Смекни!
smekni.com

Рекреаційний потенціал Франції (стр. 1 из 5)

Міністерство освіти і науки України

Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна

Факультет міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу

Кафедра туристичного бізнесу

РЕКРЕАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ФРАНЦІЇ

(курсова робота)

Виконав:

студентка 1-го курсу

група УТ - 11 Е.В. Козлова

Науковий керівник:

до. геогр.н., доцент Ю.І. Прасул

2010 рік


Зміст

Вступ

Розділ 1. Загальні відомості.

1.1. Загальна характеристика території

1.2. Офіційні символи

1.3. Геодемографічеськая характеристика країни

1.4. Соціально - економічні умови розвитку рекреації

Розділ 2. Природні і природно-антропогенні рекреаційні ресурси.

2.1. Ландшафтні ресурси

2.2. Біоклиматичні ресурси

2.3. Гідромінеральні ресурси

2.4. Природно - антропогенні рекреаційні ресурси

2.4.1. Національні природні парки

2.4.2. Природні заповідники

2.4.3. Інші види природно - антропогенних ресурсів

2.5. Забезпеченість природними і природно - антропогенними рекреаційними ресурсами

Розділ 3. Суспільно - історичні рекреаційні ресурси

3.1. Пам'ятки історії і культури

3.1.1. Архітектурно - історичні ресурси

3.1.2. Музей і музейні комплекси

3.1.3. Культові споруди

3.1.4. Етнографічні ресурси

3.2. Біосоціальні ресурси

3.3. Подієві ресурси

3.4. Забезпеченість суспільно історичними - рекреаційними ресурсами

Висновки

Літературні джерела


Вступ

франція рекреаційний природний історичний

Франція – це країна, яка подарувала світу багато чудових творіннь, моду та шампанське, коньяк і парфюм. Її культура та мова дуже витонченні.На її терріторії знаходиться дуже багато пам'яток архітектури, таких як Єйфелева башта, Тріумфальна арка. Крім пам'яток архітектури у Франціі велика кількість пам'яток історії. Франція – це Батьківщина таких особистостей, як Наполеон та Едіт Піаф. А кулінарія Франції постійно дивує нас. Я обрала саме цю країну, тому що мене все це дуже приваблює. Я хочу знати про Францію ще більше!

Тому метою моєї курсової роботи є саме вивчення усіх ресурсів Франції, починаючи с географічного положення і завершуючи відомими людьми, а відповідно задачами – є пошук та обробка усіх данних країни.

Основною базою пошуку інформації є бібліотечний та інтернетний ресурс, періодичні видання.

Робота складається з 3-х розділів та висновків. Вона містить 32 сторінки тексту та 8 іллюстрацій. Список викоростаних джерел включає 4 найменування друкованних публікацій та 6 найменуваннь електронних публікацій.


РОЗДІЛ 1

1.1 Загальна характеристика територій

Франція, або офіційно Французька Республіка, - найбільша країна Зарубіжної Европи. За площею (551 тис. кв. км.) вона більш ніж удвічі перевершує як Великобританію, так і Німеччину. Територія країни - майже правильний шестикутник. Ще стародавні історики і географи відзначали незвичайно зручне географічне положення Франції. Страбон писав, що «само провидіння спорудило гори, наблизило моря, проклало русла річок, щоб створити тут саме квітуче місце на землі». До Франції відносяться декілька дрібних островів в Середземному морі і затоці Біськайськом. Населення країни складає 53млн. людина. Франція має «заморські департаменти і території»: Гвіана (Французька), острови Гваделупа, Мартіника, Реюньон, Нова Каледонія, Французька Полінезія. Франція займає крайню західну частину Європейського материка. Її можна назвати країною атлантичною і середземноморською, прірейнськой і піренейською. Морські межі країни мають велику протяжність, чим сухопутні. На півночі Францію відокремлюють від Англії неширокі протоки Ла-манш і Па-де-кале. На заході вона омивається водами Біськайського затоки Атлантичного океану. А на півдні - Середземним морем. Багато ділянок побережжя, особливо в Бретані і Провансі, сильно порізано, мають багато бухт, зручних для стоянки судів. Зручності морських і сухопутних зв'язків, положення на перехресті между- народних шляхів відвіку підсилювали економічні позиції Франції, сприяли розвитку її господарства, зростанню культурних і торгових стосунків з іншими країнами. Впродовж багатьох сторіч Франція грала важливу роль в світовій економіці, і в міжнародних відносинах. Проте таке географічне положення було і одній з причин того, що Франція виявлялася багато разів в центрі імперіалістичних суперечностей. Впродовж ХIX - XX вв. територія країни не раз перетворювалася на арену бойових дій. У останнє сторіччя особливо тяжкі наслідки для Франції мало сусідство з мілітаристською Німеччиною. Франція відома як країна талановитого і працелюбного народу, що вписав багато славних сторінок в історію боротьби людства за свободу і демократію, що вніс великий внесок до скарбниці світової науки, культури і мистецтва. Сучасна Франція одна з найбільш розвинених індустріальних капіталістичних країн. За розміром валового національного продукту і за об'ємом промислового виробництва вона займає одне з провідних місць.

Адміністративно-державний пристрій Франції.

У Франції існує історико-економічне ділення на 22 регіони: Аквітанія, Бретань, Бургундія, Іль-де-франс, корсіка, Лангедок-Руссильон, Лімузен, Лотарінгия, Луара, Міді-Піренєї, Нормандія Верхня і Ніжняя, Нор-па-де-Кале, Овернь, Пікардія, Пуату-Шаранта, Прованс -Альпы-лазурный берег, Рона-альпи, Франш-конте, Центральна Франція, Шампань -арденни, Ельзас. Материкова частина Франції в адміністративному відношенні розділена на 94 департаменти, до яких додаються 2 департаменти на острові корсіка, 6 заморських департаментів (Гваделупа, Мартіника і Гвіана в Америці, а також Реюньон у південно-східного побережжя Африки, Сен-пьер і Мікелон біля південно-східного побережжя Ньюфаундленду) і 5 заморських територій (Нова Каледонія; Французька Полінезія, до складу якої входять острови Суспільства, Маркизськие острова, архіпелаг Туамоту, Французькі південні і антарктичні території; острови Уолліс і Футуна, розташовані на екваторі, в південно-західній частині Тихого океану між Фіджі і Самоа; Майотта - один з островів гряди Коморськой у східного побережжя Африки). Завдяки цьому Франція займає третє місце в світі після США і Великобританії по розмірах заморських володінь.

1.2 Офіційні символи Франції

Єдиним наочним символом, офіційно закріпленим в Конституції є трибарвний прапор (Мал.1.1). Його кольори: синій (символ Святого Мартіна (Небесний покровитель Франції)) і червоний (символ свободи (фрігийський ковпак був червоного кольору)). Що вперше з'явився в 1789 році, відноситься до революційної, а потім імператорській Франції, він був рішуче знедолений і замінений на білий в 1814 - 1830 роках. Революція 1830 роки звана липневою, остаточно повернула тріколор і знов зробила його офіційним. Сьогодні трибарвний прапор одностайно визнається символом Франції.

Гаульський півень - символ країни (Мал.1.2). По легенді, галли успішно розводили кури і півнів. Певну роль зіграло і те, що на латині слово півень (gallus) і само назва галлів (Gallus) омоніми. Цей символ втілює гордість, сміливість і красу Франції.

Символом Французької республіки є - Маріана (Мал.1.3). Чому саме це ім'я? За однією з версій, Баррас (отець-засновник Директорії), шукав красиве ім'я для жіночого символу Республіки. Як те він вечеряв у свого друга Жана Ребела. Це був сімейний удін, на якому була присутня Мадам Ребел, що володіє красою і шармом, її ім'я було Марі-Ганна. Баррас вирішив що кращого імені для республіки немає.

Державний герб Французької Республіки зображений у вигляді еліпса, в центрі якого знаходяться дикторський пучок-символ влади і республіки (Мал.1.4). На стрічці поміщені слова: «Свобода, рівність, братерство». Все це оточено дубовими і оливковими гілками-символами влади і слави. Ланцюг, що оточує фігури на гербі, - символ шани і благородства. Внизу овалу розташований орден Почесного Легіону.


Мал.1.1 Мал. 1.2 Мал. 1.3 Мал. 1.4

Французький герб Гаульський півень Маріана Герб Франції

1.3 Геодемографічеськая характеристика країни

Половозрастна структура:

· 0 - 14 років: 18,6% (чоловік. 6 129 729чел., дружин. 5 838 925чел.)

· 15 - 64 років: 65% (чоловік. 20 963 124чел., дружин. 20 929 280чел.)

· 65 і старше: 16,4% (муж.4 403 248 чіл., жен.6 155 767 чіл.)

· Середній вік:

Þ Все населення – 39,4 року

Þ Чоловіки – 38 років

Þ Жінки – 40,9 років

· Співвідношення числа чоловіків і жінок: Все населення - 0,956

Динаміка населення:

о Народжуваність - 12,73 рожденій/1000 людина

о Смертність - 8,48 смертей/1000 людина

о Природний приріст - 0,574%

Міське і сільське населення:

§ Сільське населення: 23%

§ Міське населення 77%

(За місто вважається населений пункт, де проживає не менше 1000чел.)

Чисельність населення найбільших міст:

¤ Париж - 2,2 млн. чіл.

¤ Марсель - 1,6 млн. чіл.

¤ Ліон - 1,4 млн. чіл.

¤ Лілль - 1,3 млн. чіл.

¤ Тулуза - 1,1 млн. чіл.

Щільність сільського населення:

Високий рівень щільності сільського населення (більше 97 чоловік на 1 квадр. Метр.) характерний для родючих районів Північної Франції, морського побережжя Бретані, рівнин Ельзаса і долин річок Рона і Сонна.

Економічно активне населення (ЕАН):

- Загальна чисельність економічно активного населення (ЕАН) - 27,76 млн. чіл.

- Співвідношення ЕАН і неробочих віків - 0, 77

- Половозрастна структура ЕАН:

Þ чоловіків - 14 824 тис. (53,5 %);

Þ жінок - 12 814 тис. (46,5 %)

- Структура економічно активного населення за віком: у найбільш працездатних віках (20-60 років) знаходяться лише 45,8 % економічно активного населення, до того ж 40,6 % даної групи - особи від 40 років і старше.