Смекни!
smekni.com

Технічне обслуговування кузова легкового автомобіля ВАЗ-2105 (стр. 1 из 3)

ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ КУЗОВА АВТОМОБІЛЯВАЗ‑2105


1. Особливості конструкції кузова

Кузов автомобіля типу седан, четирьохдверний, суцільнометалевої, зварної, несучої конструкції. Кузов складається з кістяка і начіпних вузлів: капота, кришки багажника, дверей, бамперів, внутрішньої оббивки і зовнішнього облицювання.

Остов кузова являє собою тверду просторову ферму, що складається з вузлів: підлоги з передком і панеллю задка 7 (рис. 1.1.), правої і лівої боковин 2 у зборі з задніми крилами 8, передніх крил 10 у зборі з підсилювачами і даху в зборі з рамами вітрового і заднього вікон.


Двері кузова складаються з двох панелей – зовнішньої і внутрішньої. Панелі з'єднані зварюванням по периметру. З внутрішньої сторони до дверей на пружинних тримачах кріпиться оббивка дверей. Усі замки роторного типу з блокуванням відкривання дверей.

Капот навішується на кузов по передньому краю і замикається замком. Замок оснащений тросовим приводом з рукояткою, розташованою в салоні з лівої сторони під панеллю приладів.

Кришка багажника за будовою аналогічна капоту. Замок відмикається тільки поворотом ключа. Торсиони полегшують відкривання кришки й утримують її у відкритому положенні.

Передні сидіння з індивідуальним регулюванням положення і нахилу спинки. Спинка має грубе і тонке регулювання по нахилу. Для створення спальних місць сидіння можна зрушувати вперед, а спинки відкидати.

Опалення салону забезпечується повітрям, що підігрівається рідиною системи охолодження двигуна. Керування нагрівником здійснюється ручками важелів керування.

2. Технічне обслуговування кузова автомобіля ВАЗ‑2105

Технічне обслуговування кузова. Кузов легкового автомобіля, як зазначалося, становить несучий елемент його конструкції. Тому ремонт кузова – це трудомістка операція, для виконання якої потрібне спеціальне обладнання, у зв'язку з чим його здійснюють на станціях технічного обслуговування й ремонтних підприємствах. Однак багато з несправностей можуть усунути самі водії.

2.1 Несправності кузова їх причини та методи усунення

Догляд за кузовом автомобіля полягає в його митті, утриманні в чистоті оббивки, пофарбованих і хромованих поверхонь та своєчасному мащенні тертьових і схильних до корозії частин. Сукняні подушки та спинки сидінь слід очищати пилососом або щіткою, оббивку зі шкірзамінника – промивати мильною теплою водою, а потім протирати насухо м'якою ганчіркою або замшею. Кращий захист оббивки сидінь – застосування матер'яних чохлів.

Періодично треба змащувати замкові щілини дверей та кришку багажника порошковим графітом (у теплу пору року) або технічним вазеліном (узимку). Шарнірні з'єднання й петлі поворотних стекол слід змащувати всесезонною оливою для двигуна (М‑63/10 ГИ або М‑10 ГИ). Торсіони кришки багажника, упор капота, обмежувачі відчинення дверей, шарніри та пружини кришки люка паливного бака змащуються технічним вазеліном ВТВ‑1, а полозки переміщення передніх сидінь і замок дверей – консистентним мастилом (ФИОЛ‑1).

Перевірка і виправлення кузова

Значна частина ремонтних робіт кузовів приходиться на аварійні автомобілі, що у більшості випадків вимагають перевірки геометрії крапок кріплення вузлів і агрегатів шасі автомобіля [2].




Для контролю геометрії крапок кріплення вузлів шасі, показаних на рис. 2.1., а також для виконання складного ремонту з одночасним контролем використовується установка для ремонту і контролю кузовів у сполученні з пристосуваннями для виправлення.

Пристосування для виправлення закріплюється на рамі з боку деформованої частини кузова.

Ушкодження кузова можуть бути самими різними. Тому правила ремонту в кожнім окремому випадку повинні бути своїми, найбільш придатними для цих ушкоджень.

Майже у всіх випадках ушкоджень необхідно знімати деякі деталі, щоб знайти ушкодження. У випадках серйозних ушкоджень забирають усі легкозє’мні внутрішні оббивні частини, щоб полегшити вимір, контроль і установку гідравлічних чи гвинтових домкратів для усунення перекосів і прогинів.

Виправленням необхідно відновити первісні лінійні розміри кістяка кузова.

Діагональні розміри прорізів вікон повинні складати для вітрового вікна 1375±4 мм, для заднього ‑ 1322–2 мм. Відстані між фланцями прорізів вікон по осі автомобіля повинні бути рівними відповідно для вітрового вікна 537+3 мм, для заднього ‑ 509+3 мм.

Різниця діагональних розмірів прорізу вітрового вікна, а також прорізів заднього вікна, капота, кришки багажника одного кузова не повинна перевищувати 2 мм.

Найбільш часто при ремонті кістяка потрібна заміна крил, панелей даху, передка і задка. Методи заміни і ремонту цих деталей можна взяти за основу при ремонті й інших деталей каркаса. Необхідно також знати розташування зварних швів [3].

2.2 Регулювання дверей

Через несправність замка дверей або забруднення тертьових поверхонь його деталей двері не зачиняються. Знявши замок і промивши його в гасі або бензині, тертьові поверхні треба змастити мастилом ЦИАТИМ‑221. Несправний замок підлягає заміні.

Якщо двері не відчиняються зовнішньою ручкою, то можливою причиною несправності може бути послаблення з'єднання тяги цієї ручки з важелем привода замка, й треба підтягнути гвинт кріплення тяги. Якщо при неповному відході важеля привода замка двері не відчиняються повністю повертанням внутрішньої ручки, то слід відрегулювати положення цієї ручки й тяги привода рис. 2.2.

Двері відчиняються з великим зусиллям і погано зачиняються, якщо несправний фіксатор або не відрегульовано його положення чи положення дверей у прорізі кузова, отже, треба виконати регулювальні роботи й замінити несправні деталі [3].



Якщо опускне скло не фіксується в потрібному положенні, то це може бути наслідком поломки пружинного гальма механізму склопідйомника або послаблення кріплення планки його троса. В останньому випадку несправність можна усунути регулюванням точності переміщення скла. Якщо зламалося гальмо, то треба замінити склопідйомник.

Якщо опускне скло не піднімається й не опускається, то причинами несправності можуть бути слабкий натяг троса, який слід відрегулювати, а також поломка пружинного гальма або обрив кронштейна скла, й тоді треба замінити склопідйомник або скло з кронштейном.

При заміні деталей і механізмів дверей потрібно її розбирати.

Вийміть декоративну заглушку 5 (рис. 2.2.) ручки 4 підлокітники, виверніть гвинт кріплення і зніміть ручку.

Злегка утопивши розетку 3 (рис. 2.3.) під облицюванням 2 ручки склопідйомника, пересуньте облицювання уздовж ручки до виходу з кільцевого виточення на осі і зніміть ручку.



Зніміть кнопку блокування замка, попередньо гострим інструментом знявши ковпачок кнопки і вийнявши скобу з'єднання з тягою [2].

Підтягніть викруткою облицювання внутрішньої ручки 3 (див. рис. 2.2.) відкривання дверей і зніміть її.

Переборюючи опір пружинних пластмасових тримачів (на рис. 2.2. відзначені стрілками), зніміть оббивку дверей.

Зніміть нижній ущільнювач опускного скла.

Відверніть гайку, виверніть гвинт кріплення і вийміть передній направляючий желобок опускного скла.

Виверніть гвинти кріплення і вийміть задній желобок опускного скла.

Виверніть гвинти кріплення і зніміть обох половин заглушки 1 вікна.

Послабте болти кріплення натяжного ролика 13 (див. рис. 2.3.) склопідйомника, виверніть чотири гвинти 6 кріплення троса на кронштейнах 8 скла і зніміть трос з роликів.

Вийміть через верх опускне скло 9.

Відверніть три гайки кріплення механізму склопідйомника (рис. 2.4.) і вийміть його.



Виверніть два гвинти 1. (рис. 2.5.) кріплення кронштейна внутрішньої ручки 2 і зніміть її в зборі з кронштейном [4].


Зніміть гумовий буфер опускного скла.

Відверніть гайки кріплення зовнішньої р.учки (рис. 2.5.) приводу замка і зніміть ручку, від’єднавши тягу 14.

Виверніть гвинти 4 (рис. 2.7.) кріплення замка і зніміть його, попередньо від’єднавши тягу запирання замка.



При установці склопідйомника перевірте правильність укладання троса на барабан, витки троса не повинні накладатися один на одного.

Після установки механізму склопідйомника і троса на ролики відрегулюйте натяг троса натяжним роликом, величину ходу опускного скла і переконаєтеся в плавності роботи склопідйомника [3].

Рис. 2.7. Кріплення замка двері:

1 – кнопка блокування замка; 2 – тяга кнопки блокування; 3 – трос склопідйомника; 4 – гвинти кріплення замка; 5 – тяга внутрішнього приводу замка

Перед установкою оббивки двері перевірте кріплення пластмасових пружинних тримачів.

Операції по розбиранню і зборці задніх дверей відрізняються від операцій для передніх дверей зняттям і установкою нерухомого й опускного скла.

Опускне скло задніх дверей має тільки один кронштейн, на якому двома гвинтами за допомогою притискної пластини кріпиться трос [5].

Виймайте опускне скло після зняття нерухомого скла через верх. Дпя зняття нерухомого скла спочатку опустіть опускне скло і, вивернувши верхній гвинт кріплення стійки, вийміть його в зборі з гумовими ущільнювачами.