Смекни!
smekni.com

Технологія і організація санітарно-технічних робіт житлового 18-ти квартирного будинку в м. Чернігів (стр. 1 из 3)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ ТЕХНІКУМ

Спеціальність 5.092124

«Монтаж і обслуговування

санітарно-технічних систем

і вентиляції»

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

Тема: «Технологія і організація санітарно-технічних робіт житлового 18-ти квартирного будинку в м. Чернігів.»

КП М 9.139.02.00.000 ПЗ


Зміст

Вступ

1 Захист навколишнього середовища

2 Розрахунково – конструктивна частина

2.1 Відомості про об’єкт та виконання робіт

2.1.1 Коротка характеристика будинку

2.1.2 Обґрунтування вибору і методу виконання монтажних робіт

2.1.3 Матеріально – технічне забезпечення

2.2 Визначення трудових затрат

2.3 Визначення складу робочої бригади

2.4 Складання монтажних схем

2.5 Визначення техніко – економічних показників проекту

2.6 Складання календарного плану – графіку руху робочої сили

2.7 Складання графіку завезення матеріалу на об’єкт

Список використаної літератури


Вступ

Метою даного проекту є практичне засвоєння комплексу питань пов'язаних з проектуванням та організацією будівництва, забезпечення правильної послідовності виконання робіт і належного контролю за роботою.

В нашій країні здійснюється великими темпами будівництво житлових і громадських будівель. Також постійно підвищується якість будівництва шляхом впровадження нових технологій, та нової техніки. Головною метою будівництва є забезпечення комфортних умов експлуатації будівлі. Які в основному залежать від систем. водопостачання, каналізації та опалення, без яких неможливо забезпечити нормальних умов життя і продуктивності парці людей.

В зв'язку з впровадженням нових технологій і механізмів в процесі будівництва багато будівельних робіт було автоматизовано. У зв'язку з цим велика відповідальність лягає на спеціалістів, в тому числі на спеціалістів, які повинні вміти запроектувати економічно, дешево, просто і зручно до монтажу системи інженерного обладнання нового або реконструйованого об'єкта.

При експлуатації санітарно-технічного обладнання важливе значення має забезпечення безаварійності роботи і підвищення їх економічної ефективності. Для забезпечення без аварійної роботи важливу роль відіграє настройка і перевірка якості монтажу відповідно до заданого проекту, також створення спеціальних робочих груп, які будуть контролювати і перевіряти правильність роботи системи і проводити її технічне обслуговування. Окрім цього потрібно постійно підвищувати рівень кваліфікації робочого персоналу.

Можливості підвищення рівня продуктивності праці в житлово-комунальному господарстві здійснюється за рахунок впровадження нових технологій по монтажу санітарно технічних систем, а також проведення заходів по автоматизації та диспетчеризації цих робіт.


1 Захист навколишнього середовища

Захист навколишнього середовища є актуальним питанням, адже збільшення комплексу будівельних робіт і внутрішнього монтажу спричиняють значні забруднення викидами в водне, повітряне і ґрунтове середовище, що призводить до катастрофічних наслідків широких масштабів.

З цього приводу створюється низка документів і законів, які захищають природне середовище. В цих документах основну увагу приділяють упорядкуванню газопостачання, що неможливе без правильної організації і достатньої кількості надійно працюючих систем газопостачання, каналізації та водопостачання.

Безумовно системи газопостачання не спричиняють такого значного викиду відходів, як системи водопостачання і водовідведення, але все ж таки необхідно звертати увагу на те, що при експлуатації систем газопостачання можливий викид шкідливих газів у атмосферу і тому необхідно постійно наглядати за справністю системи та її елементів.

Нагляд за охороною навколишнього середовища здійснюють: "Міністерство охорони навколишнього середовища" та підпорядковані йому обласні, міжрегіональні відомства. Законодавчу базу підготовлюють і затверджують народні депутати. Зокрема створені такі законопроекти в яких виражений захист навколишнього середовища: Закон України "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення".

Організація охорони праці на будівельному майданчику Класифікація і склад заходів з охорони праці, що враховуються прирозробці проектів

Правильно організувати будівельний майданчик для виконання будівельно-монтажних робіт означає створити умови для високопродуктивної і безпечної праці, передбачити можливу небезпеку і запобігти їй, створити потрібні санітарно-гігієнічні умови працівникам. Тому ще задовго до початку будівництва проектні організації передбачають заходи з безпеки праці і правильної її організації. Проектувальники зобов'язані в проектній документації розв'язувати основні питання створення безпечних і нешкідливих умов праці з обов'язковим дотриманням вимог Сніп 111-4-80* .

Основні заходи, передбачені в проектах організації будівництва (ПОБ) і в проектах виконання робіт (ПВР), поділяють на три групи: організаційні (розробляють у календарних штанах, сіткових графіках будівництва об'єкта при узгодженні будівельних процесів); загальні по

будівельному майданчику (розробляють при проектуванні будівельних генеральних планів об'єктів) і технологічні (розробляють у технологічних картах і схемах виконання робіт).

У ПОБ, які розробляють провідні проектні організації, заходи з охорони праці передбачають у вигляді проектних міркувань з основних питань (перелік типових тимчасових будинків для санітарно-побутового обслуговування, обґрунтування вибору і перелік основних пристроїв з техніки безпеки риштування, помости, освітлення, розстановка механізмів тощо).

ПВР складається на основі робочих креслень, розроблених проектною організацією. У цьому проекті мають бути розв'язані всі основні питання і технічні рішення безпечного виконання кожного виду будівельно-монтажних робіт та організації будівельного майданчика. ПВР - найважливіша частина організаційно-технічної підготовки будівництва. Це робочий документ, яким повинні керуватися виконавці робіт, майстри і бригадири.

До заходів з техніки безпеки і виробничої санітарії, відображених у ПВР, належать:

- безпечні заходи і засоби виробництва, що рекомендуються при
виконанні окремих видів робіт технологічними картами;

- добір діючих і розробка нових пристроїв для безпечного виконання робіт, у тому числі й з експлуатації будівельних машин і механізмів; розміщення будівельних машин з урахуванням їхньої безпечної експлуатації;

- розробка засобів і пристроїв, що виключають можливість ураження електричним струмом;

- навантаження і розвантаження великих за розміром конструкцій, важких вантажів і вантажів великих розмірів, їхнє зберігання та стропування;

- огородження небезпечних зон;

- освітлення будівельного майданчика і окремих робочих місць;

- забезпечення санітарно-побутовими приміщеннями та приміщеннями;
для пожежної та сторожової охорони;

- обладнання проїздів, доріг із зазначенням їхніх ширини і радіусів заокруглень;

- обладнання складських приміщень і майданчиків та вибір способів зберігання горючих і легкозаймистих матеріалів;

- блискавко захист металевих риштувань та конструкцій.

При складанні календарного плану будівництва об'єкта з точки зору техніки безпеки велике значення має послідовність виконання робіт. Широко застосовують потоковий метод ведення робіт. Поєднання спеціалізованих потоків в один об'єктний потік під час зведення будинку з урахуванням безпечного виконання робіт є одним з істотних факторів додержання правил техніки безпеки. У календарному плані розв'язуєтьсяпитання додержання максимальної послідовності виконання будівельно-монтажних робіт з метою забезпечення надійності елементів споруди і просторової жорсткості всієї конструкції. У календарному плані будівництва об'єкта передбачають насамперед обладнання санітарно-побутових приміщень і забезпечення їх водою, електроенергією, теплом. Як правило, ці роботи виконують у підготовчий період будівництва, тобто до початку ведення основних робіт.

Технологічні карти є основним документом ПЕР, де розв'язуються всі питання безпечної організації праці й усунення джерел можливого травматизму. До таких питань належать: перевірка технологічності монтажу конструкції, у тому числі й використання засобів механізації, розробка безпечних методів монтаж} конструкцій, добір існуючих та розробка нових захисних пристроїв, що виключають небезпеку ураження працюючих електричним струмом, розробка заходів щодо безпечної праці у процесі виконання робіт з використанням токсичних матеріалів, щодо безпечного виконання робіт узимку.

Вимоги охорони праці до організації будівельного майданчика

Продуктивність і безпечність праці багато в чому залежать від організації будівельного майданчика і порядку на ньому. Тому до організації будівельного майданчика, розміщення на ньому машин, транспорту, проїздів, розвантажувальних майданчиків, складів, майстерень, санітарно-побутових приміщень і пристроїв треба ставитися особливо продумано.

Конструкції огорож повинні відповідати вимогам ГОСТ 23407-78. У населених місцях можна ставити дротяні, капронові чи канатні огорожі, в яких передбачаються дорога для проїзду автотранспорту і хвіртки-для проходу людей. Щоб не допустити сторонніх осіб на територіюмайданчика, його обгороджують. Об'єкти, що будуються вздовж вулиць населених пунктів або проїздів загального користування, слідобгороджувати суцільним парканом заввишки не менше як 2 м.

Огорожу в місцях масового переміщення людей обладнують суцільнимзахисним навісом завширшки не менше як 1 м, який роблять похилимпід кутом 20° .

За функціональним призначенням огорожі поділяються на такі .види: