роду гірлянди, пальмети, зірки, розетки і ін. Характерно, що прагнення до строгості і «представницького» характеру меблів часом побуджало нехтувати вимогами вигоди вугоду декоративності.

В великій кількості виробляються книжні шафи, двірки яких оброблялися решітками, різноманітні по формі і декоративним шатам бюро, серванти, туалетні столики і письмові столи, крісла, стільці.

Майстрами прикладного мистецтва створюються самі різноманітні вироби з золоченої бронзи — настільні годинники, чорнильні прилади, канделябри, бра, люстри і інші. Образотворчі елементи і орнаментальні засоби в виробах з бронзи принципово не відрізнялися від тих, що застосовувались в меблях. Прославленим майстром - бронзівником є П. Томір, що працював в самому тісному контакті з Жакобом* Демальте і разом з ним що брав участь в здійсненні проектів Ш. Персьє і П. Фонтена. Інший, ніж раніше, характер набувають люстри. Кришталеві підвіски виходять з вживання, структурна основа і прикраси люстр повністю виконуються з бронзи.

Інтер'єр і предмети внутрішніх шатів російського класицизму

На всіх трьох етапах розвитку російського класицизму відзначається розквіт мистецтва інтер'єру, перебуваючого в повній стилістичній відповідності зі стилем і пластичною характеристикою зовнішнього вигляду споруд. Роботи архітекторів - класицистів підтримувалися творами монументального живопису і скульптури, високою досконалістю виробів прикладного мистецтва. На всіх етапах класицизму інтер’єри доповнювалися і збагачувалися досконалими витворами майстрів, що працювали в області порцеляни, художнього скла, бронзи, декоративних і шпалерно-драпіровочних тканин. Особливо тісні зв'язки між архітектурою і прикладними мистецтвами виникли в межах пізнього класицизму, коли зодчі (Вороніхін, Стасов, Россі і інші) цілісно вирішують питання шатів будинків, виконуючи малюнки для меблів і предметів художнього порядку.