Смекни!
smekni.com

Експертиза, оцінка якості какао-бобів та какао-продуктів і їх митне оформлення при переміщенні через митний кордон України (стр. 10 из 23)

бобів та продуктів їх переробки

Експертиза товарів є одним з найважливіших і обов'язкових видів експертизи. Інші види експертизи санітарно-гігієнічна, ветеринарна доповнюють експертизу товарів і не є обов'язковими. Обов'язковість експертизи товарів зумовлюється її сутністю, і передусім тим, що в основі її є оцінка органолептичних властивостей і показників, що значною мірою наближає експертизу до оцінки товару споживачами. Завдяки достоїнствам органолептичного-методу визначення показників якості (швидкість, доступність) забезпечується ідентифікація товару, а дійсні значення органолеп­тичних показників дозволяють прямо чи опосередковано оцінювати й інші групи показників (фізико-хімічні та мікробіологічні). Це передбачає напрямок експертизи товарів, а також необхідність у додаткових дослідженнях із застосуванням вимірювальних та інших методів експертизи. Оцінка органолептичних властивостей і показників лише один із елементів експертизи, хоч і дуже значний.[6]

Завдання експертизи товарів набагато більші і містять оцінку всіх основоположних характеристик товару: документальна експертиза, асортиментної, якісної, кількісної . При проведенні товарної експертизи какао-бобів та какао-продуктів, залежно від визначеної мети товарної експертизи, потрібно вибрати декілька або весь комплекс основоположних характеристик товару. При експертизі какао сировини паралельно визначають кількісну та якісну характеристики всієї товарної партії та оцінку всіх основоположних характеристик товару.

Експертиза какао-продуктів включає такий порядок проведення:

1)документальна експертиза какао-бобів та какао-продуктів;

2)асортиментна експертиза какао-бобів та какао-продуктів;

3)експертиза кількості какао-бобів та какао-продуктів;

4)експертиза якості какао-бобів та какао-продуктів.

1. Документальна експертизакакао-бобів та какао-продуктів

Документальна експертиза -оцінка експертом товарознавчих характеристик какао-бобів та какао-продуктів, що основана на інформації товаросупровідних, технологічних та інших документів. Так само, як і асортиментна, експертиза документальна найчастіше використовується як обов'язковий елемент інших видів товарознавчої експертизи, оскільки експерти обов'язково перевіряють відповідність какао-бобів та какао-продуктів кількості, якості, найменування документальним даним. Аналізуючи документи, експерт повинен установити їхню дійсність за наявністю печатки торговельної організації та підписів уповноважених осіб, дати заповнення, необхідних реквізитів, перевірити відповідність даних, зазначених у різних ТСД, таких як, товарно-транспортні накладні, інвойс, сертифікати відповідності або посвідчення якості, гігієнічний сертифікат і т. д. (Додатки А , Б, В, Г, Д, И, І, Ї, Й, К). Особлива увага звертається на наявність в документах різноманітних виправлень та позначок. Такі виправлення необхідно пояснювати та завіряти підписом відповідальної особи. Отже, документальна експертиза пов'язана із детальним вивченням інформації товаросупровідних документів, інших технічних та облікових документів, їхньою перехресною перевіркою та порівнянням із довідковими та науковими даними.

2. Асортиментна експертиза какао-бобів та какао-продуктів

Асортиментна експертиза - оцінка експертом кількісних та якісних характеристик какао-бобів та какао-продуктів для встановлення їх асортиментних приналежностєй до належної товарної групи, або підгрупи за допомогою класифікатора «Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності» (УКТЗЕД). Всі товарні групи указані у УКТЗЕД дозволяється тлумачити за російським « ТН ВЄД СНГ 2000г» (УКТЗЕД не має власного детального тлумачення товарних груп на українській мові - див. табл. 6.).

Асортиментна експертиза є складовою частиною якісної експертизи, бо, оцінюючи якість какао-бобів та какао-продуктів, експерт повинен перевірити відповідність асортиментної приналежності какао-бобів та какао-продуктів, які пред'явлені, (відповідність їх найменувань, сортів, до нормативних документів, ТУ, ГОСТів, ISO, контракту або угоди (Додаток Е,Ж)), до зазначених на маркуванні і в товаросупровідних документах . По-перше, від безлічі різних факторів, зокрема від якісних показників залежить, ціна на какао-боби. Існує близько 14 широких-відомих різновидів какао-бобів. Какао-боби розрізняються за походженням: найбільш якісний продукт має африканське походження (Беріг Слонової Кістки, Гана і т.д.); далі за якісними показниками ідуть американські боби (Бразилія, Венесуела й ін.); і найменш якісні – походженням з регіону Азії й Океанії (Індонезія, Малайзія і т.д.). Крім того, ціна на боби залежить від сорту (1, 2, 3 – у залежності від розміру, кольору, чистоти, цілісності і т.д.). Крім того, боби в Україну завозяться сирі, ферментовані, смажені, цілі, дроблені й ін., що також впливає на ціну. Більш того, ціна може істотно коливатися в залежності від умов постачання, а також від кількості проміжних ланок між покупцем і виробником. Для диференційованої оцінки якості какао-бобів та какао-продуктів різних найменувань, градацій експертові необхідно іноді провести їхнє сортування, одним з елементів якого є асортиментна експертиза.

Як самостійна асортиментна експертиза застосовується у таких випадках:

• при виникненні незгод між постачальником та одержувачем, продавцем і споживачем по питаннях асортиментної приналежності какао-бобів та какао-продуктів до певної групи, найменуванню, сорту тощо;

• при встановленні відповідності асортименту какао-бобів та какао-продуктів у партії раніш представленим зразкам чи договорам купівлі-продажу;

• при проведенні асортиментної експертизи какао-бобів та какао-продуктів використовують аналогічні з якісною експертизою засоби та методи.

По-друге, асортиментна експертиза перешкоджає тому, що під видом какао-бобів (смажених, мелених) завозиться какао-терте. Цьому сприяють як сприятливі умови, створені для імпорту бобів (0% – імпортне мито, 0% – ПДВ), так і деяка плутанина у визначеннях (у стандартах і митних документах).

3. Експертиза кількостікакао-бобів та какао-продуктів

Експертиза кількості - оцінка кількісних характеристик товару при неможливості застосування вимірювальних методів і необхідності підтвердження достовірності результатів вимірювань незалежною стороною. Метою кількісної експертизи є визначення кількості товару в товарній партії. Найбільш поширена сфера застосування експертизи кількості - приймання товарів кількісно у випадках виникнення незгод між постачальником і одержувачем, при значних розходженнях між кількістю, зазначеною в ТСД і кількістю, встановленою при вимірюванні у одержувача.

Кількісна характеристика проводиться у випадках, коли вимірювання товару звичайними методами є неможливим (наприклад, за його відсутності) або важке і може призвести до його кількісних і якісних змін (наприклад, при перетаруванні для переважування великої товарної партії). Іноді експертиза кількості необхідна для встановлення вірогідності кількісних втрат товару та причин виникнення. Експертиза кількості відрізняється від приймання товарів за кількістю (незважаючи на спільність правової бази), яке проводиться зацікавленими матеріально відповідальними особами (зав. складами, комірниками та ін.). Завдяки незалежності і об'єктивності експертів результати кількісної експертизи є більш достовірними і мають сприйматися як остаточні обома зацікавленими сторонами: постачальником або одержувачем, якщо у них нема заперечень з цього приводу.

Правова база проведення кількісної експертизи.

Проведення кількісної експертизи керується: Цивільним кодексом України та Інструкцією з приймання продукції виробничо-технічного призна­чення та товарів народного споживання за кількістю, затвердженою постановою Державного арбітражу при Раді Державного арбітражу при Раді Міністрів СРСР 15 червня 1965 р. № П-6.[58]

При кількісній експертизі імпортних товарів в данному випадку какао-бобів та какао-продуктів треба звернути увагу на одиниці виміру товару, оскільки постачальник-імпортер може використати національні одиниці виміру. У випадках коли використані національні одиниці виміру, необхідно зробити перерахунок національних одиниць виміру на одиниці виміру Міжнародної системи .[5] Якщо документи заповнені іноземною мовою, якою не володіє експерт, то слід зробити переклад на українську мову. При прийманні упакованих імпортних товарів за кількістю необхідно врахувати, що їхня кількісна характеристика має масу самого товару (нетто) та упаковки (тари), а також кількість пакувальних одиниць. Із-за цього при кількісній експертизі таких товарів визначають масу: брутто, нетто і тари.

Маса брутто - сумарна маса товару та упаковки. Маса брутто може визначатися прямим переважуванням усіх пакувальних одиниць, які входять у товарну партію, чи за допомогою розрахунку(множенням середньої маси брутто кожної пакувальної одиниці на їхню загальну кількість), якщо кожна пакувальна одиниця має суворо фіксовану масу, однакову для всіх упаковок в партії. Отже, масу брутто упакованого товару можна визначити
зважуванням усієї товарної партії, або перерахунком пакувальних
одиниць з однаковою фіксованою масою, або перерахунку об'єму
товару на його об'ємну масу. Неупаковані товари приймаються не за
масою брутто, а тільки за масою нетто.

Маса нетто - маса товару без упаковки. Оскільки кінцевому споживачеві часто реалізується товар за масою нетто, то одержувача цікавить передусім кількісна характеристика товару. Через це при експертизі обов'язково встановлюється маса нетто товарної партії, причому ця характеристика властива як неупакованим, так і упакованим товарам. Маса нетто неупакованих товарів визначається тільки зважуванням, а упакованих товарів - найчастіше розрахунком за формулою: