Смекни!
smekni.com

Архітектурний стиль – класицизм (стр. 4 из 5)

Интер'єри раннього класицизму в багато чому відрізнялися від опорядження попереднього часу. Ще давав себе знати принцип анфіладного побудови палацових будинків, але самий характер парадних приміщень змінюється. Зберігаючи в основному урочистість, вони оформлюються вже іншими засобами. Характерні для бароко насиченість і динамічність поступають місце в оформленні дільниць стін, в деталях, врівноваженості, симетрії і чіткості вертикальних і горизонтальних ділень.

Точний класицизм остаточно усуває в интер'єрах підкресленого декоративізму. Пластичні елементи відбираються під кутом зору їхньої відповідності античним мотивам і загальній архитектурно-тектонічній структурі стін і стель. Загальна кількість їх скорочується. Меблювання підкоряється архітектурно-просторової струн туре приміщень.

Палацові і дворянські інтер’єри першої третини XIX сторіччя продовжують розвивати стиль кінця попереднього сторіччя, що особливо справедливо по відношенню до Москви. Для того щоб переконатися, в цьому, достатньо порівняти інтер’єри того же Казакова з опорядженням архітектора Є. Тюрина в садибі «Нескучное», стосовними до 1830-1840-м років.

Створені в великій кількості О. Бове, Д. Жилярди, Л. Григор’євим і іншими московськими архітекторами інтер’єри зали, вітальні, житлові кімнати — відрізнялися затишком і шляхетною простотою вигляду. В них — чисті, спокійні поверхні стін, колони, бездоганна по смаку і деталям, в основному дрібномасштабна ліпка карнизів, розписі, частково гризайльні. Меблювання і шати виконувалися в характері, надзвичайно близькому петербурзькій архітектурі.

Зіставлення російських і французьких інтер'єрів першої чверті XIX сторіччя говорить про наявність в них ряду загальних ознак і про вплив стиля французьких опорядження на російські. Звідси термін, що знайшов в свій час широке застосування — ампір. Однак його слідує застосовувати з відомими застереженнями, пам'ятуя про великі оригінальності і ірраціональна самостійність всієї російської архітектури даного періоду.

Термін: той правомірніше замінити іншим визначенням — російський класицизм першої чверті XIX сторіччя.

Монументальна живопис в інтер'єрах точного класицизму застосовувався в основному в вигляді розпису плафонові, головним чином орнаментальної. Арабескові розписи вводилися для покриття фільонок дверей, а такті пілястр. Поступово зникають плафонові композиції, вони поступають місце невеликим картинам в центрі стелі, замкнутими рамами. Інше поле заповнюється орнаментикою.

В розписах пізнього класицизму відчуваються більша графічність і силуетність. Орнаментація, як і раніше, будується на античних мотивах, ордерних деталях з включенням тріумфальної символіки — військових арматур, лаврових вінків, гірлянд, пальметт, зображень фігур.

Дверні полотна звичайно бували білими, в палацових же покоях найчастіше двері фанерувались цінними породами дерева, в тому числі і червоним деревом, хвилястою березою, з деталями з прочеканеної золоченої бронзи.

Паркетні підлоги в палацових будинках, в парадних приміщеннях настилались по індивідуально виконаним малюнкам. В лаві випадків, як, наприклад, у А. Ринальди в Китайському і Гатчинском палацах, вони самі по собі по досконалості,вишуканості і витонченості малюнку* набувають* значення справжніх творів мистецтва. І* подальшому, в* період точного* класицизму, композиції паркетів стають спокійними і* структурно більш* чіткими, хоча* і* зберігають* в* кожному окремому випадку своєрідність малюнку*.

Значну* роль в* шатах кімнат класицизму грають* печі і* каміни. «Вигляд» печей радикально міняється* приблизно з* 1760-х років. Стара система їхньої обліцовки, що зберігалася ще Ф.-Б. Растреллі і що полягалася в використанні в основному голландських сине-білих ізразців, виходить з вживання. Печі, а також отримавши в той час популярність каміни облицьовуються білими кахлями, частково лекальної форми. Поряд з ізразцами в опорядженні печів і камінів використовується білий мармур, вводиться інколи бронза (в вигляді рельєфів), фаянс. Печі в деяких випадках сподобляються якогось роду «архітектурним» спорудам прямокутної або круглої, ротондальної форми з ордерними елементами — карнизами, колонами або пілястрами. Печі поміщались головним чином в кутах приміщень, а каміни — на осі стін.

Художня освітлювальна арматура (люстри, бра, шандали) розвивається в відповідності з аналогічними предметами в країнах Західної Європи, хоча має і свої особливі риси композиційного і декоративного порядку.

В період точного класицизму загальні риси люстр найчастіше мали форми конуса. До ободів підвішувались гірлянди кришталевих страз. Стрижень, що виконувався звичайно з кольорового скла, варіював форму античних балясин. Застосовувались люстри типу циліндричних або призматичних ліхтарів.

До кінця XVIII сторіччя кришталевє вбрання в освітлювальних приладах поступово полегшується і поступає місце бронзі, що стала основним матеріалом в першій половині XIX сторіччя. Конструкції люстр набувають

більшу чіткість. Бронзові частини одержують надзвичайно тонку художню обробку з притягненням класичного орнаменту.

Меблі часу раннього класицизму в палацових резиденціях і багатих дворянських особнякахабо була привізною, з Франції і інших країн, або же виконувалася російськими майстрами, імена яких, нажаль, науці доки невідомі. В цілому існував безсумнівний зв'язок російської меблів раннього класицизму з французької, так званого стиля Людовика XVI.

Форми предметів міняються, вони набувають лінійності і чіткість, абрисів, хоча ще використовуються вигнуті підлокітники, ніжки, обвиті спіральними жолобками або стрічками; вводився мотив гірлянд. Більша частина меблів (крісла, дивани, стільці) виконувалася з дерева і по-давньому покривалася фарбою ніжних забілених тонів, злегка що доповнюються позолотою. В відповідності з цією гамою вибиралися і тканини для обтяжки м'яких деталеймеблів.

З течією часу, в межах наступного етапу, точного класицизму, форми меблів стають всі більш різноманітними. Загальне розповсюдження в цей час набувають різноманітні бюро і столи туалетні, ломберні, столики-бобики і інші. В той же час меблі набувють рис стриманості в малюнку і деталях. Але, мабуть, найголовніше — міняється відношення до основного матеріалу дереву. Воно не тільки не переховується, а, навпаки, служить головним засобом естетичного впливу. Значна частина меблів бюро, письмові столи, шафи і інші предмети — виконуються з цінних порід дерева (червоного, декілька пізнє-карельскої берези), (загальну популярність в цей час набуває наборе дерево — маркетри, інтарсія. Поряд з деревом для набору застосовували інші матеріали - тонкі пластини металу і кістки. В техніці набору найчастіше створювалися гармонійні орнаментальні композиції, складатися з ваз, квіткових гірлянд, а також трельяжних побудов. Серед російських митців, блискуче що оволоділи технікою набору, слідує назвати ім'я майстра кріпака М. Я. Веретенникова.

На рубіжі XVIII і XIX сторіччя типи меблів не зазнають принципових змін, але самі форми так званих павловских меблів стають декілька більш важкими. Червоне дерево, завоювавше більшу популярність ще в кінці XVIII сторіччя, застосовується в цей час в основному в вигляді фанеровки. Водночас велике розповсюдження одержують карельска береза і близьке до неї по кольору і текстурі так зване панельне дерево (тополь з чорними вкрапленнями), а також ясень. Водночас з використанням натурального дерева застосовувалося і забарвлення (найчастіше біле з золотому або суцільне золочення). В Росії в павловське час зустрічається меблі Жакоб Демальнті, що викликала численні наслідування.

В першій чверті XIX сторіччя меблі розвивається в колишньому направленні, але посилюється вплив античних форм. Разом з тим все ясніше виявлялися власні, самобутні національні якості і особливості. Для меблів так званого російського ампіру, або* александрівського класицизму — ці терміни виявляючи устойчивість — характерна підкреслена монументальність, виділення більших рівних площин, на яких виступали золочені рельєфні деталі, різьблені або гіпсові, в відзнаку від французьких-бронзових. форм в вигляді накладок в російській меблях вводилася порівняно рідко.

Мотивами для декорировки меблів служили вінки, пальметти, грифони, лебеді, орли, акант, рога изобілія, ліри, сфінкси і інші. Широко застосовувались і архітектурні мотиви — антаблементи, карнизи, фронтончики, колонки, герми, балюстради. Зображення тварин, реальних або фантастичних, а також мотиви герм використовувались головним чином для ніжок і підлокітників в кріслах і диванах.

В першій чверті XIX сторіччя виділяються значні майстри мебельники, що працювали в самому тісному контакті з ведучими архітекторами — А. Вороніхіним, В. Стасовим, К. Россі і іншими серед тих майстрів-мебелників. Найбільш відомі Г. Гамбс, А. Тур, В. Бабков. Що випускалася ними меблі відрізнялася високою майстерністю і першокласною якістю. Вона створювалася по замовленням і виконувалася з дорогих порід дерева.

В першій чвертіXIX сторіччя збільшилося виробництво меблів в провінції — в майстерних панських маєтків. В садибних меблях більше «безпосередності», «теплоти» і своєрідності. Тут застосовувались більш прості породи дерева, інколи мала місце імітація під червоне дерево.

Класицистичні меблі продовжували утримувати свої «позиції» в 1830-х і навіть в 1840-х роках, коли вони перейшли в той особливий стиль. Що по відношенню до Західної Європи прийняте називати бидермейером. Це був класицистичний стиль, «пристосований» до умов побуту і в відомій мірі що використав устоявшися раніше народні традиції. Якщо предмети меблів так званого александрівського класицизму містили риси відомої строгості і офіційності, що робило їх малопридатними в побуті, те меблі бидермейера якраз навпаки всіляко враховувала вимоги вигоди користування нею і чинник економічності.