Смекни!
smekni.com

Устаткування будівельних машин (стр. 3 из 4)

У схемах з груповим живленням гідродвигуни можуть приєднуватися до напірної лінії паралельно, послідовно або роздільно.

При паралельному живленні напірна лінія насоса може бути одночасно з'єднана з робочими лініями двох і більше гідродвигунів, при послідовному -лише одного гідродвигуна, зливна лінія якого з'єднується з напірною лінією другого гідродвигуна, при роздільному - одного чи кількох гідродвигунів, які приводять у рух лише один механізм.

У схемах гідроприводів часто застосовують комбіноване живлення гідродвигунів - паралельно-послідовне, роздільно-послідовне та ін.

Однопотокові схеми гідроприводів зазвичай виконують з паралельним, послідовним або паралельно-послідовним живленням гідродвигунів. Вид живлення визначає можливість поєднання робочих операцій у циклі.

У разі паралельного живлення для кожного з поєднаних рухів використовують різний тиск, що зумовлює потребу штучного дроселювання для збільшення опору протіканню робочої рідини в гідродвигун, який потребує нижчого тиску, інакше основний потік рідини піде в гідродвигун з найменшим навантаженням.

Отже, поєднання операцій за паралельного живлення пов'язане зі значними втратами на дроселювання рідини під тиском, який потрібно підвести до максимально навантаженого гідродвигуна. Тому такі схеми використовують рідко, лише в машинах невеликої потужності.

У разі послідовного живлення весь потік рідини від насоса надходить до першого гідродвигуна, а злив з нього - до другого. Тому гідродвигуни приводяться в рух певною швидкістю незалежно від навантаження на кожному, а необхідний тиск у напірній лінії насоса характеризується навантаженням гідродвигунів, які живляться послідовно. Послідовне живлення інколи використовують для поєднання рухів елементів робочого устаткування.

Двопотокові схеми гідроприводів забезпечують незалежне поєднання та стулювання швидкості двох операцій і найчастіше застосовуються в одноковшових екскаваторах.

Для начіпнш екскаваторів, як правило, використовують двопотокові схеми з автономними потоками, які відрізняються витратою робочої рідини. І при цьому потік з більшою витратою служить для приводу гідродвигунів робочого устаткування, а з меншою - для механізмів повороту колони та для допоміжних механізмів. Наприклад, на начіпних екскаваторах ЭО-2621 застоювано двопотокову схему гідроприводу з об'єднанням вручну потоків для живлення гідроциліндра підіймання стріли.

У повноповоротних екскаваторах з жорстким підвішенням стріли застосовують, переважно двопотокові схеми гідроприводу від автоматично регульованих насосів з об'єднанням потоків вручну та з груповим паралельно-послідовним живленням гідродвигунів. Така схема - типова для вітчизняних одноковшових екскаваторів 3-ї та 4-ї розмірних груп з гідравлічним приводом.

Трипотокові схеми гідроприводів найчастіше застосовують при використанні нерегульованих насосів з роздільно-послідовним живленням і трьома розподільниками, що дає змогу поєднувати операції впродовж робочого циклу екскавації. Недоліком цієї схеми, порівняно з типовою, є застосування нерегульованих насосів, що знижує ступінь використання усталеної потужності насосної и установки та обумовлює вищий ступінь нагріву робочої рідини, оскільки в гідросистемі постійно циркулює максимальний об'єм рідини.

Типи гідравлічного устаткування, яке встановлюється на екскаваторах і кранах, наведені в табл. 9 і 10, а технічні характеристики гідродвигунів, насосів, гідророзподільників і гідротрансформаторів - у табл. 11-17.


Таблиця 8.Умовні позначення елементів гідроприводу



Таблиця 9. Гідравлічне устаткування екскаваторів

Таблиця 10. Гідравлічне устаткування стрілових кранів на спеціальному шасі автомобільного типу


Таблия 11. Технічні характеристики кранових гідродвигунів і гідронасосів

Таблиця 12. Технічні характеристики шестерінчастих насосів


Таблиця.13. Технічні характеристики аксіально-поршневих регульованих насосів типу 210

Таблиця14. Технічні характеристики аксіально-поршневих регульованих насосів типу 207


Таблиця 15. Технічні характеристики здвоєних аксіально-поршневих регульованих насосів типу 223

Таблиця 16. Технічні характеристики секційних гідророзпод'шьників на рном = 16 МПа

Таблиця 17. Технічні характеристики секційних гідророзподільників на рном =25 МПа і діаметром умовного проходу 32 мм

Показники У4960.02.000.2сб У4960.03.000.2сб
Кількість секцій в одному блоці 5 7
Максимальні втрати тиску, МПа, при номінальному потоці робочої рідини в'язкістю ЗО ± 3 мм2/с у гідророзподільнику за нейтральної позиції всіх золотників 0,6 0,75
Маса, кг 137 191

5. Пневматичні приводи

Пневматичний привід застосовують на будівельних машинах дуже обмежено. Його виконують у вигляді силових циліндрів або пневмокамер і діафрагмами та ротаційних пневмодвигунів. У ролі енергоносія використовують стиснене повітря. Оскільки тиск повітря, що подається компресором, зазвичай не більший як 0,4... 1,0 МПа, то діаметри силових циліндрів значно більші, ніж у гідравлічному приводі.

Пневматичний привід працює м'якше порівняно з гідравлічним, проте в ньому корисно використовується лише 60...70 % тиску, що розвивається компресором. Майже 20 % тиску втрачається на подолання лінійних і місцевих опорів та до 15 % - у повітрозбірнику, який виконує роль акумулятора.

Технічні характеристики компресорів, що встановлюються на машинах з пневматичним керуванням, наведені в табл. 19.

Таблиця18. Технічні характеристики компресорів

Показники ВВ-0,25/10 ВУ-0,5/7
Гип компресора Двоступеневий вертикальний У-подібний
Частота обертання, хв-1 820 920
Подача, м3/год 15 25
Гиск у ресивері, МПа 0,1...0,8 0,7

6. Системи керування

Система керування являє собою сукупність елементів, призначених для ввімкнення і вимкнення механізмів машини, а також для керування силовою установкою.

За конструктивним виконанням системи керування бувають безпосередньої дії та з підсилювачами.

У системах безпосередньої дії керування здійснюється під впливом зусилля, що прикладається машиністом до важелів і педалей, які вмикають той чи інший механізм.

У системах з підсилювачами основну роботу з вимкнення та ввімкнення механізмів здійснюють пристрої, які використовують додаткові джерела енергії з механічним, електричним, гідравлічним або пневматичним приводом. Машиніст при цьому виконує операції ввімкнення та вимкнення спеціальних пристроїв керування.

Керування машиною може бути автоматичним, а в необхідних випадках - дистанційним за допомогою сигналів, що передаються по радіо або проводах.

За способом передавання енергії керування машинами поділяють на механічне важільне, електричне, гідравлічне, пневматичне та ін.

Механічні важільні системи керування вирізняються наявністю численних тяг, важелів і шарнірних з'єднань. Тертя в кожному шарнірі збільшує зусилля, яке має прикласти машиніст до важеля чи педалі керування. Щоб зменшити ці зусилля, використовують механічні підсилювачі (сервомотори, сервомеханізми), проте їх, як правило, встановлюють для керування лише основними механізмами машини.

Механічні важільні системи використовують переважно на машинах малої потужності та для керування допоміжними операціями на інших машинах.

Електричні системи керування застосовують лише в механізмах з приводом від індивідуальних електродвигунів. Електродвигуни потужністю до 15 кВт вмикають магнітні пускачі, а більшої потужності - контактори, що керуються допоміжним струмом. При контролерному або контактному керуванні можна в певних межах регулювати частоту обертання вала асинхронного електродвигуна.

Якщо неможливо використати багатожильний кабель, то для підведення струму до обертових частин машини застосовують кільцеві струмоприймачі (обертові контактні пристрої).

Гальмами керують через коротко- та довгоходові гальмівні електромагніти.

Гідравлічні системи керування набули найбільшого поширення. До їх переваг належать: компактність і малі розміри пульта керування та робочих циліндрів завдяки застосуванню у більшості випадків значних тисків; відсутність складних важільних систем і шарнірних з'єднань; можливість передавання зусиль до віддалених точок; зниження стомлюваності машиніста і підвищення продуктивності його праці.