Смекни!
smekni.com

Товарознавча експертиза та митне оформлення автомобілів ВАТ "УАЗ" (стр. 1 из 13)

Рівненський інститут слов’янознавства

Київського славістичного університету

Кафедра товарознавства і експертизи

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему:

"Товарознавча експертиза та митне оформлення автомобілів ВАТ "УАЗ"

РІВНЕ – 2007

Зміст

Зміст................................................................................................................. 2

Вступ................................................................................................................ 3

1. Проблеми насичення ринку України автомобілями фірми ВАТ «УАЗ». 5

1.1 Історія розвитку фірми ВАТ «УАЗ»........................................................ 5

1.2 «УАЗ» сьогодні....................................................................................... 10

1.3 Моделі-лідери фірми «УАЗ».................................................................. 11

1.4 Дилери фірми.......................................................................................... 14

1.5 Об’єми виробництва автомобілів фірми «УАЗ»................................... 16

1.6 Кредитування автомобілів на Рівненщині............................................. 17

1.7 Страхування автомобілів фірми «УАЗ» в Україні................................ 21

1.8 Характеристика діяльності ТзОВ «Каштан»......................................... 26

2. Автотоварознавча експертиза автомобілів фірми «УАЗ»...................... 34

2.1 Сучасні тенденції у виробництві автомобілів марки «УАЗ»................ 34

2.2 Основні технічні показники та коротка характеристика сучасних моделей марки «УАЗ»............................................................................................................ 40

2.3 Методика автотоварознавчої експертизи та оцінки дорожніх транспортних засобів............................................................................................................ 42

2.4 Товарознавче дослідження транспортного засобу............................... 50

3. Митне оформлення автомобілів марки «УАЗ» при імпортних операціях 63

3.1 Порядок митного оформлення............................................................... 63

3.2 Перелік документи для митного оформлення транспортних засобів... 65

3.3 Методи нетарифного регулювання........................................................ 65

3.4 Визначення коду автомобіля марки «УАЗ» за УКТ ЗЕД..................... 66

3.5 Нарахування митних платежів............................................................... 68

Висновки та пропозиції................................................................................. 73

Список літератури......................................................................................... 77

Вступ

На сьогоднішній день автомобіль являється невід’ємним атрибутом як в житті людини так і рушій в будь-якій сфері діяльності. Першопричина створення автомобіля – переміщення людини та вантажу.

Це полягло в основний принцип розробки та випуску основних моделей Ульяновського Автомобільного Заводу. Більше ніж 50 років «УАЗ» випускає малотоннажні автомобілі підвищеної прохідності. Незважаючи на досить вузьку спеціалізацію у виробництві транспорту, автомобілі даної марки не втрачають своїх позицій на ринку. Це дало можливість компанії «УАЗ» бути абсолютним лідером у виробництві автомобілів підвищеної прохідності на теренах країн СНД.

Під маркою «УАЗ» окрім пасажирських та малотоннажних автомобілів, випускається широкий модельний ряд спецтехніки на окремі замовлення різних державних структур.

Метою дипломної роботи є:

1 Розкрити особливості автомобілів марки «УАЗ» та їх вплив на стан ринку в Україні;

2 Проаналізувати структуру та роботу дилерської мережі яка представляє автомобілі під маркою «УАЗ»;

3 Дослідити динаміку виробництва та співставити отримані результати з об’ємами продажу автомобілів в Україні протягом кількох останніх років;

4 Визначити оптимальні умови кредитування купівлі автомобілів «УАЗ» в місті Рівне;

5 Ознайомитись з особливостями продажу автомобілів в Рівному на основі даних місцевих авто дилерів;

6 Проаналізувати еволюцію та тенденції у технологічній схемі виробництва автомобілів «УАЗ»;

7 Ознайомитись з модельним рядом силових агрегатів та асортиментом додаткового обладнання автомобілів «УАЗ»;

8 Дослідити технічні можливості автомобілів «УАЗ» щодо особливостей інфраструктури та технології перевезень вантажів та пасажирів в Україні;

9 Вивчити особливості автотоварознавчої експертизи та митного оформлення автомобілів «УАЗ»

1. Проблеми насичення ринку України автомобілями фірми ВАТ «УАЗ»

1.1 Історія розвитку фірми ВАТ «УАЗ»

1.1.1 Воєнний період 1941–1945 роки

У липні 1941 року Державний Комітет Оборони СРСР приймає рішення про евакуації з Москви ряду найбільших підприємств. Було ухвалене рішення про відкриття складального виробництва Заводу Імені Сталіна в Ульяновську. Рішенням Уряду СРСР у жовтні 1941 р. частина колективу Московського автомобільного заводу разом з устаткуванням була евакуйована в м. Ульяновську. До початку 1942 року цех боєприпасів випустив свою першу продукцію – авіаційні снаряди.

До травня 1942 року було зібрано п'ять перших автомобілів ЗИС‑5. У лютому 1942 р. розпочате стендове збирання автомобілів для фронту. У липні темпи збирання зросли до 20–30 машин у добу. Уляновська філія №4 ЗИС офіційно призначена головним підприємством по випуску автомобілів ЗИС‑5. Зібрано й відправлені на фронт десятки вантажних автомобілів. Восени початий випуск малолітражних двигунів Л3/2 для потреб армії.

До кінця 1942 року на заводі трудилося вже близько 4 тисяч молодих робітників.

22 червня 1943 року ГКО ухвалює рішення щодо будівництва в Ульяновську автомобільного заводу. Із цією метою міський виконком виділив за рікою Свіягою 200 га землі під промислове й житлове будівництво. Будівництво автозаводу поклало початок одному з найбільших районів міста Ульяновська.

До травня 1943 року був випущений дослідний зразок дизельної вантажівки Ульзис‑253 – перший власний автомобіль Уляновського автозаводу. Ця 3,5‑тонна дизельна вантажівка по економічності двигуна й динамічних якостей не уступала американському «Студебеккеру», за що й одержав високу оцінку фахівців. Наприкінці 1944 року машину марки ЗИС‑5 передали на Урал, у місто Міас, а ульяновському автозаводу було доручено освоїти й налагодити випуск автомобілів ГАЗ-АА.

26 жовтня 1944 року з головного конвеєра зійшов перший півторатонний вантажний автомобіль ГАЗ-АА і 1949 року їх було випущено 10.000.

1.1.2 Період стрімкого росту 1954–1989 роки

В 1954 році на заводі створюється відділ головного конструктора. Спочатку це була невелика група під керівництвом И.А. Давидова, котра приймала з ГАЗа документацію та передавала її після обробки і комплектування в технологічний відділ. З приходом нових спеціалістів починається розробка нових автомобілів сімейства УАЗ. Наприкінці року з конвеєра сходять налагоджувальні партії ГАЗ‑69а.

Наказом міністра Уляновському в 1955 році автозаводу було доручено освоїти випуск легкових автомобілів, що раніше вироблялися в Горькому, підвищеної прохідності ГАЗ‑69 і ГАЗ‑69А та причепів до них.

Із цього року УАЗ офіційно спеціалізується на виробництві малотоннажних автомобілів підвищеної прохідності.

Навесні УАЗу доручено провести в стислий термін цикл дослідно-конструкторських робіт зі створення декількох різновидів автомобілів, у тому числі санітарного, вантажного, фургона, мікроавтобуса.

В 1956 році почато експорт автомобілів УАЗ. Уже в 1959 році Уляновські всюдиходи були відправлені на експорт в 22 країни світу. Автомобілі ульяновського автозаводу мали гарну репутацію, завдяки невибагливості в експлуатації й надійності. По своїх ходових якостях УАЗи перевершували своїх закордонних аналогів, чим і заслужили повагу закордонних автомобілістів.

В 1960 році група конструкторів автозаводу одержала авторське посвідчення на винахід штангового конвеєра, що штовхає. Впровадження нової системи в складальне виробництво виявилося настільки ефективним, що газета «Вісті» писала: «Такого комплексу немає ні на ГАЗі, ні на ЗИЛу. Ульяновці як би випередили своїх старших братів, у яких зовсім недавно брали уроки великосерійного виробництва».

У січні 1961 року ухвалене рішення про освоєння нових моделей автомобілів. Наприкінці року почате серійне виробництво вантажівки з бортовою платформою УАЗ‑451Д и фургона УАЗ‑451. 12 грудня перші машини зійшли з нового конвеєра. Модифікації цих автомобілів випускаються на заводі й сьогодні.

1965 року завершено розробку легкового автомобіля УАЗ‑469 який мав прийти на зміну ГАЗ‑69. Після ретельної роботи конструкторів над кабіною, підвіскою й мостами, були проведені контрольні випробування, а потім документацію на машину передали у відділ підготовки виробництва.

Травень 1966 – у Москві відбулася міжнародна виставка сільгосптехніки за участю представників 20 країн світу. За рішенням журі вантажний автомобіль УАЗ‑452Д був визнаний гідним золотої медалі. Цей автомобіль став незамінним помічником трудівників сільського господарства країни, завдяки маневреності, прохідності й невибагливості в експлуатації.

20 серпня УАЗ нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора.

У січні 1967 року Міністерство автомобільної промисловості СРСР і Держплан СРСР затвердили проектне завдання на реконструкцію й розширення заводу. Цим завданням передбачалося збільшити випуск автомобілів в 3,5 рази, приступитися до випуску нових моделей.

В 1972 році УАЗ‑469 успішно пройшов державні випробування і 15 грудня – з головного конвеєра зійшла налагоджувальна партія автомобілів УАЗ‑469.

1974 року 18 лютого з конвеєра зійшов мільйонний УАЗ. Цим автомобілем був УАЗ‑452, що завоював до того часу більшу популярність серед автомобілістів. У серпні 1974 року три автомобілі УАЗ‑469Б здійнялися по серпантинному схилі Ельбрусу на висоту 4000 метрів над рівнем моря. Чистий час підйому склало всього 38 хвилин.

В 1983 рік група конструкторів УАЗа одержала урядові нагороди за винахід плаваючого автомобіля «Ягуар». Ця модель призначалася для армії, зокрема для прикордонників. Дотепер у світі немає аналогів цьому автомобілю – його швидкість на воді становить 8–10 км/ч.