Смекни!
smekni.com

Ремонт безвальної головки блоку автомобіля ГАЗ-53 (стр. 1 из 4)

Зміст

Вступ

Розділ 2. Технологічна частина

2.1 Детальна будова безвальної головки блоку ГАЗ-53

2.2 Таблиця аналізу дефектів на деталях та вузлах головки блоку

2.3 Економічне обґрунтування способу та методу ремонту

2.4 Послідовність проведення контрольних замірів та обмірів

2.5 Послідовність демонтажу та визначення дефектів

2.6 Перелік інструменту, приладів та засобів що використовувались

2.7 Після ремонтна діагностика, перевірка, обкатка

2.8 Перелік робіт, що необхідно проводити при ЩТО, ТО-, ТО-2, СТО після ремонту головки блоку ГАЗ-53

Розділ 3. Техніка безпеки при виконанні ремонтних робіт

Використані джерела

Додатки

Вступ

Сучасний стан проблеми. Представити сучасне життя без автомобілів неможливо, вони оточують нас всюди - у виробництві і побуті. За об'ємом перевезених вантажів, автомобільний транспорт займає провідне місце в нашій країні і в світі.

На сьогоднішній день автомобілебудування випробовує колосальний розвиток. Для виробництва автомобілів використовуються високі технології і сучасне устаткування.

На долю автомобільного транспорту в народному господарстві України доводиться понад дві третини вантажів, що перевозяться. Таке масове використання автомобілів пояснюється тим, що вони можуть доставляти пасажирів і вантажі від місця відправлення до місця призначення без пересадки і перевантаження. Вході такої експлуатації транспорту виникають різні поломки вузлів або агрегатів автомобіля, що створює проблему у їх використанні та проблему сучасного стану взагалі.

В зв'язку з чим, постійне та стрімке зростання автомобільного парку в країні потребує все більше фахівців з ремонту та обслуговуванню автомобілів. Робітники з цієї професії повинні постійно удосконалювати уміння та навички з ремонту та технічного обслуговування автівок, поглиблювати знання конструкцій автомобілів. Автослюсар повинен знати практичні основи організації та виконання ремонтних робіт, пов’язаних з автомобілями, що створює актуальність теми роботи.

Саме тому, сутність та значущість теми роботи полягає у детальному огляді транспортних засобів, зокрема автомобіля ГАЗ-53, його технічної характеристики, ремонту та обслуговування, що носить вагомий характер під час експлуатації.

У конструкціях ГАЗ-53 здійснені технічні досягнення автомобілебудування - прийнятий цілий ряд нових рішень, які забезпечують зручність роботи водія, підвищення надійності, довговічності, експлуатаційних показників, зниження трудомісткості обслуговування.

1. Технічна характеристика ГАЗ-53

Вантажопідйомність, кг 4000

Найбільша вага буксируваного причепа з вантажем, кг4000

Вага автомобіля в спорядженому стані, кг 3250

Габаритні розміри автомобіля, мм:

Довжина 6395

Ширина 2380

Висота (по кабіні без навантаження) 2220

База автомобіля, мм 3700

Колія передніх коліс (по грунту), мм 1630

задніх, мм 1690

Найбільша швидкість автомобіля з повним навантаженням без причепа, км/ч 80-86

Двигун.

Число циліндрів і їх розташування V 8

Діаметр циліндра, мм 92

Хід поршня, мм 80

Робочий об'єм циліндрів, л 4,25

Міра стискування (середнє значення) 6,7

Максимальна потужність при 3200 об\хв, к. с 115

Максимальний крутячий момент, при 2000 - 2500 об/хв, кГм 29

Порядок роботи циліндрів 1-5-4-2-6-3-7-8

Вигляд ГАЗ-53 (з переду, ззаду, з боку)

Розділ 2. Технологічна частина

2.1 Детальна будова безвальної головки блоку ГАЗ-53

На двигуні встановлюють дві головки циліндрів (Рис.2.1.1).

Кожна головка центрується двома фіксуючими втулками-штифтами, запресованими в блок циліндрів.

Рисунок 2.1.1 Будова головки циліндрів та деталей, що з ним пов'язані: 1 - отвір для виходу масла; 2 - штовхач; 3 і 7 - наконечники штанги; 4 - штанга; 5 - клапан; 6 - втулка напрямної; 8 - коромисло; 9 - контргайка: 10 - регулювальний гвинт; 11 - вісь коромисел; 12 - сухарі; 13 - тарілка; 14 - пружина; 15 - опорна шайба; 16 - головка блоку циліндрів.

Штовхач плунжерного типу. Усередині штовхач має сферичне поглиблення для нижнього наконечника штанги. На циліндровій поверхні штовхача з нижнього торця є два отвори для зливу надлишків масла.

Штанги штовхачів мають напресовані на кінцях сталеві, термічно оброблені наконечники.

Коромисла. У отвір маточини коромисла запресовані втулки. На внутрішній поверхні втулки є канавки для рівномірного розподілу мастила і подачі її до свердління в короткому плечі коромисла.

Вісь коромисел порожниста, з герметично закритими торцевими отворами. Внутрішня порожнина служить для підведення масла до коромисел через радіальні свердління в осі. Поверхня осі, де працюють коромисла, піддана гартуванню.

Стійки осі коромисел. Вісь коромисел кріпиться до голівки циліндрів за допомогою стійок. Стійки чавунні, литі. Вони фіксують положення коромисел на осі. Від осьових переміщень коромисла стримуються пружинами розпорів, що притискують коромисла до стійок. Крайні коромисла притискаються до стійок плоскими пружинами, які закріплюються на осі за допомогою шайб і шплінтів.

Клапани. Впускні і випускні клапани виготовлені з жароміцної сталі.

Голівка і стержень випускного клапана порожнисті. Порожнина заповнена металевим натрієм для кращого відведення тепла. Обоє клапана мають кут робочої фаски 45 градусів. Впускний клапан відкривається за 36 градусів до ВМТ і закривається через 52 градуси після НМТ. Випускний клапан відкривається за 70 градусів до НМТ і закривається через 18 градусів після ВМТ.

На направляючі втулки впускних клапанів встановлюється масловідводний ковпачок. Він обмежує витрату масла.

Пружини клапанів мають постійний крок витків. Пружина спирається на голівку через опорну шайбу, яка служить для центрування пружини.

Тарілка пружини спирається на торець пружини і щільно охоплює сухарі клапана.

Клапани працюють в металокерамічних втулках. Втулки остаточно обробляються після запрессовки в голівку для оберігання від мимовільного зсуву (Рис 2.1.2).

Рис 2.1.2 Будова вузлів головки блоку циліндра ГАЗ-53

1 - вісь коромисел із стійками в зборі; 2 - гайка регулювального гвинта; 3 - стійка осі коромисел; 4 - гвинт регулювальний клапана; 5 - розжимна пружина; 6 - коромисло клапана; 7 - стійка осі коромисел; 8 - коромисло; 9 - заглушка; 10 - шайба осі коромисел; 11 - шайба; 12 - шплінт; 13 - стойка осі коромисел крайня; 14 - клапан впускний; 15 - кільце стопорне направляючої втулки; 16 - втулка направляюча; 17 - клапан випускний; 18 - сідло; 19 - шайба опорна; 20 - ковпачок масло відбивний; 21 - пружина клапана внутрішня; 22 - штовхач клапана; 23 - штанга; 24 - пружина клапана зовнішня; 25 - тарілка пружин клапанів; 26 - сухар клапана; 27 - шпилька; 28 - гайка; 29 - шайба; 30 - прокладка; 31 - шайба; 32 - болт; 33 - кришка коромисел.

2.2 Таблиця аналізу дефектів на деталях та вузлах головки блоку

У сучасних двигунах головка блоку циліндрів виконує відразу декілька найважливіших функцій: у ній знаходяться камери згорання (в більшості випадків), а також головка разом з блоком утворює водяну сорочку системи охолоджування. Тому ретельна дефектація головки блоку дуже важлива. Всі необхідні роботи, проведені уважно і належним чином, дозволять надалі уникнути багатьох неприємностей при роботі двигуна і забезпечать достатній ресурс. Деякі упущення при проведенні робіт можуть привести до тяжких наслідків - аж до руйнування двигуна.

Таблиця 2.2.1

Аналіз дефектів

Дефект Причина Ремонт Зображення пошкодження
1. Деформація, корозія і прогари площини головки блоку Тривала робота двигуна.Перегрів двигуна.Робота двигуна з неякісною рідиною, що охолоджує, або на воді Механічна обробка площини. Перевірка і при необхідності ремонт системи охолоджування. Заміна рідини, що охолоджує. Додаток А
2. Тріщини головки блоку і супутніх деталей Тривала робота двигуна.Сильний перегрів двигуна.Порушення порядку і моментів затягування кріпильних болтів головки блоку при її монтажі. Ремонт головки блоку не можливий - лише заміна. Обов'язкова перевірка системи охолоджування і при необхідності її ремонт. Додаток Б
3. Знос направляючих втулок клапанів Великий пробіг двигуна.Робота двигуна на неякісному маслі або брудному маслі.Сильний перегрів або попадання палива в масло, масла, що наводять до розрідження. Заміна направляючих втулок. Перевірка і ремонт системи охолоджування. Вживання моторного масла належної якості. Додаток В
4. Знос сідел клапанів Великий пробіг двигуна.Робота двигуна на неякісному паливі.Неправильна установка випередження запалення або випередження уприскування палива.Робота бензинового мотора на газовому паливі без коректування випередження запалення. Правка сідел. При необхідності - заміна сідел. Перевірка і ремонт системи запалення. Перевірка і ремонт системи живлення. Додаток Г
5. Знос або руйнування різьблення в отворах голівки блоку для монтажу різних елементів Неправильне затягування кріпильних болтів або свічок.Перегрів двигуна. Нарізування ремонтного різьблення збільшеного розміру. Строге дотримання наказаних величин затягування різьбових з'єднань. -

Примітки до ремонту дефектів:

1. При прогині необхідне фрезерування або шліфовка площини. Допустима величина прогину зазвичай визначається виробником двигуна і вказана в технічній літературі. За наявності великих прогарів або глибоких раковин від корозії, якщо головка блоку алюмінієва, можливе наплавлення пошкоджених місць, а потім фрезерування або шліфовка. Якщо головка блоку чавунна, то в цьому випадку наплавити пошкоджені місця практично не можливо і рекомендується заміна голівки блоку.