Смекни!
smekni.com

Технічне обслуговування та ремонт муфти зчеплення (стр. 1 из 6)

Тема: Технічне обслуговування та ремонт муфти зчеплення

План

Вступ

1. Призначення та будова зчеплення

1.1 Типи зчеплення

1.2 Будова і принцип роботи зчеплення автомобілів ВАЗ

1.3 Ремонт зчеплення

1.4 Несправності муфти зчеплення і їх усунення

1.5 Діагностика зчеплення

1.6 Шум зчеплення

1.7 Зчеплення "веде"

1.8 Пробуксовування зчеплення

1.9 Інструменти та обладнання

2. Економічна частина

3. Охорона праці

Перелік використаної літератури

Вступ

Немаловажну роль при ремонтних роботах грає використання запасних частин і витратних матеріалів тільки високої якості, спеціально призначених для конкретної моделі автомобіля.

В цілому, доступні запасні частини можна поділити на дві великі групи:

запасні частини оригінального виробництва. Дані запасні частини розповсюджуються через офіційні представництва компаній-виробників автомобілей, завжди мають оригінальну упаковку і відповідне маркування. При цьому якість деталі гарантується самими виробниками автомобіля. В фірменних сервіс-центрах компанії-виробника автомобіля можна придбати любі запчастини, які випускаються для продаваємих моделей. Якщо яка-небуть деталь на момент відвідування центру відсутня, вона в короткі терміни може бути доставлена з центрального складу.

неоригінальні запасні частини. Визначення "неоригінальні" нічого не говорить про якість деталей. Це означає лише, що вони продаються не в фірмовій упаковці компанії-виробника автомобіля і розповсюджуються не через офіційні представництва компанії.

Існує також можливість придбання відновлюючих деталей, при цьому стара, що вийшла зі строю деталь звичайно здається в обмін на відновну. Даний підхід найбільш продуктивний при заміні таких складних, дорогих компонентів, як вузли силового агрегату, генератор, стартер і т.д. Така послуга надається як фірменними сервіс-центрами компанії-виробника автомобіля, так і незалежними постачальниками запасних частин і дозволяє істотно скоротити витрати по ремонту автомобіля. При цьому фірма, пропонуючи відновлений агрегат, звичайно дає на нього майже таку ж гарантію, як на новий.

Якщо по якому-небуть приводу документи відсутні, має сенс попередньо проконсультуватися у спеціалістів представництва компанії-виробника автомобіля.

Іноді, купуючи ту чи іншу запчастину, корисно захватити з собою для зрівняння стару, що підлягає заміні деталь.

1. Призначення та будова зчеплення

1.1 Типи зчеплення

Зчепленням називається силова муфта, в якій передача обертального моменту забезпечується силами тертя, гідродинамічними силами чи електромагнітним полем. Такі муфти називаються відповідно фрикційними, гідравлічними і електромагнітними.

Зчеплення служить для тимчасового роз’єднання двигуна і трансмісії і плавного їх з’єднання. Тимчасове роз’єднання двигуна і трансмісії необхідно при перемиканні передач, гальмуванні і зупинці автомобіля, а плавне з’єднання - після перемикання передач і при торканні автомобіля з місця.

При русі автомобіля зчеплення в ввімкненому стані передає обертальний момент від двигуна до коробки передач і оберігає механізми трансмісії від динамічних навантажень, виникаючих в трансмісії. Так, навантаження в трансмісії зростають при різькому гальмуванні з двигуном, при різькому вмиканні зчеплення, нерівномірній роботі двигуна і різькому зниженні частоти обертання колінчастого валу, на їзді коліс на нерівностях дороги і т.д.

На автомобілях застосовують різні типи зчепленя (схема 1).

Схема 1. Типи зчеплень, класифікованих по різним ознакам

Всі вказані зчеплення, крім центробіжних, є постійно зачиненими, тобто постійно ввімкненими і вимикаємими водіями при перемиканні передач, гальмуванні і зупинці автомобіля.

А - двигун; В - зчеплення; С - педаль зчеплення; D - коробка передач

На автомобілях найбільше застосування отримали фрикційні зчеплення. Однодискові зчеплення застосовуються на легкових автомобілях, автобусах і вантажних автомобілях малої і середньої вантажопід’ємності, а іноді і великої вантажопід’ємності.

Двохдискові зчеплення встановлюють на вантажних автомобілях великої вантажопід’ємності і автобусах великої вміщаємості.

Багатодискові зчеплення використовуються дуже рідко - тільки на автомобілях великої вантажопід’ємності.

Гідравлічні зчеплення, або гідромуфти, в якості окремого механізму на сучасних автомобілях не застосовуються. Раніше вони використовувалися в трансмісії автомобілей, але тільки спільно з послідовно встановленим фрикційним зчепленням.

Електромагнітні зчеплення мали деяке застосування на автомобілях, але широкого розповсюдження не отримали в зв’язку зі складністю їх конструкції.

Якщо у вас автомобіль з механічною коробкою передач, то ви завжди безпосередньо використовуєте зчеплення коробки передач. Знайте також, що в автомобілі існують ще механізми, в яких використовується зчеплення. Зчеплення є навіть в автоматичних коробках передач, тільки їм керує автомат. Зчеплення є не тільки в автомобілях: воно є в деяких дрелях, в бензопилах часто стоїть центробіжне зчеплення.

Зчеплення - це дуже корисний пристрій, в основі якого два обертаючихся вала. Перший вал, як правило, обертається за допомогою двигуна або іншого приводу, а другий вал повинен приводити в рух який-небуть механізм. До прикладу, в дрелі, перший вал приводиться в рух електродвигуном, а другий заставляє обертати патрон. Задача зчеплення - з’єднувати і роз’єднувати ці два вали. В випадку, коли вали з’єднані - вони обертаються з однаковою швидкістю - зчеплення ввімкнено. А коли вали роз’єднуються, вони можуть обертатися з різною швидкістю - кожен з тією швидкістю, з якою йому заманеться - зчеплення вимкнено.

В автомобілі зчеплення необхідно, тому що двигун обертається весь час, а колесам потрібно іноді і зупинятися. Щоб при кожній зупинці не доводилося глушити двигун, колеса (трансмісію) і двигун потрібно як-небуть роз’єднати. Ще зчеплення грає важливу роль при початку руху - воно дозволяє плавно з’єднувати обертаючий вал двигуна і нерухомий вал трансмісії (нерухомі колеса). Це завдяки тому, що два вали плавно притираються один до одного. Недосвідчені водії часто різко відпускають педаль зчеплення, і тоді вали не притираються плавно, а різко з’єднуються. В цьому випадку нерухомий вал трансмісії зупиняє обертаючийся вал двигуна - двигун глохне через покинуте зчеплення.

Основа роботи зчеплення - тертя між двома дисками, кожен з яких розташований на своєму валу. Тертя виникає від того, що на поверхні кожного диску є нерівності - навіть дуже гладка поверхня має мікроскопічні нерівності, схожі на гори і долини. Ось чим більше ці нерівності, тим більше коеффіцієнт тертя у поверхні, тим важче ковзати по цій поверхні.

1.2 Будова і принцип роботи зчеплення автомобілів ВАЗ

Зчеплення кріпиться на маховику 7 шістьма болтами і трьома встановлювальними штіфтами, які центрують зчеплення відносно маховика. Воно зачиняється алюмінієвим картером 1, який кріпиться до блоку двигуна. Зі сторони двигуна картер зчеплення зачиняється верхньою і нижньою кришками. На верхній кришці є шкала 9 з діленням, а на маховикові мітки, по яким встановлюють і перевіряють момент запалювання. З цією метою на картері виконаний оглядовий люк. В отвір нижнього приливу картеру зчеплення запрессована втулка 2, на яку опирається нижній кінець вилки 3 вимикання зчеплення. Верхній кінець вилки заходить в пластмасову втулку 17. Важіль вилки виходе через люк зовні і з’єднується з тросом приводу вимикання зчеплення. На виході важіль вилки ущільнюється захисним чохлом 18.

Рис. 1.

1. Картер зчеплення;

2. Опорна втулка валу вилки вимикання зчеплення;

3. Вилка вимикання зчеплення;

4. Підшипник вимикання зчеплення;

5. Натискна пружина;

6. Ведений диск;

7. Маховик;

8. Натискний диск;

9. Шкала для перевірки моменту запалювання;

10. Болт кріплення зчеплення до маховика;

11. Кожух зчеплення;

12. Опорні кільця натискної пружини;

13. Направляюча втулка муфти підшипника вимикання зчеплення;

14. Сальник первинного валу коробки передач;

15. Підшипник первинного валу;

16. Первинний вал;

17. Втулка валу вилки вимикання зчеплення;

18. Захисний чохол вилки вимикання зчеплення;

19. Фрикційні накладки веденого диску;

20. Передня пластина демпфера;

21. Фрикційні кільця демпфера;

22. Ступиця веденого диску;

23. Упор демпфера;

24. Задня пластина демпфера;

25. Пружина демпфера;

26. Опорне кільце пружинної шайби;

27. Пружинна шайба демпфера;

28. Пластина, з’єднуюча кожух зчеплення з натискним диском;

29. Муфта підшипника вимикання зчеплення;

30. З’єднувальна пружина вилки і муфти підшипника вимикання зчеплення.

В картері зчеплення виконані гнізда під підшипники первинного і вторинного валів коробки передач. Підшипник 15 первинного валу герметизується сальником 14. До внутрішнього торця гнізда цього підшипника кріпиться болтами направляюча втулка 14 муфти 29 підшипника вимикання зчеплення.

Провідна частина зчеплення, що складається з кожуха 11, натискного диску 8 і натискної пружини 5, виконана нероз’ємним вузлом і має жорстке з’єднання з маховиком. Ця частина зчеплення призначена для передачі обертаючого моменту на ведену частину зчеплення. Кожух 11 зчеплення відштампований зі спеціальної сталі. До нього заклепками кріпляться три пари пружних пластин 28, з’єднуючі кожух зчеплення з натискним диском 8. Такий пружний зв’язок забезпечує передачу обертаючого моменту від кожуха зчеплення на натискний диск і вісіве переміщення натискного диску в кожусі при вимиканні зчеплення. Крім того, за рахунок пружності з’єднувальних пластин натискний диск відводиться від веденого диску при вимиканні зчеплення. В гніздах кожуха приварені опорні кільця 12 круглого перерізу. Вони являються опорами для натискної пружини 5, відносно яких відбувається її прогин при вимиканні зчеплення.