Смекни!
smekni.com

Архітектурно-планувальна організація інтер’єрів підприємств харчування Сирії (на прикладі Дамаску) (стр. 4 из 5)

Визначені наступні принципи підбору меблевого обладнання.

Принцип єдності різномаїття полягає у можливості застосування одразу декількох різних прийомів розміщення мебельного обладнання в підприємстві харчування за умови, що у ньому налічується більше одного обіднього залу.

Принцип синтезу архітектурно-планувального рішення та предметно-просторового наповнення – комплексне вирішення організації внутрішнього простору обідніх залів підприємств харчування. Врахування форми плану залу, площі та місткості, пропорцій приміщення, а також спеціалізації підприємства харчування і стилістичної спрямованості інтер’єра, так як тематика традиційного інтер’єра повинна простежуватися не лише в оформленні стін, підлоги, стелі, а й у предметному наповненні залів, у синтезі всіх складових інтер’єра.

Принцип комплексного обладнання інтер’єрів полягає у правильному підборі з урахуванням художньо-декоративного оформлення обіднього залу всіх складових предметно-просторового наповнення підприємства харчування.

Для різних приміщень (внутрішнього подвір’я, айвана, залу) були сформовані основні прийоми розміщення меблевого обладнання.

У внутрішньому подвір’ї пропонуються такі прийоми розміщення меблевого обладнання: сонячних променів – столи в залі розміщуються навколо фонтана формуючи промені; централізації фонтана – обідні столи розміщені таким чином, щоб композиційним центром інтер’єра був фонтан; заповнення – обідні столи виступають заповнюючим елементом площі обіднього зала.

В айвані рекомендуються такі прийоми розміщення меблевого обладнання: традиційний – перетворення мастабе, яка є традиційним елементом приміщення айван, у дивани, розташовані по периметру кімнати; переваги – розміщення меблів у айвані таким чином, щоб за центральною віссю приміщення розміщувався великий обідній стіл – головний, а інші маленькі столи встановлюються приставленими до стіни; сімейний (для маленького приміщення) – розміщується один великий обідній стіл; барний – поєднує у собі дві функції приміщення, такі як обідній зал і бар; заповнення – полягає у використанні обідніх столів в якості заповнювача зала, з метою максимального збільшення кількості посадочних місць у підприємствах харчування.

У залах доцільно використовувати прийом окремості – розміщення одного стола у приміщенні обіднього зала; прийом каа, коли зал візуально розділений на два приміщення. В одному залі розміщуються дивани по периметру приміщення, а в другому окремі обідні столи, також розміщується фонтан; барний – у приміщенні розміщується, крім обідніх столів, барна стійка; диванний – дивани за цим прийомом розміщені таким чином, що вони беруть участь у планувальній структурі зала; кальянний – розміщення у приміщенні зручних диванів за всім периметром кімнати та маленьких, але високих столиків для кави та чаю; заповнення – обідні столи служать елементом для кількісного заповнення обіднього залу.

Надано рекомендації щодо розташування меблевого обладнання у приміщеннях обідніх залів з урахуванням їх форм і габаритів.

Сформовано основні прийоми розміщення водойм: центричний – розміщення фонтана в композиційному центрі обіднього залу; кутовий – розміщення фонтанів між двома площинами стіни; пристінний – розміщення водойм у площині стіни. Надані рекомендації по їх застосуванню в інтер’єрах обідніх залів підприємств харчування.

Визначено основні прийоми розміщення озеленення: настінний – розміщення озеленення на стінах у спеціальних пристроях; комунікаційний – вздовж сходової клітини у декоративних спеціальних жолобках; консольний – на балконі або парапеті другого поверху; садовий – організація зимових садів або мінікуточків природи; розподільний – розміщення озеленення між столами яке створює атмосферу затишку для відвідувачів; стельовий – у спеціальному устаткуванні підвішене до стелі.

Сформовані два основних принципи підбору освітлювальних приладів для організації освітлення в обідніх залах підприємств харчування: традиційний принцип, де використовуються світильники та люстри у традиційному сирійському стилі, а також принцип поєднання, де відбувається підбір комплекту усіх освітлювальних приладів в єдиному оформленні. Надані рекомендації по застосуванню освітлювальних приладів для організації освітлення в обідніх залах підприємств харчування з урахуванням традиційних особливостей.


ВИСНОВКИ

Проведене дослідження з формування архітектурно-планувальної організації інтер’єра підприємств громадського харчування Сирії засвідчило необхідність і можливість їх проектування з урахуванням традиційних особливостей, це підтверджується аналізом численних прикладів підприємств харчування. Вивчення та систематизація особливостей формування архітектури підприємств харчування у сучасній Сирії продиктувало основні принципи їх проектування, користуючись якими можна творчо застосувати виявлену під час дослідження систему традиційних планувальних схем, елементів і художньо-декоративних рішень, які є притаманними лише Сирії.

Результати цієї роботи та практичне значення, таким чином, зводяться до наступного:

1. Комплексні дослідження дозволили розробити загальну класифікацію підприємств харчування Сирії за місткістю, асортиментом продукції, розміщенням у структурі міста, а також за призначенням. Визначені основні типи підприємств харчування, притаманні тільки цьому регіону, а саме – кафе: універсальні, національні, спеціалізовані; бари: музичні, для чоловіків, диско; ресторани: традиційні, європейського типу, заміські. Внаслідок аналізу з'ясувалося, що носіями ідеї традиційного архітектурно-планувального вирішення інтер’єра виступають кафе та ресторани старого та нового міста.

2. Аналіз матеріально-технічної бази показав існування у старому місті: перепрофільованих, у новому – вбудованих та відокремлених, у позаміських – окремо розташованих типів підприємств харчування, притаманних даному регіону. Визначені планувальні схеми обідніх залів, в яких враховані регіональні особливості проектування, а саме: комбінована, багаторівнева, лінійна, домінантна.

3. У результаті вивчення художньо-декоративного рішення інтер’єрів існуючих підприємств харчування Сирії старого та нового міста визначені основні типи оформлення стін, підлоги та стелі. Встановлено, що орнамент є одним з найголовніших традиційних засобів декоративно-художнього оформлення стін, стелі, підлоги, предметно-просторового наповнення. Він поділяється за типом малюнка, а також за технікою виконання.

4. З’ясовано, що для досягнення сприятливого мікроклімату в приміщеннях необхідно застосовувати сонцезахист фасадів від перегріву: застосування сонцезахисних решіток (араб. мешрабіє), жалюзі, озеленення, обводнення приміщень, а також необхідно використовувати традиційний спосіб покращення мікроклімату – малкоф.

5. Аналіз культурно-національних особливостей регіону засвідчив, що знання традицій цього регіону, його зодчества, побуту, релігійності, архітектурних і художніх традиційних елементів, традиційних матеріалів, філософії та легенд цього народу складають основу інтер’єра з урахуванням традиційних особливостей Сирії. Розглянуто зв'язок стародавньої сирійської філософії і інтер’єра, у якому кожен елемент і колір має своє пояснення та трактування, яке пов’язано і з легендами та міфами, релігією та нумерологією. Визначено, що у стародавній сирійській філософії пряма залежність простежується між кольором, числами, орнаментом і формою в архітектурі.

6. Особливості наповнення предметно-просторового середовища інтер’єрів підприємств харчування Сирії полягають у необхідності використання:

- меблів, які зроблені у національних традиціях у старому місті, а також меблів обідніх залів більш простої форми і техніки виконання у підприємствах харчування нового міста. Розроблена номенклатура меблевого обладнання за геометричними розмірами, способом декорування, типами меблевого обладнення обідніх залів;

- водного джерела у підприємствах харчування Сирії, які бувають різних видів, також поділяються за формою.

- озеленення, в основному природного, іноді – штучного, можлива комбінація.

7. Визначено, що в підприємствах харчування Сирії є природне і штучне освітлення. Варіанти штучного освітлення: загальне і місцеве, частіше за все їх комбінують, також зустрічаються карнизне, декоративне, освітлення окремих елементів і світлові стелі. Означено прийоми розміщення освітлювальних приладів в обідніх залах підприємств харчування, а саме стельовий, настінний, настільний, напільний.

Запропоновані принципи та прийоми організації інтер’єрів підприємств харчування Сирії підтверджені прикладами впровадження та можуть бути використані в нормативних документах, рекомендаціях для проектувальників і архітекторів.

8. Сформульовано архітектурно-планувальні принципи формування інтер’єрів підприємств харчування Сирії: принцип централізації внутрішнього подвір'я; айванний принцип; принцип національної знакової асоціативності; принцип обґрунтованого новаторства. Надані рекомендації щодо використання елементів традиційної архітектури. Визначено прийоми організації одноповерхових та багатоповерхових обідніх залів. Надані рекомендації щодо прийомів організації обідніх залів відповідно до кожного архітектурно-планувального принципу.

9. Визначені принципи художньо-декоративного вирішення внутрішніх просторів підприємств харчування: пріоритетного збереження історичної спадщини; узгодженої орнаментації інтер’єра; створення цілісного ідейно витриманого простору; світло-кольорової комфортності.