Смекни!
smekni.com

Аудит бухгалтерсього обліку і звітності (стр. 2 из 8)

Побудова обліку матеріалів здійснюється за такими напрямками: кількісний і вартісний олблік, облік заготівлі і придбання матеріалів, облік розрахунків з постачальниками, облік наявності і руху матеріалів на складах, облік викоорисання матеріалів в процесі виробництва, облік реалізації лишків матеріальних цінноей і розрахунків з покупцями.

Використання матеріалів у процесі виробництва часто приводить до утворення відходів.

Згідно з планом рахунків бухгалтерського обліку, матеріали класифікуються по таких групах: сировина і матеріали, куповані напівфабрикати, допоміжні матеріали, паливо, тара і тарні матеріали, запасні частини.

В залежності від ознак матеріали класифікуються на групи, підгрупи, види за найменуванням, типом, сортом, розмірами і подібними ознаками. Така класифікація матеріалів одержує відображення в опрацьовуваних на підприємствах номенклатурах – систематизованих переліках матеріалів.

Всі матеріали в кінцевих розрахунках повинні бути оцінені за їх фактичною собівартістю. Але собівартість заготовлених матеріалів може бути виявлена тільки після відображення та обліку усіх заготівельних витрат.

2. Організація і планування аудиторської перевірки операцій з матеріалами та дорогоцінними металами

Аудиторська діяльність включає в себе організаційне та методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок та надання інших аудиторських послуг.

Аудит здійснюється незалежними особами (аудиторами), аудиторськими фірмами, які вповноважені суб"ектами господарської діяльності на його проведення. Визначення кваліфикаційного рівня осіб, що проводять аудит здійснюється Аудиторською палатою України, яка також затверджує норми та стандарти аудиту.

Використовуючі дані ДАХК "Артем" розглянемо процес проведення аудиторських процедур, що були здійснені аудиторською фірмою на замовлення підприємства.

Відповідно до прийнятих норм між підприємством та аудиторською фірмою було укладено договір на інформаційно довідкове обслуговування (додаток А).

В ньому зокрема зафіксовано: назва аудиторської фірми; особа, від имені якої було укладено договір; зобов'язання аудиторської фірми "Конто"; зобов'язання замовника ДАХК "Артем"; порядок здачі та приймання робіт; відповідальність сторін із зазначенням конкретних штрафних санкцій та інших наслідків, які виникають у разі невиконання однієї із сторін своїх зобов”язань; додаткові умови стосовно комісійної винагороди; повні реквізити сторін.

До договіру додано замовлення на проведення аудиторської роботи (додаток Б). В ньому розкривається предмет виконання аудиторських робіт - об"єкти аудиторської перевірки.

Після отримання замовлення на проведення аудиторських робіт керівник аудиторської фірми визначив працівників, які проводили аудиторську перевірку підприємства ДАХК "Артем", було складено завдання на виконання аудиторської роботи.

На підставі отриманого завдання аудитор склав програму здійснення аудиторських процедур по перевірці звітності та документів клієнта в частині аудиту операцій з матеріалами та дорогоцінними металами.

Важливим елементом організації роботи аудитора є його робочі документи. Робочі документи аудитора - це записи, які зроблені ним під час планування, підготовки, проведення перевірки, узагальнення її даних, а також документальна інформація, яка отримана під час проведення аудиту від третіх осіб, підприємства-замовника або усні відомості які задокументовано аудитором за допомогою тестування.

Склад та кількість аудиторських документів визначається аудитором в кожному конкретному випадку. Під час проведення аудиту бухгалтерського обліку операцій з матеріальними цінностями, зокрема матеріалами та дорогоцінними металами вирішальне значення має мета складання робочих документів:

планування аудиторської перевірки:

документальне підтвердження процедур, робіт, які було виконано аудитором;

збір матеріалів, що стосуються перевірки бухгалтерського обліку операцій з матеріалами та дорогоцінними металами з подальшим їх узагальненням:

складання аудиторського звіту;

здійснення поточного контролю з боку аудитора за виконанням процедур у відповідності з планом та програмою;

забезпечення юридичної обгрунтованості проведення аудиту ;

контроль робочого часу аудитора та обгрунтованість оплати його праці;

контроль якості проведеної перевірки на кожному етапі;

отримання у разі необхідності інформації по проведеним перевіркам конкретного підприємства, які були проведені у попередедні періоди;

обгрунтований вибір методів та прийомів проведення аудиту, його основних напрямків та підходів;

формування уявлення про пофесіоналізм, кваліфікацію компетентність аудитора та сприянн їх підвищення;

отримання матеріалів для проведення наступних аудиторських перевірок;

Робочі документи відповідають наступним вимогам:

містять достатньо повну та детальну інформацію. таким чином. щоб будь-який сторонній аудитор, що не приймав участі у проведенні даної перевірки міг скласти чітку уяву про виконані роботи та підтвердити висновки даної перевірки;

Документи складаються у процесі проведення перевірки, складаня їх після завершення перевірки та підготовки аудиторського заключення не допускається. У процесі складання робочих документів аудитор враховує не тільки інформацію, що відноситься до звітного періоду, що перевіряється, але й дані попереднього періоду (зокрема сальдо по рахункам на кінець періоду, що передував звітному), а також дані, що отримані після складання бухгалтерської звітності, про події, що відбулися після завершення звітного періоду, які можуть суттєво вплинути на діяльність та фінансовий стан підприємства.

Також аудитор повинен врахувати документи які відображають найбільш суттєві моменти, по яким необхідно висвітлити свою думку найбільш важливі напрямки перевірки та задачі, що поставлені та вирішені аудитором дозволяють оцінювати фінансову звітність у відповідності з встановленими крітеріями та озанаками, містять інформацію необхідну або корисну при наступних аудиторських перевірках, відображають стан та оцінку системи внутрішнього контролю на підприємстві та ступінь довіри до нього, фіксують проведені аудиторські процедери по перевірці та оціненню системи бухгалтерського обліку клієнта, дотримання встановленої облікової політики та дотримання бухгалтерського обліку клієнта встановленим принципам та стандартам, вимогам та законам. Обов'язково зазначається місце та дата складання докумета, прізвище аудитора та його підпис, номер документа, порядковий номер сторінки у робочій документації, наведені джерела інформації та дані про походження доданих документів, що фіксують господарсько-фінансову діяльність підприємства, а також про виконані аудиторські процедури.

Робочі документи є базою для складання аудиторського висновку (додаток В). Важливим аспектом змісту цього документу є наявність таких тверджень:

про те що аудитор використав певні тести при перевірці інформації, що підтверджує цифровий матеріал, на підставі якого складена звітність;

про дотримання методології обліку, що використовується керівництвом підприємства, що перевіряється при підготовці та наданню звітності.

Виконання аудиторською фірмою договіру, що був укладений між нею та підприємством-замовником оформлюється актом приймання-здачі виконаних аудиторських робіт. В цьому документі зазначається :

найменування робіт;

представники замовника та виконавця із зазначенням посади, що підписують даний акт з обох сторін;

ступінь виконання договіру;

короткий зміст роботи;

договірна ціна з окремим зазначенням раніше сплаченого авансу;

сума, яка належить до сплати;

дата підписання акта та підписи повноважних представників сторін.

Між ДАХК "Артем" та аудиторською фірмою "КОНТО" м.Київ, яка має ліцезію Аудиторської палати України № 000449 та стаж роботи 1 рік, 3.01.98року було укладено договір про аудиторське обслуговування та оформленне відповідним чином замовлення, яке передбачає перевірку обліку та звітності підприємства з наданням за її результатами аудиторського висновку про стан товарно-матеріальних цінностей. Компанія "Артем" погодилася у разі виконання аудиторською фірмою зобов'язань у повному обсязі та у встановлені строки сплатити вартість послуг у розмірі 3860 гривень на розрахунковий рахунок фірми "КОНТО".

При плануванні процесу проведення аудиту операцій з матеріалами та дорогоцінними металами необхідно насамперед чітко уявляти, які саме документи і який їх загальний обсяг буде залучено, яку інформацію та висновки можливо буде отримати. Послідовність окремих перевірок складається таким чином, щоб матеріали попередньої перевірки були б використані при аналізі та співставлені з матеріалами послідуючої. Після кожної окремої перевірки формуються проміжні висновки, з яких потім буде формуватися загальний аудиторський висновок.

Аудитор ретельно планує свою діяльність для досягнення певної мети, а саме: отримання достатньої кількості свідотцтв про стан справ клієнта, утримання у розумних межах витрат на проведення аудиту, запобігання можливих непорозумінь з клієнтом.

Отримання достатньої кількості свідотцтв досить важливе для аудиторської фірми, якщо вона хоче звести до мінімуму правові зобов'язання та зберегти добру репутацію серед преставників своєї професії. Збереження затрат на розумному рівні допомогає фірмі зберігати конкурентоспроможність і тим самим не втрачати старих та залучати нових клієнтів при умові підтримання іміджу високоякісним та чітким дотриманням своїх зобов'язань. Усунення можливих непорозумінь з клієнтом забезпечує нормальні робочі взаємовідносини у поточній співпраці і звичайно сприяє виконанню роботи за взаємоприйнятною вартістю.