Смекни!
smekni.com

Особливості виконання декоративної штукатурки "Короїд" (стр. 1 из 4)

Реферат

Тема: Особливості виконання декоративної штукатурки «Короїд»


Зміст

Вступ

1. Загальні відомості про дану роботу

2. Інструменти та прилади для виконання даної роботи

3. Матеріали для виконання декоративних штукатурок «Короїд»

4. Технологічна частина виконання даної роботи

4.1 Підготовка поверхонь

4.2 Приготування розчину

4.3 Нанесення розчину на поверхню

5. Організація праці і робочого місця

6. Економічна частина

7. Правила техніки безпеки при виконанні даної роботи

Список виконаної літератури


Вступ

Компанія «Хенкель Баутехнік (Україна)» — лідер серед вітчизняних виробників будівельної продукції. Незважаючи на німецькі корені, це підприємство — національний виробник, у структурі якого діють два сучасні заводи з виготовлення зазначеної продукції.

Розробки компанії ґрунтуються на багаторічних дослідженнях та досвіді застосування сучасних будівельних матеріалів у Німеччині, Польщі, Австрії, Угорщині та інших країнах з максимальним використанням вітчизняної сировини.

Отже, реальною є можливість за короткий термін і з мінімальними затратами на дослідницькі роботи подолати відставання в цій галузі і забезпечити будівництво сучасними вітчизняними матеріалами і технологіями.

«Хенкель Баутехнік (Україна)» також реалізує цю програму на практиці.

Застосування сучасних матеріалів і технологій у будівельному виробництві — це якість, надійність і висока продуктивність — основні складові вимог сьогодення. Адже йдеться про величезний асортимент будівельних матеріалів марки Ceresіt на основі сухих модифікованих полімерами сумішей для опоряджувальних, реставраційних, відновлювальних, гідроізоляційних, теплоізоляційних робіт, без застосування яких вже неможливо уявити сучасне будівництво.

Застосування сучасних матеріалів і технологій у будівельному виробництві – це якість, надійність і висока продуктивність – основні складові вимог сьогодення, що зумовлює актуальність вибору теми дипломної роботи.


1. Загальні відомості про дану роботу

Штукатурні роботи — це процес нанесення покриття на поверхні будівельних елементів. Таке покриття може бути виконане нанесенням на поверхню шарів штукатурного розчину (так звана мокра штукатурка) або обшиванням опоряджуваної поверхні штукатурними листами заводського виготовлення (суха штукатурка). Шар розчину (штукатурка) після затвердіння і наступного оброблення поліпшує захисні властивості конструкції (теплотехнічні, звукоізоляційні тощо), створює необхідні санітарно-гігієнічні та естетичні умови. Штукатурка захищає поверхні будівельних елементів від шкідливих атмосферних і техногенних впливів, високих температур і подовжує термін експлуатації будинків і споруд.

Обштукатурені приміщення більш гігієнічні, значно тепліші, менш звукопровідні. За допомогою штукатурки фасад і внутрішні приміщення будівлі можна прикрасити архітектурними деталями, виконати найрізноманітніші фактури поверхні.

Залежно від призначення штукатурки класифікують на звичайні, декоративні та спеціальні.

Звичайні штукатурки виконують з єдиною метою — вирівнювання поверхні будівельних елементів, які потім опоряджують шпалерами або фарбують різноманітними малярними сумішами. її, як правило, наносять на поверхні окремими шарами, що виконують певні функції.

За якістю виконання звичайна штукатурна буває простою, поліпшеною і високоякісною

Декоративні штукатурки призначені для надання поверхні закінченого кольорово-фактурного вигляду, що не потребує наступного фарбування поверхні чи її опорядження іншими матеріалами.

Спеціальні штукатурні покриття надають будівельним елементам, що обробляються, тих чи інших певних властивостей. Спеціальні штукатурки можуть бути гідро-, тепло-, звуко- та газоізоляційними, хімічно та біологічно стійкими, рентгено- і пожежозахисними.


2. Інструменти та прилади для виконання даної роботи

Молоток-кирочка – для підготовки поверхні Щітка металева – для чищення поверхні від іржі

Лопатка – для насипання і розмішування розчину. Терка металева нержавіюча – для нанесення розчину на поверхню

Терка пластмасова – для затирання штукатурного шару

Малярна щітка – для нанесення ґрунтувальної суміші та очищення поверхні від пилу.

Рельєфні валики - утворення фактури штукатурки

Міксер – для приготування розчину

Миска пластмасова – для приготування розчину.

Рівень водяний – для відбивання Метр розкладний – для вимірювання площі поверхонь

Рівень – для контролю робіт.

Окуляри – для захисту очей під час підготовки поверхні.

Рукавички – для захисту рук під час підготовки поверхні

Помости і ліса - для роботи на висоті


3. Матеріали для виконання декоративних штукатурок «Короїд»

Ceresіt СТ 60 – полімерна штукатурка , призначена для декоративного опорядження поверхонь усередині і зовні будинку по бетонних, цегляних, поштукатурених основах і в системах теплоізоляції фасадів, а також по основах із гіпсу, гіпсокартону, деревиностружкових плит після їх обробки ґрунтовками Сеrеsіt СТ 17 і СТ 16.

Розмір зерна наповнювача 1,5 мм. При затиранні теркою утворює фактуру «під гальку».

Сеresіt СТ 60 має такі властивості: стійкість до атмосферних впливів;

- стійкість до ударних навантажень;

- гідрофобність;

- паропроникність;

- легкість нанесення на поверхню конструкції;

- не шкідлива для здоров'я людини (екологічно чиста).

Сеrtsіt СТ 63 — полімерна штукатурка, призначена для декоративного опорядження поверхонь усередині і зовні будинку по бетонних, підготовлених цегляних, поштукатурених основах, а також по основах із гіпсу, гіпсокартону, деревино-стружкових плит після їх обробки ґрунтовками Сеrеsіt СТ 17 і СТ 16, а також у системах теплоізоляції фасадів.

Штукатурку СТ 63 не можна застосовувати для підлоги і цоколю. Розмір зерна наповнювача становить 3 мм. Можливе отримання «короїдних» фактур.

Сеresіt СТ 63 має такі самі властивості, як і Сeresіt СТ 60.

Сеresіt СТ 64 — полімерна штукатурка, призначена для декоративного опорядження поверхонь усередині і зовні будинку по бетонних, підготовлених цегляних, поштукатурених основах, а також по основах із гіпсу, гіпсокартону, деревино-стружкових плит після їх обробки ґрунтовками Сеrеsіt СТ 17 і СТ 16. Застосовують штукатурку розмір зерна наповнювача становить 2 мм. Можливе отримання «короїдних» фактур.

Сеrеsіt СТ 64 має такі самі властивості, як і Сеresіt СТ 60.

Сеresіt СТ 68 — полімерна штукатурка, призначена для декоративного опорядження поверхонь усередині і зовні будинку бетонних, підготовлених цегляних, поштукатурених основ, а також при влаштуванні систем теплоізоляції фасадів.

Можливе отримання різноманітних фактур. Розмір зерна наповнювача становить 2,5 мм.

Сеresіt СТ 68 має такі властивості:

- стійкість до атмосферних впливів;

- стійкість до ударних навантажень;

- гідрофобність;

- паропроникність;

- легко змивається водою;

- нешкідлива для здоров'я людини (екологічно чиста).

Сеresіt СТ 177 — полімерна декоративно-мозаїчна штукатурка, призначена для декоративного структурного опорядження поверхонь усередині і зовні будинку по бетонних, підготовлених цегляних, поштукатурених основах і в системах теплоізоляції фасадів. Застосовують на основах із можливими механічними впливами і частим впливом вологи, а також на поверхнях, які швидко забруднюються (коридори, сходи, цоколі та ін.).

Виробляють 38 кольорів і відтінків. Розмір зерна наповнювача 0,8- 1,2 мм і 1,4-2 мм.

Сеresіt СТ 177має такі властивості:

- стійкість до атмосферних впливів;

- стійкість до зношення;

- забезпечує гідрозахист опоряджуваних конструкцій;

- легко змивається водою;

- не шкідлива для здоров'я людини (екологічно чиста).

Основні технічні характеристики полімерних штукатурок наведено в табл. 1.

Таблиця 1. Технічні характеристики полімерних штукатурок

Показник Матеріал Ceresіt
СТ60 СТ63 СТ64 СТ68 СТ177
Склад Водна дисперсія синтетичних смол з мінеральними наповнювачами і пігментами Полімерна суміш з мінеральними наповнювачами і модифікаторами Водна дисперсія полімеру з кольоровим наповнювачем
Щільність, кг/дм;і 1,6 1,6 1.7 1,6
Час утворення поверхневої плівки, хв 15 15 15 15 30
Температура основи під час застосування розчинової суміші, °С Від+5 до+30 Від+5 до +35 Від+5 до+30 Від+5 до+35 Від+5 до+30
Стійкість до опадів, год 24 12 24 24 Зерно 0,8 -1,2 мм — через 2 доби Зерно 1,4 -2,0 мм — через 3 доби
Адгезія до всіх основ, МПа, не менше 0,5
Витрата розчинової суміші, кг/м2 Близько 2,5 Близько 3,2 Близько 2,7 Близько 3,2 Зерно 0,8-1,2 мм —3,0 Зерно 1,4 -2,0 мм — 4,5

4. Технологічна частина виконання даної роботи

Штукатурити фасад будинку завжди починають згори. До початку робіт уздовж фасаду встановлюють суцільні риштування, здебільшого збірно-розбірного типу з металевими опорами та іншими елементами кріплення. Після закріплення риштувань і перевірки їх надійності приступають до виконання робіт.

Схема провішування віконних прорізів фасаду: 1 — маяки; 2 — висок; 3 — горизонтально натягнутий шнур

Підготовлену поверхню провішують виском масою 1 — 2 кг із довжиною шнура, що дорівнює висоті будинку. Високі будинки провішують послідовно на висоту двох-трьох поверхів. Під час провішування встановлюють маяки з кутиків. Відстань між маяками має бути трохи меншою за довжину правила або напівтерка, яким розрівнюватимуть розчин. Одночасно з вертикальним провішуванням фасаду провішують вертикальність кутів будинку, пілястр, вертикальних кромок віконних прорізів (рис.4.1.) і перевіряють горизонтальність карнизів, поясків, прямолінійних сандриків, підвіконь та інших витягнутих архітектурних деталей. Після встановлення на фасаді маяків приступають до його опорядження.