Смекни!
smekni.com

Бетонні роботи в зимових умовах (стр. 7 из 9)

Паропрогрев трубами, що закладаються в бетон (мал.), забезпечує максимальне використання теплотворної здатності пари. Замість пари можна використовувати гарячу воду.

Паропрогрев нетранспортабельних збірних конструкцій, що виготовляються умісця установки або на будівельних майданчиках, може здійснюватися в переносних збірно-розбірних камерах.

Мал.Паропрогрев бетону через закладені всередину труби: 1 - труби; 2 - ошурки; 3 - гумові шланги.

Використання теплоти грунту. Влітку грунт накопичує випромінюване сонцем тепло, а взимку віддає його повітрю. Тому у виритому в першу половину зими і укритому котловані під фундамент-черевик унаслідок притоки тепла (через талі дно і частина стінок) тривалий час тримається позитивна, порядку+ l -s- 3°, температура (мал), при якій і витримується бетон, що укладається з температурою не нижче за 10°. Мінімальне заглиблення котловану повинне бути не менше, чим на 30% більше максимальної глибини промерзання грунту в даному районі.

Після закінчення бетонування котлован негайно вкривають. У люті морози бетонувати слід в закритому котловані.

Як проводиться бетонування в теплицях?

Тепляки допустимі лише у виняткових випадках і за умови техніко-економічного обгрунтування. Вони об'ємні і плоскі. Теплиці повинні бути легкими, розбірними, секційними і мінімальних розмірів.

Об'ємні теплиці звичайно застосовують при бетонуванні тунелів, трубопроводів, невисоких підпірних стін і мостових опор.

Плоскі теплиці влаштовують для витримки бетону в перекриттях, що спираються по периметру на стіни. При закритті отворів в стінах під перекриттям утворюється замкнутий простір, зручний для обігріву. Після укладання суміші в перекриття над ним влаштовують повітряний прошарок заввишки 20 см.

Бетонування в теплицях (замкнутих огорожах) проводять для створеннятемпературно вологих умов, необхідних для витримкибетону багатоярусних конструкцій (по висоті розташування блоків бетонування) і конструкцій, що мають значні розміри в плані.

Огорожі простору, що обігрівається, повинні мати хорошу теплоізоляцію і не пропускати вологу, що випаровується з бетону, при його обігріві. Для підвищення вологості повітря в просторі, що обігрівається, в тепляки поміщають судини з водою або змочують водою забетоновану конструкцію. У середині теплиць розміщують нагрівальні прилади: печі, калорифери і ін.

Для бетонування використовують звичайні бетонні суміші. Зводять теплиць до почала бетонування конструкцій, його розміри в цілях економії тепла і будівельних матеріалів приймають мінімальними. Останніми роками успішно використовують надувні теплиці.

Вибір методу зимового бетонування проводять залежно від очікуваних температур зовнішнього повітря, вживаних цементів, наявність на будівництві джерел тепла, хімічних добавок, а також від розмірів і призначення конструкцій (з урахуванням можливості виготовлення їх на заводі або полігоні).

При виборі раціональних методів витримки бетону з числа технічно можливих в першу чергу розглядають найбільш економічний метод «термоса». При неможливості отримання вказаним методом необхідної міцності бетону в задані терміни послідовно розглядають можливість застосування методів «термоса із застосуванням протиморозних добавок», «гарячого термоса», електротермообробки, обігріву пором, гарячим повітрям або в теплицях.

Критерієм оцінки ефективності методу зимового бетонування є приведені до 1 мукладеного бетону витрати по всіх наявних статтях і економічний ефект від скорочення тривалості будівництва об'єкту.

Для попереднього вибору методу витримки бетону можна користуватися даними, приведеними табл.

Таблиця 2.3.7 Рекомендовані методи витримки бетону

Тип конструкції Модуль поверхніМп, м-1 Рекомендований метод
Масивні бетонні і залізобетонні конструкції До 3 Метод «термоса» Метод «термоса» із застосуванням прискорювачів твердіння бетону, пристрій теплиць при температурі зовнішнього повітря нижче - 20 °С Укладання бетонної суміші з протиморозними добавками
Фундаменти під конструкції будівель і устаткування, масивні стіни і т.п. 3-6 Метод «термоса» Метод «термоса» із застосуванням прискорювачів твердіння (бетонні суміші з протиморозними добавками) При необхідності отримання заданої міцності бетону в короткі терміни при температурі зовнішнього повітря нижче -15 °С - попереднє електророзігрівання бетонної суміші, периферійне електропрогрівання
Колони, прогони, елементи рамних конструкцій, свайні ростверки, стіни, перекриття і т.п. 6-10 Укладання бетонної суміші з протиморозними добавками Попереднє електророзігрівання бетонної суміші Електродний прогрів Електрообігрів із застосуванням гріючих опалубок
Підлоги, перегородки, плити, перекриття, тонкостінні конструкції каркасів 10-20 Електродний прогрів Контактний обігрів за допомогою гріючої опалубки Укладання бетонної суміші з| протиморозними добавками (для полови)
Підливки під підлоги| і устаткування 20 - 100 Електродний прогрів Індукційний прогрів Застосування| добавок поташу і нітриту натрію Інфрачервоний обігрів Термоактивні опалубки

Бетонування конструкцій в більшості випадків прагнуть здійснювати безперервно, на невеликих по довжині і ширині ділянках, щоб кожен укладений шар швидше перекривався подальшим і бетон не встигав придбати температуру нижче передбаченої розрахунком, а також у зв'язку з тим, що підготовка замерзлих робочих швів вельми трудомістка.

Товщину шарів бетонної суміші, що укладаються, для кращого збереження нею тепло при укладанні приймає максимально допустимою за умовами ущільнення (30 - 35 см) залежно від довгі булави глибинноговібратора. Укладати бетонну суміш рекомендується цілодобово до закінчення бетонування всього масиву або його частини - блоку. Висоту вільного падіння бетонної суміші обмежують до 1 - 1,5м.

Мал.Тепляки:

Укладання бетонної суміші при бетонуванні монолітних конструкцій і пристрій робочих швів при прогрівних методах витримки бетону повинні здійснюватися відповідно до вимог і виключати виникнення температурних напруг, що перевищують розрахункові.

Ущільнення бетонної суміші є основною технологічною операцією при бетонуванні, від якості якої залежить щільність і однорідність бетону, а отже, його міцність і довговічність. Ущільнення

бетонній суміші проводять звичайними способами. Ретельніше ущільнюють суміш в місцях робочих швів, в кутках бетонованих блоків.

Як проводиться бетонування із застосуванням протиморозних добавок

Застосування в зимових умовах бетонів з протиморозними добавками дозволяє обійтися без обігріву укладеного бетону. Як добавки використовуються різні солі: хлористі солі - хлористий кальцій і хлористий натрій (тобто куховарська сіль), нітрит натрію і вуглекислий калій (поташ).

Хлористі солі підсилюють корозію арматури, тому застосовуються тільки при бетонуванні неармованих конструкцій, а інші - в залізобетонних конструкціях з обмеженнями, вказаними в ДБН.

Солі металів залежно від концентрації їх в йоді зачиннення (тобто від кількості добавки цих солей| до води) знижують температуру замерзання води (точніше, водного розчину цих солей) і тим самим забезпечують твердіння бетону при температурах нижче 0° С. Общєє кількість хлористих солей, що вводяться в бетонну суміш, не повинна перевищувати 7,5 % маси цементу (вважаючи на безводі солі), нітриту натрію — 10%, а поташа- 15 % маси цементу (табл.).

Таблиця 2.3.8. Рекомендовані кількості протиморозних добавок

Температура бетону °С, до Кількість безводной солі|соль| в % массы| цементу |
Хлористий кальцій плюс хлористий натрій нітрит натрия1 поташ1
-5 3+0 або 0+3 4-6 5-6
-10 1,5+3,5 6-8 6-8
-15 4,5+3 8-10 8-10
-20 - - 10-12
-25 - - 12-15

1 Конкретне дозування добавок у вказаних межах встановлюється у будівельній лабораторії.

Міцність бетону з підвищеними добавками хлористих солей повинна до моменту замерзання складати не менше 5,0 МПа за умови додаткової витримки відкритих поверхонь конструкцій під укриттям до досягнення распалубочной міцності (щоб уникнути виморожування вологи з бетону). Витримка «холодного» бетону без подальшого обігріву (з укриттям відкритих поверхонь) допускається при температурі в бетоні не нижче за розрахункову для прийнятої концентрації солей, що додаються в бетонну суміш (див. табл). При максимально допустимій добавці хлористих солей і нітриту натрію холодний бетон може витримуватися без обігріву при температурах до - 15° С, а при добавці поташу - до - 25° С. Прі нижчих температурах слід утеплити опалубку і укриття, тобто створити для бетону умови термоса, або поєднувати витримкапо методу термоса з паро- або електропрогріванням.