Смекни!
smekni.com

Аналіз і розробка заходів щодо підвищення ефективності роботи готельного комплексу "Братислава" (стр. 1 из 7)

Зміст

Вступ

РОЗДІЛ 1. Теоретичні аспекти організації прийому та обслуговування туристів в готелях та інших засобах розміщення

1.1 Основні послуги у сфері готельного господарства

1.2 Основи прийому та розміщення туристів

РОЗДІЛ 2. Характеристика готелю «Братислава»

2.1 Загальна характеристика готельного комплексу «Братислава»

2.2 Характеристика діючого ресторану в готельному комплексі

РОЗДІЛ 3. Аналіз роботи служби прийому і обслуговування в готельному комплексі «Братислава»

3.1 Аналіз організації прийому і обслуговування туристів в готелі “Братислава”

3.2 Аналіз роботи служби покоївок

РОЗДІЛ 4. Резерви вдосконалення роботи готельного комплексу «Братислава»

Висновки

ЛітературА

Вступ

Індустрія туризму займає важливе місце в економіці більшості країн. . Її розвиток представляє обширний ринок робочих місць.

Розміщення – найважливіший елемент туризму. Готельна індустрія – суть системи гостинності. Вона виходить з якнайдавніших традицій в історії людства – пошана гостя, торжества його прийому і обслуговування.

Засоби і системи розміщення – це будівлі різних типів і видів (від куреня до супергігантського готелю), пристосовані спеціально для прийому і ночівлі тимчасових відвідувачів з різним рівнем сервісу.

Готельна індустрія як вид економічної діяльності включає надання послуг і організацію короткострокового мешкання в готелях, мотелях, кемпінгах і в інших засобах розміщення за винагороду.

При зростанні об'єму продажів з одного боку і конкуренції, що посилюється, з іншою, підвищується значення оперативності в роботі персоналу. У вирішенні цієї проблеми виступає комплексна автоматизація готелю, що досягається застосуванням Автоматизованих Систем Управління готелем.

Встановлено, що за період 2004-2007 рр. середньорічні темпи зміни основних кількісних показників розвитку підприємств готельного господарства України характеризуються переважно від’ємними значеннями. Упродовж досліджуваного періоду зменшилася кількість засобів розміщення на 5,3%; номерів – на 10%; місць – на 11,5%. Рівень використання пропускної спроможності готельних підприємств характеризується невисоким значенням і не перевищує 25%.

Об’єктом роботи є готельний комплекс “Братислава”.

Предметом роботи – організація в сфері прийому та обслуговування готелю.

Метою роботи є аналіз і розробка заходів щодо підвищення ефективності роботи готелю.


РОЗДІЛ 1. Теоретичні аспекти організації прийому та обслуговування туристів в готелях та інших засобах розміщення

1.1 Основні послуги у сфері готельного господарства

Послуги, що надаються в готелях, підрозділяються на основні і додаткові. Вони можуть бути безкоштовними і платними.

До основних послуг відносяться мешкання і харчування. Оформлення проживаючих в готелі і убуваючих з нього повинне проводитися цілодобово.В організаціях громадського харчування, зв'язку і побутового обслуговування, розміщеного в готелі, особи, що проживають в готелі, обслуговуються поза чергою.

Без додаткової оплати гостям можуть бути наданий наступні види послуг:

- виклик швидкої допомоги;

- користування медичною аптечкою;

- доставка в номер кореспонденції при її отриманні;

- побудка до певного часу;

- надання кип'ятку, голок, ниток, одного комплекту посуду і столових приладів.

Окрім обов'язкових і безкоштовних послуг, готелі надають цілий комплекс всіляких додаткових послуг, які оплачуються додатково. Перелік і якість надання платних додаткових послуг повинен відповідати вимогам привласненому готелю категорії. Для середніх і крупних туркомплексів (тургостиниць, повносервісних готелів і ін.) з середнім і високим рівнем комфортабельності характерний наявність величезного переліку додаткових послуг:

- послуги організацій громадського харчування (бар, ресторан, кафе, буфет, пивний бар);

- магазини (сувенірний, продуктовий), торгові автомати;

- інфраструктура розваг (дискотека, казино, нічний клуб, зал ігрових автоматів, більярдна);

- екскурсійне обслуговування, послуги гідів-перекладачів;

- організація продажу квитків в театри, цирк, на концерти і т.д.;

- транспортні послуги (бронювання квитків на всі види транспорту, замовлення автотранспорту по заявці гостей, виклик таксі, прокат автомобілів);

- покупка і доставка квітів;

- продаж сувенірів, листівок і іншої друкарської продукції;

- побутове обслуговування (ремонт і чищення взуття; ремонт і гладження одягу; послуги хімчистки і пральні; зберігання речей і цінностей; розвантаження, вантаження і доставка багажу в номер; прокат предметів культурно-побутового призначення – телевізори, посуд, спортивний інвентар та ін.; ремонт годинника, побутової техніки, радіоапаратури; послуги перукарської, манікюрного і масажного кабінетів і інші побутові послуги);

- послуги салону краси;

- сауна, банити, басейни, тренажерний зал;

- орендувати залів переговорів, конференц-залу;

- послуги бізнес-центру;

- інші послуги.

Система заходів, що забезпечують високий рівень комфорту, задовольняючих різноманітні побутові і господарські запити гостей, називається в готельному господарстві сервісом. Сервіс потрібно будувати не тільки за принципом попиту (що хоче гість), але і за принципом пропозиції (готель пропонує нові послуги, які може надати, а гість вибирає). Але не можна нав'язувати послуги. Виконавець не має права без згоди споживача надавати додаткові послуги, що надаються за платню. Споживач має право відмовитися від оплати послуг, не передбачених договором. Також забороняється обумовлювати виконання одних послуг обов'язковим наданням інших послуг.

Перелік послуг залежить від категорії готелю. Не у всіх готелях є можливість організовувати побутове обслуговування гостей і надавати їм повний перелік послуг. Проте усюди повинні прагнути того, щоб набір послуг повністю відповідав запитам гостей.

Підприємства, надаючі послуги, повинні розміщуватися в доступному місці (частіше всього на першому поверсі). У вестибюлі, на поверхах, в номерах повинна бути інформація про те, як і де отримати послуги, години роботи повинні бути зручними для гостей.

Надаючи які-небудь послуги, персонал повинен проявляти такт і коректність. При наданні послуг важливою є не тільки їх кількість, але і якість. Тому в багатьох готелях проживаючих при від'їзді просять заповнити невеликі анкети, які здаються разом з ключами в службу прийому і розміщення, а потім їх вивчають в службі реклами і маркетингу. Головна функція готельного підприємства – надання тимчасового житла за грошову винагороду. Під готелем розуміється підприємство, призначене для тимчасового мешкання; під мотелем – готель розташований поблизу автомобільної дороги. Допустиме мінімальне число номерів в готелях – не менше 10.

Виконавець послуги засобів розміщення – організація, індивідуальний підприємець, надаючі послуги засобів розміщення.

Послуги засобів розміщення – діяльність виконавця по розміщенню туристів і наданню готельних, спеціалізованих (лікувально-оздоровчих, санаторних, спортивних, туристських і інших послуг)”.

Готелі характеризуються наступними ознаками:

- складаються з номерів, число яких перевищує певний мінімум; мають єдине керівництво;

- надають різноманітні готельні послуги;

- згруповані в категорії і класи відповідно до послуг, наявного устаткування і стандарту країни, що надаються.

При привласненні готелю певної категорії разом з іншими вимогами враховуються:

- номенклатура і якість послуг;

- рівень обслуговування.

Якість послуг, що надаються, повинна відповідати умовам договору, а за відсутності або неповноті умов договору – вимогам, звичайно що пред'являється до цих послуг. Якість додаткових безкоштовних і платних послуг - наявність в номерах телевізорів, радіоприймачів, холодильників, фенів і т.д. А також можливість замовлення квитків на транспорт, в театри, музеї, екскурсії. Склад платних і безкоштовних додаткових послуг, які здійснюються готелем, необхідно широко рекламувати і, що дуже важливо, не повинно бути відмов в їх наданні.

1.2 Основи прийому та розміщення туристів

Будівля, в якій розташований готель, його оснащення інженерними системами та обладнанням повинно відповідати вимогам Закону України "Про пожежну безпеку" та ДБН В.2.2-9-99. Будівля повинна утримуватись у належному порядку, її фасад своєчасно оновлюватись та ремонтуватись. Готель повинен мати належним чином упорядковану і освітлену прилеглу територію, зручні під'їзні шляхи з необхідними дорожніми знаками безпосередньо до головного входу в будівлю, майданчик з твердим покриттям для короткочасного паркування автомобілів. Вхід до готелю повинен мати вивіску з його назвою, емблемою готелю та козирком для захисту від атмосферних опадів. За наявності окремого входу в ресторан також повинна бути вивіска з його назвою.

У службі приймання та обслуговування, а також в ресторанах повинні знаходитись Книги відгуків та пропозицій. Усі скарги, заяви, що залишають гості у Книгах відгуків та пропозицій, розглядаються адміністрацією і відповіді щодо кожної скарги направляються заявнику у терміни, встановлені діючим законодавством України.

Усі гості готелю мають однакові права та повинні дотримуватись наступних обов'язків:

· дотримуватись встановленого порядку користування готелями;

· суворо дотримуватись правил пожежної безпеки та санітарних норм;

· при виході з готелю закривати номер та здавати ключі;

· не порушувати відпочинок інших мешканців готелю;

· відшкодовувати збитки у випадку втрати або нанесення шкоди майну готелю у відповідності з Правилами користування відповідним готелем.

Сутність надання послуги проживання полягає в тому, що, з одного боку, в користування надаються спеціальні приміщення (готельні номери), з іншого боку, надаються послуги, що виконуються безпосередньо персоналом готелю: послуги портьє по прийому і оформленню гостей, послуги покоївок з прибирання готельних номерів і т.д.