Смекни!
smekni.com

Транспортне підприємство Аеросвіт як складна система Системний підхід до аналізу діяльності (стр. 1 из 4)

ЗАВДАННЯ

на виконання курсової роботи

Тема курсової роботи:

«Транспортне підприємство АЕРОСВІТ як складна система. Системний підхід до аналізу діяльності транспортного підприємства»

Дана курсова робота має на меті закріпити теоретичні знання по загальній теорії систем та процедурі системного аналізу, а також отримати практичні навички застосування системного підходу до аналізу діяльності транспортного підприємства як складної системи. Довести, що будь-яке транспортне підприємство можна розглядати як складну систему.

Дана робота складається зі вступу, теоретичної частини, аналітичної частини, висновку та списка використанної літератури, що в сумі складає 33 сторінок. В теоретичній частині описується транспортне підприємство у термінах теорії систем, проводиться характеристика системи та її складових частин, а також приводяться докази того, що авіакомпанія «АероСвіт» а складною системою, подається структура

В аналітичній частині проводиться аналіз основних показників діяльності підприємства, визначаються його цілі та задачі. Також описується структура системи, підсистем, елементів та особливості зовнішнього середовища. Дана робота містить 6 рисунків та 2 таблиці.

При виконанні курсової роботи використовував системний підхід для аналізу транспортного підприємства як складної системи. Системний підхід направлений на виявлення різноманітних типів зв’язків складного об’єкта та об’єднання їх в єдину теоретичну картину. Перевагами системного підходу є те, що він розширює межі пізнання. Заснований на пошуку механізмів цілісності та вияві технологій його зв’язків, системний підхід дозволяє по-новому пояснить сущність багатьох речей.

Основними показниками аналізу транспортного підприємства є показники роботи авіакомпанії, структура комплексів (виробничого, технічного, комерційного інш.), географія польотів, склад парку літаків, співпраця з іншими провідними авіакомпаніями та інш.

План

I. Теоретична частина

1.1 Опис транспортного підприємства в термінах теорії систем

1.2 Характеристика системи та її властивості

II. Аналітична частина

2.1 Опис структури транспортного підприємства (по декільком ознакам) та структури його підсистем, їх аналіз

2.2 Опис особливостей зовнішнього середовища транспортного підприємства

2.3 Аналіз основних показників діяльності транспортного підприємства, визначення головної цілі, інших цілей

III. Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Останнім часом авіаційні перевезення набувають все більшого значення і посідають чи не перші місця у швидкості перевезень, зручності, якості перевезень як пасажирських, так і вантажних на різні відстані у найвіддаленіші куточки світу. У наш час пасажир або вантаж можуть бути доставлені у будь-яку країну за незначний проміжок часу.

Кожному транспортному підприємству довелося подолати низку проблем щоб досягти тих результатів, які воно має зараз. Існує велика кількість факторів, які гальмують ріст кожного підприємства або створюють перешкоди на його розвитку. Це як внутрішні проблеми (організація роботи підприємства, керуючий персонал та інш.), так і зовнішні (загальний рівень розвитку економіки країни, політична ситуація, конкурентність тощо). Саме тому необхідно розглядати підприємство з точки зору системного аналізу, щоб виявити взаємозв’язки між структурними підрозділами та основними елементами та компонентами, що, в свою чергу, дає можливість проаналізувати недоліки та переваги в роботі організації, її зв’язки із зовнішнім середовищем та зробити обгрунтовані наукові висновки для поліпшення конкурентноспроможності підприємства та подальшого його розвитку. В даній курсовій роботі розглядається авіакомпанія «АероСвіт» як транспортне підприємство, як складна система. Об’єктами аналізу виступають структура підприємства, функціональні зв’зки між різними елементами системи та зовнішнім середовищем, а також основні показники роботи підприємства.

I. Теоретична частина

1.1 Опис транспортного підприємства в термінах теорії систем

Система – множина взаємопов’язаних елементів, які складають єдине ціле.

Доведемо, що авіакомпанія «АероСвіт» є системою за таким показником, як ознаки системи. Система має наступні ознаки:

1. Цілісність, зв’язковість або відносна незалежність.

2. Наявність підсистем та зв’язків між ними.

3. Наявність зв’язків з навколишнім середовищем.

4. Підпорядкованість всієї організації певній цілі.

Розглянемо ці ознаки. Авіакомпанія «АероСвіт» є єдиною цілісною організацією (перша ознака - цілісність), яка має у своєму складі різні відділи, підрозділи, служби, а також представництва в інших країнах, свою агентську мережу, які мають тісні зв’язки (з організації перевезень пасажирів, вантажів, пошти, організації роботи технічного персоналу, льотного персоналу та інш.). Ці комплекси є підсистемами системи авіакомпанії. Різноманітні служби та підрозділи підприємства є компонентами системи. Авіакомпанія «АероСвіт» постійно співпрацює з іншими провідними авіакомпаніями, які є лідерами авіаційних перевезень на міжнародному рівні, різними аеропортами, представництвами, агентами, брокерами, виконує всі вимоги чинного законодавства, міжнародних правових документів, встановлених правил міжнародних авіаційних організацій. Розширюючи свою сітку польотів, парк ПС, відкриваючи нові представництва, підписуючи нові договори та створюючи альянс з «ДонбасАеро», підприємство стає конкурентноспроможним. Всі ці чинники вказують на наявність зв’язків з навколишнім середовищем. Це означає, що підприємство має ще і другу та третю ознаки.

Звичайно, що авіакомпанія «АероСвіт», як і будь-яка інша організація чи фірма, має на меті певні поставлені цілі. Це, наприклад, отримання прибутку, втримання лідируючих позицій на ринку авіаційних перевезень, бути конкурентноздатним підприємством, підвищувати статистичні та фінансово-економічні показники роботи і т.д. Це дає можливість підтвердити наявність четвертої ознаки - підпорядкованість всієї організації певним цілям.

Підводячи підсумки вищеперерахованого, авіакомпанія «АероСвіт» є системою за всіма ознаками.

Якщо розглядати підрозділи, відділи, служби авіакомпанії як підсистеми, то тоді їх можна аналізувати як окремі системи зі своїми структурними елементами та взаємозв’язками. З іншого боку, авіакомпанія «АероСвіт» є надсистемою відносно цих систем.

Тобто, для повного аналізу необхідно встановити місце розглядаємої системи в надсистемі та розглянути підсистеми і виявити зв’язки з елементами надсистем та підсистем.

1.2 Характеристика системи та її властивості

Розглядаючи транспортне підприємство, а саме, авіакомпанію «АероСвіт», можна охарактеризувати його як соціально-технічну систему. Пояснимо чому: авіакомпанія у своєму складі має значний обслуговуючий персонал, льотний персонал, технічний персонал по обслуговуванню ПС та інш. Ці елементи характеризують підприємство як соціальну систему. Наявність флоту ПС та інших матеріало-технічних засобів підтверджують, що компанія є технічною системою.

Авіакомпанія «АероСвіт» є дуже складною системою, адже в її складі існує велика кількість систем, підсистем, елементів, які знаходяться у тісних взаємозв’язках як між собою, так і з зовнішніми системами. Так як дана система є складною, це означає, що вона є поліфункціональною (бо дане підприємство виконує найрізноманітніші функції – навчання персоналу, організація пасажирських та вантажних перевезень, ремонт та обслуговування ПС тощо) та багатоцільовою (підприємство ставить собі цілі в залежності від виконуваних функцій. Так як значна кількість функцій, то і відповідно велика кількість цілей).

Дана система є реальною (бо насправді існує), відкритою, бо присутній обмін з навколишнім середовищем; за описом змінних – змішаною (є в наявності як якісні, так і кількісні змінні); за походженням - штучною (створена людиною і функціонує за допомогою людського фактора); за ступінню організованості – є організованою системою (існує чітко виражена організаційна структура); за способом управління – комбінованою (адже авіакомпанія регулюється і ззовні (закони, нормативні акти та документи, міжнародні конвенції, конкуренція тощо) і зсередини (організація роботи персоналу, організація роботи з ремонту повітряних суден, організація роботи обслуговуючого персоналу тощо); за характером взаємодії елементів є координаційно-ієрархічною (бо можна прослідкувати і рівноправні елементи, і елементи підпорядкування). Авіакомпанію можна охарактеризувати як адаптаційну, бо вона здатна пристосовуватися до змін зовнішніх факторів і при цьому не втрачати своєї ідентичності. З цього можна зробити висновок, що дана система також є динамічною.

II. Аналітична частина

2.1 Опис структури транспортного підприємства (за кількома ознаками) та структури його підсистем, їх аналіз

Структура системи – це сукупність стійких зв’язків та відносин між елементами та компонентами системи по відношенню до певних змін, які забезпечують цілісність системи.

Авіакомпанія «АероСвіт» має чітко виражену організаційну структуру – низку філій, відділів, різноманітних комплексів (виробничий, комерційний, фінансовий тощо), які мають налагоджену роботу по забезпеченню регулярних пасажирських перевезень, перевезень вантажу та пошти, відмінної роботи системи бронювання квитків, системи реєстрації, обслуговування ПС та проведення ремонтних робіт та інш. Елементами даної структури можна вважати обслуговування пасажирів, підготовки кадрів, проведення деяких завантажувально-розвантажувальних робіт, ремонт ПС, перевірка ПС перед рейсом тощо.

Також підприємство має керуючий склад, якому підпорядковуються всі керівники відділів, служб, підрозділів. На рис.1 зображені зв’язки між різними рівнями управління авіакомпанією.