Смекни!
smekni.com

Підсистема статистичної звітності системи 1С Предприятие 80 (стр. 5 из 19)


Рисунок 6.6 - Перегляд документу для друку

При закритті форми звіту програма видасть запит, чи зберегти документ у форматі xml. З допомогою кнопок Так чи Ні обираємо дію. Якщо потрібно зберігти документ у іншому форматі, перед закриттям форми на головній панелі програми обираємо кнопку Зберігти копію, або елемент Зберігти копію у списку Файл.

Правила роботи з формою звіту є У Довідці. Переглянути Довідку користувач зможе натиснувши на позначку Довідка, що розташована на верхній пенелі форми звіту.


6. ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ РОЗРОБКИ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ ПІДСИСТЕМИ СТАТИСТИЧНОЇ ЗВІТНОСТІ СИСТЕМИ 1С:ПІДПРИЄМСТВО 8.0

6.1 Опис програмного продукту

„Підсистема статистичної звітності системи 1С: Підприємство 8.0” - програмний продукт, створений для автоматизації процесу складення звітів, що подаються до управління статистики. Програмний продукт являє собою підсистему зі звітів, які найбільш частіше складаються (місячні, квартальні). Статистична звітність базується на оперативно-технічному і бухгалтерському обліку, саме тому основою для підсистеми обрана система 1С:Підприємство 8.0, яка створена для ведення такого обліку і використовується на багатьох підприємствах. Таким чином, підприємство заощаджує на інших програмних продуктах, створених для автоматизації процесу звітності, а користувач програмного продукту витрачає значно менше часу для кладення статистичної звітності. Малі та середні підприємства з допомогою цього програмного продукту, завдяки скорочення часу для створення звітності, також можуть заощадити на заробітній платні.

Даний програмний продукт досить простий у використанні, якщо користувач вміє працювати з 1С:Підприємство 8.0, йому не потрібне додаткове навчання. Для використання програми на комп’ютері користувача має бути встановлена система 1С:Підприємство 8.0 або 1С:Підприємство 8.1. Ніяких додаткових програмних продуктів та спеціального обладнання програма не потребує.

6.2 Розрахунок трудомісткості розробки підсистеми статистичної звітності системи 1С:Підприємство 8.0

Трудомісткість розробки програмної продукції залежить від ряду чинників, основними з яких є такі: ступінь новизни програмного комплекса, що розробляється, складність алгоритму його функціонування, обсяг інформації, що використовується, вид її подання і спосіб обробки, а також рівень алгоритмичної мови програмування.

За ступенем новизни дана програмна продукція може бути віднесена до групи В – розробка програмної продукції, що має аналоги.

За ступенем складності алгоритма функціонування ПП (програмна продукція) може бути віднесена до 2-й групи складності – ПП, яка реалізує обліково-статистичні алгоритми;

Інформація, що використовується, подається у вигляді змінної інформації.

В залежності від виду подання вхідної інформації, способу її контролю і структури вхідних документів розроблений програмний продукт належить до таких груп:

група 11 – вхідна інформація подана в формі документів, які мають різний формат і структуру. Необхідно врахувати взаємовплив показників в різних документах;

група 22 – потрібний вивод на друкування однакових документів, вивод інформаційних масивів на машинні носії.

Трудомісткість розробки програмної продукції (tпп) визначається за фомулою:

tпп =tтз + teп + tтп + tpп +tв, (1)

де tтз – трудомісткість розробки техничного завдання на створення ПП;

teп – трудомісткість розробки ескізного проекту ПП;

tтп – трудомісткість розробки техничного проекту ПП;

tрп – трудомісткість розробки робочого проекту ПП;

tв – трудомісткість впровадження ПП.

Трудомісткість розробки техничного завдання розраховується за формулою:

tтз = tзрз+ tзрп, (2)

де tзрз – витрати часу розробника постановки задач на розробку ТЗ, люд. – дні;

tзрп – витрати часу розробника ПЗ на розробку ТЗ, люд. – дні.

Величини tзрз та tзрп розраховуються за формулами:

tзрз =

, (3)

де tз – норма часу на розробку ТЗ на ПП в залежності від функціонального призначення і ступеня новизни ПП, що розробляється, люд. – дні. Для даного ПП tз = 20 люд.- дні.

кзрз - коефіціент, який враховує питому вагу трудомісткості робіт з постановки задач на стадії, що виконуються розробником ТЗ. кз рз = 0,3

Отож, tзрз = 20*0,3 = 6, люд. – дні.

tзрп =

, (4)

де кзрп - коефіцієнт, який враховує питому вагу трудомісткості робіт з програмного забезпечення на стадії ТЗ, які виконуються розробником.

кз рп = 0,7.

tзрп = 20*0,7 = 14, люд. – дні.

Згідно формули (2) трудомісткість розробки техничного завдання на створення ПП дорівнює:

tтз = 6 + 14 = 20, люд.-дні.

Трудомісткість розробки ескізного проекту ПП (teп) розраховується за формулою:

teп = tерз + tерп, (5)

де tерз - витрати часу розробника постановки задач на розробку ЕП, люд. – дні;

tерп - витрати часу розробника ПЗ на розробку ЕП, люд. – дні.

Величини tерз та tерп розраховуються за формулами:

tерз =

, (6)

де tе – норма часу на розробку ескизного проекту ПП в залежності від його функціонального призначення і ступеня новизни, tе = 24 люд. – дні;

керз – коефіціент, який враховує питому вагу трудомісткості робіт з постановки задач на стадії ЕП, які виконуються розробником. керз = 0,3.

tерз = 24*0,3 = 7,2, люд. – дні

tерп =

, (7)

де керп – коефіцієнт, який враховує питому вагу трудомісткості робіт з програмного забезпечення на стадії ЕП, які виконуються розробником.

керп = 0,7.

tерп = 24*0,7 = 16,8, люд. – дні.

Згідно формули (5) трудомісткість розробки ескизного проекту ПП дорівнює:

teп = 7,2 + 16,8 = 24, люд.-дні.

Трудомісткість розробки технічного проекту (tтп) залежить від функціонального призначення ПП, кількості різновидів форм вхідної та вихідної інформації і визначається за формулою:

tтп =

, (8)

де tmрз, tmрп - норми часу, який витрачається на розробку ТП розробником постановки задач і розробником ПЗ відповідно, люд. – дні,

tmрз = 30 люд. – дні, tmрп = 16 люд. – дні;

кв – коефіціент врахування виду інформації, що використовується;

кр – коефіцієнт врахування режиму обробки інформації, кр = 1,26,

Значення коефіціента кв визначається за формулою:

кв =

, (9)

де кзм, кнд, кб – коефіцієнти врахування виду інформації для змінної, нормативно-довідкової інформації і баз даних відповідно, кзм, = 1, кнд = 0,72, кб = 2,08;

nзм, nнд, nб – кількість наборів даних змінної, нормативно-довідкової інформації, баз даних відповідно, nзм = 50, nнд = 2, nб = 20.

кв = (1*50+0,72*2+2,08*20)/(50+2+20) = 93,04/72 = 1,29.

Згідно формули (8) трудомісткість розробки технічного проекту дорівнює:

tтп =(30 + 16) * 1,26 * 1,29 ≈ 75, люд.-дні.

Трудомісткість розробки робочого проекту (tрп) залежить від функціонального призначення ПП, кількості різновидів форм вхідної і вихідної інформації, складності алгоритма функціонування, складності контролю інформації, ступеня використання готових програмних модулів, рівня алгоритмичної мови програмування і визначається за формулою:

, (10)

де кк - коефіцієнт врахування складності контролю інформації, кк = 1,07;

кр – коефіцієнт врахування режиму обробки інформації, кр = 1,32;

км - коефіцієнт врахування рівня алгоритмичної мови програмування, км = 1;

кз - коефіцієнт врахування ступеня використання готових програмних модулів, кз = 0,6;

Кін -коефіцієнт врахування виду інформації, що використовується, і складності алгоритма ПП.

Коефіцієнт кін розраховується за формулою:

кін =

, (11)

де

,
,
- значення коефіцієнтів врахування складності алгоритма ПП та вида інформації, що використовується, для змінної, нормативно-довідкової інформації і баз даних відповідно,
= 1,1,
= 0,58,
= 0,48;

кін = (1,1*50+0,58*2+0,48*20)/(50+2+20) = 65,76/72 = 0,91.

tp, tppп – норми часу на розробку РП на алгоритмічній мові високого рівня розробником постановки задачи і розробником ПЗ відповідно, люд. – дні, tp = 32 люд. – дні, tppп = 80 люд. – дні.