Смекни!
smekni.com

Нетрадиційні та екстремальні види туризму в Криму (стр. 1 из 2)

РЕФЕРАТ

На тему:

Нетрадиційні та екстремальні види туризму в Криму


ЗМІСТ

ВСТУП

1 Екстремальний туризм

2 ЕТНОГРАФІЧНИЙ ТУРИЗМ

3 СІЛЬСЬКИЙ ТУРИЗМ

4 ІНТИМ ТУРИЗМ

5 ВИННІ ТУРИ

6 НАУКОВИЙ ТУРИЗМ

ВИСНОВКИ

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ


ВСТУП

Понад 100 років Крим виступає як регіон розвиненого туризму. Сотні тисяч відпочиваючих їдуть сюди, щоб зануритися в ласкаві води Чорного моря, щоб піднятися з рюкзаком у гори. Але є люди, які їдуть на півострів, не за солоною чорноморською водою і не за зустріччю світанку на Ай-Петрі. Вони їдуть, щоб тут, у Криму, увігнати в свою кров кінську дозу адреналіну, щоб випробувати тяготи і злигодні, щоб зануритися в таємниці кримської землі і населяють її народів, збагатитися під час відпочинку не засмагою, а інтелектом. Це - любителі специфічних видів туризму: екстремального та нетрадиційного.

Екстремальний й нетрадиційний туризм отримав розвиток на території Криму порівняно недавно. У спрощеному вигляді, нетрадиційні види туризму - це такі види рекреаційної діяльності, які не типові для даної місцевості. Екстремальні ж види туризму - це такі види рекреаційної діяльності, які пов'язані із загрозою життя для людини.

Поряд з існуючими та широко поширеними в регіоні видами туризму з'явилися менш розвинені, але з давніми традиціями. У Криму є всі необхідні умови і фактори для організації нетрадиційних видів туризму, які могли б, з одного боку, згладити прояви сезонності кримського туризму, послужити освоєння менш рекреаційно-завантажених територій, а з іншого боку, частково вирішити проблеми зайнятості населення в цілому і в міжсезоння. Це спортивний, навчальний, науковий, промисловий, етнографічний, паломницький туризм, етнічний туризм, військово-історичний, зелений туризм та ін

Перспективний розвиток туризму в унікальному за своїм географічним положенням і рекреаційним можливостям Криму визначено самою природою.

Наявність туристичних ресурсів, особливості вже наявної інфраструктури дають можливість розвивати в Криму нетрадиційні форми туризму: спелеологічний, скелелазіння, кінний, велосипедний, дельтапланеризм і пара планеризм, гірничо-пішохідний, винні та мисливські тури, скаутинг, дайвінг, екологічний, автотуризм, сільський, етнічний туризм і т.д.


1 Екстремальний туризм

Останнім часом все більше людей прагнуть побачити краси підводного світу, спуститися по гірському схилу на лижах і навіть стрибнути з парашутом. Це їм дозволяє зробити екстремальний вид туризму. Найгарячіші точки України зосереджені. Тут є всі умови для дайвінгу, спелеотурів, пара - і дельтапланеризму, а також піших походів. У минулому році були розчищені Боткінська і Штангентская стежки, похід по яких замінює місяць імунотерапії. Розширилася інфраструктура кінного туризму, також зросла популярність дігер-турів по підземному Севастополю. Інтерес викликають і вертолітні екскурсії.

Кримські гори рясніють значним числом найрізноманітніших (по рельєфу, породу, висоті, крутизні та іншим параметрам) скель, що представляють інтерес для спортсменів-скелелазів і скельних стін, є об'єктом для спортивних сходжень. Скелі ПБК традиційно є місцем проведення величезного числа різних змагань - від міських до міжнародних тренувальних занять скелелазів. По стінах гірського Криму прокладено сотні маршрутів самої різної складності. Проте організація в гірському Криму скельних турів пов'язана з необхідністю обладнання, відповідно до міжнародних вимог, скельних і стінних маршрутів стаціонарними страхувальними крюками (у Криму існує єдиний тренажер - штучні скелі в Севастопольському Державному університеті). Проведення цих робіт потребує певних фінансових витрат. Але якщо проект буде реалізовано, і відповідним чином розрекламований в країнах ближнього і далекого зарубіжжя, то на ПБК будуть приїжджати альпіністи - від новачків до майстрів. Це тільки один вид екзотичних подорожей, які можна організувати на ПБК.

Не менш перспективні спелеотури - відвідування карстових печер і печерних міст. У Криму нараховується понад 850 карстових печер, шахт, колодязів. Найбільша з печер - Кизил-Коба (Червона) має шість поверхів, підземну річку, озера, її довжину більше 14 кілометрів. Печера "Червона", "Мармурова", "Еміне–Баїр–Хосар", "Триока" обладнані і використовуються для масового відвідування. У Мармуровій печері декілька років з успіхом проходять підземні концерти класичної і джазової музики, зльоти бардівської пісні. У печері Еміне- Баїр-Хосар організований підземний палеонтологічний музей.

Із завидною швидкістю розвивається на кримському узбережжі дайвінг (пірнання з аквалангом). Бажаючих відвідати світ Нептуна, завжди було, хоч відбавляй. Але, на жаль, більша частина фірмочок, що займаються прокатом аквалангів, не має право на початок підводних робіт, не пройшла акредитацію і діє нелегально. Через це трапляються нещасні випадки, нерідко з летальним результатом.

Одним із найпопулярніших кримських турів є Ралі по Демерджі.

Маршрут цієї подорожі пролягає по місцях Великої Ялти, Алушти, Сонячногірське, водоспаду Джур-Джур, села Генеральське, хребта Демерджі, фортеці Фауна.

Перед початком ралі покладається інструктаж, укладання договору та оформлення страховки. Мандрівникам пропонується позашляховик Шаман (у нього помістяться 15 пасажирів: 5 - у кабіні, інші на борту) або джип Suzuki Samurai (3-4 людини).

Брати участь у ралі можна не тільки на правах пасажира. Ті, хто пред'являть водійські права, можуть сісти і за кермо. Тривалість такого ралі - вісім годин.

Досвідчені гонщики можуть взяти участь в професійних змаганнях. Так в 2005 році по гірських дорогах Криму пройшов перший етап чемпіонату України з авторалі Yalta life rally 2005.

За три дні гонщики проїхали близько 600 км, траса була прокладена по дорогах загального користування. У зв'язку з цим, безпеку забезпечували понад 300 співробітників МВС. Крім того, на ралі був присутній міжнародний спостерігач, за оцінками якого Україна і це ралі отримали звання українського етапу Кубка Європи.

Подібні ралі допомагають туристичного розвитку Криму, бо в такі дні півострів приймає додатково десятки тисяч людей, незважаючи на закінчення курортного сезону в Криму.

Розвиток деяких видів туризму відклало відбиток на зовнішній вигляд окремих населених пунктів і цілих регіонів Криму, сприяло формуванню їх іміджу за його межами. Окрім добре в пізнаваних приморських південно бережних населених пунктів тут можна назвати такі регіони, як узбережжі Тарханкуту і Казантипу - центрів розвитку туризму, пов'язаного з підводними видами спорту (підводне плавання, аквалангізм, підводне орієнтування, підводне полювання, підводний малюнок). Справедливості заради треба відзначити, що ці регіони в майбутньому можуть стати центрами розвитку серфінгу та вітрильних видів спорту, чому сприяють кліматичні та гідрологічні умови.

По гірській частині Криму і Південному березі Криму в свій час було прокладено 56 всесоюзних і республіканських пішохідних та автобусних маршрутів і понад 400 екскурсійних маршрутів. У передперебудовний період по спортивних пішохідним маршрутам в плановому порядку проходило близько 300000 чоловік у рік і ще близько 50000 чоловік у складі самодіяльних спортивних груп. Близько 8 млн. чоловік в рік отримували екскурсійне обслуговування. Ці цифри відображають потенційні можливості спортивно-туристичної та екскурсійної інфраструктури і можуть виступати в якості орієнтовних показників її початкової (вихідної) ємності.

2 ЕТНОГРАФІЧНИЙ ТУРИЗМ

Перспективи етнографічного туризму в Криму надзвичайно великі. Крим - особливе місце. Тут проживають народи, які сформувалися безпосередньо в Криму: кримські татари, кримські караїми та кримчаки. А також народи, здавна проживають на півострові і мають своєрідні культуру та історію - греки, болгари, вірмени, слов'яни, італійці ... етнотуризму в Криму привабливий і для широкої публіки, і для фахівців - етнологів, етнографів, антропологів, для викладачів відповідних дисциплін та студентів , їх вивчають.

Під етнографічним туризмом розуміється вид пізнавального туризму, основною метою якого є відвідування етнографічного об'єкта для пізнання культури, архітектури, побуту того чи іншого народу (етносу), що проживає зараз або проживав коли-небудь на даній території. Іншими словами, етнографічний туризм виступає формою пізнання історико-літературної спадщини регіону.

Розвиватися етнографічному туризму допомагають різноманітні виставки, присвячені культурі, архітектурі, побуті кримських народів. Прикладом таких виставок може послужити, нещодавно проведена в Керчі виставка Кримського етнографічного музею під назвою "Хоровод фарб в убранні болгар", що демонструє елементи побуту, національного одягу, історії болгарського народу, адже болгарська громада є однією з найактивніших. У даній виставці розповідалося про розселення болгар в Криму, особливості національних свят і традицій. Крім експозиції, відвідувачі змогли побачити фільми про природу, культуру та історію Болгарії. Я вважаю, що подібні виставки потрібно організовувати якомога частіше, тим більше що їх може відвідати будь-який бажаючий, тому що вхід - безкоштовний.

3 СІЛЬСЬКИЙ ТУРИЗМ

Останнім часом в Криму став активно розвиватися сільський туризм. Поряд з відпочинком біля моря він упевнено зайняв провідні позиції в кримській тур індустрії. Цьому сприяє унікальний природний ландшафт півострова і багатонаціональний склад населення автономії.

Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Криму існує з 1998 року і вже об'єднує більше 50 господарів сільських садиб в різних регіонах Криму, а також приватні підприємства у сфері народних промислів і фахівців близько 20 культурно-етнографічних центрів. Наприклад, у селі Пожарському Сімферопольського району, де існує український етнографічний центр "Явір", відтворений традиційний побут українського села. У сусідньому селі Кольчугіно - етнічний центр кримських німців "Кроненталь". Цікаві напрямки сільського зеленого туризму розвиваються в Бахчисарайському районі, де привабливими для туристів є печерні міста і монастирі.