Смекни!
smekni.com

Спортивна акробатика (стр. 1 из 2)

Введення

Фізичні вправи, які в подальшому стали називатися акробатичними, виникли в далекій давнині.

Назва «акробат» походить від грецького слова «акробате», що в перекладі означає «здіймався вгору», «піднімає вгору». Від цього слова в подальшому утворилося поняття «акробатика». У наш час слова «акробатика», «акробат» часто вживають у загальному сенсі, щоб підкреслити високий ступінь прояву спритності і сміливості.

Швидкий розвиток акробатики і широке її використання представниками інших видів спорту пояснюються наступним: акробатичні вправи є ефективним засобом виховання та вдосконалення фізичних і морально-вольових якостей, необхідних у побуті, спорті та трудової діяльності; акробатичні вправи незвичні і видовищні.

Професійне напрямок розвивався по шляху все більш вузької спеціалізації. Відбувалося це тому, що артисти могли тривалий час виступати з одним номером, роз'їжджаючи по різних містах і країнах. Замість універсальних, різнобічних артистів минулого, з'являються віртуози в одному жанрі і навіть в одному трюку.

Виділяються відносно самостійні види циркової акробатики: акробатика на конях, силова акробатика, вольтижна (плечова) акробатика, «арійські гри» та стрибкова акробатика (зі снарядами і без них). Ці основні види культивуються в цирку і до цього дня.

Другий напрямок у розвитку акробатики – спортивне – пов'язане з включенням акробатичних елементів в гімнастику і з виникненням гуртків любителів акробатики (особливо в Росії). З підлоги акробатичні вправи переносяться на снаряди

1. Виникнення і розвиток акробатики

1.1 Історія виникнення акробатики

Слово «акробат» походить від грецького «акробатес», що означає «ходжу навшпиньки, лізу вгору». Акробатика, як вид фізичних вправ, виникла в далекій давнині. Зображення на збережених пам'ятниках, судинах, фресках і інших виробах свідчать про те, що цей вид спорту був відомий в Давньому Єгипті за 2300 років до н. е.

Займалися акробатичними вправами і в Стародавній Греції. На Криті поряд з театралізованими процесіями, пов'язаними із збиранням врожаю та різними церемоніями, проводилися ігри з биками, складовою частиною яких були акробатичні вправи.

Акробатичні вправи з биками в XIX ст. зустрічалися також у африканського племені фульбе в північній Нігерії (західна Африка), у племені мораван в південній Індії. Такі ігри з биками російський професор Єфименко бачив навіть в 1913 р. у басків в Піренейських горах.

Подібні ігри з биками, мабуть, існували в давнину і у народів нашої країни: до цих пір в таджицькій боротьбі збереглася назва «бичачий перекат».

У Стародавньому Римі акробатичні вправи демонстрували мандрівні артисти – «циркуля тори», які поряд з цими вправами показували і інші види мистецтва: ходіння по канату, дресирування і т. п.

В 420 р. до н. е. була поширена танець на крутиться гончарному колі, поєднується з акробатичними вправами. Деякі багаті римляни містили при собі «акробатів і різного роду фокусників». Є відомості про акробата, виконували різні вправи на жердині, який тримався на лобі. Згадується про акробата, які виконували складні вправи на гнучкість.

В епоху Відродження в Італії Венеціанська республіка влаштовувала «конкурси живої архітектури», тобто побудови акробатичних пірамід. Сенат присуджував приз тієї групи, яка побудує найбільш високу піраміду. Відомі випадки побудови пірамід заввишки близько 9 метрів.

Вперше техніку акробатичних вправ спробував описати в спеціальному керівництві для акробатів-професіоналів Тюккаро. В кінці XIX ст. Стріла написав книгу «Акробатика і акробати», в якій охарактеризував різні жанри професійних артистів і описав техніку ряду акробатичних вправ.

1.2 Розвиток акробатики в Росії

На Русі акробатика розвивалася самостійно. Вона користувалася великим успіхом у широких мас населення і становила обов'язкову частину розважальних видовищ. Давньоруські скоморохи були танцюристами, фокусниками, жонглерами і акробатами. Спочатку вони виступали по одному, а потім об'єднувалися по двоє, по троє і групами.

У першій половині XVII ст. в Росії вже були свої майстри-акробати різних спеціальностей, які навчали акробатичним вправам.

В кінці XVIII ст. в європейських стаціонарних столичних цирках з'являються акробатичні вправи, які швидко стають невід'ємною частиною професійних циркових вистав. А в XIX ст. акробатичні вправи починають включатися в буржуазні національні системи гімнастики. Таким чином, намітилися дві лінії в подальшому розвитку акробатики: професійно-циркова та спортивно-любительська.

У 1900 р. в Петербурзі з'явилися самодіяльні акробатичні гуртки, а в 1901 р. відбувся перший виступ акробатів-аматорів. Аж до імперіалістичної війни 1914 р. такими виступами акробатів-любителів супроводжується більшість великих спортивних вечорів.

Велику роль у популяризації цього виду спорту зіграли Всесоюзні фізкультурні паради, які проходили регулярно з 1936 року. Але лише в 1938 році А.К. Бондарєв, керівник Всесоюзної секції, розробив першу класифікаційну програму і правила змагань з акробатики. У 1939 році в Москві пройшли перші Всесоюзні змагання з акробатики, що стали і першими в світі.

З 1940 у змаганнях з акробатики беруть участь жінки. З 1951 проводяться юнацькі змагання. З 1967 Федерація спортивної акробатики СРСР організовує міжнародні матчі по телебаченню, з 1972 – міжнародні змагання на приз пам'яті льотчика-космонавта СРСР, почесного президента федерації В.М. Волкова.

У 1974 в Москві відбувся 1-й особистий чемпіонат світу (брали участь спортсмени Болгарії, Великобританії, Угорщини, Польщі, СРСР, США, ФРН та Швейцарії). Чемпіонами стали 13 радянських спортсменів. У 1975 в Швейцарії проведені перші змагання на Кубок світу зі спортивної акробатики.

2. Акробатичні вправи

2.1 Види вправ

Акробатичні вправи є одним з найбільш ефективних коштів координаційної підготовки. Серед них виділяються:

– Перекати – обертальні рухи (нагадують розгойдування на гойдалці) з послідовним торканням опори різними частинами тіла без перевертання через голову (наприклад, перекати на спині в угрупованні);

– Перекиди – обертальні рухи типу перекатів, але з перекиданням через голову вперед або назад у групуванні, зігнувшись і прогнувшись з різних і.п. в різні кінцеві положення;

– Перевороти без фази польоту – руху тіла вперед, назад або в бік з перевертанням тіла через голову (переворот в сторону – «колесо»);

– Перевороти з фазою польоту – стрибкові руху з перевертанням тіла вперед або назад через голову з відштовхуванням руками і ногами (переворот з місця і з розбігу, рондат, Фляк та ін.)

Акробатичні вправи застосовуються в різних частинах заняття в залежності від поставлених завдань. Частіше за все використовуються в розминці, оскільки сприяють підготовці суглобів до виконання складних ТТД. При розучуванні складних перекидів і переворотів необхідно використовувати додаткові мати, обов'язкову допомогу і страховку.

2.2 Групи вправ

Акробатичні вправи поділяються на три групи:

1. Акробатичні стрибки – перекати, перекиди, перевороти, сальто. У різних з'єднаннях вони виконуються на акробатичній доріжці, на снарядах (батут, гойдалки) і з трампліна.

2. Балансування. До них відносяться вправи в рівновазі або зрівноважуванні: парні і групові – стійки, стояння, сиве, підтримки.

3. Кидкові вправи, пов'язані з підкиданням і ловом партнерів.

Далеко не всі, хто присутній на змаганнях з гімнастики, уявляють собі, як довгий і складний шлях спортсмена від тренувального залу до арени великих змагань, який копіткий і нелегку працю стоїть за короткими секундами виступів на арені. Сотні, тисячі разів повторюються на тренуваннях одні й ті ж рухи, одні й ті ж комбінації. Причому тренуються не тільки м'язи, але й воля, виховується у спортсменів уміння вільно триматися і не боятись перед труднощами, публікою та суддями.

Безперервний розвиток науки, техніки та виробництва висуває підвищені вимоги до підготовки фахівців вищої кваліфікації. Сучасні випускники ВНЗ повинні не тільки досконало володіти своєю професією, а й мати гарне здоров'я, бути фізично міцними, готовими до продуктивної праці і захисту Батьківщини. У нашій країні діє і вдосконалюється стійка система студентського спорту, на якій в основному базується спорт вищих досягнень.

2.2 Значення акробатичних вправ

Фізичне виховання специфічно. Поряд з оздоровчими і прикладними цілями воно вирішує також завдання підготовки висококваліфікованих спортсменів. Різноманітні захоплення студентів, але особливою популярністю користуються спортивні ігри.

Волейбол захоплююча гра користується великою популярністю у людей різного віку і професій. Вона служить гарним засобом активного відпочинку, сприяє зміцненню здоров'я та різнобічного фізичного розвитку. Під час гри доводиться нахилятися, присідати, стрибати, падати. Перебуваючи в постійному русі, гравець повинен вміти в найрізноманітніших положеннях тіла виконувати націлену передачу або точний удар по м'ячу. Для цього потрібна сила, спритність і хороша орієнтація в просторі.

Високий рівень розвитку сучасного волейболу як виду спорту робить його одним з ефективних засобів, всебічного фізичного раз-розвитку. Відомо, що сучасний волейбол пред'являє високі вимоги до функціонального стану організму, до фізичних якостей людино. Навантаження у гравців дуже високі. Так, при інтенсивній грі серце волейболіста скорочується до 200 і більше ударів на хвилину.

Різноманітність рухових навичок та ігрових дій, відрізняю-трудящих не тільки по інтенсивності зусиль, а й з координаційної структурі, сприяють розвитку всіх якостей людини: сили, витривалості, швидкості, спритності в гармонійних поєднаннях.

Здатність волейболіста швидко орієнтуватися в постійно мінливих ситуації, вибирати з багатого арсеналу різноманітних технічних засобів найбільш раціональні, швидко переходити від одних дій до інших призводить до досягнення високої рухливості нервових процесів.