Смекни!
smekni.com

Тематичні парки (стр. 1 из 2)

РЕФЕРАТ

на тему: Тематичні парки

План

ВСТУП

1 Тематичні парки світу

2 Роль тематичних парків у розвитку міжнародного туризму

3 Прогнози СОТ про роль тематичних парків в XXI столітті

Висновок

Список літератури


ВСТУП

Як правило, будь-якій туристської поїздці притаманні розваги. Люди відправляються в дорогу за новими незабутніми враженнями, гострими відчуттями і позитивними емоціями.

Відпочинок в поєднанні з розвагами переважає серед інших цілей подорожей і формує найбільш масові туристські потоки у світі. Вони зароджуються в країнах Європи, Північної Америки, Азіатсько-Тихоокеанського регіону і одночасно тяжіють до цих же регіонів.

Центрами розваг все частіше стають курортні райони, що привертають тисячі людей для відпочинку та лікування. Всесвітньо відомими центрами розважального туризму стали міста-курорти Майамі, Монте-Карло, Сан-Дієго.

Особливе місце у світовій індустрії розваг займають тематичні парки. Останнім часом вони склали серйозну конкуренцію традиційним з великою кількістю історико-культурних пам'яток.

Ідея тематичних парків зародилася в Європі і була реалізована у вигляді парків задоволення, які існували в багатьох європейських столицях в кінці 19 ст. Сучасна модель тематичних парків також вперше з'явилася в Європі, хоча зазвичай її творцем вважається Уолт Дісней. Дійсний розквіт вони переживають у США, а потім отримують поширення у всьому світі.


1 Тематичні парки світу

Тематичні парки придумав мудрий казкар Уолт Дісней. Це був геніальний винахід! Це цілий світ, паралельний звичайного, це придумана реальність, четвертий вимір ... Там дорослі перетворюються на дітей, а діти переживають свій найгостріший страх і найбільше щастя. Після карколомних падінь та іграшкових жахів цього задзеркалля справжня реальність постає в іншому світлі, забуваються стреси, і напруга звичних буднів зникає, поступаючись місцем яскравому святу.

В даний час в багатьох європейських країнах створені тематичні парки, але справжній розквіт вони отримали в США, звідки і стали розповсюджуватися по всьому світу.

Найбільш відомі і відвідувані тематичні парки світу розташовані в таких країнах.

США

В даний час тільки в США налічується більше 600 тематичних парків. Столицею «Країни мрій» стала Флорида. У цьому штаті розміщуються найкращі тематичні парки не тільки Америки, але і всього світу.

1. «Діснейленд» (Disneyland) - найстаріший тематичний парк США (створений в середині 1950-х рр..) Знаходиться в Каліфорнії в 40 км від Лос-Анджелеса. Це перший «справжній» парк розваг. Парк став місцем дії героїв улюблених казок. Крім розваг, відпочинок в парку носить інформаційно-пізнавальний характер. Тут постійно діють експозиції, що розповідають про історію Америки, культурах різних народів. Відвідувачам парку пропонують взяти участь в атракціоні «Космічна подорож».

2. «Дісней Уорлд» (Walt Disney World) - США, штат Флорида, передмістя міста Орландо. Це найбільший розважальний комплекс у світі. У нього входять 4 тематичних парку, присвячені героям Діснея, досягнень в галузі науки і техніки, тваринному світу різних регіонів світу і парк атракціонів. Тут же розташовуються аква - парки, магазини, ресторани, готелі.

3. «Сі Уорлд» - США, штат Каліфорнія, місто Сан-Дієго. Відвідувачі можуть познайомитися з життям підводного світу, побачити барвисте шоу з участю дельфінів, косаток, тюленів, за допомогою новітніх лазерних технологій і голографічних спецефектів зробити «подорож» до Антарктиди.

4. «Юніверсал Стьюдіоз» (Universal Studios) - США, штати Каліфорнія (Лос-Анджелес) і Флорида (Орландо). Це кіно - парки. У каліфорнійському «Юніверсал Стьюдіоз» дуже натурально влаштовано «Парк Юрського періоду». По ньому подорожують на човні, у супроводі екскурсовода, що розповідає про доісторичних тварин і по дорозі стикаючись з динозаврами. І в Орландо можна стати учасником зйомки фільму з захоплюючим сюжетом. Такий же парк створений в м. Осака (Японія).

Франція

У Європі побудовано близько 2х десятків великих тематичних парків, не рахуючи численних аква - парків. Великою популярністю у туристів користуються тематичні парки Німеччини, Данії, Нідерландів.

1. «Євродіснейленд» - Франція, розташований в 30 км від Парижа, найбільший тематичний парк Європи. Цей парк побудований за зразком каліфорнійського «Діснейленду» і об'єднує 5 тематичних зон.

2. «Футуроскоп» - французький тематичний парк, розташований в 400 км від Парижа в місті Пуатьє. Парк являє собою величезну кількість павільйонів зі скла, виконаних у модерній манері «міст майбутнього». Тут можна відвідати кінозали, зроблені у вигляді кристала, труби, кулі, куба. Екран розташований всюди, навіть під ногами. Це один з найбільш технічно просунутих парків, де зібрані атракціони ХХ! століття. За допомогою лазерів тут створюється особлива атмосфера «віртуальної реальності».

3. «Астерікс» - французький парк, гості якого потрапляють до часів Стародавнього Риму і Древньої Греції.

Фінляндія

1. «Країна мумі-тролів» (Moominworld) - Фінляндія, знаходиться в 20 км від міста Турку.

2. «Санта-Парк» - найбільший фінський розважальний центр, знаходиться в 5 км від міста Рованіємі. Це Лапландія - батьківщина Санта-Клауса. Місто розташоване за Полярним колом, має власний аеропорт, мережа готелів, благоустроєні лижні траси.

Іспанія

1. «Порт Авентура» (Port Aventura - Порт пригод) - найбільший парк розваг в Іспанії, другий за величиною в Європі, розташований в курортній зоні Середземномор'я поблизу міста Салоу. Гості парку подорожують у просторі і в часі, маючи можливість відвідати «Полінезії», «імператорський Китай», «міста індіанців майя» або «дикий Захід Америки».

2. «Земля міфів» (Terra Mitika) - парк розкинувся в Іспанії, поруч з містом Бенідорм. Парк зображує великі стародавні цивілізації: Єгипет, Грецію, Рим.

Німеччина

1. «Європа-парк» - найбільший тематичний парк Німеччини (25 км від міста Фрайбурга). На його території в 60 га відтворені географічні особливості різних європейських країн, в тому числі і Ураїни.

2. Фантазіяленд - цвях програми тут Спейс-шоу - Галактика! Неймовірна подорож по Чумацькому Шляху - приголомшливі мультимедійні - ефекти і динамічна імітація космічного польоту. Сімнадцять атракціонів, якими можна користуватися скільки завгодно, заплативши один раз за вхідний квиток. А також кулінарний тур "Берлін-Мехіко-Париж-Пекін", вар'єте "Зимовий сад", фантастичні шоу "Вогонь, Вода і Світло", "Зоряний парад" у театрах Танагра і Скала.

3. Мувіворлд - це один з кращих кінопарків світу. Німецький Голлівуд! Унікальне місце, де зібралися найвідоміші персонажі знаменитої Фабрики мрій. Це одночасно парк розваг і діюча кіностудія, де в атракціонах і шоу оживають легендарні кіно-хіти. Вперше в Німеччині - дерев'яні американські гірки. "Дикий-дикий Захід" - це 1099 метрів спуску зі швидкістю 80 км / год з висоти 24,9 метрів. Прекрасні декорації, веселі жарти і кіношна метушня.

Данія

1. «Леголенд» - данський парк розташувався в місті Белунд (Данія). Саме тут в 1934 р. був створений перший конструктор «Лего». У парку представлені зібрані з конструктора моделі найбільших європейських міст, ландшафти Африки, поселення стародавніх індійців, середньовічний замок. Ще один «Леголенд» розташований в Сан-Дієго (США).

Японія

1. «Діснейленд» в Японії, розташований поблизу Токіо, створений по типу «Діснейленду» у Каліфорнії і Парижі.

Австралія

1. Тематичні парки «Світ Кіно», «Світ Мрій», «Світ Моря». Знаходяться на східному узбережжі Австралії, на міжнародному курорті Золотий Берег.

2 Роль тематичних парків у розвитку міжнародного туризму

Популярність тематичних парків як місць відпочинку буде зростати з кожним роком. Європейський ринок розваг досить розвиненою. Історія розважальних парків сходить до часу середньовічної Європи, де в передмістях головних міст по весні відкривалися Сади Задоволення. Європейський ринок розділений на два типи парків, ті, які розвинулися багато років і ті, які були спеціально задумані і збудовані як тематичні парки. В даний час розваги перетворилися у світову індустрію з величезними, швидко зростаючими доходами. Особливе місце в цій індустрії займають тематичні парки. Ідея тематичних парків зародилася в Європі ще в кінці ХІХ ст. На Всесвітній виставці в Брюсселі вперше з'явився куточок атракціонів (від франц. Attraction - «тяжіння») - каруселі, колесо огляду. Трохи пізніше в Парижі з'явився перший у світі атракціон на літературній основі - «З гармати на Місяць». Відвідувачі по одному залазили в тісний «космічний апарат», їх огортав дим, а потім за ілюмінатором з'являвся місячний пейзаж. Разом з каруселями, розташованими по сусідству, це стали називати Луна-парком. Сучасне втілення ідеї тематичного парку - створений в Нідерландах в 1952 р. парк за мотивами європейських казок. Центри розваг, організовані у формі тематичного парку, розвиваються в США, Франції, Іспанії, Нідерландах, Данії, Німеччини, Великобританії, Японії, Китаї, Австралії. Популярність тематичних парків зростає. За рік парки США відвідує понад 90 млн. осіб, а доходи сягають майже 3 млрд. доларів. Європейські тематичні парки беруть на рік близько 60 млн. гостей (доходи - 1,8 млрд. дол). За рік Європейський Діснейленд приймає відвідувачів в 2 рази більше, ніж Лувр і Ейфелева вежа. Якщо раніше турпродукти в основному були неспеціалізовані, з однаковими характеристиками, призначеними для масового туризму, то зараз і в майбутньому туристичний продукт повинен бути не тільки диверсифікований, але й відповідати тенденції розвитку туристського попиту, який націлений на нетривалий багаторазове перебування мандрівників протягом року. У цих цілях в багатьох країнах створюються нові концепції для залучення туристів. Тут чималу роль відіграє застосування тематичних парків відпочинку як туристичного продукту внутрішнього та міжнародного туризму. Наприклад, кожен з існуючих у світі парків Діснейленда (у штатах Каліфорнія і Флорида в США, в Японії і Франції) приймає за короткий проміжок часу 1 млн. гостей на рік. Ця кількість гостей складає 10% загального американського міжнародного потоку туристів. Природа бізнесу тематичного парку безпосередньо пов'язана з доходом і дозвіллям середньої людини. Отже, ми бачимо, що більшість тематичних парків росте дуже швидко протягом економічного буму зі зростанням доходів і потреб населення. Серед головних секретів успіху тематичних парків слід особливо виділити використання високих технологій: комп'ютерні системи контролю за світло-і мультиплікаційними ефектами, завдяки яким відвідувачі відчувають гострі відчуття і отримують особливо яскраві враження.