Смекни!
smekni.com

Облицювання поверхонь на гіпсовій основі (стр. 1 из 4)

Тема: Облицювання поверхонь на гіпсовій основі


ЗМІСТ

1. Матеріали для кріплення плиток

2. Матеріали для заповнення швів

3. Плитки для облицювання поверхонь усередині приміщень

4. Конструктивно-технологічні вирішення облицювань поверхонь на гіпсовій основі

5. Технологічний процес облицювання

6. Контроль якості робіт

Використана література

1. Матеріали для кріплення плиток

Клеючі матеріали для облицювання виготовляють у вигляді сухих клейових сумішей та двокомпонентних клейових композицій.

Клейові суміші. Згідно з ДБНВ 2.6-22-2001, клейові суміші — це полімер мінеральні системи, що містять мінеральні в'яжучі, наповнювачі та полімерні добавки, які регулюють фізико-механічні і реологічні властивості розчинових сумішей і розчинів.

Клейові суміші всіх груп мають:

- забезпечувати високу міцність зчеплення облицювальних матеріалів з різними основами — бетонними, цегляними, цементно-піщаними, гіпсокартонними, пінобетонними та деревино-стружковими плитами не менш як 0,5 МПа і зберігати цей показник за впливу різних експлуатаційних чинників — мінусових температур, водного середовища, статичних і динамічних навантажень;

- мати тривалий термін придатності розчинової суміші — не менш як 60 хв;

- виявляти високу фіксувальну здатність (опір зміщенню плитки, покладеної на розчинову суміш) — не більш як 0,5 мм;

- мати високу липкість до приклеюваного облицювального матеріалу та основи;

- забезпечувати тривалість витримування не менше 10 хв і тривалість коригування положення плиток не менше 10 хв.

Основні фізико-механічні характеристики кожної групи клейових сумішей наведено в табл. 4.

CeresitCM 11 — клейова суміш, призначена для кріплення типових кам'яних та керамічних плиток (глазурованих, теракотових) розміром не більше 30 х 40 см на міцних, стійких до деформації основах, таких як бетон, цементно-вапняна штукатурка. Розчин стійкий на вертикальних поверхнях усередині й зовні будинків. Застосовують у житлово-громадському та промисловому будівництві. Товщина клейового шару має бути не більше 10 мм. У разі облицювання гіпсових та інших основ, які сильно вбирають воду, на цих поверхнях потрібно створити водонепроникну плівку за допомогою ґрунтовки CeresitCT 17.

Таблиця 4. Фізико-механічні характеристики клейових сумішей

Показник Суміш групи
К1 К2 К3
Залишок на ситі № 08, %, не більше Сухі суміші
1 1 Без
залишку
Зміщення плитки, мм, не більше Розчинові суміші
0,21010До 10 0,51510До 8 0,51515До 6
Тривалість витримування, хв, не меншеТривалість коригування клейового
з'єднання, хв, не меншеТовщина клейового шару, мм
Міцність зчеплення з усіма мінеральними основами, МПа, не меншеМіцність на стиск, МПаМорозостійкість, циклів, не меншеВигин, мм, не менше Розчини 0,815-25752,5
0,510-2050— 0,710-2550—

*Серед матеріалів Ceresitдо групи К1 належать CM11, CM14, CM16; до групи К2 — CM15, CM117; до групи КЗ — CM17.

Клейову суміш CeresitCM11 можна також застосовувати як вирівнювальну розчинову суміш для підготовки основ. Суміш CeresitCM11 має високу адгезію, зручна в користуванні, стійка до сповзання з вертикальних поверхонь, водо-, морозостійка й екологічно чиста.

CeresitCM14 — швидкотверднуча клейова суміш, призначена для кріплення типових керамічних плиток і плиток зі штучного каменю, розміром до 30 х 50 см, на міцних, стійких до деформації основах, таких як бетон, цегла, цементна або цементно-вапняна штукатурка. Швидке наростання міцності розчину дає змогу здійснювати розшивання швів та експлуатацію поверхонь вже через 3 год з моменту укладання плиток. Незамінна в разі виконання облицювальних робіт в умовах низьких температур, при облицюванні коридорів, переходів. Застосовують як усередині, так і зовні споруд. Через швидке наростання міцності розчинова суміш особливо зручна для прискореного облицювання.

Товщина шару має бути не більше 10мм.

CeresitCM115 — клейова суміш для мармуру, призначена для кріплення на стійкі до деформації основи мармурових плит та плит із різноманітних порід природного каменю. Виключає появу плям та ефекту іржі на поверхні цих матеріалів. Швидке наростання міцності розчину дає змогу експлуатувати поверхню вже через 12 год з моменту укладання плиток. Можна використовувати для кріплення керамічної плитки.

Розчин стійкий до атмосферних впливів, водо- і морозостійкий. У разі облицювання основ, що зазнають деформацій, потрібно вводити добавку CeresitCC83. Для заповнення швів рекомендована Ceresit СЕ 42.

CeresitCM 16 — клейова суміш Profi, призначена для кріплення на стійкі до деформації основи фаянсових, керамічних, кам'яних та клінкерних плиток (за винятком мармурових) в умовах постійної вологи, розміром не більше 40 х 40 см. Рекомендована для укладання мозаїки. В окремих випадках розчин можна використовувати для кріплення плит пінополістиролу, поліуретану і керамічного профільного каменю.

Розчин має високу пластичність і подовжений термін застигання (не менше 30 хв), що дає змогу збільшити продуктивність праці та зменшити витрати розчину.

Клейова суміш стійка на вертикальних поверхнях, має добру початкову адгезію, водо- і морозостійка.

Застосовують усередині і зовні будинків.

CeresitCM117— клейова суміш Flexible, призначена для облицювання поверхонь із підвищеною щільністю (бетон, природний камінь, азбошифер та ін.) будь-якою плиткою із природного каменю, скла, щільного бетону тощо за винятком мармурової плитки.

Крім того, суміш CeresitCM117 ефективна:

- в разі облицювання поверхонь зі старою плиткою, тобто «плитка на плитку» за винятком облицювання по глазурованій плитці;

-для облицювання основ, які зазнають постійних атмосферних впливів (цоколі, тераси, балкони, експлуатовані покрівлі тощо);

- в разі приклеювання термоізоляційних плит під час утеплення, огороджувальних конструкцій;

- для облицювання басейнів та резервуарів.

У разі облицювання по поверхнях, що зазнають деформувань, або по глазурованих плитках у цю суміш додають емульсію CeresitCC 83 із розрахунку 2 кг СС 83 на 25 кг сухої суміші і 6 л води.

CeresitCM17 — еластична клейова суміш, яку застосовують у тих самих випадках, що й Ceresit117. Крім того, за рахунок еластичних властивостей її використовують для облицювання поверхонь, які піддаються деформуванню (гнучкі перегородки, гіпсокартон, підлоги, що обігріваються, тераси, східці, балкони тощо). Розчин гарантує еластичне з'єднання основи з приклеєними плитками, запобігає утворенню дотичного напруження між ними. Застосовують усередині і зовні будинків.

CeresitCM 19 — клейова суміш для великих плит для підлог із природного і штучного каменю, призначена для облицювання поверхонь підлог з підвищеною щільністю (бетон, природний камінь, азбошифер).

Суміш має велику адгезію практично до всіх основ; швидко твердне, легко наноситься на поверхню конструкції, безпечна при використанні.

Основні технічні характеристики клейових сумішей групи Ceresitнаведено в табл. 5.

Клейові двокомпонентні композиції. CeresitCU 22 — хімічно стійка двокомпонентна цементно-епоксидна композиція для виконання облицювальних робіт усередині і зовні будівлі. Призначена для облицювання бетонних, цегляних і цементно-піщаних плит усіма плитками із природного каменю, скла, мармуру, щільного бетону тощо як у звичайних умовах, так і в агресивних середовищах (пральні, кухні, пивоварні заводи, басейни, лабораторії, мийки автомобілів та ін.). Застосовують для облицювання металевих основ, оброблених антикорозійними композиціями, склеювання металевих виробів. Можна використовувати для затирання швів облицювань.

CeresitCU 23 — еластична водостійка двокомпонентна композиція, призначена для облицювання бетонних, цегляних поштукатурених основ, а також основ із деревостружкових плит, полівінілхлориду, природного і штучного каменю, сталі з антикорозійним покриттям та інших поверхонь будь-якими видами плитки. Особливо ефективна композиція на основах, що зазнають впливу волого-температурних перепадів (тераси, балкони, підлоги з підігрівом тощо).

Таблиця 5. Технічні характеристики клейових сумішей
Показник Матеріал Ceresit
CM1111 CM 14 CM 115 CM 16 CM117 CM 17 CM 19
Склад Цемент з мінеральними наповнювачами і полімерними добавками
Витрата води для приготування 25 кг розчинової суміші, л 6,0 6,5 6,75 7,0-7,5 7,0-8,0 5,75 5,0-6,0
Термін придатності розчинової суміші, хв ~ 120 До 30 ~ 120 ~ 120 ~ 120 ~ 120 ~ 90
Відкритий час, хв Понад 20 10-15 15 30 Понад 20 Понад 15 ~ 20
Час коригування, хв До 10 До 10 До 10 До 20 До 15 До 10 До 15
Температура основи під час застосування розчинової суміші, °С + 5...+ 30 +5...+35
Опір сповзанню, мм До 0,1
Розшивання швів через, год 24 3 12 24 24 24 24
Адгезія розчину до бетонної основи, МПа 0,8 0,8 0,8 0,9 1,1 1,3 1,0
Температура експлуатації, °С -50...+70
Витрата розчинової суміші залежно від розмірів зубців шпателя і нерівностей основи, кг/м2 2,0-4,2 2,0-4,2 2,5-4,4 1,4-5,6 1,8-4,6 1,7-3,8 2,4-6,0

Основні технічні характеристики клейових двокомпонентних композицій наведено в табл. 6.