Смекни!
smekni.com

Становлення професійних бухгалтерських організацій (стр. 4 из 5)

Першою професійною організацією в незалежній Україні стала Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України (далі - ФПБАУ), зареєстрована Міністерством юстиції в 1997 р.

Метою створення ФПБАУ є:

підвищення ролі бухгалтерської професії в процесі переходу до ринкової економіки;

застосування міжнародних стандартів бухгалтерського обліку;

підвищення престижу професійного бухгалтера.

До основних завдань ФПБАУ входить розробка і сприяння провадженню національних стандартів з обліку і аудиту на базі відповідних міжнародних стандартів, а також системи сертифікації професіоналів.

В планах ФПБАУ - створення розвинутої мережі професійної підготовки спеціалістів, поглиблення знань з бухгалтерського обліку, аудиту, оподаткування. Навчальні програми ФПБАУ розраховані, головним чином, на спеціалістів-практиків.

Членами ФПБАУ можуть стати спеціалісти, які мають вищу освіту і стаж роботи за спеціальністю не менше двох років, або які не мають вищої освіти, але їх стаж роботи за спеціальністю нараховує не менше п'яти років.

17-18 червня 1999 року в Києві було створено також Регіональну Федерацію бухгалтерів і аудиторів "Євразія" (далі - РФБА). Федерацію очолили президент Алла Іванівна Савченко (Україна) і віце-президент Сапар Хайсанович Кошкимбаєв (Казахстан).

РФБА вирішує цілий комплекс завдань, серед яких:

розвиток і гармонізація бухгалтерського обліку й аудиту в країнах реєстрації організацій-членів на підставі Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку і Міжнародних стандартів аудиту; надання допомоги в розвитку національних асоціацій бухгалтерів і аудиторів; сприяння впровадженню правил професійної етики, розроблених з урахуванням прийнятої моделі Кодексу професійної етики; сприяння розвитку програм професійного навчання і критеріїв сертифікації.

У діяльності РФБА беруть участь дійсні та асоційовані члени, а також спостерігачі Відмінною рисою "Євразії" є максимально спрощений прийом у члени Федерації. Ними можуть бути некомерційні і неурядові організації бухгалтерів і аудиторів, створені відповідно до національного законодавства їх країн.

4. Міжнародні професійні організації

Поряд із заснуванням Академій, організацією національних і міжнародних конгресів вчених - бухгалтерів не припинялась робота і окремих авторів з питань рахівництва. За таких умов науковці мали можливість представити. результати своїх досліджень на розсуд вчених всього світу. Таким чином, узагальнити всі професійні бухгалтерські організації, які діють сьогодні в країнах світу, можна в таблиці 2.

На початку XX ст., коли у зв'язку із виникненням міжнародних корпорацій почали розвиватися міжгосподарські зв'язки, з'явилася необхідність створення міжнародних об'єднань бухгалтерів. Так, вперше в 1911 р. в Брюсселі була створена Міжнародна асоціація бухгалтерів. Головну раду асоціації очолили такі видатні бухгалтери, як А. Кальмес, Ф. Беста, Мореллі, Е. Пізані, П. Отле, К. Понайотопуло, П. Буше. Членом цієї асоціації був також і видатний російський бухгалтер Л.І. Гомберг. Асоціація проводила роботу з поширення окремих варіантів калькуляції собівартості, розглядала проблеми з теорії обліку, проводила важливі дослідження в області уніфікації облікової термінології, вносила рекомендації щодо стандартизації документів, а також опрацьовувала пропозиції з удосконалення викладання облікових дисциплін. Але, на жаль, Перша світова війна припинила діяльність цієї асоціації.

Таблиця.2. Професійні організації та провідні професійні інститути в галузі фінансового обліку в деяких країнах (за даними 1990 р)

Країна Професійні організації Рік створення
Бельгія Інститут професійних аудиторів 1953
Інститут професійних бухгалтерів 1985
Великобританія Інститут присяжних бухгалтерів Шотландії 1854
Інститут присяжних бухгалтерів Англії та Уельсу 1870
Інститут присяжних бухгалтерів Ірландії 1888
Греція Комітет з управління 1955
Данія Організація державних контролерів -
Професійна організація зареєстрованих бухгалтерів -
Ірландія Інститут дипломованих бухгалтерів Ірландії 1888
Іспанія Реєстр економічних аудиторів -
Інститут присяжних аудиторів
Асоціація іспанських бухгалтерів і чиновників -
Італія Орден докторів комерції -
Канада Канадський інститут присяжних бухгалтерів 1880
Люксембург Інститут ревізорів підприємств -
Нідерланди Нідерландський інститут зареєстрованих бухгалтерів 1895
Орган адміністративних консультантів Нідерландів -
Німеччина Інститут бухгалтерів 1932
Добровільна асоціація кваліфікованих аудиторів -
Португалія Асоціація технічних спеціалістів з бухгалтери Португалії -
Португальське товариство бухгалтерів 1930
Португальська асоціація бухгалтерських працівників -
США Американський інститут присяжних бухгалтерів 1886
Франція Орден експертів - бухгалтерів 1942
Національна компанія ревізорів з перевірки рахунків
Асоціація керівників бухгалтерських фірм 1992
Швеція Foreningen Auktoriserade Revisorer -
Рада з бухгалтерських стандартів -
Рада шведських фінансових стандартів з бухгалтерське; справи Кінець 80-хроків ХХст.

Першою регіональною організацією бухгалтерів Європи, Азії, Америки і Африки була Міжамериканська асоціація бухгалтерів (АІС). Заснована в 1949 р. на сесії в м. Сан-Хуан (Пуерто-Рико), ця організація до 1974 р. носила назву "Міжамериканська асоціація з обліку". Асоціація здійснювала видавничу діяльність, нею було створено ряд комітетів з теоретичних досліджень в обліку, стандартизації методів в ревізії, розробки стандартів обліку в державному секторі, підготовки бухгалтерів, фінансового і управлінського обліку тощо.

У другій половині XX ст. міжнародні організації бухгалтерів створювали та розвивалися значними темпами (див. Додаток В).

У зв'язку з поширенням впливу транснаціональних корпорацій на світову економіку зацікавленість проблемами обліку та звітності виявляє також Організація Об'єднаних Націй (ООН).

Початок цієї діяльності прийнято відносити до 1973 p., коли було створено групу спеціалістів, метою діяльності якої стало вивчення впливу діяльності транснаціональних корпорацій на економічний розвиток та міжнародні відносини. В 1982 р. було створено Міжурядову робочу групу експертів з міжнародних стандартів обліку та звітності, затверджену Економічною та соціальної радою ООН в структурі Центру транснаціональних корпорацій ООН. Ця група, аналізуючи звітну інформацію, засновує міжнародні організації, що займаються розглядом проблем обліку та звітності транснаціональних корпорацій; робить внесок в розробку національних та регіональних стандартів обліку; враховує інтереси країн, що розвиваються. На сьогодні група бере активну участь в розробці принципів бухгалтерського обліку в країнах СНД.

Список використаної літератури

1. Бутинець Т.А., Чижевська Л.В., Береза С.Л. Бухгалтерський облік: посібник. - Житомир: ЖІТІ, 2000. - 672 с.

2. Бутинець Ф.Ф. Історія бухгалтерського обліку: В 2 ч. Ч. І: Навчальний посібник - 2-е вид., доп. і перероб. - Житомир: ПП „Рута", 2001. - 512с.

3. Бутинець Ф.Ф. Історія бухгалтерського обліку: В 2 ч. Ч. ІІ: Навчальний посібник - 2-е вид., доп. і перероб. - Житомир: ПП „Рута", 2001. - 640с.

4. Бухгалтерський фінансовий облік. Конспект лекцій: Посібник / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. - Житомир: ЖІТІ; 2001. - 288 с.

5. Бухгалтерський фінансовий облік. Підручник / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. - Житомир: ЖІТІ, 1999. - 336 с.

6. Завгородний В.П. Бухгалтерский учет в Украине (с использ. нац. стандартов): Учебник. - К.: А.С.К., 2001. - 848 с.

7. Пушкар М.С., Гавришко Н.В., Романів Р.В. Історія обліку та контролю господарської діяльності: Навч. посібник. Навчальне видання. - Тернопіль: Карт-бланш, 2003. - 223 с.

8. Соколов Я.В. Бухгалтерский учет: от истоков до наших дней: Учебное пособие: Навчальне видання: - М.: Аудит C. - 2007

9. Чебанова Н.В., Василенко Ю.А. Бухгалтерський фінансовий облік: Посібник. - К: Академія, 2002. - 672 с.


Додатки

Додаток А

Таблиця 1. Професійні організації США та їх вплив на становлення бухгалтерського обліки

Рік Організація та її діяльність
1 2
1886 Створено першу Американську асоціацію громадських бухгалтерів та її друкований орган "Journal of Accountancy".3 часу створення передбачалося, що об'єктом діяльності нової організації будуть облікові стандарти
1896 У різних штатах почали з'являлися незалежні товариства. Серед них - Асоціація присяжних бухгалтерів (СРА)
1900 Нью-Йоркська фондова біржа запросила всі компанії, які зверталися за внесенням до реєстру, опубліковувати їх звіти про фінанс. стан та оперативні результати за рік
1905 Відбулось злиття Американської асоціації професійних бухгалтерів та Федерації товариств присяжних бухгалтерів із збереженням назви першої
1910 Комітет Асоціації громадських бухгалтерів прийняв рішення сформулювати визначення облікових термінів з метою надання їм однорідності
1916 Засновано Американську асоціацію викладачів університетів з бухгалтерського обліку. В 1935 р. вона змінила назву на Американську бухгалтерську асоціацію (ААА). Займалась виданням монографій та журналів "Accounting Review", "Accounting Horizonts"
1917 Перетворено на Американський інститут бухгалтерів (А1А) Американську асоціацію громадських бухгалтерів
1919 Створено Національну асоціацію бухгалтерів як організацію управлінських бухгалтерів. У 1972 р. нею був заснований Інститут управлінського обліку (ІMA), який надавав спеціальну освіту і підтверджував кваліфікацію видачею сертифікату фахівця з управлінського обліку. Займалась виданням журналу "Management Accounting"
1929 Прийнято велику кількість правил фінансового обліку і звітності через крах фондового ринку в 1929 році
1933-1934 Прийнято Закон про цінні папери. Висувалась вимога (на 89 років пізніше аналогічної постанови у Великобританії) до всіх компаній, що бажали бути зареєстрованими на фондовій біржі, подавати фінансову звітність, засвідчену аудитором відповідної кваліфікації. Компанії також повинні були до початку продажу акцій надавати іншу адекватну та зрозумілу інформацію у спеціальних проспектах, яка б допомагала інвесторам визначити дійсну ефективність своїх вкладень
1934 Конгресом США для втілення в життя Закону про цінні папери 1933-1934 pp. створено Комісію з цінних паперів та фондових бірж (SEC) (далі - КЦПФБ). З перших років свого існування Комісія з цінних паперів та фондових бірж, будучи державним органом, як основний трест для написання стандартів фінансового обліку, створила громадську професійну організацію - Американський інститут присяжних бухгалтерів (АІСРА) (далі - АІПБ)
1938 Після тривалих дискусій, які тривали протягом 1936-1938 років щодо того, чи повинна Комісія публікувати перелік принципів обліку, яких обов'язково повинні дотримуватись всі фірми при складанні звітів, було прийнято рішення, що Комісія з цінних паперів та біржових операцій буде оприлюднювати лише фінансову звітність, підготовлену відповідно до принципів обліку або відповідно до правил, вимог чи інших офіційних рішень Комісії чи її головного бухгалтера. Так була засновано облікову політику, яка спиралась на загальноприйняті принципи, розроблені бухгалтерами приватного сектору.Розроблені і рекомендовані Комітет з бухгалтерських процедур (CAP) (далі - КБИ) Нью-йоркській фондовій біржі п'ять загальних підходів до організації обліку, виданих в 1938: р. в Бюлетені досліджень з проблем бухгалтерського обліку. В подальшому, протягом 13-ти років було розроблено загалом 42 подібних документи, що в 1953 р. були зведені в єдиний Бюлетень №'43. КБП видав в загальній кількості 51 Бюлетень, однак, його спроби з уніфікації обліку були визнані недостатньо ефективними, в 1959і р; його було розпущено і замінено новим органом - Радою з розробки принципів бухгалтерського обліку (АРВ) (далі - РРПБО), що також входив в структуру АІПБ.Завданнями РРПБО було створення: концептуальних основ бухгалтерського обліку, "письмове оформлення" бухгалтерських принципів, визначення необхідних і доцільних практичних методів; обліку для рішення певних бухгалтерських проблем. До його складу (близько 20 чоловік) входили як представники професійних бухгалтерів, так і вчені, а також і бізнесмени. Цей комітет мав значно більше повноважень та відповідальності, ніж його попередник. Офіційні - рішення РРПБО випускалися у формі Думок, Положень та облікових Інтерпретацій
1966 Сформовано Міжнародну дослідницьку групу бухгалтерів, до якої увійшли фахівці Американського інституту присяжних бухгалтерів, а також аналогічних інститутів Великобританії та Канади; Група, видала звіт, у якому давалось порівняння практики ведення обліку в цих країнах
1971 АІПБ сформовано дві дослідницькі групи. Перша з них - Комітет Уіта, була названа на ім'я свого керівника Френсіса Уіта, і покликана надавити рекомендації з розробки принципів бухгалтерського обліку; друга група під керівництвом Роберта Трублада займалась формуванням цілей бухгалтерської звітності
1973 Скасовано АІПБ та РРПБО і сформовано два комітети, які займаються розробкою стандартів обліку і по сьогоднішній день - Рада зі стандартів фінансового обліку (FASB) (далі - РСФО) та Комітет з аудиторських стандартів. Перший випускає ряд документів, що регулюють ведення обліку в США. Ним вперше було введено слово "стандарти" в назву цих документів. Другий комітет зайнятий розробкою аудиторських стандартів, керівництв з їх застосування, а також контролює виконання Кодексу професійної етики.
1973 Створено замість РПБО відповідно до рекомендацій Комітету Уіта нову структуру органів, покликаних займатись регулюванням бухгалтерського обліку. Основним елементом цієї системи стала Фундація фінансового обліку (FAF) (далі ФФО), основним завданням якої був контроль за діяльністю РСФО і залучення коштів для її фінансування в структурі Американського інституту присяжних бухгалтерів. ФФО складається з дев'яти піклувальників, які призначаються радою директорів АШБ. До їх складу входять: президент АІПБ, чотири сертифікованих бухгалтери, зайнятих в практичному обліку і аудиті, два спеціалісти в галузі управління фінансами, фінансовий аналітик і один представник академічних кіл. Спонсорами ФФО виступили: Американський інститут присяжних бухгалтерів, Інститут виконавчих директорів, Федерація фінансових аналітиків. Національна асоціація бухгалтерів, Асоціація спеціалістів ринку цінних паперів, Американська бухгалтерська асоціація. До функцій ФФО входить: призначення членів Ради з розробки стандартів фінансового обліку, призначення членів Консультативної ради з стандартів фінансового обліку, забезпечення фінансової підтримки даної структури, розробка рекомендацій з удосконалення її структури і діяльності
1984 Робоча група з виникаючих проблем була створена РСФО у 1984 р. і складається з 17 членів, до складу яких входять представники бухгалтерських (аудиторських) фірм, різних компаній, РСФО, а також один спостерігач від КЦПФБ

Додаток Б