Смекни!
smekni.com

Експертиза, оцінка якості какао-бобів та какао-продуктів і їх митне оформлення при переміщенні через митний кордон України (стр. 1 из 23)

ЗМІСТ

ВСТУП
РОЗДІЛ I. АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ.1.1. Мета і завдання діяльності товарознавців-експертів з митної справи.
1.2. Класифікація та асортимент какао-продуктів в Україні
1.3. Законодавча база, що регламентує порядок митного оформлення какао-бобів та продуктів їх переробки при переміщенні через митний кордон України1.4. Вимоги до упакування , маркування, транспортування та зберігання какао-бобів та продуктів їх переробки
РОЗДІЛ II. АСОРТИМЕНТ ТА ЯКІСТЬ КАКАО-БОБІВ ТА КАКАО-ПРОДУКТІВ ЩО ОФОРМЛЮЄТЬСЯ НА КИЇВСЬКИЙ МИТНИЦІ.2.1.Асортимент какао-бобів та какао-продуктів, що оформляються на Київський митниці. 2.2. Дослідження якості та порядок проведення експертизи какао-бобів та продуктів їх переробки.
2.2.1. Матеріали та методи дослідження
2.2.2. Оцінка якості какао-бобів та продуктів їх переробки
РОЗДІЛ III. МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ КАКАО-БОБІВ ТА ПРОДУКТІВ ЇХ ПЕРЕРОБКИ ПІДПРИЄМСТВОМ ДК „ УКРПРОМІНВЕСТ-КОНДИТЕР” НА КИЇВСЬКИЙ МИТНИЦІ.
3.1.Засоби митного та державного регулювання переміщення через митний кордон України та митного оформлення какао-бобів та продуктів їх переробкиВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ
СПИСОК ВИКОРИСТАННОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ДОДАТКИ.

Вступ

Приблизно за 1500 років до нашої ери на березі Мексиканської затоки в Америці жило плем'я ольмеків. Їхня культура залишила нам дуже мало свідчень, але деякі лінгвісти думають, що слово "какао" уперше пролунало як "kakawa" приблизно за 1000 років до нашої ери, у момент розквіту цивілізації ольмеків. Пізніше на зміну ольмекам прийшла цивілізація майя. Майя жили і досі живуть на плоскогір'ях Гватемали і мексиканської провінції Чіапас. Там какао, напевно, було великою рідкістю. Як би те не було, але, спустившись з плоскогір'я, майя знайшли і стали культивувати дикоростуче дерево какао, і саме в той період, швидше за все, і виникла сучасна вимова слова “какао”. Це слово міцно ввійшло в їхнє життя: майя навіть поклонялися красивому і могутньому богу - богу какао.

Майя шоколадний напій називали "xocolatl", а ацтеки - "cacahuatl": у мові мексиканських індіанців слово "шоколад" виникає з комбінації слів "choco" ("піна") і "atl" ("вода"). Можливо, це відбулося тому, що спочатку шоколад уживався тільки як напій. Невірно було б вважати, що індіанці майя володіли одним-єдиним рецептом шоколадного напою.[12]

Вони знали добре відпрацьовані методи готування шоколадних напоїв різних видів з використанням різних добавок і компонентів.

Лінгвісти, що вивчають культуру майя, ідентифікували, наприклад, фрази "witik cacao" і "cacao kox", але, на жаль, ми так і не знаємо, що ж вони точно означають ( рис. 1.). Інша добавка, що майя часто використовували в шоколаді – "piment". У багатьох книгах це слово переведене як "перець", але це невірно. Справжнім значенням цього слова є "гвоздикове дерево". Перець не був відомий у Новому Світі до його завоювання Іспанією. Після 1200 року контроль над Мексикою і навколишніми територіями встановили ацтеки. Їхня цивілізація проіснувала аж до 1521 року, поки не була зруйнована іспанцями.

У багатьох книгах про шоколад говориться, що саме ацтеки вперше культивували какао-дерева і винайшли шоколадний напій. І хоча це не відповідало істині, проте ацтеки зіграли велику роль у розширенні використання какао в Новому Світлі. Ацтекська легенда говорить, що насіння какао потрапило до нас з Раю, і що з плоду какао-дерева виходять мудрість і сила. Какао-боби служили в імперії ацтеків як гроші. Один мішок какао, що переносив торговець торговцю в якості своєрідної “умовної одиниці”, уміщав близько 24 000 зерен какао. Ще стародавні ацтеки готували з плодів какао своєрідний і гострий напій „чокоатль", що в перекладі означає „гірка вода". У жителів Мексіки з давніх часів і до другої половини XIX ст. какао боби служили грошовими знаками. Христофор Колумб привіз какао-боби королю Фердинанду зі своєї четвертої експедиції в Новий Світ, але ні сам король, ні його придворні так і не звернули на чудовий дарунок особливої уваги через велику кількість інших привезених скарбів. Однак протягом наступних ста років після повернення Колумба шоколад з'явився і став популярний у Європі. Коштував він по 10-15 шилінгів за фунт і вважався напоєм для найвищого світу. У шістнадцятому сторіччі іспанський історик Овієдо писав: "Тільки багатий і шляхетний міг дозволити собі пити шоколад, тому що він буквально пив гроші. Какао-боби використовували як валюту всі нації, ...за 100 насінин какао цілком можна було купити гарного раба." Шоколад застосовується також і як лікувальний засіб ведучими цілителями того часу. Так, Христофор Людвіг Хоффман рекомендував шоколад як засіб проти багатьох хвороб, посилаючись на досвід лікування кардинала Рішельє. [11]

Чашка какао в день допомагає зберегти здоров'я. До такого висновку прийшли американські вчені, що з'ясували, що в цьому напої міститься багато потужних антиоксидантов. Вони знищують вільні радикали - заряджені частки, які виділяються організмом та наносять шкоду кліткам і сприяють розвитку таких хвороб, як рак. У середині 90-х років минулого століття група вчених із Калифорнийского університету на чолі з Ендрю Ватерхаусом виявила в какао досить значні дози поліфенолов. Поліфеноли захищають наші судини від атеросклерозу, тобто, перешкоджають розвитку інсульту, інфаркту і ішемичної хвороби серця - головних ворогів людства у наші дні. Ці речовини допомагають запобігти багато захворювань і гальмують старіння організму. По останнім даним, у какао більше антиоксидантов - удвічі більше, ніж у червоному вині майже в 3 рази більше, ніж у зеленому чаї, і в 5 разів більше, ніж у чорному чаї. Як працюють полифеноли? Вони запобігають окисленню жироподібних речовин, що осідають на стінках судин і створюють фундамент для атеросклеротичних бляшок, перешкоджають розвитку тромбів. Вміст частки поліфенолов у какао а також у продуктах переробки із какао-бобів дуже значний. Катехини і флавоноиди це дєякі із полифенолов якій вміщають какао продукти і якого у них у чотири раза більше, ніж у чаю. Наприклад у темному шоколаді - у 100-граммовій плиточці 53,5 мг. катехинів, у молочному шоколаді його менше - біля 16 мг., а в 100 мл., чорного чаю - біля 14 мг. [13]

Основною сировиною для виробництва какао-продуктів, шоколаду та шоколад­них виробів є какао боби. І це тільки перший етап на довгому шляху до банальної плитки шоколаду. Шоколадна експансія охопила планету. Сьогодні йому всі народи і віки покірні. Але, як і в далекі часи, перш, ніж шоколад попадає до нас на стіл - у виді ніжного напою чи апетитної плитки, - він проходить довгий шлях “становлення”: від какао-бобів до власне продукту. В зв'язку з вище сказаним метою данної роботи було вивчення ринку какао-бобів та какао-продуктів на Україні та інших країн світу, дослідити асортимент та класифікацію какао-продуктів які перетинають митний кордон України. Дослідити і визначити порядок проведення експертизи какао-бобів та какао-продуктів, розглянути методи дослідження оцінки якості какао-продуктів що реалізуються на ринку України.


РОЗДІЛ І. АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ.

1.1. Мета і завдання діяльності товарознавців-експертів з митної

справи.

На сучасному етапі розвитку економіки України особливого значення набуває необхідність створення цивілізованого товарного ринку. Поки існують товари, доти буде актуальною проблема контролю.

Мета товарознавців-експертів з митної справи - визначення якості продукції, яка має вирішальне значення на конкурентному ринку товарів. Товаровед-експерт визначає сукупність факторів, що впливають на конкурентоспроможність товарів, зокрема їх споживчих властивостей, безпечності, відповідності нормативним документам, умовам договорів, за якими вони закуповувалися.

Діяльність товарознавців-експертів - експертиза (зокрема товарознавча), спрямована на об'єктивне, компетентне вивчення товару, є реальним бар'єром на шляху надходження до каналів товаропросування, а в деяких випадках запобігання розробки та виробництва товарів низької якості, фальсифікованих. Поняття "експертиза" (походить від латинського expertus дослідний) - це дослідження будь-якого питання чи об'єкта, яке вимагає спеціальних знань, з наданням мотивованого висновку. Термін експертиза щодо товару або партії товару є товарознавча експертиза, яка застосовується здебільше в діяльності торгово-промислових палат, Центральній митній лабораторії, та науково-дослідних лабораторіях Міністерств охорони здоров'я, органів захисту прав споживачів.

Саме товарознавча експертиза - це дослідження якості споживчих властивостей, нешкідливості, харчової цінності, правильності визначення коду товара, кількості та відповідності умовам нормативної документації, умовам договору (контракту) партії (або окремого) товару з поданням мотивованого, об'єктивного (незалежного), кваліфікованого висновку, є метою товарознавців-експертів.[6]

Завдання діяльності товарознавців-єкспертів з митної справи - спрямовано на питання особливості технології при проведенні експертиз з диференціацією на експертизу якості, кількості та за іншими специфічними ознаками, документальному оформленню їх результатів, вимог та характеристикою стану маркування товарів відповідно до чинних норм. Враховуючи велику кількість різноманітних товарів нового асортименту з використанням харчових добавок, у нетрадиційному споживчому оформленні, товарознавец-експерт у своїй роботі повинен чітко виконувати рекомендації документів, які супроводжують товар (в разі їх правильного оформлення) або нормативних актів, які регламентують властивості цього чи аналогічного (в разі відсутності стандартів) товару. Саме тому завданням товарознавця-експерта повинно бути добре знання і вміння користуватись всією законодавчою базою державі з питань митного оформлення, стандартизації, сертифікації, нормативних документів і усім що відноситься до сфери його інтересів.