Смекни!
smekni.com

Автоматична коробка перемикання передач (стр. 1 из 3)

Автоматична коробка перемикання передач

передача автоматична коробка привід

Поліпшення експлуатаційних якостей сучасного автомобіля привело до значного ускладнення його конструкції. А оснащення автомобілів автоматичною трансмісією дозволило різко знизити обсяг навантаження, покладеної на водія під час руху, що також сприятливо відбилося на ходовій частині, двигуні та швидкісних якостях автомобіля. Надійність і простота експлуатації визначили подальше широке використання цього винаходу. В даний час автоматичні трансмісії застосовуються і на легкових, і на повно приводних автомобілях, і навіть на вантажному транспорті. При використанні транспортного засобу з ручним керуванням, для підтримки необхідної швидкості, водію необхідно часто користуватися важелем перемикання передач.

Автоматична коробка передач переднепрнводного автомобіля


Автоматична коробка передач заднее приводного автомобіля


З цієї причини він зобов'язаний постійно стежити за навантаженням двигуна та швидкістю автомобіля.

Застосування автоматичної трансмісії виключає необхідність постійного користування перемикаючим важелем. Зміна швидкості виконується автоматично, залежно від навантаження двигуна, швидкості переміщення транспортного засобу і бажань водія.

Тому, в порівнянні з ручною коробкою передач, автоматична трансмісія має наступні незаперечні переваги: - збільшує комфортність водіння автомобіля за рахунок звільнення водія від контрольних функцій; - автоматично і плавно проводить перемикання, погоджуючи навантаження двигуна, швидкість його руху, ступінь натиснення на педаль газу; - оберігає двигун і ходову частину автомобіля від перевантажень; - допускає і ручне, і автоматичне перемикання швидкостей.

Все розмаїття автоматичних трансмісій, що застосовуються сьогодні, умовно можна розділити на два типи. Основна відмінність цих типів полягає в системах управління і контролю за використанням трансмісії. Для першого типу характерно те, що функції управління та контролю виконуються спеціальним гідравлічним пристроєм. А в другому типі функції управління і контролю виконує електронний пристрій. Складові частини ж і вузли автоматичних трансмісій обох типів практично однакові.

Існують деякі відмінності в компонуванні і пристрої автоматичної трансмісії передньопривідного і заднепрйводного автомобіля.

Автоматична трансмісія для передньо-приводних автомобілів більш компактна й має всередині свого корпусу відділення головної передачі - диференціал. Незважаючи на ці відмінності, основні функції і принцип дії всіх автоматів однакові.

Для того щоб забезпечити рух, а також для виконання інших своїх функцій, автоматична трансмісія повинна бути оснащена наступними вузлами: механізмом вибору режиму руху, гідротрансформатора, коробкою передач, вузлом управління і контролю. Механізм вибору режиму руху являє собою рукоятку, розміщену в салоні автомобіля і пов'язану з коробкою передач жорсткого або гнучкого тягою. За допомогою цього важеля водій вибирає режим роботи автомобіля: & ldquo; вперед & rdquo;, & ldquo; тому & rdquo; "нейтраль" або "паркування". На більшості автомобілів спосіб руху вперед складається з трьох стадій або, можна сказати, трьох режимів: режиму низькій швидкості, середнього режиму і режиму нормального руху. У


залежності від виробника ці режими мають різні позначають символи.

Наприклад, режим низької швидкості позначений символами "L" або "I", середній режим найчастіше позначається "2", "S" або "*", а режим нормального руху - "D" або "D-3", проте застосовуються і інші символи.

Режим низькій швидкості використовується як перша передача в разі, коли потрібен великий крутний момент при невеликій швидкості переміщення. Наприклад, рушання з місця в гору, подолання крутих підйомів на малій швидкості, їзда по дорозі, що буяє ямами і вибоїнами.

Середній режим звичайно має тільки дві передачі, інакше кажучи, одне перемикання. При натиснутій педалі газу автомобіль рухається на другій передачі, а при відпусканні, після закінчення декількох секунд, відбувається гальмування двигуном і перемикання на першу передачу, що дає можливість рідше використовувати гальма. Найбільш доцільно цей режим використовувати при їзді по слизькій дорозі (сніговий накат, ожеледиця або ожеледиця), по дорозі з недостатньо гарним покриттям (ями, вибоїни) і т.п.

Якщо важіль встановлений в положення нормального режиму руху, то трансмісія працює в Трьохшвидкісний режимі. Цей режим використовується при русі по дорозі, що має гарне покриття, що дозволяє розвивати досить високу швидкість, забезпечує безперешкодне рушання з місця в невеликий підйом і т.д.

Під важелем також нанесені і інші символи: "Р" - припускає паркування автомобіля з непрацюючим двигуном; "R" - використовується при маневруванні; "N" - забезпечує вільне кочення автомобіля в будь-якому напрямку, а також його стоянку з працюючим двигуном.

Слід зазначити, що з метою забезпечення безпеки автоматична трансмісія дозволяє запустити двигун тільки в положенні "N" або "Р" В процесі експлуатації автомобіля можуть виникнути помилкові перемикання. Найбільш частою і небезпечною помилкою недосвідченого водія є переміщення рукоятки в положення "R" прідвіженіі вперед. Важіль вибору режиму руху сконструйований таким чином, що забезпечує дозволені перемикання без натиснення фіксатора як при рушанні з місця, так і під час руху. Тому, якщо вам необхідно перемістити рукоятку з положення "N" в положення "D", то це можна зробити, просто потягнувши її до себе. Однак, якщо ви захочете перевести важіль з положення "D" у положення "L" або "R", то без натискання фіксатора вам це не вдасться. Це зроблено для запобігання поломок і перевантажень трансмісії при невірному / виборі режиму руху. Установка важеля в положення, в яке його можливо встановити тільки з натиснутою фіксуючою кнопкою, здійснюється або після повної зупинки (якщо потрібно встановити "R"), або після уповільнення руху до мінімуму (якщо необхідно встановити "L").

Конструктивною особливістю автоматичних трансмісій є обладнання їх спеціальною системою включення більше низькою передачі. Вона спрацьовує при різкому або повному натисканні педалі газу і дозволяє різко збільшити швидкість руху транспортного засобу, наприклад, при обгоні.

Використання на високих швидкостях триступінчатої автоматичної трансмісії тягне за собою деякий перевитрата палива. Тому більшість сучасних автоматичних трансмісій обладнані четвертої передачею, позначати символом "0 / D" або "D4". Зазвичай використання четвертої передачі ініціюється примусово за допомогою кнопкового перемикача, розташованого на панелі керування або на рукоятці вибору режиму руху. Конструктивно трансмісія виконана таким чином, що припускає використання четвертої передачі тільки на швидкості, що перевищує 40 км / год, в умовах руху, що не потребує великого крутного моменту.

У проміжному кожусі, між двигуном і коробкою передач, встановлений гідротрансформатор, який виконує функції звичайного зчеплення. У процесі роботи цей вузол, наповнений рідиною трансмісійної, несе досить високі навантаження і обертається з досить великою швидкістю. Він не тільки передає крутний момент, поглинає і згладжує вібрації двигуна, але і приводить в дію масляний насос, що знаходиться в корпусі коробки передач. Масляний насос наповнює трансмісійної рідиною гідротрансформатор і створює робочий тиск в системі управління і контролю. Тому є невірним думку про те, що автомобіль, оснащений автоматичною трансмісією, можна завести примусово, не використовуючи стартер, а розігнавши його до високої швидкості. Шестерні насос отримує енергію тільки від двигуна, і якщо двигун не працює, то тиск в системі управління і контролю не створюється, в якому б положенні не перебував важіль вибору режиму руху. Отже, примусове обертання карданного вала не зобов'язує коробку передач працювати, а двигун - обертатися.

У корпусі самої коробки передач розташовані кілька планетарних механізмів, вони і забезпечують необхідні передавальні відносини. А передача крутного моменту від двигуна через планетарні механізми до коліс відбувається за допомогою фрикційних дисків, диференціала і інших сервісних пристроїв. Управління всіма цими пристроями здійснюється завдяки трансмісійної рідини через систему управління і контролю.

Особливу увагу слід приділити вузла управління і контролю. Цей вузол складається з маслосборніка (піддон коробки передач), шестерні насоса і клапанної коробки. Клапанна коробка являє собою систему каналів з розташованими в них клапанами і плунжера, які виконують функції контролю й управління. Це пристрій перетворює швидкість руху автомобіля, навантаження двигуна і ступінь натиснення на педаль газу в гідравлічні сигнали. На основі цих сигналів, за рахунок послідовного включення і виходу з робочого стану фрикційних блоків, автоматично змінюються передавальні відносини в коробці передач.

Рідиною, використовуваної в автоматичній трансмісії, виконуються самі різноманітні функції: передача обертального моменту в гідротрансформаторі від двигуна в коробку передач, забезпечення функціонування системи управління та контролю, робота фрикційних блоків, змащення та охолодження тертьових деталей і т.п. Тому в автоматичній коробці передач застосовується спеціальне високоякісне мінеральне масло, що отримується з нафти і змішане з кількома особливими добавками. Це масло називається мастильної гідравлічної трансмісійної рідиною. Використання інших типів масел знижує експлуатаційні характеристики і часто призводить до відмови автоматичної трансмісії. Тип використовуваної трансмісійної рідини, як правило, вказаний на масляному щупі коробки передач або в сертифікаті якості автомобіля. Для забезпечення правильного функціонування коробки передач і її довговічності необхідно підтримувати оптимальний рівень і оновлювати рідина по мірі її використання. Термін експлуатації трансмісійної рідини зазначений на упаковці або в сертифікаті якості на саму рідину. Проте досвід експлуатації показує, що середня періодичність її заміни складає близько 15 000 кілометрів. Це пояснюється ще й тим, що старі автомобілі сильно зношені і експлуатуються в жорстких умовах. Крім того, частина рідини залишається в гідротрансформаторі, клапанної коробці, насосі та інших порожнинах, тому можна змінити тільки половину використовуваного обсягу, тобто відбувається тільки оновлення рідини, а не заміна. У більшості автомобілів, оснащених автоматичною трансмісією, використовується рідина типу "Dexron" "Dexron-II" "Dexron-III". В даний час в автоматичних коробках передач на автосредствах типу 4WD використовується більш нова модифікація подачу матеріалу рідини - тип "Т" або "T-II". Зазначені типи трансмісійної рідини спеціально пофарбовані в різні кольори, тип "Dexron" - червоний, а тип "Т" - жовтий. Цим підкреслюється, що змішувати їх не рекомендується.