Смекни!
smekni.com

Двигун автомобіля ЗІЛ-130 (поршнева група) (стр. 1 из 5)

Двигун автомобіля ЗІЛ-130 (поршнева група)

Виконав Колесник І.І.

Перевірив Ситніков О.О.


Передмова

Двигун автомобіля“ЗІЛ-130 карбюраторний, чотиритактний, восьмициліндровий, що має циліндри, розташовані в ряд під кутом 45° від вертикалі, з робочим об'ємом 1,48 л і номінальною мірою стиснення 8,8. Розрахований для роботи на паливі з октановим числом-" по дослідницькому методу не менше за 93.

Верхнє розташування клапанів з приводом від розподільного вала, розташованого на головці циліндрів, компактна полісферична камера згоряння, двохкамерний карбюратор з послідовним відкриттям дроселів і рідинного підігрівання робочої суміші забезпечують отримання високих потужностей і економічних показників двигуна. Максимальна потужність двигуна не менше за 75 к. с. при частоті обертання колінчастого вала 5 800 об./хв.

Поряд з високими потужностей і економічними показниками двигуна його конструкція забезпечує тривалу надійну роботу і підвищену зносостійкість деталей і вузлів. Для підвищення безвідмовності і довговічності на двигуні мод. ЗІЛ-130 застосовані:

повнопроточний масляний фільтр, що забезпечує 100%-ого очищення масла; сталебронзові або сталеалюмініеві шатунні і корінні вкладиші, що витримують великий питомий тиск при високих температурах; поршень з терморегулюючою вставкою, що володіє великою зносостійкістю і безшумністю роботи в моменти прогрівання холодного двигуна; легкоз’ємні мокрі гільзи циліндрів, що мають поліпшений тепловідвід від дзеркала і що дозволяють проводити їх легку заміну при капітальному ремонті двигуна без якої-небудь ремонтної обробки самого блоку циліндрів; блок циліндрів і оребренний, масляний картер з алюмінієвого сплаву, які завдяки високій теплопровідності алюмінію дозволяють мати хороше охолоджування масла двигуна без застосування на автомобілі масляному радіатора.

Одночасно на двигуні мод. ЗІЛ-130 застосовані вже випробувані раніше на інших двигунах “ЗІЛ” матеріали і конструкції, до яких відносяться: сідла клапанів із загартованого легованого чавуна; хромоване верхнє поршневе кільце; самопіджимні гумові сальники ущільнення колінчастого вала; відцентовий пастки для збору брудних часток в шатунних шийках колінчастого вала і ін.


1. Будова та принцип дії


Будову автомобіля “ЗІЛ-130” добре видно на рисунку 1,2 в повздовжньому та поперечному вигляді.

Рисунок 1- Повздовжній розріз двигуна

1-ведуча шестерня приводу газорозподілу; 2-шків колінчастого вала; 3, 17 –самопіджемні манжети (сальники); 4-храповик; 5-масляний фільтр; 6-зірочка натяжного пристрою; 7,8 - відповідно нижня і верхня кришки розподільних зірочок; 9 -ланцюг приводу механізму газораспределения; 10 -ведена шестерня механізму газоросподілу; 11- розподільний вал; 12 головка циліндрів; 13- гільза циліндра; 14 - блок циліндрів; 15 -картер зчеплення; 16- маховик; 18 - колінчастий вал; 19 - масло приймач; 20- упорна шайба; 21-масляний насос;


Рисунок 2- Поперечний розріз двигуна

1- колектор; 2- сідло випускного клапана; 3- пружина клапана велика; 4- клапан випускний; 5- пробка маслозаливного отвору; 6- коромисло клапана; 7- клапан впускний; 8- труба впускна; 9- карбюратор; 10- сідло впускного клапана; 11- стартер; 12- щуп масляного картера; 13- прокладки масляного картера; 14- вкладиш підшипника шатуна. .

Під час першого такту (впускання) поршень переміщується від ВМТ до НМТ, впускний клапан відкритий, а випускний — закритий. У циліндрі створюється знижений тиск (0,08...0,09 МПа), а температура підвищується до 90...125 °С.

На другому такті (стискання) поршень переміщується від НМТ до ВМТ, впускний і випускний клапани закритий. В циліндрі створюється підвищений тиск (1,0... 1,2 МПа — в карбюраторних двигунах і 1,5...2,0 МПа — в дизелях), а температура наприкінці цього такту досягає 350...450 °С у перших і 600...700 °С в других.

На третьому такті (робочий хід) поршень переміщується від ВМТ до НМТ, клапани закриті. В карбюраторному двигуні відбувається займання робочої суміші від іскри на свічці. При цьому тиск газів досягає 3,5...4,0 МПа, а температура — 2000 °С. Під дією такого тиску поршень переміщується від ВМТ до НМТ.

На четвертому такті (випускання) поршень переміщується від НМТ до ВМТ, випускний клапан відкритий. Тиск знижується до 0,1 МПа.

Після закінчення четвертого такту розпочинається новий цикл, ікорисна механічна робота здійснюється двигуном тільки протягом одного такту — робочого ходу. Решта три такти — випускання, впускання, стискання — є підготовчими і здійснюються завдяки кінематичній енергії маховика, що обертається за інерцією у проміжках часу між робочими ходами. Якщо двигуни мають кілька циліндрів,які працюють у певному порядку, то підготовчі такти в одних циліндрах здійснюються завдяки енергії, що розвивається в інших циліндрах.

2. Технічне обслуговування

Таблиця1. Контрольні, регулювальні і профілактичні роботи, виконані при технічному обслуговуванні

Вид роботи
Пробіг при якому виконують роботу, тис. км
ПеріодОбкат-ки

Подальша експлуатація

0,5-0,7 4-5 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
Двигун
Регулювальні: Тепловий зазор в приводі клапанів + - + + + + + + + + + +
Натяг ціпка приводу механізму газорозподілу - + + + + + + + + + + +
Натяг паска привода вентилятора + - + + + + + + + + + +
Частоту обертання колінчастого вала в режимі холостого хода + + + + + + + + + + + +
профілактичні роботи Замінити фільтрую-чий елемент повнопроточного фільтра очистки масла - - + + + + + + + + + +
Довести до норми рівень: Провірити рівень рідини в системі охолодження - - + + + + + + + + + +
Замінити рідину в системі охолодження - - - - - - - + - - - -
Масла в картері двигуна - + + + + + + + + + + +
заміна Замінити фільтруючий елемент фільтра тонкої очистки масла + Через 50 тис. км пробігу.
Підтягувальні Гайки шпильок кріплення головки циліндрів + - - + - - - - - - - -
Різьбові з’єднання + + - + - - - - - - - -

3.Ремонт та методи відновлення

Двигун є- найбільш складним агрегатом автомобіля. Від правильного визначення його стану і своєчасного усунення несправностей залежить безвідмовність автомобіля.

У нормальних експлуатаційних умовах технічний стан двигуна протягом тривалого часу залишається стабільним. Однак внаслідок природного зносу експлуатаційні якості двигуна поступово гіршають і для відновлення його працездатності необхідний, ремонт. Умовно розрізнюють два види ремонту поточний і капітальний.

Поточний ремонт призначений для відновлення працездатності двигуна шляхом заміни або ремонту окремих його деталей, крім основних, до яких відносять блок і головку циліндрів, колінчастий і розподільний вали. При поточному ремонті можуть бути замінені поршневі кільця, поршні, вкладиші корінних і шатунних підшипників і інші деталі.

При капітальному ремонті відновлюють зазори і натяги до величин, що знаходяться в межах, зумовлених кресленнями. При цьому гільзи циліндрів і колінчастий вал замінюють новими або піддають механічній обробці під ремонтний розмір..

Основою для ремонту служать ті або інші несправності двигуна, виявлені під час експлуатації автомобіля або під час профілактичних оглядів. Деякі несправності виявляють відразу після їх виникнення, наприклад припинення подачі палива через прорив діафрагми паливного насоса, перебої в роботі двигуна внаслідок відмови в роботі свічки запалювання і т.п. Такі несправності усуваються негайно. Багато які ж несправності тривалий час не виявляються досить виразно, наприклад падіння тиску масла, підвищений пропуск газів через поршневі кільця і т.п. При наявності таких несправностей, двигун працює зовні задовільно, але проте вони приводять до зносу основних деталей.

Своєчасне усунення несправностей сприяє продовженню загального терміну служби двигуна до капітального ремонту. При визначенні несправностей потрібно уникати навіть часткового розбирання двигуна, оскільки при цьому порушується притирання поверхонь зв'язаних деталей і з'являється можливість попадання в двигун часток бруду, що призводить до підвищеного зносу деталей під час подальшої експлуатації.