Смекни!
smekni.com

Характеристика газорозподільного механізму (стр. 1 из 4)

Зміст

Вступ

1. Призначення, пристрій і принцип роботи

2. Несправності. Причини, способи визначення і усунення

3. Технічне обслуговування і ремонт

4. Устаткування, інструменти, пристосування і матеріали

5. Техніка безпеки при проведенні ремонтних робіт

Висновок

Список літератури

Вступ

ГРМ — скорочення від «газорозподільний механізм». Механізм розподілу впускання горючої суміші і випуску відпрацьованих газів в циліндрах двигуна внутрішнього згорання. Здійснюється шляхом відкриття і закриття впускних і випускних клапанів циліндрів за допомогою розподільного валу і кулачкового механізму. Розподільний вал має жорстку синхронізацію обертання з колінвалом, реалізовану за допомогою зубчато‑ремінної або ланцюгової передачі. Як правило, на високофорсованих двигунах обрив або прослизання ременя ГРМ або ланцюга ГРМ призводить до виходу двигуна з ладу.

В даний час на ринку присутні різні двигуни з системами зрушення фаз газорозподілу.

VTEC — технологія фірми Honda. Регулювання полягає у використанні для регульованого клапана 2 кулачків.

VVT-i — технологія фірми Toyota. Регулювання виробляється поворотом розподільного валу відносно його ведучої зірочки.

Valvetronic — технологія фірми BMW. Регулювання висоти підйому клапанів за рахунок зміни положення осі обертання коромисел.

Розрізняють одно- і двохвальні ГРМ, залежно від кількості розподільних валів в голівці блоку циліндрів. У одновальному ГРМ (SOHC-single overhead camshaft) — один вал. У двохвальному (DOHC — double overhead camshafts) - відповідно два. Це зокрема означає, що V-подібний або опозиційний двигун має два або чотири розподільні вали.

1. Призначення, пристрій і принцип роботи

Газорозподільні механізми розрізняють по розташуванню клапанів в двигуні. Вони можуть бути з верхнім (у голівці циліндрів) і нижнім (у блоці циліндрів) розташуванням клапанів. Найбільш поширений газорозподільний механізм з верхнім розташуванням клапанів, що полегшує доступ до клапанів для їх обслуговування, дозволяє отримати компактну камеру згорання і забезпечити краще наповнення її горючою сумішшю або повітрям.

Газорозподільний механізм складається з:

· розподільного валу;

· механізму приводу розподільного валу;

· клапанного механізму.

Роботу газорозподільного механізму розглянемо на прикладі двигуна з V-подібним розташуванням циліндрів.

Розподільний вал знаходиться в "розвалі" блоку двигуна, тобто між його правим і лівим рядами циліндрів, і приводиться в обертання від колінчастого валу через блок розподільних шестерень. При ланцюговому або ремінному приводі обертання розподільного валу здійснюється за допомогою відповідний ланцюгової або зубчастої ремінної передачі.

При обертанні розподільного валу кулачок набігає на штовхач і піднімає його разом з штангою. Верхній кінець штанги натискає на регулювальний гвинт, встановлений у внутрішньому плечі коромисла. Коромисло, провертаючись на своїй осі, зовнішнім плечем натискує на стержень клапана і відкриває отвір впускного або випускного клапана в голівці циліндрів строго відповідно до фаз газорозподілу і порядку роботи циліндрів.

Під фазами газорозподіли розуміють моменти початку відкриття і кінця закриття клапанів, які виражаються в градусах кута повороту колінчастого валу відносно мертвих точок. Фази газорозподілу підбирають дослідним шляхом залежно від числа обертів двигуна і конструкції впускання-випускання в залежності від числа обертів двигуна і конструкції впускних і випускних патрубків. Заводи, що виготовляють дані механізми вказують фази газорозподілу для своїх двигунів у вигляді таблиць або діаграм.

Правильність установки газорозподільного механізму визначається по встановлених мітках, які розташовуються на розподільних шестернях або ведучому шківі блоку циліндрів двигуна.

Відхилення при установці фаз призводить до виходу з ладу клапанів або двигуна в цілому. Постійність фаз газорозподілу зберігається лише при дотриманні теплового зазору, що регламентується, в клапанному механізмі даної моделі двигуна. Порушення величини цього зазору призводить до прискореного зносу клапанного механізму і втрати потужності двигуна.

Для правильної роботи двигуна кривошипи колінчастого валу і кулачки розподільного валу повинні знаходитися в строго певному положенні відносно один одного. Тому при збірці двигуна розподільні шестерні вводяться в зачеплення по мітках, що є на їх зубах: одній — на зубі шестерні колінчастого валу, а інший — між двома зубами шестерні розподільного валу. На двигунах, що мають блок розподільних шестерень, установка їх здійснюється також по мітках.

Послідовність чергування однойменних тактів в різних циліндрах називається порядком роботи циліндрів двигуна, який залежить від розташування циліндрів і конструктивного виконання колінчастого і розподільного валів.

Розподільний вал служить для відкриття і закриття клапанів газорозподільного механізму в певній послідовності згідно з порядком роботи циліндрів двигуна.

Розподільні вали виковують із сталі з подальшою цементацією і гартуванням струмами високої частоти. На деяких двигунах вали відливають з високоміцного чавуну. У цих випадках поверхня кулачків і шийок валу вибілюється і потім шліфується. Для зменшення тертя між шийками і опорами в отвори запресовують сталеві, покриті антифрикційним шаром, або металокерамічні втулки.

Між опорними шийками розподільного валу розташовуються кулачки, по два на кожен циліндр, — впускання і випускний. Окрім цього на валу кріпиться шестерня для приводу масляного насоса і переривника-розподільника і є ексцентрик для приводу паливного насоса.

Шестерні розподільних валів виготовляють з чавуну або текстоліту, ведучу розподільну шестерню колінчастого валу — із сталі. Зуби в шестерень косі, що викликає осьове переміщення валу. Для попередження осьового зсуву передбачений опорний фланець, який закріплений на блоці циліндрів між торцем передньої опорної шийки валу і розподільною шестернею.

У чотиритактних двигунах робочий процес відбувається за чотири ходи поршня або два оберти колінчастого валу. Це можливо, якщо розподільний вал за цей час зробить в два рази менше число обертів. Тому діаметр шестерні, встановленої на розподільному валу, роблять в два рази більшим, ніж діаметр шестерні колінчастого валу.

2. Несправності. Причини, способи визначення і усунення

Стук важелів приводу клапанів. Характерний стук з рівномірними інтервалами, частота його менше будь-якого іншого стуку в двигуні. Заклинювання двигуна з обривом одного або декількох клапанів. Супроводжується деформацією боковин робочої частини важелів, розтріскуванням тарілок клапанів, підрізуванням наполегливих буртів сухарів з боку тильної частини. Можливе зіткнення вихлопних клапанів з днищами поршнів.

а) Самовикручування регулювальних болтів. Не витриманий момент затягування контргайок, перетяжка контргайок.

Відрегулювати клапани. При перетяжці замінити регулювальні болти.

б) Самовикручування регулювальних болтів унаслідок перевищення максимально допустимих обертів двигуна.

Наслідки усунути за рахунок винуватих.

в) Знос кулачків розподілвалу. Робота пари "кулачок-важіль" без зазору. Неякісне регулювання зазору.

Із зворотного боку зношеного кулачка є радіальне освітлення по всій довжині зворотної частини. Замінити розподілвал.

г) Знос кулачків розподілвалу, освітлення із зворотного боку кулачка відсутні, можлива вузька смуга освітлення в краю протилежної частини кулачка - слід роботи важеля з перекосом.

Замінити розподілвал, важелі.

д) Кулачки не зношені. Багатократним регулюванням стук не усувається. Відхилення геометрії кулачка розподілвалу.

Замінити розподілвал, важелі.

Зниження потужності двигуна, низька компресія одного або декількох циліндрів

а) Вифарбовування наплавленого шару тарілки клапана ("прогар" клапана).

Замінити клапани. Сприяючими виникненню дефекту чинниками є відсутність зазору "розподілвал - важіль" в даного клапана і підвищений температурний режим двигуна.

Стук газорозподільного механізму

а) Завищений зазор "регулювальна шайба - кулачок розподілвалу".

Виробити регулювання підбором шайби потрібного розміру.

б) Завищений зазор "зовнішній діаметр регулювальної шайби - діаметр гнізда в штовхачу під шайбу".

Замінити шайбу, штовхач.

в) Знос кулачків розподілвалу і регулювальних шайб.

Замінити розподілвал і регулювальні шайби.

г) Завищений зазор "опорна шийка розподілвалу - підшипник".

Замінити голівку блоку.

д) Різна товщина регулювальної шайби по кругу контакту з кулачком (нерівномірний знос).

Замінити дефектну шайбу.

е) Ограновування (некругла) штовхачів по зовнішньому діаметру, еліптичність.

Замінити штовхач.

ж) Недозатяжка, ослабіння кріплення зірочки приводу розподілвалу. Деформація шпонки зірочки кріплення розподілвалу, пазів шпон зірочки і розподілвалу.

Замінити дефектні деталі.

з) Взаємне торкання пружин при робочому ході клапанів.

Замінити пружини.

и) Знос направляючої втулки клапана.

Замінити втулки.

Обрив клапанів

а) Дефект зварки стержня вихлопного клапана, сторонні включення в матеріалі стержня впускного клапана.

Замінити пошкоджені деталі.

б) Заклинювання, руйнування підшипника водяного насоса. Зріз зубів або скидання ременя приводу розподілвалу з шківів, розузгодження фаз газорозподілу, зіткнення клапанів з поршнями.

Замінити пошкоджені деталі.

в) Обрив ременя приводу розподілвалу.

Замінити пошкоджені деталі.

г) Ослабіння натягнення ременя приводу газорозподільного механізму, збій фаз газорозподілу.

Замінити пошкоджені деталі.