Смекни!
smekni.com

Хранение товаров и других предметов, ввезенных на таможенную территорию Украины, под таможенным контролем (укр.)/ Зберљгання товарљв та љнших предметљв, ввезених на митну територљю УкраЪни, пљд митним (стр. 5 из 11)

За два тижні до закінчення терміну зберігання, визначеного статтєю 89 Митного Кодексу України, інспектор оперативного підрозділу, відповідальний за контроль за вантажами, що знаходяться під митним контролем, надсилає повідомлення за підписом начальника (заступника начальника) митниці на адресу підприємства, з попередженням про необхідність митного оформлення вантажу згідно вимог діючого законодавства. У разі непроведення підприємством митного оформлення вантажу або незаявлення його до іншого митного режиму у встановлений термін, начальник оперативного підрозділу рапортом доповідає керівництву митниці про закінчення строку зберігання вантажу і такий вантаж передається на зберігання на склад митниці згідно технологічної схеми передачі таких вантажів по КРМ.

3.5. Зняття з контролю вантажів, що знаходяться на відповідальному зберіганні.

Вантаж, що знаходиться під митним контролем, знімається з контролю відповідно до п 5.4. наказу ДМСУ № 4 від 05.01.99 р. та на підставі оформленої ВМД. Документи на вантажі, які знаходяться під митним контролем, залишаються у справах випуску у відповідний режим, про що робиться запис в "Журналі вантажів, що знаходяться під митним контролем".

Зняття вантажу з контролю та оформлення належних документів згідно чинного законодавства можливо тільки після сплати податків та зборів (включаючи збори , код виду 001 , 003 згідно наказу ДМСУ №363 від 23.06.98 р.).

3.6. Технологія митного оформлення вантажів, що надходять та зберігаються на митних ліцензійних складах(на прикладі Типової технології Київської регіональної митниці).

"Тимчасова технологія митного оформлення вантажів, що надходять та зберігаються на митних ліцензійних складах" затверджена наказом Київської регіональної митниці за №803 від 03.12.1999р.

Згідно цієї технології ввезені на митну територію України товари можуть зберігатися в режимі митного ліцензійного складу протягом трьох років, з моменту первинного розміщенну на митний лщензійний склад. Якщо ж товари відносяться до категорії підакцизних (крім алкогольних напоїв та тютюнових виробів), термін їх зберігання в режимі митного ліцензійного складу складає не більше 90 діб з дати їх первинного розміщення в режим митного ліцензійного складу.

Товари, що вивозяться за межі митної території України, можуть зберігатися в режимі митного складу протягом трьох місяців.

Після закінчення терміну зберігання товарів на МЛС, вони мають бути передані на зберігання митниці або заявлені до іншого митного режиму.

Товари на МЛС зберігаються під митним контролем з обов"язковим накладенням митного забезпечення та пломби власника МЛС.

Заборонено розміщення на МЛС:

- гуманітарної допомоги, яка надходить в Україну;

- алкогольних напоїв (за кодами 22.03, 22.04, 22.05, 22.06, 22.08);

- тютюнових виробів;

- товарів, на які встановлено акцизний збір та які заявлені на прикордонних митницях як такі, що будуть переміщуваться в режимі "транзиту";

- давальницької сировини, яка закуплена на території України;

- вантажів що надходять на адресу приватних осіб;

- товарів, які заборонені до ввезення на Україну чи вивезення за межі України, а також товарів, розміщення на МЛС яких заборонено законами України, нормативними актами Кабінету Міністрів України та Державної митної служби України.

Товари, що підлягають експортному контролю, можуть розміщуватись в режимі "митного складу" тільки при наявності погодження з Держмитслужбою України на підставі дозволу ДСЕК України.

Товари, що розміщені на МЛС, можуть в подальшому оформлюватися з МЛС в наступних випадках:

- випуск у вільне використання по ВМД типу ІМ-40;

- випуск як тимчасовий ввіз товарів по ВМД типу ІМ-31;

- випуск давальницької сировини по ВМД типу ІМ-51;

- тимчасовий випуск з МЛС (на строк до 1 місяца) з обов"язковим поверненням на даний МЛС, який здійснюється по листу МЛС;

- переміщення вантажу з одного МЛС на інший МЛС в зоні діяльності КРМ;

- переміщення вантажу з МЛС в іншу митницю з метою проведення подальшого митного оформлення;

- направлення вантажу за межі митної території України в зв"язку з поверненням товару нерезиденту-власнику вантажу або за його дорученням вивезення в іншу країну, яке здійснюється за ВМД типу ТР-80;

- передекларування вантажу без вивезення товару з МЛС та без зміни митного режиму проводиться по ВМД типу ІМ-74;

- вивезення товарів за межі митної території України в режимі експорту по ВМД типу ЕК-10, ЕК-31;

- випуск на відповідальне зберігання.

Дозволяється розміщення вантажів на МЛС, які прямують в режимі "транзит" (крім підакцизних) без складання ВМД типу ІМ-74 з метою перевантаження з одного виду транспорта на інший при умові дотримання строків транзиту. Ця операція здійснюється за окремим дозволом керівництва регіональної митниці.

При оформленні вантажів з МЛС (в режимах ІМ-40, ІМ-31, ІМ-51, ЕК-10, ЕК-31, ТР-80) повинна складатися ВМД незалежно від фактурної вартості товарної партії.

Поставки товарів за договорами консигнації підлягають розміщенню на МЛС.

3.7. Порядок розміщення вантажів на МЛС.

Декларування товарів при їх розміщенні на МЛС має право здійснювати виключно власник МЛС.

Вантажі можуть розміщуватись в режимі "митний склад" на умовах надання власником МЛС належним чином заповненої ВМД типу ІМ-74, незалежно від фактурної вартості партії товарів, з поданням таких документів:

1) мотивована заява власника товару з обов'язковим визначенням:

- мети розміщення вантажу в режим митний ліцензійний склад;

- кількості товару;

- вартості товару;

- контракту, згідно з яким товар надійшов на митну територію України;

- подальшого митного режиму, у якому товар буде оформлений з МЛС.

2) зовнішньоекономічний контракт або договір-доручення між фірмою нерезидентом та, належним чином зареєстрованим на Україні, представництвом цієї фірми. В разі розміщення у режим "митний склад" товарів, що переміщуються через митний коірдон України транспортно-експедиційними організаціями з використанням автотранспорту, зовнішньоекономічний договір (або контракт) не вимагається.

3) договір на зберігання вантажу на МЛС;

4) рахунок-фактура, інвойс;

5) товаросупровідні документи на вантаж (CMR, ТТН, авіа-, залізнична накладна, коносамент та інше);

6) документи контролю доставки;

7) облікова карта суб'єкта ЗЕД;

8) при необхідності - інші документи.

Товари, що розміщуються на МЛС, згідно статті 18 Митного кодексу України, можуть підлягяти додатковому контролю. У разі відсутністі на товаросупровідних документах штампів відповідних прикордонних служб проходження суб"єктом ЗЕД контролю цих служб, при вивантаженні товару на МЛС, є обов"язковим.

Розміщення вантажів на МЛС проводить інспектор, уповноважений на здійснення контролю за роботою данного МЛС, в такій послідовності:

1. Перевірка усіх необхідних документів для розміщення вантажу на МЛС.

2. Перевірка правильності заповнення ВМД типу ІМ-74.

3. В разі відсутності зауважень, інспектор проставляє на всіх аркушах ВМД типу ІМ-74 штамп "Під митним контролем", а також реєстраційний номер згідно журналу обліку вантажних митних дек:ларацій.

4. Для стягнення митних зборів, власник МЛС надає інспектору ТВВ окреме платіжне доручення (з даного платіжного доручення повинні списуватися кошти тільки по 003 та 015 видах платежу) з відміткою про надходження коштів відділу митних платежів. На платіжному дорученні повинен бути зроблений надпис "Для МЛС". Інспектор ТВВ на всіх аркушах ВМД типу ІМ-74 в графі С записує суми та номери платіжних доручень по яких відбувається списання коштів та проставляє відбиток штампу "ПІД МИТНИМ КОНТРОЛЕМ", після чого проводиться списання коштів на платіжному дорученні, яке завіряється особистою номерною печаткою інспектора. Щодня старший групи по контролю за діяльністью МЛС надає довідкою зведену інформацію про фактично стягнуті суми митних зборів за добу на всіх МЛС, які діють на даному ТВВ (окремо по кожному виду), до старшого групи відділу митних платежів. Довідка візується керівництвом відповідного ТВВ, старшим групи ВМД цього відділу та відповідальним інспектором даного ТВВ.

5. Проходження контролю у групі відділу статистики цього ТВВ з проставленням відтиску штампу відділу статистики та митної інформації на всіх примірниках ВМД типу ІМ-74.

6. Проведення митного догляду :

- перевірка цілосності митного забезпечення;

- перевірка відповідності вантажу, що фактично надійшов до даяних які заявлені у ВМД та товаросупровідних документах;

Митний огляд здійснюється в присутності представників МЛС, вантажоодержувача та представників контролюючих органів (у разі необхідності інших видів контролю). У разі пред"явлення вантажу транспортно-експедиційними організаціями (ТЕО) та акредитації суб"єкта ЗЕД-вантажоотримувача поза м.Києва, замість представника вантажоотримувача має бути присутнім представник ТЕО.

7. Після здійснення огляду вантажу, у разі фактичної відповідності вантажа відомостям заявленим у ВМД, інспектор митниці проставляє відбиток особистої номерної печатки на ВМД типу ІМ-74.