Смекни!
smekni.com

Експертиза, оцінка якості какао-бобів та какао-продуктів і їх митне оформлення при переміщенні через митний кордон України (стр. 22 из 23)

Код звільнення від сплати ПДВ зазначається у графі 36 ВМД.

Порядок нарахування. Сума податку на додану вартість розраховується за формулами:

а) на товари, що обкладаються митом та акцизним збором:

С пдв= (В+ С м+ Са) х П/100;

б) на товари, що обкладаються тільки митом:

С пдв = (В + См) х П/100;

в) на товари, що обкладаються тільки акцизним збором:

С пдв =(В + Са) х П/100;

г) на інші товари, що не підлягають обкладенню митом та ак­цизним збором: С пдв = В х П/100,

де С пдв - сума ІІДВ; Са — сума акцизного збору; Вмитна або договірна (контрактна) вартість; См — сума ввізного мита; П— ставка податку на додану вартість (20%).

Нарахування податку на додану вартість, що підлягає сплаті, провадиться в графі 47 ВМД та на додатко­вих аркушах до неї в такому порядку( табл.24):

у першій колонці «Вид»зазначається шифр платежу 028 (пода­ток на додану вартість);

у другій колонці «Основа нарахування»зазначається:

— сума, що включає: митну вартість товарів, наведену в графі 45 ВМД й обчислену в національній валюті України за курсом На­ціонального банку України, що діяв на день митного оформлення митницею ВМД; мито на товари, що підлягають обкладенню митом; акцизний збір на товари, на які встановлено акцизний збір;

— якщо митна вартість менша, ніж договірна (контрактна), — сума, що включає: фактурну вартість товарів, наведену в графі 42 ВМД й обчислену в національній валюті України за курсом Національно­го банку України, що діяв на день митного оформлення митницею ВМД; мито на товари, що підлягають обкладенню митом; акцизний збір на товари, на які встановлено акцизний збір;

у третій колонці «Ставка»зазначається розмір ставки подат­ку на додану вартість, встановлений чинним законодавством;

у четвертій колонці «Сума»зазначається та сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті;

Приклад розрахунку ПДВ:

Розрахунок гр.47 податку на додану вартість, код платежу 028(ПДВ);

Товари, що не підлягають обкладенню митом та ак­цизним збором, розраховуються за такою формулою:

С пдв = В х П/100 = 457528.10 х 20%=91505.62

де

С пдв - сума ІІДВ;

Вмитна або договірна (контрактна) вартість;

П— ставка податку на додану вартість (20%).

у п'ятій колонці «Спосіб платежу»зазначається відповідний код способу розрахунків. За бажанням платника, при ввезенні на митну територію Украї­ни товарів (крім підакцизних та таких, що входять до 1-24 товар­них груп ТН ЗЕД) можливе застосування вексельної форми розра­хунків по ПДВ (п. 11.5 ст. 11 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.99 р. №168/97-ВР).

У цьому випадку замість платіжного документа, що підтверджує сплату необхідних сум податку, до вантажної митної декларації додається податковий вексель, а сплата платежу провадиться в термін, зазначений у век­селі (який не повинен перевищувати 30 днів з дня оформлення ВМД), на розрахункові рахунки податкових органів. У триденний термін з дня оформлення ВМД векселі передаються векселедержателю — податковим органам — для контролю їх сплати. Порядок застосування вексельної форми та вимоги до векселів у цьому випадку передбачені положеннями Закону України «Про податок на додану вартість» та Постанови Кабінету Міністрів Украї­ни від 01.10.97 р. №1104 «Про затвердження Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на дода­ну вартість при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України» зі змінами та доповненнями.[66]

Висновки та пропозиції

Аналіз сучасного ринку какао-бобів та продуктів їх переробки дозволяє зробити висновки:

Виробництвом какао-бобів, які є сировиною для какао-продуктів займається понадь 50 країн світу. Основним регіоном виробництва какао-бобів є Західна Африка: Кот-д'Івуар, Гана, Камерун.

Світовим монополістом какао-бобів є Кот-д'Івуар, на якій припадає 40% світового виробництва.

60% споживання какао-бобів і продуктів їх переробки припадає на сім країн світу: США, Німеччина, Великобританія, Франція, Япония, Бразилія, Росія.

Світове середньорічне споживання какао-бобів і продуктів їх переробки на одну людину становить 450-500г.

Переробка какао-бобів і продуктів їх переробки здійснюється на фабриках країн Європи, Північної Америки, Японії.

З липня 2002 року по травень 2003 року ціни на какао-боби досягли найвищого рівня за останні півтора десятиліття: Кот-д'Івуар - 2654 USD/т, Гани - 2687 USD/т.

Значний ріст цін на світовому ринку на какао-боби вплинув і на українські закупівлі даного товару. За 2003 рік імпорт какао-бобів різко скоротився - до 15,485 тис. т, що на 30,4%, чи 6,754 тис. т менше, ніж у 2002 р.

Імпорт какао-продуктів збільшився через низькі ціни протягом 2003 року, що робило імпорт більш вигідним, у порівнянні з імпортом сировини для їх виробництва:

- імпорт какао-тертого збільшився в порівнянні з 2001 р. у 7,2 рази., - імпорт какао-олії 2003 р. збільшився— 4121т. ( у 2002 р. - 3621т.).

Скоротилися постачання какао-порошку європейського виробництва:

німецького какао-порошку було завезено на 37%, чи 662 т менше, польського — на 48%, чи 997 т, нідерландського — на 25%, чи 192 т.

Знизилися постачання какао-порошку виробництва США майже в 6 разів. Ведучі країни-експортери какао-бобів і продуктів їх переробки в Україну це: Кот-д`Івуар, Нідерланди, Бразілія, CША, Нігерія, Польща, Індонезія, Малайзія, Болгарія, Франція, Німеччина, Гана, Іспанія, Італія, Туреччина, Еквадор.

Вимоги до якості, пакування, маркування та зберігання какао-бобів і продуктів їх переробки регламентуються : IСO-2292 „Какао-боби. Відбір проб.”, IСO – 2451 “Какао-боби. Технічні вимоги.”, IСO – 2291 «Какао-боби. Визначення вмісту вологи (загальноприйнятий метод)», ГСТУ 18.11 „Напівфабрикат какао терте. Технічні умови.” ГОСТ 5900, ”Вироби кондитерські. Правила прийомки, методи відбору і підготовки проб.” ГОСТ 5900 ”Вироби кондитерські. Методи визначення вологи та сухих речовин”, ГОСТ 5897, 26668, 26669, 26670.

Маркування какао-бобів відрізняється від маркування какао-продуктів. Маркування перших стисле і включає мало інформації, тоді як маркування какао-продуктів дуже докладне і несе в собі багато інформації, як для виробника так і для споживача.

Експертиза какао-бобів Еквадору та Кот-д`Івуару, показала, що какао-боби відповідають 1-му сорту і можуть бути класифіковані в товарній групі УКТЗЕД за номером 1801 00 00 00. Але какао-боби виробництва Еквадору відносяться до сорту вищої якості (сортові), тоді як какао-боби виробництва Кот-д`Івуару відповідають середньої якості (споживчі).

Результати досліджень какао тертого виробництва „ADM Cocao Polska” Польща показали, що какао терте відповідає вимогам стандартів і може бути класифіковане в товарній підкатегорії УКТЗЕД за номером 1803100 00 10, як какао терте (какао-паста) незнежирене.

Основними видами фальсифікації какао-бобів і продуктів їх переробки є: асортиментна, якісна, кількісна, вартісна і інформаційна.

Порядок обороту та правила перепуску какао-бобів і продуктів їх переробки ругламентуються Законодавчими документами, що вирішають правові, економічні, організаційні основи митної справи :

- при переміщенні через митний кордон України какао-боби і продукти їх переробки підлягають сертифікації, санітарно-епідеміологічному, фітосанітарному та радіологічному контролю;

- митне оформлення какао-бобів і продуктів їх переробки, як і всіх товарів та предметів, що перемішуються через митний кордон України здійснюється відповідно до Наказу ДМСУ № 561 від 14.10.2002р.;

- при митному оформлення какао-бобів і продуктів їх переробки нараховуються та стягуються наступні митні платежі: митні збори, мито, податок на додану вартість.

Існуюча державна і митна система законодавчих актів и нормативно-технічних документів дає можливість контролювати й регулювати переміщення какао-бобів та продуктів їх переробки.

Проведені дослідження та сформовані висновки дозволяють дати дєякі пропозиції:

УКТЗЕД не має власного детального тлумачення товарних груп какао-бобів і продуктів їх переробки україньською мовою. Класифікація товарів відповідно до “Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності” не досконала і не описує всіх призначень і використаня какао-бобів та какао-продуктів у промисловості.

У УКТЗЕД зовсім не визначена роль какао-бобів і какао-продуктів як вихідна або допоміжна (складова) сировина для фармацевтичної и косметичної галузей, тоді як у «ТН ВЄД СНГ 2000г» детально визначені кількісні та якісні характеристики какао-бобів та какао-продуктів, що встановлює їх асортиментну належность до відповідної товарної групи та коду товару;

Для удосконалення роботи Київської регіональної митниці можна віднести слідуючі пропозиції:

- на ТВВ при проведенні митного оформлення какао-бобів і продуктів їх переробки більше уваги приділяти визначеню коду товару, обов’язково киристуватись «ТН ВЄД СНГ 2000г», щоб вірно тлумачити всі товарні групи указані у УКТЗЕД з метою недопущення що під видом какао-бобів (смажених, мелених) завозиться какао терте.

- при Київської регіональної митниці створити акредитовану лабораторію для проведення експертизи і особливо щодо визначення коду товару, вимог показників якості та безпеки.

Вірне визначення коду товару, виконання митних процедур, не тільки регулює ввіз в Україну кокао-бобів та какао продуктів за допомогою митних платежів, мита, акцизних зборів, ПДВ, які нараховуються при митному оформленні данних товарів, але й дає можливість досліджувати і визначати якість и безпеку даних товарів та відповідність товару пред’явленого до митного оформлення відомостям про нього, заявленим у ВМД. Щоб захищати вітчизняного виробника і ринок шляхом

Список використаних літературних джерел:

1. Проф-р, д-р. А. Бейтьен , “Лабораторная книга для химиков пищевой промышленности”, “Пищепромиздат” 1937 г. Москва. 1-я типография НКПС Трансжелдориздат.