Смекни!
smekni.com

Вимоги до експлуатації і технічного обслуговування машин (стр. 6 из 8)

Фарби і лаки зберігають в неопалюваних приміщеннях з якісною вентиляцією, захищеними від прямого впливу сонячних променів.

Кольорові метали на стелажах зберігають кожен окремо, щоб уникнути їх взаємодії. Олово зберігають при температурі не нижче 12 °С (короткочасно - не нижче 20 °С). Це пояснюється тим, що олово при низькій температурі і різкому перепаді температур схильне до особливого виду корозії-"олов'яної чуми". При виявленні корозії всі злитки переплавляють.

Карбід кальцію повинен зберігатися в сухому неопалюваному приміщенні з витяжкою, в герметичній упаковці.

Балони з киснем зберігаються в ізольованому приміщенні у вертикальному положенні на дерев'яних пірамідах. Приміщення має бути досконало ізольованим, віддаленим не менш як на 100 м від інших споруд і обладнаним витяжними трубами.

Сірчану і соляну кислоти зберігають у закритих приміщеннях з вентиляцією. Пляшки з сірчаною кислотою мають бути закупорені притертими пробками, а їх головки обтягнені конопляною тканиною і обв'язані шпагатом.

Акумуляторні батареї під час зберігання за рахунок саморозряджання втрачають частину своєї ємності (0,7...4% за добу). Ступінь саморозряджання залежить від умов зберігання, тому в процесі тривалого зберігання слід дотримуватися деяких вимог. 30крема, акумуляторні батареї потрібно зберігати в сухих, ізольованих, добре вентильованих приміщеннях. Батареї встановлюють в один ряд на підлозі або на стелажах вивідними клемами вверх на відстані не менш як 1 м від нагрівальних приладів. Вони мають бути захищені від потрапляння прямих сонячних променів.

Батареї з сухими пластинами можна зберігати при температурі навколишнього повітря до -30 °С. Максимальний термін зберігання не повинен перевищувати двох років.

Батареї без електроліту доцільно зберігати лише в тому разі, якщо їх потрібно транспортувати до споживача після приведення в дію. Перед поставленням на зберігання такі батареї повністю заряджають, після чого вилучають електроліт з двогодинним витримуванням їх у перевернутому стані над ємкістю. Коли електроліт стече, батареї закривають пробками й ущільнювальними дисками, обмивають 10-відсотковим розчином нашатирного спирту або 5-відсотковим розчином каустичної соди і зберігають при температурі не вище 0 °С і не нижче -30 °С. Термін зберігання таких акумуляторів при цій температурі -близько року, а при кімнатній температурі - три місяці.

Батареї з електролітом зберігають повністю зарядженими при температурі не вище 0 °С, оскільки при зниженій температурі саморозряджання і корозія акумуляторних пластин сповільнюються. Мінімальна температура зберігання має бути не нижчою за -30 °С. Максимальний термін зберігання батареї з електролітом становить близько 1,5 року при температурі не вище 0 °С і дев'ять місяців - при температурі 18...20 °С. Якщо такі батареї зберігати при плюсовій температурі, то їх потрібно щомісяця підзаряджати відповідно до інструкції з експлуатації батарей.

Зберігання сучасних акумуляторних батарей має деякі особливості. Існує кілька способів зберігання таких батарей: з періодичним підзаряджанням акумулятора; з постійним підзаряджанням малими струмами, які компенсують саморозряджання з заміною електроліту на водний розчин борної кислоти.

При зберіганні батарей з періодичним підзаряджанням їх попередньо підзаряджають, очищують від забруднень і протирають 10-відсотковим розчином аміаку. Густину електроліту в разі тривалого зберігання контролюють не рідше одного разу на місяць і, якщо вона нижча за початкову на 0,05 г/см3, батареї підзаряджають. Практично їх підзаряджають щомісяця при зберіганні в теплому приміщенні і через 3...4 місяці у разі зберігання в приміщенні з температурою 0 °С і нижче.

Якщо батарею зберігають із заміною електроліту на водний розчин борної кислоти, то її заряджають і зливають електроліт. Потім два рази промивають дистильованою водою з проміжками 15...20хв, наповнюють 4...5-відсотковим розчином борної кислоти, закривають банки пробками і ставлять на зберігання в приміщення з температурою вище 0 °С. По закінченні терміну зберігання розчин борної кислоти зливають і батарею заправляють електролітом густиною 1,4±0,01 г/см3. Через 20...30хв густину електроліту знижують до 1,24...1,25 г/см3. Якщо густина електроліту знижується більш як до 1,24 г/см3, то частину електроліту вилучають і додають свіжий густиною 1,4±0,01 г/см3. Після цього батарею встановлюють без підзаряджання на машину. Упродовж 12 місяців заряд батареї практично не змінюється.

Шини, камери та інші гумотехнічні вироби (нові, відновлені й старі, які придатні до експлуатації та ремонту) зберігають в окремому, закритому й сухому приміщенні, захищеному від сонячних променів. За наявності в приміщенні вікон їх шибки фарбують червоною або жовтогарячою фарбою.

Стелажі з шинами та вішалки з камерами мають розміщуватися від опалювальних приладів на відстані не менш як 1 м. Опалювальні прилади повинні бути екрановані.

Температура зберігання цих виробів -30. ..+35 °С при відносній вологості 50...80%. Якщо відносна вологість нижча за 50%, потрібно застосовувати штучне зволоження, посипаючи підлогу вологою тирсою. У приміщенні не допускається затхлість повітря та поява на стінах плісняви. У разі появи затхлості чи плісняви приміщення потрібно продезинфікувати 2-відсотковим розчином формаліну і провітрити.

Забороняється провітрювати склади під час грози та протягом 2...3 год після неї через різке збільшення озону в повітрі.

Шини зберігають у вертикальному положенні на стелажах або на рівній підлозі. Камери, в яких зберігаються шини, накачують повітрям до внутрішнього розміру покришок, щоб уникнути утворення на них складок.

Безкамерні шини зберігають з дерев'яними або картонними розпірками між бортами. У разі тривалого зберігання шини слід повертати, міняючи зону опори через кожні три місяці.

Камери зберігають трохи накачаними повітрям на кронштейнах з напівкруглими поверхнями. Через кожні три місяці зберігання на кронштейнах камери слід повертати, міняючи зону опори. Покришки та камери допускається зберігати на піддонах, але не більше трьох місяців. Не допускається зберігати їх в одному приміщенні з хімічними та іншими речовинами, які впливають на їхній технічний стан. Спеціальні підземні склади використовують для зберігання рідкого палива, яке застосовується в будівельно-дорожніх машинах. Розташування складів, їх технічне оснащення, порядок функціонування, а також граничні об'єми зберігання нафтопродуктів погоджуються з місцевими органами пожежної охорони. При цьому враховують ступінь займання нафтопродуктів, які зберігаються в цих складах (табл. 1).

Таблиця 1. Класифікація нафтопродуктів за ступенем їх займання

Нафтопродукти Група Клас Температура займання, °С Бензини, розчинникитаін. Тракторнийіосвітлювальнийгас Дизельнепаливо, мазут, відпрацьованаолива Змащувальнаоливатапластичнемастило Легкозаймисті Горючі І ІІ
ІІІ IV<28 28...45 45...120

Кожен склад, а також паливозаправний пункт повинен мати паспорт, складений технічною службою підприємства.

Паливо можна зберігати в підземних, напівпідземних (заглиблених) і на земних резервуарах, які повинні мати необхідну арматуру та устаткування відповідно до чинних правил. Використовувані протипожежні заходи мають забезпечувати повну пожежну безпеку при зберіганні.

Розташування ємкостей і тари повинно сприяти роздільному зберіганню палива за марками та сортами і вільному доступу до них. На ємкості і тару має бути нанесене відповідне маркування з зазначенням маси, марки та сорту продукту, який у них зберігається. Об'єм продукту в резервуарі визначається за калібрувальними таблицями, які складаються на кожен резервуар.

Мастильні матеріали зберігають у спеціальних сховищах, де рідку оливу тримають у цистернах, а пластичні мастила - у металевих бочках з кришками.

Великі господарства розміщують склади мастильних матеріалів у підвальних приміщеннях під профілакторіями, тобто пунктами технічного обслуговування та діагностування машин. У цих же складах може зберігатися робоча рідина для системи рульового керування, охолоджувальна і промивна рідини та інші матеріали, які використовуються під час технічного обслуговування.

10. Транспортування машин

Машини мають транспортуватися відповідно до вимог, зазначених в інструкції з експлуатації та в ДБН В.2.8-3-95. Для керування роботами з транспортування в кожній організації призначається особа з числа інженерно-технічних працівників, які мають досвід виконання таких робіт.

Транспортування машин з об'єкта на об'єкт, до місця ремонту, технічного обслуговування або зберігання здійснюється згідно з місячними планами транспортування. Ці плани та заходи щодо їх реалізації розробляє особа, яка відповідає за транспортування машин, на основі місячних планів використання машин і місячних планів-трафіків технічного обслуговування та ремонту. У плані мають бути зазначені назва машини, її марка (індекс), заводський номер, терміни та відстань транспортування, метод транспортування і вид транспортних засобів.

Залежно від конструктивних особливостей машин, їх маси, розмірів, відстані транспортування, стану доріг, наявності транспортних засобів та інших умов машини транспортують своїм ходом, на буксирі або різними видами транспорту на причепах-ваговозах, залізничним, водним або повітряним транспортом.

Особливу увагу слід звернути на транспортування своїм ходом і на буксирі сучасних екскаваторів і гідравлічним приводом, оскільки перед транспортуванням цих машин потрібно виконати ряд підготовчих робіт, щоб запобігти виникненню несправностей.