Смекни!
smekni.com

Митні процедури при переміщенні алкогольних напоїв та тютюнових виробів (стр. 3 из 7)

Згідно з оцінками експертів, до цього часу у тіньовому обігу знаходиться 25-30% ринку алкоголю. Більше третини алкогольних напоїв, що реалізуються через торговельну мережу, не відповідають вимогам щодо якості та безпеки продукції. За останні кілька років позиції виробників нелегального алкоголю на вітчизняному ринку посилилися. З цієї причини легальні підприємства знижують виробництво, не маючи змоги конкурувати в ціновій політиці з підпільниками. Тільки за останній рік законослухняні виробники алкоголю втратили близько п’ятої частини українського ринку. Як сказав на своїй прес-конференції головний економіст концерну «Укрспирт» Володимир Маховка, «у нас вистачає різноманітних ресурсів — сировини, тари, виробничих потужностей — для нарощування обсягів виробництва, але цьому заважає «тіньове» виробництво горілчаних виробів, із якими легальні виробники не можуть конкурувати, оскільки собівартість легальної продукції вища, ніж кінцева ціна нелегальної» [17]. На його думку, на діяльність законослухняних виробників алкоголю негативно впливає «погане адміністрування в частині боротьби відповідних органів із нелегальними виробниками алкогольної продукції та її продавцями, тобто слабкий контроль над виробництвом і реалізацією алкоголю».

Ще одним негативним явищем у цій сфері є недотриманням багатьма суб’єктами господарювання державних стандартів і технічних умов виробництва спирту та алкогольних напоїв, порушенням санітарних, пожежних та екологічних норм, під серйозну загрозу ставиться життя і здоров’я значної кількості людей.

Такий стан значною мірою пояснюється й істотними упущеннями в системі ліцензування діяльності у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Зокрема, на сьогодні на виробництво спирту видано більш як 80 ліцензій, алкогольних напоїв – 400, на оптову торгівлю цією продукцією – 900, а роздрібну торгівлю алкогольними напоями – понад 96 тисяч ліцензій. У той же час кількість підприємств, що мають відповідні умови для здійснення такої діяльності, є в 2–4 рази меншою, ніж видано ліцензій. Тільки незначна частина підприємств має належні умови для здійснення експорту/імпорту алкогольних напоїв та тютюнових виробів [3]. Все це призводить до масового надходження на ринок неякісних алкогольних виробів, виробництва і збуту фальсифікату.

Потрібно зауважити, що про необхідність посилення боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів говорять давно і переконливо. І це, передусім, викликано незаперечною актуальністю питання.

За різними оцінками, 30–60 % алкогольних напоїв та тютюнових виробів, що реалізуються в Україні, є незаконно виготовленими, тобто виготовленими без сплати акцизного збору, податків, зборів, інших обов’язкових платежів. Щорічно від споживання недоброякісних алкогольних напоїв гине близько 10000 чоловік.

За інформацією ДПА України, за рахунок посилення контролю в цій сфері в 2003 р. вдалося мобілізувати до бюджету майже 4,7 млрд грн., що на 1 млрд більше ніж минулого року. Усього протягом року проведено близько 32000 перевірок структур, які займаються виробництвом і реалізацією підакцизних товарів, і в кожному другому випадку виявлено порушення податкового законодавства, співробітники правоохоронних органів виявили 518 підпільних цехів і вилучили понад 3 млн літрів фальсифікованої продукції. Тільки за період новорічно-різдвяних свят підрозділи податкової міліції вилучили з незаконного обігу товарів на суму понад 1,6 млн грн. З них 80% припадає на підроблені алкогольні напої. Загалом торік до українських споживачів не надійшло фальсифікованої продукції на 200 млн грн., що на 60% більше ніж у 2002 р.

На початку 2003 року на виконання указу Президента України «Про заходи щодо введення державної монополії в сфері контролю над виробництвом і оборотом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» і за розпорядженням голови ДПАУ, підрозділи податкової міліції розпочали спецоперацію «Акциз». У результаті оперативних заходів у рамках операції лише за місяць поточного року податківці:

— перевірили близько 3 тис. суб’єктів підприємництва. У більшої частини встановлено порушення податкового законодавства, за цими фактами порушено 316 кримінальних справ;

— виявили 85 підпільних цехів, що виготовляють нелегальну продукцію, із них 50 — виготовляють алкоголь;

— вилучили товарів на суму понад 12 млн. гривень, зокрема «лівої» алкогольної продукції на 4,3 млн.

У податківців є багато запитань. Хто контролює обсяги виробництва, реалізацію, імпорт, експорт і видачу ліцензій? Кому вигідно, щоб вітчизняна горілчана галузь зазнавала тяжких матеріальних збитків? І, найголовніше, куди йдуть усі ці мільярди неврахованих гривень, у чию кишеню? Чи не використовуються ці гроші для фінансування організованої злочинності? Адже зрозуміло, що для виробництва нелегального алкоголю потрібен не один працівник: самі виробники, водії, охорона, підсобні робітники... Потрібен і хороший «дах» із впливових людей.

Здавалося б, ні в кого також не викликає сумніву необхідність запровадження послідовної концепції боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів, і першим кроком на цьому шляху стало запровадження кримінальної відповідальності за незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів (ст. 204 Кримінального кодексу України). Проте практичне застосування норм кримінального законодавства викликало значні труднощі, які здебільшого зумовлені недотриманням правил законодавчої техніки при описанні ознак складів злочинів.

Адміністративна відповідальність настає в тому випадку, коли імпорт або експорт, торгівля спиртом етиловим, коньячним або плодовим або роздрібна торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами здійснюється без наявності ліцензії або без марок акцизного збору чи з підробленими марками цього збору і тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі.

З метою посилення боротьби з незаконним обігом алкогольнихнапоїв і тютюнових виробів та порушеннями вимог чинногозаконодавства з цього питання, створення ефективної системиконтролю за виробництвом та обігом на території України спиртуетилового, коньячного, плодового, алкогольних напоїв та тютюновихвиробів було створено у складі податкової міліції спеціальний структурний підрозділ. Даний підрозділ проводить роботу по боротьбі з незаконним обігом алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Даний підрозділ займається проведенням роботи по боротьбі з незаконним обігом алкогольних напоїв та тютюнових виробів, веденням реєстрів імпортерів, експортерів, оптових та роздрібних торговців, місць зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, участю у розробленні пропозицій щодо основних напрямів державної політики і проектів державних програм у сфері боротьби з незаконним обігом алкогольних напоїв та тютюнових виробів, організацією виконання актів законодавства у межах своїх повноважень, здійсненням систематичного контролю за їх реалізацією, узагальненням практики застосування законодавства, застосуванням у випадках, передбачених законодавством, фінансових санкцій до суб’єктів підприємницької діяльності за порушення законодавства про виробництво і обіг спирту етилового, коньячного, плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, здійсненням заходів по вилученню та знищенню або передачі на промислову переробку алкогольних напоїв, знищенню тютюнових виробів, що були незаконно вироблені чи знаходилися у незаконному обігу. Цей підрозділ вестиме боротьбу з незаконним обігом алкогольних напоїв та тютюнових виробів за аналогією з Федеральним бюро по боротьбі з незаконним обігом алкоголю, тютюну, наркотиків та зброї в США.

З метою усунення порушень чинного законодавства у сфері виробництва та обігу спирту і алкогольних напоїв Кабінет Міністрів України поклав на міжвідомчу координаційну раду з монополії контррольну функцію, яка полягає у наступному:

· дотримання встановленого порядку сплати акцизного збору, обліку та звітності щодо виробництва, відпуску, транспортування, зберігання та торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами, відповідність сум сплаченого акцизного збору обсягам відвантаженої чи реалізованої продукції;

· цільове використання виробниками та реалізаторами алкогольної і тютюнової продукції акцизних марок нового зразка, недопустимість маркування ними алкогольних напоїв сумнівної якості;

· підприємства, раніше позбавлені ліцензій на виробництво і реалізацію алкогольних і тютюнових виробів, та у яких термін дії ліцензій закінчився або призупинений, використання ними виробничих потужностей і складських приміщень;

· дотримання вимог чинного законодавства при реалізації алкогольної і тютюнової продукції підприємствами роздрібної та оптової торгівлі і громадського харчування, та відповідність цим вимогам їх торгівельних площ і складських приміщень і заходи щодо припинення реалізації алкогольних напоїв у закладах торгівлі площею менше 20 м кв.;

· причини збитковості тих оптових і роздрібних реалізаторів алкогольної та тютюнової продукції, що її декларують;

· виявлення реалізації алкогольних і тютюнових виробів за здешевленими цінами;

· дотримання встановленого порядку придбання і зберігання марок акцизного збору для ввезення на територію України імпортних алкогольних напоїв та тютюнових виробів, запобігання протиправному їх використанню, приховуванню або неповерненню валюти з-за кордону;