Смекни!
smekni.com

Захоплення на базі екскаватора одноковшового (стр. 10 из 11)

5.3 Схема активної віброїзоляциії

При виробництві будівельно-монтажних робіт, пов'язаних із значним запалі освітою, рекомендується застосовувати фільтруючі респіратори.

Для захисту органів дихання від вапняного, цементного і азбестового пилу застосовують респіратори типа PH-19. Для захисту від нетоксичного пилу використовують респіратори типа ШБ-l і ПPБ-l. Для захисту очей від пилу слід застосовувати спеціальні протипилові захисні окуляри.

5.3.4 Освітленість

Штучне електричне освітлення будівельних майданчиків і місць виробництва будівельних і монтажних робіт передбачається у тому випадку, коли недосить природного світла, або для освітлення в той годинник діб, коли природне світло відсутнє.

По конструктивному виконанню штучне освітлення може бути двох видів: загальне і комбіноване, коли до загального освітлення додається місцеве, що концентрує світловий потік безпосередньо на робочих місцях.

Загальне освітлення підрозділяється на загальне рівномірне освітлення (коли весь будівельний майданчик або приміщення освітлюється однотипними світильниками, рівномірно розташованими над поверхнею освітлюваного простору і забезпеченими лампами однакової потужності) і загальне локалізоване освітлення (при розподілі світлового потоку з урахуванням розташування робочих місць).

Застосування одного місцевого освітлення на будівельному майданчику і усередині виробничого приміщення не допускається.

Вибір системи освітлення залежить від вимог технологічного процесу, розмірів об'єктів розрізнення і характеру зорових робіт.

Для будівельних майданчиків і ділянок робіт необхідно передбачати загальне рівномірне освітлення. При цьому освітленість повинна бути не менше 2 лк незалежно від вживаних джерел світла. Для ділянок робіт, де нормовані рівні освітленості повинні бути більше 2 лк, на додаток до загального рівномірного освітлення слід передбачати загальне локалізоване, яке виконують освітлювальними приладами, встановлюваними на будівлях, конструкціях і щоглах загального рівномірного освітлення (рис.5.4).

Загальне локалізоване освітлення створюється освітлювальними приладами – фарами, прожекторами або світильниками, встановлюваними на машинах і механізмах. По функціональному призначенню електричне освітлення будівельних майданчиків і ділянок підрозділяється на робоче, аварійне, евакуаційне і спеціальне.

5.4 Інверторная прожекторна щогла

Спроектуємо загальне рівномірне освітлення для будівельного майданчика, що має розміри 200х150.

Відповідно до ГОСТ 12.1.046-85. Ен=2 лк.; к=1,7. Беремо прожектор ПЗС-45 з лампою ДРЛ-700, Imax= 30000; βΒ= 2; β1= 100; Рл= 700

Тоді N= m∙Ен∙А/Рл = 0,13•1,7•2•30000/700 = 18,9 шт.

А - освітлювальний майданчик, м2 А= 30000. Приймаємо число прожекторів N= 20 шт. Максимальна висота установки прожекторів:

Нmin=

Число прожекторів на одній щоглі приймаємо 5 шт. Кут нахилу рівний Θ=15°.

Кожну прожекторну щоглу встановлюємо посередині сторін майданчика.[ll]

5.4 Віддзеркалення питань ергономіки при розробці робочого місця машиніста екскаватора

Ергономіка – наукова дисципліна, що вивчає функціональні можливості людини у важких процесах, виявляє можливості і закономірності створення оптимальних умов для високопродуктивної праці і забезпечення необхідних зручностей, сприяючих розвитку здібностей людини. Її предметом є трудова діяльність, а об'єктом дослідження - системи «людина - знаряддя - предмет праці - виробниче середовище». Оптимізація названих систем розглядається як знаходження якнайкращого, зі всіх можливих для певних умов і способу, функціонування систем, ефективність яких оцінюється не тільки з техніко-економічною, але і з погляду збереження здоров'я працюючого.

Оптимізація трудової діяльності і умови здійснення створює необхідні передумови для збереження здоров'я працюючих, дозволяє добитися підвищення ефективності і надійності діяльності людини.

Ергономіка – це наука про пристосування умов праці до людини. вона так чи інакше пов'язана зі всіма науками, предметом дослідження яких є людина. За природою своєї ергономіка займається профілактикою охорони праці. Комплексний підхід, характерний для ергономіки, дозволяє одержати всестороннє уявлення про трудовий процес. Саме ця сторона ергономічних досліджень є цінністю для наукової організації праці.

Ергономіка вирішує також ряд проблем, поставлених в будівництві: оцінка надійності, точності і стабільності роботи оператора, дослідження впливу психічної напруженості, ступеня стомлюваності, емоційних чинників і особливостей нервнопсихічної організації оператора на ефективність його діяльності в системі «людина-машина», вивчення приспособлювальних і творчих можливостей людини.

У сучасному будівельному виробництві, оснащеному технічними системами, до людини пред'являються різко збільшені вимоги, що вимушують його працювати на межі психофізіологічних можливостей і в украй ускладнених умовах. Можливості будівників розширяються за рахунок розвитку будівельної техніки. З розвитком техніки виникла задача узгодження конструкцій машин і умов їх функціонування з характеристиками працюючої людини, технічний прогрес поставив проблему «людина-машина».

Ергономіка дозволила відповісти на практичні питання, що виникають. при організації спільної роботи людини, з одного боку, і механізмом елементів матеріальної сфери - з іншою. Ця наука вивчає суперечності, що виникають між людиною і матеріальними «партнерами» в праці, причому ці суперечності є результатом взаємної непристосовності машин і механізмів до людини і людини до них.

Ергономіка органічно пов'язана з художнім конструюванням (дизайном), метою якого є формування гармонійного і наочного середовища, що відповідає матеріальним і духовним особливостям людини.

5.5 Протипожежна безпека

У звичних умовах горіння є процесом окислення або з'єднання гарячої речовини і кисню повітря. Проте відомо, що деякі речовини, наприклад стислий ацетилен, хлористий азот, вибухові речовини можуть горіти, вибухати без кисню з результатом не тільки реакції з'єднання, але розкладання.

Горінням називають швидко протікаючу хімічну реакцію, що супроводжується виділенням великої кількості тепла і звично свіченням. Залежно від швидкості процесу горіння може відбуватися у формі власне горіння, вибуху і детонації.

Найбільша швидкість горіння спостерігається в чистому кисні, якнайменша – при змісті в повітрі 14-15% (про.) кисню. При подальшому зменшенні змісту кисню горіння більшої частини речовин - припиняється. Воно відбувається тим швидше, чим більше питома поверхня речовин; при ретельному зсуві горючої речовини і кисню (окислювача) збільшується швидкість горіння.

Всяку пожежу найлегше ліквідовувати в його початковій стадії, вживши заходи до локалізації вогнища, щоб не допускати збільшення площі горіння. Успіх швидкої локалізації і ліквідації пожежі в його початковій стадії залежить від наявних відповідних вогнегасних засобів, уміння користуватися ними всіма працюючими, а також від засобів пожежного зв'язку і сигналізації для виклику пожежної допомоги і приведення в дію автоматичних і ручних вогнегасних засобів.

Огнетушащие властивості води. Вода в порівнянні з іншими вогнегасними речовинами має найбільшу теплоємність і придатна для гасіння більшості горючих речовин: 1л води при нагріванні від 0 до 100 °З поглинає 419 кДж теплоти, а при випаровуванні - 2260 кДж. Вода володіє достатньою термічною стійкістю (понад 17000 З), що перевищує стійкість багатьох інших вогнегасних речовин. Крім того, вода володіє трьома властивостями вогнетушіння: охолоджує зону горіння або речовини, що горять, розбавляє реагуючі речовини в зоні горіння і ізолює гарячі речовини від зони горіння.

Огнетушащие піни. Для гасіння легкозаймистих рідин застосовують піну - суміш газу з рідиною.

Піна є системою, в якій дисперсною фазою завжди є газ. Міхури газу можуть утворюватися усередині рідини в результаті хімічних процесів або механічного зсуву газу (повітря з рідиною). Чим менше розміри міхурів газу і поверхнева напруга плівки рідини, тим більше стійка піна (менша можливість руйнування плівки).

При невеликій густині (0.1-0.2 г/см) піна розтікається по поверхні горючої рідини, ізолює її від полум'я, і надходження пари в зону горіння припиняється; одночасно охолоджується поверхня рідини.

6. Розрахунок річного економічного ефекту

6.1 Виявлення призначення і області застосування нової техніки

Нова техніка - гідравлічний екскаватор ЕО-4321 з робочим устаткуванням затискач. Ця техніка призначена для виконання відновних робіт. До цих робіт відноситься розчищання завалів будівель, руйнування стін, що залишилися, з подальшим вантаженням в транспортний засіб. Тобто дана машина використовується при надзвичайних ситуаціях. [12]

6.2 Вибір базового варіанту

Вибираємо базову техніку Е0-4321 з робочим устаткуванням гідромолот, для порівняння з новою технікою.

6.3 Виявлення конструктивне - експлуатаційних особливостей техніки

До конструктивно - експлутаційним особливостям нової техніки відносяться: здатність роботи екскаватора в обмежених умовах за рахунок повороту затискач в діапазоні 0° ... 180°, тобто поворотна платформа нерухома; для руйнування дорожніх покриттів, стін, перекриттів гідромолот необхідно вдавлювати в руйнований предмет, а нова техніка руйнує без цих додаткових навантажень; здатність виконувати навантажувально-розвантажувальні роботи.