Смекни!
smekni.com

Митний контроль в Україні (стр. 1 из 7)

КУРСОВА РОБОТА

Митний контроль в Україні

2009р.


Зміст

Вступ

1. Поняття, мета, форми та методи митного контролю

2. Зони митного контролю

3. Права митних органів щодо здійснення митного контролю. Особливості процедури митного контролю

Висновки

Список використної літератури


Вступ

Митний кодекс України спрямований на забезпечення додержання митниками, іншими державними органами, суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, а також громадянами прав та обов'язків у галузі митної справи. Митна справа є складовою частиною зовнішньополітичної і зовнішньоекономічної діяльності України. Митна справа включає в себе встановлення порядку та організацію переміщення через митний кордон України товарів і предметів, обкладення митом, оформлення, здійснення контролю та інших заходів щодо реалізації митної політики України.

З переходом до ринкової економіки та надання суб'єктам підприємництва більш широких прав у сфері зовнішньоекономічної діяльності зріс обсяг експортно-імпортних операцій. Все це на фоні дуже складної і економічної ситуації в країні може призвести до катастрофічних наслідків в економіці України. Недосконалість законодавства про зовнішньоекономічну діяльність створює можливість для різного роду зловживань при переміщенні через митний кордон товарів, речей та цінностей, а також валюти.

Багато питань митного регулювання на сьогоднішній день залишаються спірними, невирішеними однозначно. Відсутність серед практичних працівників єдності думок, а також майже повна відсутність теоретичних напрацювань, серед науковців знижує ефективність застосування митного законодавства, призводить до неоднозначного трактування положень нормативних актів, що регулюють митну справу внаслідок чого зустрічаємо випадки, коли одне і те ж питання в різних митницях вирішується по-різному.

Сьогодні робота митних органів України спрямована на захист економічних інтересів нашої держави, боротьбу із злочинністю, забезпечення реалізації вимог митного законодавства України. Митні правила України дещо відрізняються від тих, цю застосовуються в інших країнах, але в них, в цілому, враховуються положення міжнародних конвенцій з митних питань. Разом з тим, законодавчі акти, що були прийняті у перші роки незалежності, вже не відповідають вимогам сьогодення.

Чинний на сьогодні Митний кодекс України не враховує обставин, пов'язаних з виходом на зовнішній ринок підприємств всіх форм власності та здійснення зовнішньоекономічних операцій на умовах, що застосовуються в країнах з ринковою економікою.

Значних змін зазнало і законодавство України, що регулює зовнішньоекономічну діяльність, а також податкове та законодавство про валютне регулювання. Прийнято цілий ряд законодавчих та інших нормативних актів, що регулюють відносини у цих галузях.

Вимагають відповідного закріплення в національному законодавстві, у тому числі і митному, міжнародно-правові акти про приєднання до міжнародних конвенцій, зокрема, митних питань, кроки на шляху до вступу до європейських та міжнародних економічних союзів, таких, наприклад, як ГАТТ СОТ, а також членство країни у Співдружності незалежних держав та підписанні і ратифікуванні у зв'язку з цим угоди та інших документів.

Приведення митного законодавства у відповідність із загальноприйнятими у світовій практиці нормами та правилами вимагає докорінної переробки Митного кодексу України та підготовки нової його редакції. Проведення такої роботи потребує значного часу. Але подальше зволікання з переглядом норм та положень законодавства обертається неповторними збитками як для держави, так і для суб'єктів господарювання.


1. Поняття, мета, форми та методи митного контролю

Порядок переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів, митне регулювання, пов'язане з встановленням мит та митних зборів, процедури митного контролю та інші засоби проведення в життя митної політики становлять митну справу.

Митна справа в Україні розвивається у напрямі гармонізації та уніфікації з загальноприйнятими в міжнародній практиці нормами та стандартами. Україна самостійно визначає митну політику, створює власну митну систему та здійснює митне регулювання на своїй території.

Митне регулювання здійснюється відповідно до Кодексу, законів України та міжнародних договорів України. Україна може вступати в митні союзи з іншими державами, брати участь у діяльності міжнародних організацій з питань митної справи.

Територія України, в тому числі території штучних островів, установок та споруд, що створюються в економічній (морській) зоні України, над якими Україна має виключну юрисдикцію щодо митної справи, становить єдину митну територію. Межі митної території України є митним кордоном України. Митний кордон України співпадає з державним кордоном України, за винятком меж спеціальних митних зон. Межі території спеціальних митних зон е складовою частиною митного кордону України. На території України можуть створюватися спеціальні митні зони різного типу. Статус та територія зазначених зон встановлюються Верховною Радою України відповідно до законів України про спеціальні митні зони.

Україна може укладати з державами двосторонні та багатосторонні договори, які на основі взаємності встановлюють спеціальні митні режими, що передбачають пільгові умови для суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності цих держав.

Згідно зі ст. 40 Митного кодексу України, митний контроль – це сукупність мер, здійснюваних митними органами з метою забезпечення дотримання митного законодавства України. Митний контроль проводиться винятково митними органами відповідно до Митного кодексу України, тобто суб'єктами митного контролю (особами, правочинними на його виробництво) є співробітники митних органів.

Мета митного контролю складається в перевірці дотримання законності переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон, а також дотримання умов обраного митного режиму й здійснення підприємницької діяльності в сфері митної справи.

Інститут митного контролю розуміється подвійно: по-перше, як загальний статус (правовий режим) переміщуваних через митний кордон товарів і транспортних засобів. По-друге, як сукупність перевірочних заходів.

Як об'єкт митного контролю варто виділити державні інтереси, що укладаються в забезпеченні дотримання фізичними особами й учасниками ЗЕД положень, що регулюють переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон, а також здійснення діяльності, контроль за якою покладений на митні органи.

В залежності від того, на що безпосередньо спрямовано перевірочну діяльність митних органів, виділяють наступні предмети митного контролю:

- товари й транспортні засоби (переміщувані або переміщені через митний кордон);

- документи й відомості, необхідні для митних цілей;

- підприємницька діяльність, контроль за якою покладений на митні органи.

Останній з перерахованих вище предметів митного контролю відображає одну важливу його особливість - випадки, безпосередньо не пов'язані з переміщенням через митний кордон товарів і транспортних засобів. Оскільки немає переміщення, виходить, немає й митного оформлення (за винятком випадків зміни митного режиму), а це вже надає самостійність митному контролю, відокремлюючи його від процедури митного оформлення. Будучи систематичною перевіркою діяльності, даний вид контролю може бути позначений наглядом. На відміну від контролю конкретних предметів (товарів, документів, транспортних засобів) митний нагляд — перевірка більше абстрактна й містить у собі безліч предметів (порядок ведення обліку товарів, що зберігаються на митних складах, працездатність охоронної сигнализація, дотримання пропускного режиму на території складу тимчасового зберігання, дотримання порядку проведення операцій з товарами, що зберігаються, і ін.) .

Документи, необхідні для митного контролю можуть розглядатися як предмети контролю як при оформленні переміщуваних товарів і транспортних засобів або оформленні зміни митного режиму, так і при проведенні митного нагляду. Причому по призначенню їх можливо розділити на кілька видів:

- документи, необхідні для митного оформлення й контролю;

- документи, необхідні для контролю (нагляду).

Таким чином, митний контроль як перевірка - це здійснювана митними органами України перевірка переміщуваних через митний кордон товарів і транспортних засобів, документів і відомостей, необхідних для митних цілей, а також нагляд за підприємницькою діяльністю (ринок митних послуг) у сфері митної справи.

Митному контролю підлягають усі товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України. Митний контроль передбачає проведення митними органами мінімуму митних процедур, необхідних для забезпечення додержання законодавства України з питань митної справи. Обсяг таких процедур та порядок їх застосування визначаються відповідно до цього Кодексу, інших нормативно-правових актів, а також міжнародних договорів України, укладених в установленому законом порядку.

Митний контроль товарів, транспортних засобів перевізників у пунктах пропуску через державний кордон України здійснюється цілодобово відповідно до типових технологічних схем пропуску через державний кордон України автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників, що затверджуються Кабінетом Міністрів України. [8]

Згідно зі ст.41 Митного кодексу України, митний контроль здійснюється безпосередньо посадовими особами митних органів шляхом:

- перевірки документів та відомостей, необхідних для такого контролю;

- митного огляду (огляду та переогляду товарів і транспортних засобів, особистого огляду громадян);