Смекни!
smekni.com

Особливості облицювання стін мозаїкою (стр. 1 из 3)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

КАФЕДРА: ТЕХНОЛОГІЇ БУДІВЕЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА

Науковий реферат на тему:

Особливості облицювання стін мозаїкою

Вик. :

Колпакова А.А. АБС-33а

Перевірив:

проф. Ярмоленко М. Г.

Київ-2009


План

1. Вступ.

2. Використання мозаїки.

3. Властивості та види мозаїки.

3.1 Скляна мозаїка.

3.2 Смальтовая мозаїка.

3.3 Керамічна мозаїка.

3.4 Кам'яна мозаїка.

3.5 Нетрадиційні матеріали.

3.6 Металева мозаїка.

4. Висновок.

5. Використана література.


1. Вступ

Серед усієї розмаїтості облицювальних і декоративних матеріалів навряд чи знайдеться більш демократична й художня техніка, чим мозаїка. Маленькі граціозні шматочки здатні створити як міцну, так і стійку до впливу температур і вологи поверхня, так і досить мудрий візерунок. Будучи плідним ґрунтом для польоту фантазії, мозаїка висуває не так багато вимог.

Якщо вам хочеться мати в будинку красивий і практичний обробний матеріал, а універсальна керамічна плитка здається аж занадто традиційною, зверніть погляди до мозаїки. Мозаїка - це малюнок, складений з невеликих шматочків або різних матеріалів. Саме слово в перекладі з латинської "musium" означає "присвячена музам". Перші мозаїчні зображення, що дійшли до наших днів, відносяться до епохи античності. Однак сьогодні вона переживає друге народження. Все частіше можна побачити панно і картини в самих різних за призначенням приміщеннях: басейнах, виставкових залах, холах отелей, кафе, магазинах, на вернадах. І, звичайно, в нових будинках і квартирах.

На зміну втраченим старовинним секретам прийшли промислові технології виробництва і укладання музичних композицій. Фірм, які спеціалізуються на цьому, сьогодні маса. І кожна пропонує свої ескізи і сюжети, яких у каталогах звичайно сотні. Але якщо жоден не задовольнив смакам замовника, можуть використовуватися і малюнки, запропоновані самим замовником. Зрозуміло, художня виразність мозаїчного панно досягається не тільки складністю малюнка, але і різноманітністю матеріалів, його складових.

Раніше мозаїка була доступна тільки дуже спроможним замовникам, але поява мозаїки з високою якістю за доступною ціною викликала справжній бум у використанні цього відмінного обробного матеріалу. Приміщення, в обробці якого використовується мозаїка, виглядає дуже святково. Мозаїка здатна передати будь-які стилі і напрями в обробці інтер'єру: від античної класики до сучасних модерністських дизайн - рішень. Мозаїка не є складною при укладанні, її можна без зусиль застосувати при облицьовуванні криволінійних поверхонь, а багатство відтінків і комбінацій цих відтінків не має собі рівних серед інших обробних матеріалів.


2. Використання мозаїки

Використання мозаїки дозволяє створювати тематичні інтер'єри, формуючи цілісні картини будь-якого розміру з детальним промальовуванням елементів і яскравою палітрою квітів, не обмежуючи замовника у виборі тематики.

Разом з готовими панно, замовник може замовити панно по своєму вибору або надати репродукцію сюжету для втілення його в мозаїці.

У обробці інтер'єрів часто застосовується комбінація декількох колборів мозаїки в певній пропорції - мозаїчна суміш, або розтяжки - плавний, поступовий перехід від світлого тону до насиченого, виконуваний в будь-якій колірній гаммі. Для підкреслення колірного рішення використовуються бордюри геометричної або довільної форми.

Для досягнення ефекту великого об'єму повітря і простору в обробці інтер'єрів часто застосовується комбінація декількох квітів мозаїки в певній пропорції - мозаїчна суміш, або розтяжки - плавний, поступовий перехід від світлого тону до насиченого, виконуваний в будь-якій колірній гаммі. Для підкреслення колірного рішення використовуються бордюри геометричної або довільної форми.


3. Властивості та види

3.1 Скляна мозаїка

На сьогоднішній день саме цей вид мозаїки користується найбільшою популярністю. Скляна мозаїка являє собою сплав кременисто піску та інших компонентів з різними фарбувальними добавками.Найпоширеніший матеріал для виробництва мозаїки сьогодні - венеціанське скло. Воно довговічне, водостійкою, жаростійкої, морозостійко і ударопрочное. Мало того, воно має суцільну структуру, а значить, не піддається впливу мікроорганізмів і бактерій і може використовуватися для обробки басейнів. Коефіцієнт водопоглинання (КВП) керамічної мозаїки - 1 %, а відповідний КВП скляної мозаїки - менше 0,1 %. Все це робить її ідеальною для використання на кухнях, басейнах, лазнях або саунах, а також при облицьовуванні печей і камінів.

Китайська мозаїка технологічно ідентична європейським зразкам і успішно продається у всіх європейських країнах. Що стосується колірної палітри, то її важко описати, настільки вона багатобарвна. Для цього в процесі виробництва в скло додають найрізноманітніші добавки: від бору, кадмію і селену до напівдорогоцінного мінералу авантюрин і перламутру. Що важливо пам'ятати при роботі із скломозаїкою - це необхідність грамотної консультації. Вибір правильного клею обов'язковий. Білого, без будь-няких сірих грудочок або вад - інакше прозорість, а, відповідно, і ефектність матеріалу може постраждати. Також важливо придбати замазку під мозаїку, якщо йдеться про обробку поверхонь, що постійно контактують з водою. Цих засобів на ринку предостатньо, обзавестися ними зовсім не важко.

«Наводять красу» скломозаїки по-різному, використовуючи домішки фарб, пігменти. А в деяких випадках навіть натуральне золото, яке за спеціальною технологією «вростає» в шматочок цього матеріалу.

Найпоширеніша форма складальних елементів (їх називають також модулями, чіпсами, тессерамі) - квадратна. Чим вони дрібніше, тим докладніше буде деталізація зображення і точніше промальовування.

Скляна мозаїка має дуже широку сферу застосування: це стіни і підлоги в будь-яких закритих приміщеннях, від кухонь до басейнів і ванних кімнат, а також поверхні меблів, каміни, фасади будівель.

Раніше не існувало технологій виготовлення стекол великого розміру. Набагато простіше було виготовити багато маленьких скелець - природно, вони виходили різними, - а потім зібрати їх, як мозаїку, в скло більшого розміру. Так з’явився вітраж. Але і ці маленькі шматочки абсолютно не походили на сучасні стекла: вони були закругленими , а не плоскими. Річ у тому, що скло варили в печах і надували спеціальними трубками . Щоб скласти з таких частинок скляне полотно, було потрібно багато терпіння, тому скло було дуже дорогим і виготовлялося під замовлення для дуже багатих людей.

Першою широко стала використовувати вітражі католицька церква . Вона, як ми знаємо, була достатньо багата, щоб дозволити собі таку розкіш, як стекло. Світло, що проходило через нього, заломлювалося, забарвлювалося в різні кольори і здавалося таємничим і неземним, приводячи прихожан в божественний трепет і викликаючи у них думки про вічний.

В наші дні існує безліч техніки виготовлення вітражів, та і під самим словом вітраж подразумеваєтся і прикраса дверних або віконних отворів, і декоративне панно, і навіть частина фасаду, виконана особливим способом. У будь-якому випадку, вітраж - це яскрава і оригінальна прикраса будь-якого інтер’єру. Крім того, він достатньо практичний: пропускаючи світло, дозволяє залишатися захованим від непотрібної цікавості, що, погодитеся, дуже актуально, наприклад, для ванної кімнати з великими вікнами.

Скляна мозаїка - найдоступніший облицювальний матеріал зі всіх видів мозаїки.


3.2 Смальтова мозаїка

Серед скляної мозаїки особливим чином слід виділити смальтову мозаїку, яка відрізняється від звичайної скляної мозаїки особливою міцністю.

Смальта була відома ще в античності, але пізніше технологія виробництва цієї мозаїки була втрачена. Відродження смальти пов’язано з ім’ям Михайла Ломоносова, який знову відродив унікальну техніку і винайшов спосіб отримання високощільного непрозорого кольорового скла.

Смальта - це різновид скляної мозаїки. Але на відміну від останньої до складу смальти входять солі калію, а не натрію, та інші природні сполуки, що додають матеріалу колір. Сучасну смальту отримують в результаті пресування дрібних частинок щільно пофарбованого скла з додаванням оксидів і спікання при температурі 700-800 °C протягом доби. В результаті матеріал набуває відмінні фізико-хімічні властивості: ударостійкість, морозостійкість, стійкість до різних агресивних чистить засобів. Смальта цікава тим, що непрозора, але ніби світиться зсередини. Крім того, кожен кубик трохи відрізняється від інших відтінком. Через це велика поверхня, викладена смальтою одного кольору, не виглядає сумно. Наявні технології дозволяють одержувати до 10 тисяч відтінків смальти.

Справжня смальта виглядає дуже гідно: її легко впізнати за насиченого кольору, навіть самі світлі тони не мають ніяких білих включений . Вона має дуже гладку і приємну на дотик поверхню, з якою легко видаляються будь-які забруднення (легше, ніж з поверхні недорогих скляних мозаїк). Крім зовнішнього вигляду, смальта відрізняється від скла за технічними характеристиками. Їй притаманна стійкість до абразивного зносу, що робить її придатною для укладання в місцях з підвищеним навантаженням як усередині будівлі, так і зовні (коридор, кухня, поверхню біля басейну, ганок).