Смекни!
smekni.com

Технологічна карта на влаштування монолітного перекриття (стр. 1 из 3)

РОЗДІЛ І. Область застосування та технологічні вимоги

1.1. Характеристика конструктивних елементів та їх частин

Технологічна карта виконується для влаштування перекриття із профнастилу по металевим балкам за наступними параметрами:

- довжина – 30,78 м;

- ширина – 12,380 м;

- висота – 7,4 м;

- кількість поверхів – 2;

- висота поверху – 3,0 … 3,3 м;

- товщина зовнішніх стін – 0,38 … 0,51;

- товщина внутрішніх стін – 0,12 …0.38 м.

1.2 . Склад основних видів робіт

При влаштуванні монолітного перекриття за допомогою листів профнастилу та зовнішньої опалубки виконуються такі основні види робіт:

- монтаж металевих ригелів;

- приварювання вертикальних стержнів- анкерів;

- монтаж листів профнастилу на стержні;

- установка арматури (каркасів і сіток);

- бетонування перекриття;

- догляд за бетоном;

- демонтаж зовнішньої опалубки по периметру будівлі.

1.3. Характеристика умов

Роботи по влаштуванню монолітного перекриття плануються виконати навесні.

Клімат області помірно – континентальний. Він формується в основному під впливом Атлантичного океану (значна кількість опадів, швидка зміна погоди тощо), а також континентальних повітряних мас. Зима відносно тепла, з частими відлигами, літо тепле, але не жарке, іноді прохолодне з великою кількістю хмарних і дощових днів. Пересічна температура січня близько- - 6,6º ; у липні - +18,7º. Тривалість без морозного періоду 260 – 270 днів . Максимальна кількість опадів випадає протягом травня – вересня. Сніговий покрив нестійкий, встановлюється у грудні, сходить у березні.

Запроектована кількість змін – 2.


РОЗДІЛ ІІ. Технологія та організація будівельного виробництва

2.1. Вказівки до підготовки об’єкта, та до початку основних робіт

Перед початком виконання процесу влаштування монолітного перекриття будівлі необхідно виконати роботи попереднього періоду. У склад робіт входять:

- виконання демонтажу плит перекриття (див. техкарту) та підготувати цегляну кладку на відмітці другого поверху для опирання балок, демонтувати шлакові заповнення між існуючими з – б балками;

- влаштування підмосток та огородження робочого місця;

- виконання робіт по перевірці геодезичної прив’язки;

- виготовлення арматурних виробів;

- доставка арматурних виробів;

- заготовити матеріали, арматурні вироби і елементи опалубки та складувати їх безпосередньо біля місця виконання робіт;

- розрахунок та виготовлення бетонної суміші;

- транспортування бетонної суміші до місця виконання робіт.

До початку робіт необхідно забезпечити водою і електроенергією будівельний майданчик. Так як роботи ведуться і у вечірню пору, обов’язкове влаштування переносного освітлення.

2.2. Методи та послідовність виконання робіт

Влаштування монолітного перекриття із профнастилу по металевим балкам виконуємо в такій послідовності.

Монтаж металевих ригелів двотаврового перерізу (Т 24 М) виконують по підготовленій поверхні цегляної кладки на відмітці другого поверху.

(Обов’язкове влаштування антикорозійного захисту місць опирання балок).

Металеві балки МБ-1 …МБ – 3 завести в стіну на глибину не менше 200 мм, після чого виконати оббетонування.

На наступному етапі необхідно виконати монтаж шляхом зварювання вертикальних А – 1 із арматури d 12 А – ІІІ до металевих балок з кроком, що відповідає кроку профлиста (l = 187,5 мм). Висота анкерів повинна бути трохи менша ( 90 мм ) за висоту перекриття для тимчасового кріплення горизонтальних сіток.

Монтаж профнастилу Н – 75 – 750 – 09 починається від торцевих стін шляхом їх одягання ( в зазделегідь підготовлені отвори ) на стержні – анкери з наступною тимчасовою електроприхваткою їх між собою.

Монтаж несучих елементів перекриття виконує ланка монтажників із 5 чоловік.

Після цього, зібрану на майданчику опалубку подають до місця її влаштування по периметру будівля. Опалубку, яку найбільш раціонально використати – розбірно-пересувна (мілкощитова). Виготовлена із деревини 2…4 –ого сорту , що зарізані в шпунт і по периметру підсилена металевим кутиком. Загальна висота опалубки становить 110 мм. Будівельні слюсарі з допомогою виску та сталевих метрів визначають її розташування відносно осей і монтажними ломами рихтують в проектне положення, перевіряючи шаблоном величину вертикального зазору між сусідніми щитами. По закінченню монтажу, слюсарі з’єднують опалубку між собою. Армувальники влаштовують арматурні сітки і плоскі каркаси та в’яжуть їх між собою. Стиковка каркасів та стержнів по довжині влаштовується внакладку. Крім того, сітки прихвачуються до вертикальних стержнів – анкерів. Обов’язкове влаштування захисного шару між стержнями і профнастилом шляхом підкладання прокладок.

Збір, влаштування та переміщення елементів опалубки виконується ланкою, що складається з теслярів 2–4 розряду, транспортних працівників - 1 розряду та ізолювальника- 2 розряду.

Змонтовані і підготовлені до бетонування несучі елементи перекриття і опалубка підлягає перевірці у відповідності вимогам СНиП ІІІ-4-80* (п.п.11.1.-11.4), а саме:

- несуча основа, підтримуюча опалубку конструкція стіни і сама опалубка;

- жорсткість і незмінність всієї системи в цілому;

- правильність установки металевих балок, профнастилу, арматурних виробів і опалубки;

- щільність щитів опалубки і стиків спряження елементів опалубки між собою;

- поверхні балок, настилу і опалубки і їх положення відносно проектних осей конструкції перекриття, які бетонуються, тощо.

- за станом встановлення балок, настилу, опалубки, риштування та кріплення повинно вестись безперервне спостереження в процесі бетонування.

Монтаж арматури проводити одночасно з тимчасовим кріпленням, виконуючі наступні вимоги (СНиП ІІІ-4-80* (п.п.11.5-11.8):

- перед монтажем арматури повинна бути проведена перевірка несучих елементів і опалубки;

- арматура повинна монтуватись в послідовності, що забезпечує її правильне положення і закріплення;

- змонтована арматура повинна бути закріплена від зміщення і захищена від пошкоджень, які можуть виникнути в процесі виконання робіт по бетонуванню конструкцій, тощо.

Прийомка змонтованих несучих елементів перекриття і арматури, а також стикових з’єднань повинні здійснюватись до укладки бетону і оформлятись актом прихованих робіт.

Транспортування готової бетонної суміші здійснюється автосамоскидами. Підйом і доставка бункера до місця укладки бетону здійснюється стріловим самохідним краном КС.

Укладку бетонної суміші вести шарами, з розрівнюванням та ущільненням електромеханічними вібраторами.

Під час бетонування конструкцій необхідно дотримуватись вимог СНиП ІІІ-4-80* (11.15-11.18) з записами в журналі бетонних робіт наступних даних:

- дата початку і закінчення бетонування;

- задані марки бетону, робочий склад бетонної суміші і показники її рухомості;

- об’єм виконання робіт по окремих частинах споруди;

- дати виготовлення контрольних зразків, їх число, маркування і результат випробування;

- температура бетонної суміші при укладці в зимових умовах.

Під час набирання міцності укладеного бетону в початковий період його твердіння, необхідно:

- підтримувати температурно-вологісний режим, який забезпечує покращення якості бетону;

- здійснювати при необхідності, теплову обробку укладеного бетону з метою прискорення його твердіння;

- захищати бетон, що набирає міцність від ударів, струсу та інших механічних пошкоджень.

До початку робіт по влаштуванню монолітного перекриття, його підготовлена основа з цегли повинна бути прийнята по акту комісії з участю замовника і підрядника, а при необхідності і представника проектної організації.

На підготовлену основу обов’язково складається акт прихованих робіт.

Бетонування виконують бетонярі 4 і 3 розряду. Вони приймають бетонну суміш, розрівнюють її та ущільнюють вібраторами, а у стислих умовах та кутах – шуровками.

Роботи по демонтажу опалубки виконують будівельні слюсарі 3 і 4 розряду. Порядок виконання операцій наступний: спочатку накладають стропи на опалубку, після цього відважують опалубку від бетону і опускають її на землю.

2.3. Розбивка будинку на загарбки та яруси

Будівлю розбиваємо на 2 загарбки по середній осі, які однакові між собою по трудомісткості. На яруса будівлю не розбиваємо.

2.4. Вказівки щодо прив’язки карт трудових процесів будівельного виробництва

До початку бетонування необхідно виконати здавання – прийом змонтованої опалубки, а також обладнання для її підйому, перевірити влаштування арматури які повинні бути влаштовані у відповідності з робочими кресленнями; організувати безперервне постачання бетонної суміші.

Бетонування виконати послідовно по загарбках з виконанням поопераційного контролю якості робіт.

Діаметр наконечника внутрішнього високочастотного вібратора повинен бути – 50 мм; бетонну суміш по верху ущільнювати поверхневим вібратором. Відкриті поверхні бетону необхідно систематично поливати водою по обов’язковому покриттю для захисту його від шкідливої дії вітру та прямого сонячного проміння ( влітку ), або прогрівати ( взимку ).

Зняття опалубки виконати тоді, коли бетон досягає 70% проектної міцності.

Якість вкладання бетонної суміші залежить від забезпечення постійної рухливості бетонної суміші та її однорідності, належного виконання технології вкладання бетонної суміші та її ущільнення, а також правильного догляду за бетоном.

Якість бетону контролюють шляхом відбору зразків (не менш як в кожну робочу зміну на місці бетонування) бетонної суміші для виготовлення трьох серій зразків які випробовують через 1; 3 та 28 діб.

2.5. Новизна рішення

Для забезпечення оптимальної кількості працюючих на будівництві необхідно запровадити максимальне залучення робітників які володіють суміжними спеціальностями.