Смекни!
smekni.com

Архітектурно-конструктивний проект житлового будинку (стр. 3 из 5)

26. Питомі побутові тепловиділення qint, Вт/м2, слід встановлювати виходячи з розрахункового питомого електро- і газоспоживання будівлі, але не менше 10 Вт/м2. У нашому випадку прийнято:14 Вт/м2

27. Побутові теплопоступлення в будівлю за опалювальний період Qint, Мдж:Qint=13589,1 Мдж

28. Теплопоступлення в будівлю від сонячної радіації за опалювальний період Qs Мдж:Qs=32783 Мдж

29. Потреба в тепловій енергії на опалювання будівлі за опалювальний період Оhy:Qhy=12749,1 Мдж

30. Питома витрата теплової енергії на опалювання будівлі кДж/(м2Ч°СЧсут): qhdes=43,5717 кДж/(м2х°Схсут)

Різниця між питомими витратами енергії на опалювання будівлі і потрібним проти, що не перевищує допустиму різницю 5%- дана будівля задовольняє вимогам СНКК 23-302-2000.

5. Конструктивні рішення

Зовнішній вигляд будівлі, як правило, визначається варіантом його зовнішньої обробки. У даному проекті передбачена обробка зовнішніх стін з використанням матеріалу сайдинг. Сайдінг - це не лише матеріал, але і технологія обшивки фасаду панелями. І, відповідно, термін "сайдинг" визначає панелі сайдинга для зовнішньої обробки будівель і процес обшивки фасаду цими панелями сайдинга.

Сборні панелі сайдинга (так само називаються "вагонкою" (пластикова вагонка, вінілова вагонка, вагонка ПВХ і так далі)) виготовляються з металу (сталева вагонка) або винилополимерных матеріалів (пластикова вагонка).

Сайдінг - відносно молодий будівельний матеріал. Вперше сайдинг був використаний в США в кінці 50-х років. З тих пір сайдинг став дуже популярен на будівельних ринках Америки і Канади, звідки прибув до Європи. У Росії сайдинг з'явився в 90-х роках і популярность його постійно зростає. Догляд за сайдингом обмежується миттям водою з садового шланга. Міцну грязь можна видалити за допомогою будь-якого засобу. Цей захід можна проводити 1 раз на рік.

Цоколь будівлі зроблен за допомогою штучного декоративного каменя. Штучний декоративний камінь - це повноцінна імітація натурального природного каменя і виробів з нього із застосуванням сучасних штучних і синтетичних матеріалів по спеціальних технологіях.

Предмети, виготовлені з високоякісного штучного каменя, викликають повну ілюзію натуральності, як зовні (поєднання кольорів, фактури і текстури, блиск), так і на дотик.

Вікна і зовнішні двері будівлі забарвлюються водовідштовхувальною емаллю в темно-коричневий колір, який чудово поєднується практично з будь-яким кольором стін котеджу, не порушує гармонії кольорів фасаду. До даху з боку фронтонів прибиваються дошки, що додають будівлі особливі риси, які здатні виділити його з архітектурного ансамблю району забудови. Ці дошки забарвлюються в зелений колір емаллю того ж типа.

Обробка поверхні внутрішніх стін і перегородок виконується за допомогою штукатурки. Для даної обробки ми застосуємо цементну штукатурку, завтовшки 20 мм, оскільки її доцільно застосовувати у тому випадку, коли необхідно отримати максимально міцне і довговічне покриття. Термін експлуатації якісної і правильно виконаної цементної штукатурки- багато десятиліть навіть в умовах перепадів температури і вологості. Стіни ванних кімнат і санвузлів обшиваються керамічною плиткою на висоту 1,8 м. Цементним же штукатуркам для висихання і повного набору міцності потрібно не менш 24-28 діб.

У приміщеннях використовуються підвісні стелі різних текстур. Виключеннями є хол, коридори, тамбур і бойлерна, де стелі обклеюються шпалерами. Внутрішня обробка визначає інтер'єр будівлі і може бути виконана в різних стилях, залежно від бажання замовника.

Стіни

Стіни будівлі призначені для обгороджування і захисту від дій довкілля і передають навантаження від конструкцій, що знаходяться вище, — перекриттів і покриттів до фундаменту.

Стіни возводятся з монолітного залізобетону. Зовнішні стіни — найбільш складна конструкція будівлі. Вони піддаються багаточисельним і всіляким силовим і несиловим діям .Стіни сприймають власну масу, постійні і тимчасові навантаження від перекриттів і дахів, дії вітру, нерівномірних деформацій підстави, сейсмічних сил і ін. Із зовнішнього боку зовнішні стіни схильні до дії сонячної радіації, атмосферних опадів, змінних температур і вологе зовнішнього повітря, зовнішнього шуму, а з внутрішньою — дії теплового потоку, потоку водяної пари, шуму. Виконуючи функцію зовнішньої конструкції, що захищає, і композиційного елементу фасадів, а конструкції, що часто несе, зовнішня стіна повинна відповідати вимогам міцності, довговічності і вогнестійкості, відповідним класу капітальної будівлі, захищати приміщення і несприятливих зовнішніх дій, забезпечувати необхідний режим температурної вологості приміщень, що захищаються, володіють декоративними якостями. Одночасно конструкція зовнішньої стіни повинна задовольняти вимогам індустріальності, а також економічним вимогам мінімальної матеріаломісткості і вартості, оскільки зовнішні стіни є найбільш дорогою конструкцією (20—25 % вартості конструкцій будівлі). Спочатку товщина зовнішньої стіни розраховується 260мм. Така товщина необхідна для забезпечення стійкості по відношенню до вище перелічених навантажень. Оскільки статичні функції стін і їх ізоляційні властивості досягаються при взаємодії з внутрішніми конструкціями, що несуть, розробка конструкцій зовнішніх стін включає вирішення природно-кліматичних і інженерно-геологічних умов будівництва, а також з врахуванням особливостей об'ємно-планувальних рішень. Зовні стіни обшиваються панелями сайдинга. З середини стіни штукатуряться цементно-піщаним розчином товщиною внутрішнього шару 20мм.

Віконні отвори в стінах запроектовані з чвертями з боків і зверху, призначеними для зручності установки віконних блоків. Над віконними і дверними отворами укладені залізобетонні перемички. Вони передають навантаження від вище розміщених конструкцій на стіни або простінки. У віконних отворах є по три перемички: одна — перетином 250х140 мм і дві — 120х140 мм. У дверних отворах одна перемичка перетином 250х140 мм.

Фундамент

Фундамент - одна з найвідповідальніших частин будівлі, що сприймає навантаження від надземних частин будівлі на підставу, а також сам піддається ряду статичних і динамічних силових і несилових дій. До статичних силових відносяться дії власної ваги конструкцій будівлі з вертикальними навантаженнями, що доводяться на них, бічного тиску ґрунту, його пружної відсічі і нерівномірних деформацій підстави; до динамічних — вітрові, сейсмічні, вібраційні дії. При високому рівні стояння ґрунтових вод фундамент піддається також гідростатичному тиску по бічній поверхні і підошві; при підставі, складеній пучинистими ґрунтами, — дії сил пучення. До несилових відносять дію ґрунтових вод і розчинених в них хімічно агресивних домішок, а також змінних температур по висоті фундаменту і його товщині .

При проектуванні даного котеджу з врахуванням особливості даної місцевості був вибраний монолітний фундамент. Характерною особливістю монолітного фундаменту є наявність бетонної плити, яка, у свою чергу, складає єдине ціле з опалубкою. Велика площа опори фундаменту сприяє зниженню тиску на грунт. Такий фундамент стійкий до навантажень, що виникають при заморожуванні, відтаванні і просадке ґрунту. В процесі пристрою фундаменту використовується арматурна сітка (не менше двох шарів). Для будівництва заміських будинків вибрана оптимальна товщина плити ,яка складає 40 см, при цьому 10 см знаходяться нижчим за рівень землі, а 30 см - вище за рівень.

Після того, як котлован викопаний, робиться піщана підготовка. Для того, щоб підвал не став жертвою ґрунтових вод, довкола будівлі влаштовується дренаж, а на підбетонці (тонкому шарі бетону) - у два шару гідроізоляція. Потім армується і заливається фундаментна плита. Арматура, що стирчить з неї, забезпечує нерозривний зв'язок плити і стін. Після того, як затвердіє бетон, в'яжеться арматурний каркас і виставляється опалубка стін. Відстань між арматурними стержнями складає не більше 30 см. Арматура утворює цілісну конструкцію і захоплює відмістку. Кути фундаменту проарміровани заломленими півколом стержнями і заведені в бічні стіни фундаменту. При такому армуванні виникає гнучка просторова конструкція стрічкового фундаменту, тобто виходить монолітний пояс, що нагадує монолітні пояси, що влаштовуються в зонах землетрусів.

Опалубка жорстко фіксується, щоб не відбулося витріщання стіни. Роль фіксаторів виконують домкрати, стяжні болти, що й вирівнюють балки. Бетонування починається тільки після перерахованих вище робіт. Укладку бетону ведуть шарами не більш 15 см, розрівнюючи лопатою й трамбуючи штикуванням. Бетон в армований фундамент рекомендується заливати за один раз. Неармовані фундаменти допускається бетонувати з перервами, залишаючи горизонтальні шви. Бетон потрібно втрамбувати. Робити це треба до тих пір, поки поверхня його не заблищить від вологи, що виступає. Одночасно потрібно простукувати опалубку зовні, щоб бетон краще проник у порожнечі між арматурами й опалубкою. Загладжування поверхні виконується за допомогою брусів, який переміщають по верхніх дошках опалубка. Глибина закладення фундаменту становить 1,2 м, що перевищує глибину промерзання ґрунтів у даному районі будівництва - 50-60 см. Цоколь будинку не виступає й не западає, утворюючи зі стінами єдину плоскість

Цоколь облицьовується цементно-піщаним розчином на основі гідрофобного цементу і виконується декоративне розшивання, що додає будівлі художню виразність.

По всьому периметру будівлі виконується відмістка шириною 900 мм з ухилом i=0,030. Вона призначена для захисту фундаменту від дощових і талих вод, проникаючих в грунт в близи стенів будівлі.

Внутрішні стіни і перегородки

Внутрішні стіни і перегородки - це внутрішні вертикальні конструкції, що захищають, в будівлях. Внутрішні стіни виконують в будівлі функції, що захищають і несуть, перегородки - що лише захищають.