Смекни!
smekni.com

Архітектурно-планувальна організація інтер’єрів підприємств харчування Сирії (на прикладі Дамаску) (стр. 2 из 5)

- проаналізувати основні фактори, які впливають на формування підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску;

- сформулювати основи просторової організації підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску з урахуванням національних сирійських традицій і філософії;

- розглянути особливості предметно-просторової організації інтер’єрів підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску, розробити принципи підбору і прийоми розміщення;

Об’єктом дослідження виступають інтер’єри підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску.

Предметом дослідження виступає архітектурно-планувальна організація інтер’єрів підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску.

Дослідження проводиться в межах, визначених у меті і завданнях та охоплюють архітектурно-планувальну, художньо-декоративну організацію інтер’єрів існуючих підприємств харчування Сирії на території Дамаску.

Методи дослідження:

- вивчення і аналіз вітчизняної і закордонної практики проектування, будівництва та експлуатації підприємств харчування, літературних, нормативних і науково-дослідних робіт, які стосуються теми дослідження;

- проведення натурних обстежень існуючих підприємств харчування Дамаска та аналіз архітектурно-планувальних рішень, обладнання;

- експериментальне проектування, що дозволить перевірити правильність теоретичних пропозицій автора;

- метод графоаналітичного та об’ємного моделювання архітектурно-планувальних рішень.

Наукова новизна дослідження полягає в тому, що:

- розроблено загальну класифікацію підприємств харчування Сирії, також визначено нові типи підприємств харчування, притаманні тільки цьому регіону;

- вперше комплексно розглянуто архітектурно-планувальну організацію підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску, визначено регіональні особливості планувальних схем обідніх залів;

- виявлено специфіку формування інтер’єрів підприємств харчування Сирії на базі урахування культурно-національних особливостей регіону;

- викладено особливості предметно-просторового наповнення обідніх залів підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску, представлено принципи підбору та прийоми розміщення, запропоновано номенклатуру меблевого обладнання обідніх залів;

- сформульовано принципи та прийоми об’ємно-планувальної і художньо-декоративної організації підприємств харчування Сирії.

Практичне значення дослідження полягає у можливості використання їх у подальшому вивчені проблеми архітектурно-планувальної організації підприємств харчування Сирії; у практиці проектування сучасних підприємств харчування в Сирії. Пропозиції щодо проектування підприємств харчування також можуть бути включені до нормативних документів з проектування громадських будівель; використані у розробці рекомендацій для проектувальників; у навчальному процесі.

Впровадження результатів дослідження здійснювалося шляхом використання методичних положень роботи у курсовому (весняні семестри 4-го курсу 2004-2005 рр.) та дипломному проектуванні (у магістерському і бакалаврському проектах 2004-2005 рр.) на кафедрі дизайну архітектурного середовища у Київському національному університеті будівництва і архітектури. Також основні висновки і рекомендації роботи застосовані в реальному проектуванні підприємств харчування.

Апробація результатів дисертації. Основні результати роботи доповідались і були схвалені на міжнародних конференціях «Молода мистецька наука України, V електронна наукова конференція молодих науковців, аспірантів, магістрантів, студентів» (Харків,2003) і «Дизайн освіта 2005: тенденції розвитку та інтеграція в європейський освітній простір» (Харків,2005), на конференції молодих учених «Перспективні напрямки проектування житлових та громадських будівель: Архітектура та будівництво України в нових соціально-економічних умовах» (КиївЗНДІЕП, 2004), на 64, 65, 66, 67 науково-практичних конференціях Київського національного університету будівництва і архітектури у 2003-2006 рр., на 1 науковій конференції молодих учених, аспірантів і студентів Київського національного університету будівництва і архітектури у 2007р..

Публікації. Основні результати дисертації опубліковані в 8 статтях у наукових фахових виданнях, 2 тезах до конференцій.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається з текстової частини, що включає вступ, три розділи, висновки по розділах і загальні висновки, викладених на 125 сторінках, переліку використаних джерел (115 позицій бібліографії), ілюстрацій (41 рисунків), 15 таблиць, 3 додатки на 15 сторінках.


ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено зв'язок роботи з науковими програмами, сформульовано мету, задачі і методи дослідження, визначені наукові результати роботи, її практичне значення і впровадження результатів.

Розділ І. Аналіз основних положень і розгляд досвіду формування підприємств харчування. Сирія – країна стародавньої історії з власною своєрідною культурою та багатовіковими традиціями. Її сміливо можна назвати районом стародавньої самобутньої культури, багатої на пам’ятки архітектури та мистецтва найрізноманітніших епох.

На основі аналізу ряду існуючих підприємств харчування Сирії розроблено загальну класифікацію підприємств харчування за місткістю, асортиментом продукції, розміщенням у структурі міста, а також за призначенням: за місткістю підприємства харчування поділяються на заклади: малої (20-100), середньої (101-400) та великої (401-1000) місткості; за асортиментом продукції, що виготовляється, існують підприємства харчування: загального та спеціалізованого призначення; за розміщенням у структурі міста поділяються на підприємства харчування у старому та новому місті, а також підприємства харчування, розташовані поза містом; за контингентом відвідувачів поділяються на підприємства харчування загального та обмеженого відвідування.

Внаслідок аналізу існуючих підприємств харчування Сирії були визначені основні типи підприємств харчування, перш за все, це кафе, які в свою чергу поділяються на універсальні, національні, спеціалізовані; по-друге, це бари, які також складаються із музичних, для чоловіків, диско; по-третє, це ресторани, які в свою чергу бувають традиційного, європейського, заміського типу. Також з’ясувалося, що наглядним прикладом традиційних архітектурно-планувальних рішень та інтер’єрів є лише два типи підприємств харчування, а саме: кафе та ресторани старого і нового міста, оскільки вони частіше виступають носіями традиційної національної культури.

Аналіз матеріально-технічної бази показав, що існують відокремлені, вбудовані та перепрофільовані типи підприємств харчування. При цьому для старого міста перепрофільований тип являється основним. Нове місто має можливість будування відокремленого і вбудованого типів підприємств харчування. Були визначені основні групи приміщень, які є вирішальними при визначені архітектурно-планувальної схеми підприємства харчування – торгівельні і виробничі. Аналіз їх взаєморозміщення привів до висновку, що по архітектурно-планувальному рішенню підприємства харчування підрозділяються на односторонні, кутові, центричні, комбіновані. Визначено, що найбільш вигідними архітектурно-планувальними схемами виступають комбінована і центрична, так, як існує добрий взаємозв’язок виробничих і торгівельних приміщень.

Так, як торгівельна група приміщень складає основу підприємства харчування були визначені планувальні схеми обідніх залів, враховуючи регіональні особливості проектування, такі, як комбінована, лінійна, домінантна, багатоярусна.

У результаті вивчення художньо-декоративної організації інтер’єрів підприємств харчування старого міста з'ясувалося, що існує п’ять типів вирішення стін: тричастинна, двочастинна, декорована деревиною, розділена на дві частини з ліпниною, викладена природним каменем смугами різних кольорів (рис. 1). У підприємствах харчування нового міста визначили чотири типи оформлення стін: імітація традиційних типів, стилізація, євростиль і пофарбування. Також у результаті аналізу було визначено сім типів оформлення стель у ресторанах старого міста: несучі дерев'яні балки з необробленої деревини, декорування стелі різьбленою деревиною з інкрустацією перламутром і ажямі, використання сонцезахисного і загартованого скла, декорування стелі гіпсовою ліпниною, декорування стель металевими елементами, натяжні стелі (навіси) з щільної тканини. Визначено сім типів оформлення стель у ресторанах нового міста: дерев’яними балками з необробленої деревини, конструктивними дерев’яними балками прямокутної форми, підвісні стелі, натяжні стелі, стеля декорована дерев’яними дощечками з набивним геометричним та рослинним візерунком, у атріумах – використання сонцезахисного та загартованого скла, склепінчасті стелі. Визначили існування чотирьох типів вирішення підлоги підприємств харчування у старому місті: мозаїчний мармуровий, з природного каменя, мармурово-плитковий з керамічної плитки з малюнком. Також – чотири типи вирішення підлоги підприємств харчування у новому місті: мармурова мозаїка, основою якої є геометричний візерунок, мармурові плити значних розмірів, керамічна плитка великих розмірів, керамічна плитка з малюнком або візерунком.

Встановлено, що орнамент бере свій початок розвитку з давніх часів і має довгий шлях свого еволюціонування. Він є одним з найголовніших елементів традиційної архітектури Сирії, зокрема, одним із визначальних традиційних засобів декоративно-художнього оформлення, без якого не обходиться жоден елемент інтер’єра залів підприємств харчування Сирії. За типом малюнка він поділяється на геометричний, рослинний, епіграфічний та сталактитовий орнамент, а за технікою виконання на різьблений, керамічний, розписний орнамент. Вітраж і техніка інкрустації також відіграють важливу роль в естетичній організації внутрішнього простору підприємств харчування.