Смекни!
smekni.com

Показники роботи залізничної станції (стр. 3 из 9)

На основі розгорнутих планів перевезень та декадних завдань експедитори заводів складають накладні на вагонні та маршрутні відправки готової продукції. Товарний касир станції “М” перевіряє правильність заповнення накладних, візує їх та накладає календарний штемпель про прийом вантажу до перевезення.

Розрахунки за перевезення виконуються централізовано згідно звіту про відправлення вантажів з доданням до нього корінців дорожніх відомостей.

2.3 Визначення строків навантаження та вивантаження вантажів

Строки навантаження та вивантаження немеханізованим способом визначаються у відповідності з [5] в залежності від роду вантажу та вагонів.

При визначенні строків навантаження та вивантаження механізованим способом враховано, що вони для всієї партії вагонів, які вміщуються на навантажувально–розвантажувальному фронті, не повинні перевищувати в загальній складності строку навантаження та вивантаження немеханізованим способом.

Для шестивісних вагонів строки навантаження та вивантаження, які встановлені для чотиривісних вагонів, збільшуємо на 50%, для восьмивісних – у 2 рази.

Початком простою вагонів під навантаженням або вивантаженням на станційних коліях враховується момент подачі їх під вантажну операцію, а закінченням – момент одержання станцією повідомлення про готовність до прибирання всієї одночасно поданої партії вагонів.

Для групи вагонів з різними строками навантаження або вивантаження, які поставлені по фронту, пред’являються строки, встановлені для вагонів з найбільшим строком на ці операції.

Для визначення потрібності вантажно-розвантажувальних машин необхідно знати надходження вантажів(контейнерів), процент прямих операцій, тривалість та змінність роботи машин за добу та їх продуктивність.

Кількість машин для складу Мскл, шт, визначається за формулою:

Mскл=

, (2.1)

де Кп=0,1-0,2 -частка безпосереднього навантаження за прямим варіантом “автомобіль-вагон” для ВР;

Kс=0,2-0,5 -коефіцієнт, який враховує сортування, зважування та інші операції всередині складської переробки вантажів;

nзм - змінна норма роботи машин;

m=3зм - кількість змін роботи машин у продовж доби;

Tр =10-12діб - час простою машин у ремонті.

Прийняті строки на навантаження та вивантаження заданих вантажів та вибрані засоби механізації наведені в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 – Строки навантаження та вивантаження вантажів та засоби механізації.

Рід вантажу Рід вагону Операція Місце виконання Вантажно розвантажу-вальні механізми Кількість ВРМ Місткість фронту, ваг. Строк на вантажні операції на один вагон, хв.
Шахта
Лісоматеріали ПВ В Відкрита площадка Козловий кран 1 5 56
Металоконструкції ПЛ В Відкрита площадка Козловий кран 1 5 55
Вугілля ПВ Н Бункерна естакада Бункер 3 25 24
Завод “Буддеталь”
Залізобетонні вироби ПВ В Відкрита площадка Козловий кран 2 12 50
Металовироби ПВ В Відкрита площадка Козловий кран 1 6 45
Будівельні матеріали ПВ Н Відкрита площадка Козловий кран 2 20 50
Вантажний район
Тарно-штучні вантажі КР В/Н Критий склад Електро-навантаж. 2 16 86
Контейнери ПВ В/Н Контейн. площадка Козловий кран 2 16 26

3. ОРГАНІЗАЦІЯ ТЕХНІЧНОЇ РОБОТИ СТАНЦІЇ

Організації технічної роботи вантажної станції передбачає:

- організацію роботи СТЦ (станційного технологічного центру) або технічної контори по обробці поїзної інформації і перевізних документів;

- організацію роботи станції з поїздами, які поступають у переробку і свого формування (операції по прибуттю, організації маневрової роботи, операції по відправленню);

- порядок організації роботи станції в зимових умовах;

- організація роботи станції з поїздами з точки зору організації роботи пунктів комерційного огляду поїздів і вагонів.

3.1 Організація роботи СТЦ

СТЦ призначені для виконання операцій, пов’язаних з документальним оформленням перевезень вантажів. Вони обслуговують чисельні організації та підприємства, здійснюють контроль за виконанням плану перевезень, оформлюють перевізні документи на вантажі, що відправляються та прибувають, визначають розміри платежів і здійснюють розрахунки по перевезенням з вантажовідправниками та вантажоодержувачами, ведуть облік та звітність по перевезенням.

Територіально СТЦ розташовані поблизу від товарної контори.Для більш досконалої технології роботи (централізація підготовки й обробки документів на поїзди та вагони) технологічні групи (СТЦ - прибуття, СТЦ - відправлення) розміщують в об’єднаному СТЦ.

СТЦ повинні мати наступні види зв’язку : телефонний, радіозв’язок, телеграфний або телефонний інформаційний, внутрішньостанційний технологічний зв'язок, зв'язок з обчислювальним комплексом для передачі оперативних повідомлень про операції з поїздами та вагонами.

3.2 Обробка поїздів по прибуттю та відправленню

Отримавши повідомлення зі станції А про відправлення поїзда ДСП інформує оператора СТЦ, робітників технічного обслуговування вагонів і старшого прийомоздавача, а при необхідності воєнізовану охорону про номер поїзда, колію приймання і час прибуття, для завчасної зустрічі поїзда робітниками, що його обслуговують.

Обробка составу по прибуттю містить: контрольну перевірку составу, прийом вантажних документів від локомотивної бригади та звіряння їх з ТГНЛ, технічний і комерційний огляд вагонів.

Після зупинки поїзда та відчеплення поїзного локомотива состав огороджується сигналами зупинки.

Під час огляді составу виявляються вагони з технічними несправностями і визначається їх придатність до подвійних операцій. Для підготовки составу до розформування одночасно з технічним оглядом здійснюється ремонт автозчепних пристроїв, зміна несправних розчіпних ричагів та ланцюжків. Огляд вагонів здійснюється однією бригадою.

При виявленні несправностей вагонів, які потребують безвідчіпного ремонту від состава, оглядач вагонів наносить крейдову розмітку на бокових стінках на кузова вагонів, бортах платформ і котлах цистерн.

Місцеві завантажені вагони, які потребують відчіпного ремонту подаються у ремонт після вивантаження, якщо їх пересування по коліям не погрожує безпеці руху.

Одночасно з технічним оглядом вагонів відпускаються автогальма, керуючись розміченою ТГНЛ роз’єднуються рукава в місцях роз’єднання зчепів.

Комерційний огляд вагонів по прибуттю здійснює старший прийомоздавач вантажу і багажу. В процесі руху поїзда прийомоздавач уважно спостерігає за станом навантаження і кріплення вантажів на відкритому рухомому складі.

Після зупинки поїзда прийомоздавач оглядає вагони з двох боків. На вагони з комерційними несправностями старший прийомоздавач складає акт загальної форми ГУ-23.

Графік обробки поїзда, що поступив у розформування, наведено на рисунку 3.1.

Графік обробки маршруту, що прибув під вивантаження на під`їзну колію, наведено на рисунку 3.2.

Після виконання операцій по прибуттю поїзда здійснюється розформування состава. Вагони під’їзної колії накопичуються на сортувальних коліях станції без підборки по вантажним фронтам.

Обробка состава по відправленню поєднує: з’єднання гальмових рукавів, підборку документів і складання натурного листа, здачу документів локомотивній бригаді, причеплення поїзного локомотива до состава та опробування автогальм, відправлення поїзда.

Робітники станції перед відправленням поїзда повинні перевірити розташування вагонів у составі згідно вимог ПТЕ, міцність кріплення вантажів на відкритому рухомому складі, впевнитися, чи встановлені на поїзді сигнали. По закінченні формування состава черговий по станції надає його до технічного та комерційного огляду, вказує номер колії, число вагонів в поїзді, номер головного та хвостового вагонів і час відправлення. Про готовність поїзда до відправлення в комерційному відношенні старший прийомоздавач сповіщає ДСП з послідуючим записом в книзі ГУ-98.

Одночасно з комерційним і технічним оглядом вагонів проводиться причеплення локомотива і проба гальм. Порядок виконання операцій і норми часу на обробку вагонів по відправленню наведені на рисунку 3.3.

3.3 Організація приймально - здавальних операцій

Приймання вагонів від прийомоздавача залізниці в технічному та комерційному відношенні здійснюється уповноваженими на це представниками підприємств на коліях станції. Маршрути приймаються та здаються на станції примикання і подаються на вхідну станцію під`їзної колії у повному складі. Контроль за технічним станом вагонів і огляд їх здійснюється робітниками пункту технічного обслуговування вагонів.

Технічний стан завантажених вагонів перевіряють зовнішнім оглядом, а порожні вагони – зовні та усередині.

Передавання вагонів в технічному відношенні оформлюється в Книзі зовнішнього огляду вагонів форми ВУ – 15. При передаванні вагонів на під`їзні колії оглядач виявляє всі технічні несправності та усуває їх. Якщо несправність усунути неможливо, то він в книзі форми ВУ – 15 проти кожного вагона відмічає характер несправності.